Pages

Isnin, 25 Julai 2011

Kunyah Untuk Kurus



Sebelum ni kan aku ada buat entry pasai keburukan2 kalau jadi gemuk macam sperma orang gemuk sikit and orang gemuk pendek umur. Confirm ramai yang berbadan besar bila baca entry aku tu rasa macam cuak je kan? And mesti jugaklah ramai yang berbadan besar ni cuba macam2 cara untuk kurus seperti dietlah, exerciselah, makan pil kuruslah, dan tak kurang jugak yang pergi jumpa Dr. Rozmey, HAHA. Okay, entry aku kali ni aku nak sharela sikit tips untuk kurus.



Ampa tahu tak, mengunyah pun merupakan salah satu cara untuk kurus tau. Persidangan yang diadakan oleh Obesity Society (New Orleans Louisiana) menyatakan dengan mengunyah chewing gum berupaya menurunkan berat badan. Tambahan lagi, sebuah kajian di Universiti Caledonian di Skotlandia menunjukkan bahawa mengunyah chewing gum boleh menghilangkan rasa lapar dan mengelak daripada terjebak dengan junk food. Kajian yang lainnya pula menemukan bahawa dengan mengunyah makanan dapat membuatkan kita menjadi kenyang.



Konklusinya, kepada yang nak turunkan berat badan tu, kalau terasa lapar tapi nak diet, cepat2lah kunyah chewing gum okay. Lagi satu, masa makan tu, jangan sumbat jer makanan tu dalam mulut, tapi kunyahla makanan tu sampai tak boleh nak kunyah dah okay? InsyaAllah, berat badan akan turun punya nanti.. Selamat Mengunyah!



55 ulasan:

Ezay Hadry berkata...

ni pun ngah mengunyah jugak sambil baca entri ni..mengunyah sirih kekdah nye..hahaha
memang info terbaik la bro :)

Vale berkata...

kunyah chewing gum..idea yg bagus ni...nanti muka dlu kurus..huhuhu..

PeRmAtA bIrU berkata...

huhu.. tips yang berguna nih.. tapi saya kalau kunyah chewing gum lama2.. saya rasa lenguh habis urat muka and mengantuk.. hahahha... pernah tertdo mkn cheng gum.. seb bek x telan.. hohoho..:)

Cerita Cipaa berkata...

chewing gum yeaa . hmm lenguh lah kunyah lama lama . heheh .
belanja saya chewing gum bnyak2 . :)

cucu umie berkata...

tapi tidak bgus juga makan chewing gum bro.. ayie lupe lh dekt mane ayie ad bace pasal chewing gum nie.. btw, kalo dh makan chewing gum tu pastikan dibuang dgn betol kalo tidak boleh menyusahkan orng..hoho

Aimifiqa berkata...

hihi. masalahnye kat umah. bukan mgunyah chewing gum. mengunyap benda lain. mne la tak menaik badan, nice one entri.

Dhiya Fariza berkata...

tips dah macam doktor. tergugat i.

Abg Yen berkata...

biar betik...kalo mcm tu abg yen nk kunyah gak lah...mane tau bole kurang sekilo dua raya ni...hehehe nice info

luqman zakaria berkata...

bguslah ang nih...bagi tips berguna...aku pn bleh amalkan nih..hehe

ezzu berkata...

ezzu stuju dgn entry nie...

