Pages

Khamis, 9 Disember 2010

Dah Bercerai Tapi Tidur Sekatil

Tidur sekatil walaupun dah bercerai? Ayoyoyo.. Macam2 la orang kita lani.. Sebab semakin maju sangat kowt sampai depa dah jadi cempera sampai taktaw nak bezakan yang mana dosa and yang mana pahala.. Aku malas nak ulas panjang2, jomla kita ikuti kisah benar perbualan antara seorang wartawan dengan seorang ibu/janda muda dari KL. Layaaannnnnn...




You kawen dulu masa umur you berapa?

I kawen masa umur I 17 tahun. Kalaw tak silap I lepas habis SPM. Biasalah, first time bercinta, dunia pun rasa macam sendiri yang punya. Time tu, halal haram langsung kami tak ingat. Nama jer awek and balak tapi lagak kami dah macam laki bini dah. Actually kami kawen pown sebab dah terlanjur, so daripada dua2 pihak dapat malu, nak tak nak terpaksala kawen.





So, lepas kawen tu macam mana? You bahagia tak?

Mulanya memang kami bahagia tapi lepas anak pertama lahir, suami I dah mula buat perangai. Tiap2 hari balik rumah lewat malam. Kalaw kat rumah, dia tak boleh lekang langsung dengan handphone, ada jer orang yang send sms and call dia. Bila I tanya, dia kata kawan lelaki tapi bila I check yang call tu semuanya perempuan. Boleh dikatakan everyday kami akan begaduh pasai isu ni. Sebabkan dah tak tahan sangat, I hantar anak I ke kampung suruh mak i jaga. Lagi pun dia bukannya amek berat sangat pasai kita orang. Masa dia hanyalah lepak2 ngan kawan dia jer.




Lepas tu apa jadi?

Bila dah selalu gaduk akhirnya family pown terpaksala campur tangan. Lastly, dia berubah tapi hanya sekejap. Time tu la I boleyh pregnant untuk anak kami yang ke-2. Ingatkan panas sampai ke petang rupa2nya hujan plak time tengah ari. Suami I buat balik perangai lama dia tu. Kali ni memang I nekad untuk berpisah dengan dia. Bagi I, hidup sebatang kara lebih bagus daripada berlakikan suami yang tak guna macam dia.





So, You bercerai la ek? Camna hidup you bila dah jadi ibu tunggal?

Yup. Kami amek keputusan untuk berpisah. Tapi, buat pengetahuan you, kami berpisah secara senyap2 tanpa pengetahuan family. Sekarang anak2 I, ex-husband yang jaga. Biasanya, setiap hujung minggu I akan datang amek anak2 I.





Macam mana maksud you dengan berpisah secara senyap2 tu? Boleyh story kan dengan detail lagi tak?

Hakikatnya memang kami dah bercerai. Tapi setiap kali ada kenduri kendara di kampung ataw salah satu pihak family kami yang bertandang ke KL, kami akan tinggal bersama dan berlakon seolah olah yang kami ni masih pasangan suami isteri yang sah. Hari raya lepas pown I ikut dia balik kampung.





Maknanya, kalaw dah berlakon sebagai suami isteri tu, you all terpaksa tidur sebilik la kan?

Iyelah, takkan nak tidur asing2 plak, kang tak pasai2 plak kantoi.





Tak jadi aktiviti2 di luar jangkaan ke bila dah tidur sebilik tu?


Entahlah. Perlu ke I jawab soalan you ni.. No komen boleh tak? Hehe..





Alaaa, I kan dah tanya, jadi jawab la.. Please!

Hmmm, adalah. Alah, biasala tu, nama pun tidur sebilik apatah lagi sebelum ni kami memang pernah hidup bersama. So kenangan indah tu tetap ada la. Lagi pun perkara macam ni kami tak amek kisah sangat. Eleh, you ni perkara macam ni pown nak suruh I story detail2, macam la you tak biasa plak.





