Pages

Jumaat, 31 Disember 2010

Azam 2010 Tak Tercapai

Yeah! Hanya tinggal beberapa jam sahaja lagi sebelum acara countdown tahun 2011 bakal dilangsungkan oleh seluruh masyarakat dunia amnya dan masyarakat Malaysia khususnya tidak kira dimana mereka berada samada di Kota2 besar mahupun di ulu pedalaman desa.



Namun persoalannya, apakah sambutan tahun baru ini dihiasi dengan sambutan yang penuh beradab dan sopan? Jawapannya, YA! Kerana masih ada segelintir lagi masyarakat Malaysia yang menyambut ketibaan tahun baru ini dengan aktiviti2 yang mulia dan berfaedah seperti mengadakan solat hajat, kenduri kesyukuran, majlis khatam al-quran dan sebagainya.



TETAPI bilangan yang berperilaku seperti itu hanya boleh dibilang dengan jari kerana realitinya kini masyarakat Malaysia yan
g bertunjangkan adat ketimuran ini sudah jelas semakin hilang identiti dan jati diri. Segala apa yang datang dari Barat dianggap sesuatu yang baik, lantas dilaksanakan dengan penuh bangga. Budaya hedonisme disanjung dengan begitu tinggi. Segala adab dan kesopanan dalam masyarakat dilupakan dan dipinggirkan. Maka wujudlah aktiviti2 mengawan pada malam tahun baru dan akibatnya pada bulan September 2011 kelak Malaysia bakal digemparkan dengan berita2 pembuangan bayi yang melampau di dada2 akhbar mahupun televisyen.



Justeru itu, sekiranya perkara seumpama ini terus berlaku, apakah mungkin masyarakat dan negara kita akan memperolaeh rahmat dan berkat daripada Allah SWT? Berdasarkan firman Allah dalam surah Al-A’ruf ayat 96 yang bermaksud, “Sekiranya penduduk negeri itu bertakwa, tentulah Kami akan membuka kepada mereka pintu pengurniaan yang melimpah ruah beratnya dari langit dan bumi tetapi jika mereka mendustakan rasul Kami, lalu Kami tempatkan mereka dengan azab seksa disebabkan apa yang telah mereka usahakan”. Jadi, sila tatap dan renungkan bersama2 firman Allah SWT tesebut.



Okaylah, sempena ketibaan 2011 yang bakal datang tak lama lagi ni, pasti ramai yang menanam azam baru itu dan ini tetapi masalahnya, apakah semua azam 2010 sudah tercapai? Pasti ada yang sudah tercapai dan tak kurang ramai juga yang masih tidak tercapai dalam azam 2010.. Sini aku ada beberapa individu yang aku dah temuramah depa di laman facebook untuk azam2 2010 depa yang still x kesampaian.. Jom Layaaaannnnnn…!




" Azam 2010 ka? erm, aku tak berjaya nak dapat 4 flat la.. Satu lagi, misi aku nak ada GF untuk tahun 2010 ni langsung tak tercapai.. Aku nak kena mandi bunga kot.. Manala nak taw nanti tahun 2011 ada GF.. HAHA" Zidel Zhafiz








"Actually ada 3 azam 2010 yang aku tak berjaya capai.. First, Score dalam exam, tak berapa nak puas hati la bro.. Second, Mencari Cinta, Tak berjaya nak dapat cinta la plak tahun 2010 ni.. And Third, nak mengubah diri pun still tak kesampaian.." Dosh Saleem






" Rasanya semua azam Tyra untuk 2010 dah tercapaila.. Cuma satu jer yang tak berjaya iaitu Tyra nak belajar berenang untuk tahun 2010 tapi macam tak sempat jer nak blajar berenang.. Nampanya Tyra still kena guna pelampung lagi la kalau nak berenang" Athirah Najwa






"Ko pehal zwan nak taw aku punya azam yang tak tercapai ni? HAHA.. Erm, banyakla azam aku yang tak tercapai time 2010.. Satu, Pointer aku x brapa nak mencapai seperti yang ditarget.. Kedua, Aku still x berjaya nak dapat BF yang baik.. Ketiga, Aku nak kurus tapi makin berisi la plak.. Keempat, Aku target nak solat penuh tahun 2010 tapi macam x penoh jer, HEHE" Najaa Shariff






" Hang nak publish pasai azam aku yang tak tercapai time 2010 kat blog hang ka? Kompem nanti blog hang meletop sebab post crita pasai aku, HAHA.. mula2, aku nak hangout ngan suma kawan2 sekelas kita time 2010 tapi nampak macam x brapa nak jadi jer.. Then, aku ingat nak cari cinta sejati time 2010 tapi macam x jumpa jer.. Last skali, tak berapa nak capai target la plak untuk aku punya diploma.. Tapi takpa, semua azam2 2010 yang tak tercapai ni bakal dianjakkan kepada azam 2011.." Hidayah








