Pages

Sabtu, 11 Januari 2014

Jangan Sebut "Nauzubillah"

Assalammualaikum dan salam mesra. Ni ada info sikitla khususnya untuk umat Islam. Actually aku ambil info ni kat facebook. Ada orang post. So rasanya tak salah kot kalau aku nak share dengan ampa semua kat dalam blog ni. “Sampaikanlah ilmu walau hanya sepotong ayat”. Dakwahku Duniaku. Tudiaahh penangan Mimbar Pencetus Ummah sangat, HAHA. 



Kita kalau tengok benda yang teruk or something yang kita tak mau terjadi kat kita mesti kita sebut Nauzubillah. Tau tak apa maksudnya Nauzubillah tu? Nauzubillah tu dalam bahasa melayunya bermaksud “Moga Dijauhkan Daripada Allah”. Kalau kita asyik sebut Nauzubillah, takut nanti termakbul permintaan kita tu, terus kita hilang hidayah dan keberkatan daripada Allah sebab kita sendiri yang mintak untuk dijauhkan daripada Allah. So, kalau nak sebut jugak, sebutlah Nauzubillahiminzalik yang membawa maksud “Moga dijauhkan daripada Allah daripada perkara tersebut”. 



Tula, nak sangat pendekkan ayat tu, terus maksud jadi lain.Tapi biasala orang kita lani suka sangat dok guna bahasa sms or ringkaskan ayat kononnya nak cepat. Ada jugak yang nama elok2 Muhammad, diringkaskan jadi Mad.. Dah elok nama Muhammad yang bermaksud “Yang Terpuji” tapi nak jugak ringkaskan nama tu jadi Mad yang bermaksud “Mati”. Pang! Dush! Dush! Setempek kena kat muka aku.. Nak nasihat orang pandai tapi diri sendiri pon buat.. Nama elok2 Hazwan tapi disuruh panggilnya Zwan.. Eh! Wassalam.. Bye... ;) 



Psssstttttttt : Tahniah diucapkan kepada PU Hafiz diatas kemenangan Mimbar Pencetus Ummah malam jumaat baru2 ni.. Kemenangan yang tak dijangka tapi itulah namanya rezeki.. :)

Rabu, 1 Januari 2014

Bebelan Pertama 2014




Pejam celik pejam celik, dah masuk tahun 2014. Yeah! Hari ni dah 1 Januari 2014. Selamat Tahun Baru! Alhamdulillah bersyukur ke hadrat Illahi kerana kita masih lagi dipanjangkan umur untuk meneruskan matlamat kita untuk hidup. Sebenarnya, aku tak paham kenapa bila menjelang tahun baru, semua bergembira sakan menyambut perayaan tahun baru walhal bila tahun bertambah tahun, usia kita akan meningkat dan kita makin tua. Bukan itu je, cabaran dan dugaan hidup juga akan lebih mencabar. Dulu time kanak2, kita hanya main dan main. Bila masuk zaman sekolah dan universiti, dah mula stress dengan belajar itu dan ini. Tapi sebaik sahaja dah grad belajar, mulala stress nak cari kerja yang sesuai, nak simpan duit untuk kahwin, nak beli kereta idaman. Then bila dah kahwin pulak, lagi banyak stress sebab nak kena fikir tentang isteri, anak, rumah dan perbelanjaan itu dan ini yang boleh buatkan kepala kita botak sebab kusut macam2 nak kena fikir.




Kalau nak sambut tahun baru, tak salah tapi berpada padalah. Jangan terlalu over excited sebab orang tua2 dulu pesan, kalau terlalu gembira sangat, nanti akan menangis dan sedih. Jangan kerana nak sambut tahun baru punya pasai, kita masuk lokap sebab merempit. Jangan kerana nak sambut tahun baru punya pasai, habis dara ditebuk. Jangan kerana nak sambut tahun baru punya pasai, akidah agama tergadai. Apa yang penting untuk kita sambut tahun baru ialah semangat kita untuk berubah jadi lebih baik daripada sebelumnya. Kalau dulu kita biasa2 je, tapi tahun ini kita jadi yang lebih hebat. Ataupun mungkin dulu kita hebat, tapi tahun ni kita jadi super hebat. Hebat dari segi ibadat, attitude, kerjaya, dan serba serbi yang menjurus kepada kebaikan.




Semoga harapan kita pada tahun 2014 yang pastinya tahun yang mencabar ini akan menguntumkan senyuman di pengakhirannya. Eh terasa penulisan aku kali ni makin matang, hohoho.. SELAMAT TAHUN BARU 2014!




Psssttttttttt : Sempena Tahun Melawat Malaysia pada tahun 2014 ni, MySuaraBlog pon nak jadikan tahun 2014 sebagai tahun melawat MySuaraBlog jugakla.. Yeah! Aku akan kembali aktif blogging pada tahun ni sejak 6 bulan aku tak update blog, hohoho.

Isnin, 29 Julai 2013

Jom Boikot Filem The New Village




Hai. Assalammualaikum, salam ramadhan dan salam satu dunia. Fuhhh! Dah 3 bulan tak update blog. Rasa macam kekok pulak nak taip, HEHE. Okay berbalik kepada tajuk entry ni iaitu “Jom Boikot Filem The New Viilage”, filem ini sebenarnya sebuah filem yang dilakonkan oleh orang Malaysia, diarahkan oleh orang Malaysia dan lokasi lakonan juga di Malaysia. Kenapa filem ini perlu diboikot? Filem ini perlu diboikot bukan kerana semua pelakonnya berbangsa cina tetapi disebabkan filem ini jelas mengangkat komunis sebagai hero dalam kemerdekaan negara.



Filem The New Village jelas tidak menghormati sensiviti masyarakat majmuk di Malaysia kerana menganggungkan pejuang komunis walhal askar komunis pada suatu ketika dahulu pernah diishtiharkan sebagai musuh utama negara tapi tup tup hari ini filem ini pulak menunjukkan bahawa komunis itu hero negara. Ini jelas bertentangan dengan fakta sejarah. Apa dah jadi dengan FINAS yang telah meluluskan filem ini untuk ditayangkan di pawagam?



Seperkara lagi yang aku tak paham, apa yang cuba  nak disampaikan oleh pengarah filem itu sebenarnya? Dalam PRU13, kaum cina jelas menolak kerajaan Malaysia yang sedia ada dengan mengatakan bahawa kerajaan itu zalim. Tapi tak sedarkah mereka jika komunis yang mereka agungkan itu membentuk sistem pemerintahan negara kita pada hari ini, mereka jelas tidak akan meraih status sebagai bangsa atau kaum paling kaya di Malaysia kerana konsep komunis itu sendiri ialah kesamarataan. Semuanya adalah milik kerajaan dan kerajaan berhak untuk bertindak keatas harta mereka. Tidakkah kerajaan Komunis itu lebih zalim? Fikir guna kepala otak bukan guna kepala lutut.. Fikir2kanlah..





Pssssssstttt: Sekarang dah 10 malam terakhir ramadhan, ayuh kaum muslimin danmuslimat kita bukak gear lima pecut kaut segala sisa baki yang masih tinggal..