Pages

Khamis, 23 Disember 2010

PERAK Juara Carta

Haa! Ni bukan carta Era or carta Hot.fm tapi ini carta bagi Hotel and Resort yang mendapat pengiktirafan HALAL oleh JAKIM mahupun Jabatan Agama Islam negeri masing2.. Juara carta untuk negeri yang paling banyak menerima pengiktirafan HALAL untuk bahagian dapur Hotel and Resort ini dimenangi oleh negeri Perak.. Di tangga kedua pulak dipangku oleh negeri kelahiran aku iaitu Pulau Pinang. Dan di tangga yang ke-3 plak ialah ibu kota negara kita, Kuala Lumpur. Negeri yang berada di akhir carta ialah negeri Sarawak dan Putrajaya. Agak mengejutkan apabila negeri Sarawak yang merupakan negeri terbesar di Malaysia ini hanya mempunyai sebuah jer hotel yang mendapat pengiktirafan HALAL iaitu The Paramount Hotel yang terletak di Sibu. Apa2 pown, Jom kita layan senarai ranking negeri2 yang mempunyai hotel and resort paling banyak pengiktirafan HALAL..

1. Perak (35)
2. Penang (31)
3. Kuala Lumpur (28)
4. Negeri Sembilan (27)
5. Pahang (26), Selangor (26)
6. Johore (25)
7. Kedah (22)
8. Malacca (20)
9. Sabah (16)
10. Kelantan (12), Terengganu (12)
11. Perlis (2), Labuan (2)
12. Sarawak (1), Putrajaya (1)




Sumber : Kementerian Pelancongan Malaysia dan JAKIM


psssttt : Kalaw maw tengok list nama hotel and resort yang mendapat pengiktirafan HALAL, Sila klik (SINI)..





27 ulasan:

Aimifiqa berkata...

hidup perak! =))

ZWAN SABRI berkata...

Aimifiqa : Orang perak ka? HAHA

syasya de slurver berkata...

1 je untuk Sarawak .
bia betol ?. haha

ZWAN SABRI berkata...

Syasya : Yeah! Ini laporan terbaru yang dikeluarkan oleh kementerian pelancongan malaysia.. ;)

HAZWAN17 berkata...

sebab tu kadang-kadang cam cuak je nak makan kat hotel-hotel ni....
letak nama list hotel sekali lah bro ...tapi cam banyak sangat lak hehe

ZWAN SABRI berkata...

Hazwan : Tadi memang nak letak nama hotel skali tapi banyak sangatla.. x larat maw taip.. HAHA.. klaw nak tgk list hotel tu, sila ke laman web kementerian pelancongan malaysia okay.. ;)

arep_lockermonth berkata...

kalau g perak tak ragu ragu meh..hehe :P

ZWAN SABRI berkata...

Arep : Tula pasai.. klaw dah singgah perak tu, jangan lupa singgah penang skali naa.. HAHA

asphaq berkata...

TERBAIK. EVEN PENANG BANYAK CINA. TAPI STILL TERBAIK. TERBAIK. HAHAHAHAHAH

ZWAN SABRI berkata...

Asphaq : tula pasai..
Penang memang terbaek..
memang selamatla klaw mai makan kat mana2 tempat kat penang walaupown penduduk Penang majoritinya cina..
Sesuai dengan gelaran Penang sebagai syura makanan.. HAHA..

arep_lockermonth berkata...

ajak singgah je ke??? tak nak pelawa minum air ?makan2 ke??

ZWAN SABRI berkata...

Arep ; Adoi, oke2.. jempot makan and minum skali naa.. soal halal haram, jangan risau.. kat sini suma halal2.. HAHA..

Afikah Aziz berkata...

putrajaya pun 1 je isy3....teruknye >_<

arep_lockermonth berkata...

haha :P tu yabg besh uh!!

iqbalhakimi berkata...

uish,..ganu duk num 10?..

nora berkata...

conferm! sah! tidak syak lagi ko mmg nak kawin kan

ni siap2 bagi senarai hotel ni ko nak plan honeymoon ek

aqilah mohd ali berkata...

salam.. no 5 pun lima lah. share ngn selangor skali .hehe

Mimi Radzuan berkata...

perak????


hei hei. my GA yer...
shoutbox lmbt loading

ZWAN SABRI berkata...

Afikah : Putajaya kan kecik jer.. so x kesahla sangat.. HAHA

Arep : ;)

IqbalHakimi : Tula pasai.. kena tingkatkan usaha lagii.. hehe..

Nora : ceyh. merepek.. calon pown xdak.. erm, nak jadi calon ka? HAHA

Aqilah : No.5 pown oke apa.. HAHA

Mimi : Owh.. okay2.. ;)

iKhRam berkata...

sapa yang jadi anak perak..
mestilah berbangga sambil terlompat2 agaknye membaca entry ini..

salam
saya ikhram
pengomen yang ditunggu2... hahaha..
untuk kawan saya seorang ini apalah salahnya meluangkan masa..

ok..
berbalik kepada entry..
secara jujur saya ingin mengaku..
saya kurang arif tntg tajuk ini..
jd ulasan ini lebih umum..

sebagai umat islam.. perkara halal dan haram ini haruslah diberi penekanan dalam hidup.. maklum sajalah.. apa yng kita makan akhirnya menjadi darah daging sendiri..
buruk hasil makanan kita.. makan kesan buruklah hidup kita yang perlu kita lalui..
mahukah?
pastimya tidak..

penekanan halal ini telahpun dijalankan pihak berkuasa.. jadi pemahaman kita dan sikap ambil berat perlulah kita utamakan..
jgn kerana alasan glamor, branded dan sedap.. kita tidak sampai hati meninggalkannya dan terus menutup mata melahapnya..

ingatlah sikap was wasa itu mainan syaitan..
namun..
rugilah kita andai was was itu tidak sedikit pun ada lantas kita amalkan yang haram..

kita kene ingat.. konsep halal ini bukan aturan untuk seorang individu.. tetapi lebih kepada sejagat.. rosak seorang individu hasil dari yg haram.. maka rosaklah masyarakat.. rosaklah negara..

bayangkan klau seorang pemimpin kita memakan perkara yang haram.. tidakkah rosak segala isi negara.. itulah analoginya..

oleh itu penting kepada kita memahaminya dan mengamlkannya.. sikap ambil tahu itu perlu.. !!

terima kasih dgn info..
maafkan saya kerana tidak dpt mengulas dgn lebih lanjut.. kerana tuan blog rasanya lebih mahir akan tjuk ini..

sekian
yang benar
ikhram

Eazy Izzuddin berkata...

Perak!
tempat kelahiran ku
hehe
kg ku :P
xD

ZWAN SABRI berkata...

Ikhram : Btol tu btol.. Kita x boleh nak pandang enteng jer soal makanan yang halal or haram ni sebab dia akan jd darah daging kita kann.. WoW! mmg tarbet springla dengan kamu ikhram sebab banyak gila idea and pengetahuan anda.. TAHNIAH!

Eazy Izzuddin : Yeke? HAHA.. ;)

m!da BucHuxX berkata...

yeahh .perak no.1 bangga jadi anak perak.heh.:)

arina berkata...

wahh ! perak juara carta :) suke2 :p

ZWAN SABRI berkata...

Mida & Arina : Tahniah! HAHA

RIAN berkata...

owh perak yang femes dalam sejarah tu eh. . pembunuhan JWW birch.
HAHA :D

Dila Lala berkata...

i LOVE perak.!!
hehe