Pages

Isnin, 13 Disember 2010

Semut Si Polis Trafik



Haa.. Hangpa jangan ingat manusia jer ada polis trafik, tapi semut pun ada jugak tau! Menurut kajian, komuniti semut yang sentiasa bergerak dalam barisan juga mempunyai sistem pengurusan trafik depa sendiri untuk mengelakkan kesesakan yang boleh menganggu perjalanan.


Kalau hangpa nak taw, kumpulan semut ni akan mengikut laluan yang telah disediakan oleh ”pihak berkuasa” depa yang telah membuka jalan paling selamat bagi mengelakkan daripada menjadi mangsa atau bahaya. Lebih kurang macam polis trafik jugak laa kaannn.


Sebenaqnya, kecekapan pengurusan trafik menjadi elemen utama dalam masyarakat serangga. Semut akan bergerak keluar secara teratur dari sarang depa dalam pelbagai laluan seperti lebuh raya.


Bukan yang tu saja, semut pown ada jugak traffic law kalaw hangpa nak taw kalu. Antara peraturan mudah yang diikuti oleh setiap semut2 ini ialah depa akan bagi laluan kepada semut yang datang dari arah bertentangan dan semut2 yang di hadapan pulak akan meninggalkan bekas dalam bentuk bahan cecair yang akan memudahkan semut lain mengikut laluan itu semula jika terkeluar daripada barisan.


Tudiiaaaa, Semut yang ada otak tapi takdak akai ni pown boleyh ikowt undang2 jalan raya.. Kita manusia yang ada kepala otak beserta akai fikiran ni, macam mana plak? Tepok dada tanya diri hangpa sendiri saket ka tak okay.. ;)





16 ulasan:

Eazy Izzuddin berkata...

bangga dengan semut....
sentiasa mengikut trafik
;)

iqbalhakimi berkata...

uish..xsangke semut pun ada sistem yg teratur cmni..hehe..kebesaran Allah swt,, =)

ZWAN SABRI berkata...

Eazy : Tula.. kan best kalaw semua manusia macam semut.. HAHA

Iqbal : btol tu btol.. kebesaran Allah swt.. ;)

sHaH berkata...

pergh!! respek sama itu semut..

bro, comment ni wat pop-up leh tak? senang ckit kalo nak komen.. =)

ZWAN SABRI berkata...

Shah : pop-up? camna ek nak bwat? sorryla.. aku ni rabun IT.. huhu...

Joe_Hans berkata...

kalo macam 2... naper kiter xelok makan semut ekh??? hahaha..

ZWAN SABRI berkata...

Joe Hans, HAHA.. satna, nanti aku tanya saintis2 tu pasaipa kita cepat nyanyok klaw makan semut..
suka makan semut ka? HAHA..

nora berkata...

ellleh pandai la hang. hang ni tok guru semut2 tu ek

Lelaki Ini berkata...

betul2!
ak tau pasal info tue.

ZWAN SABRI berkata...

Nora : HAHA, Nak jadi tok guru hang pown boleyh.. ;)

Lelaki Ini : Taw xpa.. Hebatkan depa?

Izamir Ridzwan berkata...

polis traffic tu yg king n queen tu ke?? yg kepala besar2

ZWAN SABRI berkata...

Izamir : HAHA.. itu tak plak dapat dipastikan.. sorry! hehe..

apezs shah berkata...

kan terok betul org skrg katanya...
otak ada akai pon ada, tp xguna nak kata apa hehe...;)

::FAIZ FARISH:: berkata...

tapi aku tak suka semut, ganggu je gula n makanan aku

ZWAN SABRI berkata...

Apezs : Manusia guna kepala lutut kowt.. HAHA..

Faiz : Samala ngan aku.. abes suma semut2 kat umah aku diSpray dengan ridsect.. HAHA..

Syaiful Izwan berkata...

owh semut bukan ikut hormon ke?setahu aku, semut akan rembeskan hormon di tempat yang diorang lalu, so diorang cuma hidu je bau tu and not lost track