Anak2 you tak heran ke bila tengok you all berdua tidur sebilik?

Pernahlah anak sulung I tanya, ”mama dan papa” kan dah bercerai. Boleh ke tidur satu bilik lagi? Nasib baek time dia tanya tu bukan depan family I. Kalaw tak, mati jugak nak jawab.




So, apa yang you jawab?

I tukar topic laenlah. Lepas tu dia dah tak ingat dah pun. Budak lagi kan.. haha.





Okay, kalaw you masih boleh tinggal serumah dan tidur sebilik dengan dia, why not kalaw you rujuk balik dengan dia?

Rasanya tak mungkin kowt. Dudok bersama tiap2 hari dan dudok bersama sekali sekala ada banyak perbezaannya. Kalaw dudok bersama tiap2 ari, mesti kami akan berperang. Tapi kalaw dudok sekali sekala macam ni, kami akan rindu dan bertambah sayang. So, I rasa lebih baek hidup macam ni.





Kalaw family you dan family dia taw pasai perkara ni satu hari nanti macam mana?

Entahlah, I tak pernah terfikir lagi. Kalaw dah ”pecah lubang” nak bwat macam manakan.. Pandai2la cari idea nak jawab nanti. Tapi harap2 janganla dia orang taw. Susah jugak nak jawab nanti.





pssstttt : Kepada hangpa yang baca entry ni, aku doakan semoga hangpa tak jadi macam depa ni okay.. Jangan biarkan kemajuan negara kita ni membuatkan kita jadi buta agama sampai tak taw yang mana halal and yang mana haram.. ;)





14 ulasan:

✿nenek moden✿ berkata...

amin...

::FAIZ FARISH:: berkata...

Ni la Dunia Akhir zaman.....yang haram di halalkan......

AdiE berkata...

malu sbb bercerai?
tp, x malu dgn Allah..


Latest Entry:
http://danieldeadie.blogspot.com/2010/12/ibutlg-la.html

nora berkata...

ko doakan aku, uiks teharu aku, amin

ZWAN SABRI berkata...

nenek moden : Amin.. ;)

Faiz Farish : btol tu btol.. ;)

Adie : tula pasai.. xtaw la nak jadi apa dah ngan org melayu nii..

Nora : Hahaha.. aku mmg selalu doakan hang.. hang jer yg x penah doakan aku.. ;)

iRfan Johan berkata...

cerai tu pn 1 perkara halal yg x disukai Allah..nie da berzina lak...ish2.

Skype Crew berkata...

ble iman xkuat syaitan plak yg dpt memujuk...

mmg pkara tu dah jadi lumrah..mcm anak muda skang nie la..sblm kawen mmg rasa nk bersama & bzina tp ble da kawen rse cam xnk plak..tu smua hasutan syaitan.

kita perlu ada iman yg teguh utk hdapi benda nie. jadi, kpd lelaki pergilah ke masjid menimba ilmu. jgn asyk dpn kompt, dpan tv, g knsert..

berbalik pd agama kita k.. ;)

ZWAN SABRI berkata...

Irfan Johan : Tula pasai.. xraw nak jadi apa ngan kita skang nii.. semakin jahil agama.. huhu..

ZWAN SABRI berkata...

Skype Crew : Wow! dah boleh jadi ahli agama nii.. hehe.. btw, btol tu btol.. stuju sangat dengan kamu.. ;)

Sha Shakina berkata...

terkedu, terdiam, terpana sume ter ada la. huhu. i tak tahu nk ckp pe. boleh beliau b'kata mcm tu erk? cm tak de perasaan plak.

ZWAN SABRI berkata...

Shakina, tula pasai.. huhu..

atieNOTHING berkata...

zwan pic girl yg blur tuh pic sape ek?i ade kwan gune pic uh . tumpang tanye :P

ZWAN SABRI berkata...

atienothing, yeke? I google pic tuu.. huhu...

SyedGraphiX berkata...

haish.. dunniaa ouhh duniaa