“aku nak jadi hodoh time 2010 tapi macam tak berjaya jer.. Tengok makin cute plak, HEHE” Zwan Sabri

Sila jangan muntah kat sini sebab kat dalam blog ni tak dak cleaner nak cuci muntah hangpa semua tuu.. :P

34 ulasan:

Dosh Saleem berkata...

inilah temuramah tadi ye?ahahah.btw slamat tahun baru

ZWAN SABRI berkata...

Dosh. Yup2..
Slamat tahun baru n salam ulangtahun kelahiran... ;)

iqbalhakimi berkata...

haha..smart r wan siap buat review dulu.. =D

kebanyakan sama je kan..nak bf/gf,pointer tinggi..heheh

@reltzsensei berkata...

hahaha..so funny bro..heppy new year..

::FAIZ FARISH:: berkata...

semua azam nak cr cinta......

huhu


pic plg last..... nak jadi hodoh katanya....


simbah asid kat muka. nanti hodohla

Eazy Izzuddin berkata...

azam tahun 2010
kesemuanya hampir terpacai...
dapat apa yg diingini...
tp semua org mahu azam ini
mahu ada gf hehe
but..stay single...ekeke..xD

p/s : Entry Terakhir Kah? layans~

nulhazwany abdul malik berkata...

2010 bkn tahun cinta kot. hehe

haha lawak nya azam dia.. ^^

nora berkata...

erk nk termuntahhhhh

fuhh sib baik toilet aku kat ngan bilik

ZWAN SABRI berkata...

IqbalHakimi : Tula pasai.. Majoriti nak ada bf/gf and nak pointer tinggi..


Reltzsensei : HAPPY NEW YEAR


Faiz Farish : Mana boleh simbah asid.. Tahun 2011 aku nak jadi kachak.. Klaw time 2010 simbah asid, tahun 2011 aku x berjaya la nk jadi kachak... huhu

ZWAN SABRI berkata...

EazyIzzuddin : HAHA.. Tahniah sebab berjaya capai azam2 2010.. erm, xpa2, maybe 2011 eazy dah x single kowt.. HAHA


Nulhazwany : Tapi apa nak bwat, ramai yang mencari cinta tahun 2010.. HAHA


Nora : Muntah? dah berapa bulan nii? HEHE

iKhRam berkata...

hahaha..
salam kembali
wow.. blog ni dah mcma majalah REMAJA.. siap main2 interview kawan2 kan??

hahaha..
ok ada kelainan sket..
tp tak pelik pun sebab blog ni memang selalu menyiarkan fakta tentang masyarakat..
yang terpencil mahupun yg tersebar..

baiklah..
azam..
malam ni ramai la yg mencatat azam tahun baru kat mana2.. saya ada sebuah buku note kecil.. yang saya belikan masa hari jadi saya yang ke 17.. buku itu harganya murah rm4.90.. tp itulah yg saya mampu belikan utk hadiah diri sendiri yang ketika itu memang tiada duit..

paa msa itu saya sendiri..
adik2 tiada.. ada di kampung.. begitu jugak mak abah yang ada hal entah ke mana... jadi hadiah buku itu saya jadikan hadiah sebagai pengubat diri yg terlalu sepi pada msa itu...

jadi disebabkan hari lahir saya hampir2 dipertengahan disember.. sudh tentulah perkara utama yg saya catat adalah azam tahun baru pada tahun 2006.. pertama kali saya puas mencatat dan saya rasa semangat saya bagai datang kembali.. pada waktu itu menjadi penganggur dan suri rumah sepenuh masa adalah menghinakan dan membebankan.. jadi buku nota inilah tempat saya membangkitkan semangat... kemudian azam awal muharram.. hehehe.. selalunya ada dua azam setiap tahun..

seterusnya bersambung pula azam tahun baru pada tahun 2007.. ketika itu saya lebih bercakap tentang pointer di mktb dan mahu melakukan assigment dgn baek..

dan seterusnya sehinggalah ke tahun 2010.. saya tidak dpt lagi meneruskan menulis azam tahun 2011 memandangkan helaiannya sudah pun tamat..

setiap tahun saya perhatikan.. azam saya semakin bertambah.. dan yang telah saya capai sekiranya saya tidak berpuas hati saya akan terus menulis..

