Pages

Ahad, 19 Disember 2010

Kesian Depa..

Tadi sedang aku dok menonton televisyen kat ruang tamu and family aku semua plak sebok dok lunch di meja makan, tetiba terdengar bunyi orang bagi salam..


Owh, rupanya ada seorang kanak2 perempuan kecil berbangsa Rohingya memakai baju kurung warna merah datang rumah aku untuk meminta sedekah.. Then aku panggilla mak aku.. Mak aku pown datang sambil menghulurkan wang kat budak tu.. Tetiba budak tu salam tangan mak aku and dia kata dia lapar and dia nak makan nasi.. Maybe dia ada bau2 makanan kowt sebab time tu kan family aku tengah dok makan.. Aku plak just dudok atas sofa memerhatikan jer gelagat mak aku ngan budak tu..


Lepas dengaq permintaan budak tu, mak aku pown pi la bungkus2 nasi bagi kat budak tuu.. Budak tu ucap trima kaseh and berlalu pergi.. Aku time tu baru teringat yang aku kena tangkap gambaq budak tu untuk aku jadikan bahan kat blog aku.. Oh no! Aku tak sempatla plak.. Tapi dengan semangat kegigihan aku yang tengah membara, aku pown terus mencapai telefon bimbit aku and keluar rumah untuk menjejaki budak tuu..


Then bila aku keluar rumah, aku tengok budak tu sedang bertenggek di longkang tepi rumah jiran aku dengan mak dia sambil makan nasik yang mak aku bungkuskan tadi.. Aku dah besedia nak tangkap gambaq depa tapi tetiba naluri aku tak sampai hati nak bwat lagu tuu.. Tak tergamak plak aku nak upload pic depa kat blog aku.. Maybe cara aku tu akan mengaibkan depa plak.. So, aku pown batalkan la niat aku tu untuk tangkap gambaq depa.. Aku terus masok dalam rumah sambil bagitaw kat mak aku pasai apa yang aku nampak.. Mak aku pown kata, "Yaka? Mama bungkuskan nasik tu untuk sorang jer yang makan.. Taktaw la pulak yang dia nak makan ngan mak dia"..


Hurrm, then aku teringatla plak content blog Izamir Ridzwan semalam pasai "Makin Kaya Makin Kedekut Sedekah".. Pada masa yang sama aku tringat plak tentang kisah hidup masyarakat Rohingya yang aku baca kat dalam surat khabar.. Kesian depa sebab tanah depa kena rampas, hak depa dinafikan serta depa dihalau keluar daripada Myanmar.. So, lani bangsa Rohingya menjadi pelarian seperti di negara Thailand, Malaysia, Bangladesh, Australia, Canada dan beberapa lagi buah negara. Apa yang kesiannya, depa ni juga turut diambil kesempatan oleh orang2 kat negara yang depa tumpang berteduh tu.. Kalaw kat Malaysia ni, depa dijadikan pengemis oleh sindiket2.. Kesian kan naseb depa..


Perlu diingat, bangsa Rohingya di Malaysia bukanlah pendatang tanpa izin tapi depa mendapat pengiktirafan daripada UNCHR untuk menetap di sini.. So, kepada PBB, sila bwat something untuk jatuhkan Junta Tentera Myanmar daripada terus berkuasa di Myanmar.. Dan sila kembalikan semula hak2 bangsa Rohingya ni di bumi Myanmar.. Hidup pemimpin pro-demokrasi Myanmar, Aung San Suu Kyi..! Hidup Suu Kyi..!!!

31 ulasan:

arep_lockermonth berkata...

cedih woo..

arina berkata...

suke bace awak punye entry ;) besh2!
sean woh kat dak tue n mak dea ;( baek nyer famili awak kan? thumbs UP;p

ZWAN SABRI berkata...

Arep :yeah! memang sangat2 sedeyh.. huhu..

Arina : Entry I ni bukan nak tonjolkan pasai kebaikan family I tapi nak tonjolkan pasai penderitaan yang dihadapi oleh bangsa Rohingya nii.. btw, thanks sebab suka baca entry I.. ;)

ElfiraRahim berkata...

aaaaaaaaaaaaaaa......cita sedeyh nih wan.....aku nak tiyak ah!!

ZWAN SABRI berkata...

Fira : Janganla tiyak kat sini.. nanti banjir plak blog aku.. HEHE

eyfa.eyfa.eyfa berkata...

woah..baik nye...tp sian kn dak uh ngn mama dye...msti ngh betul2 lapar..

ZWAN SABRI berkata...

Eyfa : mana ada baek.. apa salahnyer tolongkan even x seberapa.. Tula, kesian kat depa..

zidEL zhafiz berkata...

siannya..wuit..aku belom makan.lagik nie..pi umah ang sat la..buleh ka??
hehe~~~

ZWAN SABRI berkata...

