Pages

Jumaat, 24 Disember 2010

Ranking Straight A PMR

Okay, kalau semalam aku tunjok ranking negeri2 yang mendapat pengiktirafan halal untuk bahagian dapur hotel and resort.. Dan memandangkan semalam telah keluarnya result PMR, so pada hari ini aku akan tunjok plak ranking negeri2 yang mendapat peratus tertinggi sehinggalah yang tercorot untuk pelajar yang mendapat straight A dalam PMR 2010.. Juara carta kali ini pulak dimenangi oleh negeri Pulau Pinang.. Cayalah Penang! Sumpah aku bangga jadi rakyat Penang, HAHA.. Di tangga yang ke-2 plak dipegang oleh negeri Selangor.. Di tangga yang ke-3 dimiliki oleh Kuala Lumpur.. Manakala di tangga yang tercorot ialah negeri Sabah. Kepada semua student2 PMR yang telah mendapat result dengan cemerlang dan jayanya, TAHNIAH okay.. Dan kepada yang kurang bernaseb baek, sila berusaha untuk SPM pulak okay.. Good Luck! Nak taw result PMR aku yang dulu punya? Ayoooo, aku tak hebatla… Ada sikit A dan ada sikit B jer.. Tapi tak dak C,D ngan E taw, HAHA.. Okaylah, Jom kita usha ranking negeri2 mengikut peratus untuk pelajar yang mendapat straight A dalam PMR..



1. Penang --> (2103/22418 = 9.38%)
2. Selangor --> (6907/75711 = 9.12%)
3. Kuala Lumpur --> (1850/21612 = 8.56%)
4. Malacca --> (1137/14716 = 7.73%)
5. Negeri Sembilan --> (1482/19311 = 7.67%)
6. Perlis --> (333/4494 = 7.41%)
7. Terengganu --> (1746/23630 = 7.39%)
8. Perak --> (3017/41810 = 7.22%)
9. Johore --> (3575/53082 = 6.73%)
10. Pahang --> (1641/26330 = 6.23%)
11. Kedah --> (1981/35909 = 5.52%)
12. Kelantan --> (2023/36953 = 5.47%)
13. Sarawak --> (1877/39575 = 4.74%)
14. Sabah --> (734/38841 = 1.89%)


Sumber : Bernama





psssttt : Kepada bekas sekolah aku dulu iaitu SMK Mengkuang yang terletak di Bukit Mertajam, Penang, TAHNIAH sebab berjaya melahirkan 14 orang pelajar yang mendapat 8A dan 20 orang pelajar yang mendapat 7A.. Cikgu2 SMKM memang hebat.. Walaupun SMK Mengkuang hanyalah sekolah harian biasa yang terletak di pinggir bandar tapi tetap cemerlang.. Aiseyh, tetiba rindu plak zaman sekolah menengah aku dulu, HUHU..




26 ulasan:

apezs shah berkata...

wah tahniah..;)

ZWAN SABRI berkata...

Apezs : Tula.. Tahniah kepada yang berjaya.. ;)

nulhazwany abdul malik berkata...

waktu pmr seronok la. spm? err. . hehe

sebagai rakyat jiran penang, wany tumpang bangga. hehe nak jugak menyempit

m!da BucHuxX berkata...

PMR dah berlalu sekarang time SPM pulak. . .hehe. .tinggal satu tahun lagi. . .
wow. .hebat penang. . .betul tue sekolah harian pun boleh cemerlang . .yg ptg niat kita dan usaha bukan dimana kita berada.:)

ZWAN SABRI berkata...

nulhazwany, tula pasai.. time UPSR ngan PMR boleyh la bebangga lagi tapi bila mai SPM, mampus! huhu.. ;)

ZWAN SABRI berkata...

Mida : Good luck naa untuk SPM nanti.. ;)

Afikah Aziz berkata...

wahhh....tahniah kpd yg berjaya mendapat keputusan yg cemerlang...termasuk zwan gk wlp da lps hak3...

iqbalhakimi berkata...

tahniah..nampaknya ganu tewas..tp upsr power =D

areteacar berkata...

penang tuh :p

wanie berkata...

laa..awat KEDAH hebat sangat? aishhh
dan2 xmaw ngaku kedah ni! HAHA c(:

zidEL zhafiz berkata...

yeah..!! idup selangor..!!!

eyfa.eyfa.eyfa berkata...

spm cm ane lah t..xsanggup nk tau

Eazy Izzuddin berkata...

memang hebat la budak2 pmr thn nih jelez2
xD

DanieL AdiE berkata...

semakin ramai yg pintar2...bagus2..
tahniah!