namun
dari tahun 2006 sehinggalah 2010.. saya lihat.. diri saya semakin matang.. saya tidak meminta untuk mencapai azam2 yang bagi saya terlalu merepek bunyinya.. saya menjadi semakin kuat dan gaya penulisan saya semakin bagus..

kalau dulu azam saya lebih memenitngkan kepada diri sendiri.. tp menginjak kepada tahun 2010.. azam saya lebih mementingkan kepada anak bangsa, kejayaan keluarga dan ingatan kepada agama..

saya suka menulis azam.. disitu saya tau apa perubahan yang ada mahupun yg tiada apa2 maknanya kepada saya..

azam itu sebenarnya tidak penting sgt kalau diri kita tidak mengambil berat..

semakin umur meningkat.. sewajarnya byk perubahan yang berlaku pada diri kita utnuk kita sedari.. namun kita juga harus sedar.. byk cabaran yang perlu kita hadapi dan byk perkara yang semakin kita tidak tahu yg wajib kita ceburi

salam tahun baru
semoga mr zwan sabri datang dgn semangat baru..
ok?
senyum selalu ok..
dah cute dah muka tu..
ramailah yg tersangkut karang.. hahaha...

yang benar
ikhram

ZWAN SABRI berkata...

Ikhram : Best baca pengalaman am dengan hadiah hari jadi sendiri.. erm, mesti buku tu dah dicatat dengan macam2 kisah kan dalam tuu..
yeah. Selamat Tahun Baru..
X cute pown.. saja jer bwat macam tuu.. HAHA

arep_lockermonth berkata...

zwan?impian ang nak jadi hodoh tuh boleh cube lg tahun nih.!!haha :P

ZWAN SABRI berkata...

Arep : Tahun 2011 xmo jadi hodoh dah.. HAHA

arep_lockermonth berkata...

HEHE :p

abes tuh azam baru 2011 ape lak?

ZWAN SABRI berkata...

Arep : Nak jadi Kachak.. HAHA

arep_lockermonth berkata...

chaiyok2! hehe
dah xmo jadik cute ka!!

Nieza Micha berkata...

wahh... siap wat interview lagi... huhu...

ZWAN SABRI berkata...

Arep : HAHA..

Nieza : HAHA, saja nak bwat kelainan.. ;)

★ ⒶⒾⓈⓎⒶⒽ ★ berkata...

hee...besh la p0st nyh...
azam 2010 y t'capai bwklah ker 2011 plx..yer x..?hee..~ :)

★ ⒶⒾⓈⓎⒶⒽ ★ berkata...

mksdnyer y xt'capai...hee..~

HAZWAN17 berkata...

same la dengan aku..
byk azam yg tak tertunai
pospone taun depan lak hahaha

fatin hanani berkata...

hahaha azam yang xpernah org mintk haha
nak jadi hodoh hahaha
xpa2 harp2 x mnjadi haha

ZWAN SABRI berkata...

Aisyah : Thanks naa.. ;) Btol tu btol, mana yang x tercapai time 2010, kita capaikan plak time 2011.. ;)

Hazwan17 : HAHA.. orang yang nama HAZWAN memang payah nak capaikan azam kan.. aku pown sama jugak.. HAHA

FatinHanani : Xpa2, azam 2011 nak jadi kachak plak.. HAHA

zidEL zhafiz berkata...

taleh blah oouuhh mandi bunga..haha..aku rasa nak kena pakai susuk kuwt..keh3...
btw thanx so much zuwan.. =)

ZWAN SABRI berkata...

ZidelZhafiz : HAHA.. Bwat susuk? syirik woooo..huhu

Coretan Emosi Kayangan berkata...

sapa dosh saleem tu?
kirem salam kat die tau..

ZWAN SABRI berkata...

CoretanEmosiKayangan : Erm, Dosh Saleem tu adalah Manusia.. ;) kirem salam jer? len kali kiremla duet.. hehe.. erm, okay2, permintaan anda akan disampaikan..

syrupmasin berkata...

azam kau buat aku muntah hijau japp :P

ZWAN SABRI berkata...

Syrupmasin : Sumpah aku bangga dapat kawan cam hang sebab boleh muntah kuar kaler ijau.. :p

FNSyareena berkata...

Comel pulak azam encik Zwan ni. Tahniah sebab tak berjaya. Semoga takkan berjaya lah azam encik tu yaa? HAHA :) Happy new year! :)

efa berkata...

hahaha...tak pa azam 2010 dibawa 2011 moga tercapai...tp...tetiba azamnya huhu..tergelak jap kehkeh :)

Zaty Anuar berkata...

sama la kita tk tercapai, :D
kesian kesian :)

sHaH berkata...

gambar terakhir tu gambar ko eh?