Zidel : HAHAHA.. lawakla hang nii.. Maila cepat sebelom makanan2 ni habes.. ;)

King Of Single berkata...

ohh pasal rohingya ni..aah penah gak tbace kat paper..dorang ni beza dgn PATI tu..cz dorg dpat iktraf dr UNCHR..tp xsangka plak dorag smpai dtg umah ke umah nk makan..em cian uh.

tpikir gak, mane pegi pihak2 yg btaggunjwb manage dorang..at least sediakan la pkerjaan dan tmpat tggal..dorag manusia yg gak..sah dtg tmpat kite,
kalw cina2 gro lebih pas pelawat tu..cepat je ikat jamin kuar jel

m!da BucHuxX berkata...

wwaaa.sedihnya cerita. .
tula kita kena hargai hidup kita niy. .susah2 kita mesti ada org lagi susah dan daif sampai meminta. .bersyukur la dgn nikmat ALLAH yg persuma niy. .

dialu2kan baca entri ini:http://xkenalmakexchenta.blogspot.com/2010/12/ku-ingin-bersamamu.html

syrupmasin berkata...

berhati mulie sungguh kawan aku nih..bangge jap :)

Joe_Hans berkata...

aku tumpang simpati..kalo ko upload pic depa 2...mmg akku rejam ko 1000x!!! hahaha

ZWAN SABRI berkata...

KingOfSingle : Yeah! setju dengan anda.. Kerajaan Malaysia kena bwat something macam sediakan pekerjaan and tempat tinggal kat depa.. Yang paling penting tangkap sindiket2 yang cuba ekploitasi depa.. Kita nak sangat bantu org2 yang jauh tapi yang depan mata x nampak plak.. ;)

Mida : Btol tu btol.. syukurlah dengan apa yang kita ada.. Walaupown x seberapa at least kita masih beruntung kalaw nak bandingkan ngan depa..

SyrupMasin : HAHAHA.. Tang mana xta kemuliaan aku terselah.. aku x bwat apa2 pown okay.. ;)

JoeHans : Dak aih, aku x upload la.. Aku takowt nak kena rejam dengan hang.. sebab tu x upload tuu.. HEHE.. ;)

asphaq berkata...

Kesian kat DEPA kan?
hahaha.
HIDUP BAHASA UTARA!

ZWAN SABRI berkata...

Asphaq : ek eh, ni dah lari topik nii.. Skang ni kita bukan dalam topik bahasa utara la.. skang ni kita dalam topik bangsa rohingya.. Mamun la tuu.. HAHA..

Ash Ralf berkata...

Gila Sedeyh!! Arr...hukhukhuk.. Ko MMG Bagus ar bro sbb x smpai hati tngkp Pix depa.. gua sokong LU bro!

ZWAN SABRI berkata...

Ash Ralf : HAHAHA.. yeah! sokong aku selalu ye.. ;)

~aku boy~ berkata...

Ya ampun!
sedihnya baca...
mcm keadaan aku n fmly time kecik2 dulu..tp x la seterus mcm cerita ko..kmi trpaksa berhutang ngan kedai tuk dpt beras..but alhamdulillah skg dah x gitu..

ZWAN SABRI berkata...

AkuBoy : Bisala bro, suma orang penah hidup susah.. kesenangan x akan mai begolek kannnn.. ;)

IMANSHAH berkata...

bantulah selagi termampu..

Awok's Kiter (SyaAz) berkata...

good n3...

iqbalhakimi berkata...

uish..bagus mak ang..aku kesian la dgn diorng nie..huhu

ZWAN SABRI berkata...

ImanShah : Insyaallah.. ;)

SyaAz : Thanks naa.. ;)

IqbalHakimi : Tula pasai.. kesian kat depa.. ;)

sHaH berkata...

sedey plak aku baca yang ni... nape tak amek gambar tu? bukan nak mempersenda tapi sebagai satu bukti betapa untungnya rakyat Malaysia.

ZWAN SABRI berkata...

Shah : Memang mula2 aku nak amek then bila aku tengok cara depa makan tu, aku kesian n sampai ati nak amek.. HUHU..

apezs shah berkata...

sedihnya u.. baiknya family u...!

ZWAN SABRI berkata...

Apezs : Mana ada baek, actually I bukan nak tonjolkan kebaikan family I tapi I nak tonjolkan penderitaan kaum Rohingya.. HUHU..

iKhRam berkata...

wow..! entry ni memang buat aku tabik spring..

inikah kawan baik aku..
ye.. memnag kawan baik aku..
tumpang bangga, bleh kan mr zwan sabri..

yer..
klau itu situasi mmg sangat2 perlu dibantu..
cuma..
ada cuma..
klau anda berada di penang..
anda takkan mampu untuk membantu..
bila yg datang seorang..
kemudian anda bantu seorang..
kemudian datang kemabli 30 orang..
pada masa itu
keikhlasan diri anda memang teruji..

namun saya percaya
selagi boleh membantu.. kita bantu..
bantu la seikhlas hati..
betul tak mr zwan sabri..

teruskan usaha dgn menulis entry yang benar2 membuka minda..

yang benar
rakan baik

ikhram
http://bilaorangnogoriceloteh.blogspot.com

ZWAN SABRI berkata...

Ikhram : Btol tu btol.. Banyak gler kaum rohingya ni yang mengemis kat Penang... senang gila klaw nak jumpa depa.. Kat padang kota ada, kat gurney ada, pendek kata merata jugaklah.. Mybe depa didalangi sindiket kowt.. HUHU..

Sha Shakina berkata...

siannya bdk tu. if i tgk face to face sure i cry :)