Latest Entry:
http://danieldeadie.blogspot.com/2010/12/merry-xmas.html

ZWAN SABRI berkata...

AfikahAziz : ek eh, zaman zwan da 5 tahun berlalu la.. HAHA..

IqbalHakimi : Xpa2, tewas sikit jer tuu.. HAHA

Areteacar : Yeah! haha..

Wanie : Rakyat kedah yang durhaka.. HAHA..

ZWAN SABRI berkata...

ZidelZhafiz ; Yeah! idop selangor.. HAHA..

Eyfa : Good luck naa untuk result SPM nanti.. ;)

EazyIzzuddin : Tula pasai.. Tahniah naa kat adek hang.. ;)

DanielAdie : Tula... nanti klaw dah sir adei start mengajaq, kompem peratus yang pintar meningkat lagi.. HEHE..

iKhRam berkata...

salam
salam muhibbah

oo.. student smk mengkuang
dekat tu dgn ipg kampus tunku bainun

saya ni budak smk dato onn
bagan ajam

hahahaha!!!
selamat bertemu...
tak nak komen panjang2
sebab tgah bertemu dalam program jejak kasih..

yang benar
ikhram
ipg kampus pulau pinang

ZWAN SABRI berkata...

Ikhram, ek eh, dekat jerla camtuu.. zwan ingatkan ikhram org n.9 sebab blog ikhram kan nama bila orang nogori berceloteh.. HAHA.. erm, a'ah, smk mengkuang btol2 depan IPG Tuanku Bainun.. HAHA

iKhRam berkata...

saya ni memang orang n9..
asal dari kuala pilah dan menetap di seremban sekarang ni..

tp masa sekolah dulu..
abah bertugas di tudm butterworth selama setahun.. jadi merasalah jadi orang butterworth sekejap.. hahaha..
tu yang sempat bersekolah di dato onn sekejap..

byk kenangan sewaktu di butterworth dulu walaupun hanya menetap setahun di sana.. dan bersekolah di dato onn byk meninggalkan kenangan yg manis..

apapun sekarang belajar di ipg kampus penang.. ada rezeki bertemu kawan2 lama.. cikgu2 di sana..
alhamdulillah mereka masih mengingati saya..
saya percaya tempoh bukan perkara penting.. tetapi penglibatan diri terhadap aktiviti sekolah itu penting..
baru orang merasai kehadiran kita..
sikap ramah dan belajar menyesuaikan diri di tempat yang baru.. juga penting
itulah kelebihan sebagai anak askar..

namun asal saya adalah di bumi n9
susur galur saya ternyata minang..
manakan boleh saya jauh dengan negeri yang amat saya cintakan ini
setelah jauh merantau sekeliling negara.. akhirnya keluarga menetap di negeri sembilan..

di sinilah tanah ibu tercinta
akan terpahat
aku anak nogori..

yang benar
ikhram

ZWAN SABRI berkata...

ikhram : Owh.. macam tu crita dia.. zwan pown ada ramai kawan kat smk dato onn.. kazen pown ada jugak kat situ.. haha.. owh.. kiranya skang study kat ipg pulau pinang kat penang island la ek? ;)

ziqzulkifli berkata...

mengkuang is my kampung!!

arina berkata...

tahniah jugak kepade adeq2 yg berjaya PMR tahun nie. chaayaa laa :) haha
thumbs up ! ;p

ZWAN SABRI berkata...

ziqzulkifli : yaka? nama kampung tu apa? ada banyak kampung mengkuang kat situ.. mengkuang keretapi? mengkuang titi? mengkuang mak sulong? mengkuang berapit? mengkuang sekolah? HAHA

Arina : Tula.. pandai2 depa suma skang... ;)

SyedGraphiX berkata...

tahniah kpd diri sy. hahaa

:Cikgu Akim: berkata...

wahhhhhhhhhhh seyesly sumer hebat!cabarn untuk bakal guru..hhehehe

ZWAN SABRI berkata...

Syed : TAHNIAH! ;)

CikguAkim : Good Luck naa.. ;)