Asma Ahmad berkata...

knyah 44x ikot snah Nabi.. :)

miss Fyqa berkata...

bagus la tips ni. dh lama tak mengunyah cweing gum :D

Afikah Aziz berkata...

ikut la sunnah nabi,kunyah 44x..dah tu mkn nasi guna 3 jari keh3x :p

MAISHARAH berkata...

hoho..emm sy xyh kunyah lah..sebab nk gemuk haha

::FAIZ FARISH:: berkata...

ok lepas ni aku kunyah makanan 30 minit. blh? haha

sara zainol berkata...

salam.. hanya ingin berkongsi disini.. pd pndangan sara, mengunyah chewing gum itu xbagus untuk kesihatan, kerna dlm chewing gum itu mengandungi pewarna yg mungkin memundarahkn kesihatan kita.. Ap yg lebih afdal ialah, kunyahlah makanan sebanyak 44x.. dr situ kita akan cepat kenyang.. dan dpt mengawal rasa lapar.. ^^

akoo pae berkata...

huhu gamba nak hot2 je ko ni ek..
=)

alamak.akoo malas laa nak kunyah lame2..huu

qAseH rAihAN berkata...

betul2 =) kunyah pelan-pelan sebab otak kita nak ambil masa selama 20 minit untuk mentafsirkan bahawa kita dah kenyang ke belum . tapi tak eloklah kunyah chewing gum =(. sakit mulut dan bulehh memudaratkan kott =)

Terbelog berkata...

blh try ni huhu

Hanis MY berkata...

nk beli singgam skrg jugak! :)

@in k@tie berkata...

makan chewing gum penat la..
suke makan eclips,kulum je..hahaha

ZackJ berkata...

kunyah lelama tergigit lidah lak nanti...pas tu kalau sy kunyah lama2, mesti muntah ..tak tau pasal

Eazy Izzuddin berkata...

aaaa...
nak mengunyah lah lepas ni
tp selalu mengunyah chewing gum lenguh mulut hehe
xD

- LIANA ASIF - berkata...

diet sy snang je, mkn nasi, kompen trus knyang nak mkn bnda len.. ini x, kononya nak kurus xyah mkn nasi, tp klau lpar, mkn mkn bnda2 ringn, sm je la jumlh kalori klau mcm 2.. hmm...

Cik Tetra berkata...

betul2,,lagi satu sunnah nabi kunyah makanan lame2..40 kali ke 44 kali,,lebih kurg gitu la.. :D

cik tikah berkata...

ohhh.. yeke? barut aw. TQ!

hyz berkata...

tapi nape saya kunyah cuwing gam makin rasa lapar? seyes.. tade tipu2 ni... tapi tanah la kunyah2... namti kurus... sy nk gemok...

SyedMuzzamir berkata...

bro , aku lah orang gemuk yang terasa tu hahaha

Liyana Zahim berkata...

Lg stu kan tme kupas bwg kunyahla cuwing gam t tak pedih mate.. Haaa.. Ce terai~

khairul berkata...

sy dh kurus..klu chew gum..lagi la.....

nazirah berkata...

YEAH TERBAIK NAK CUBE LA MENGUNYAH HEHE '_'

ifwat berkata...

kalau kunyah tembakau jadi apa bro? hahahaha

Hanamiko Sakura berkata...

hah! ye ke?? hari2 kuyah chewgum x kurus pun... maintain jew...

amir aizat berkata...

ahha cool info! hehe

amnie azmira berkata...

mari mengunyah..^^

nuna eiya berkata...

abg zwan !! ape hukum mengunyah chewing gum tuh menurut Islam..?? hehe..sile explain,,ahaha

nuna eiya berkata...

abg zwan !! ape hukum mengunyah chewing gum tuh menurut Islam..?? hehe..sile explain,,ahaha

Maicher berkata...

ni pon tengah menguyah.
haha.

bleh kurus (makin kurus) ni lelame.
hehe

Rizal Murad berkata...

Woo yeke...Lepas ni nk mengunyah je la..hehe..

MiszCoMoT berkata...

comot pegi joginnnn!!!!! turun banyak jugak woo..syok3...hahaha

MIDA MIDOT berkata...

okay .im going to try this :DDD

Fathiah Hamim berkata...

hehe sebab tuh sunat kita kunyah makanan kita kan.

iekasub berkata...

beruntung saya memang suka makan dan mengunyah! hihi

syazwiena khan berkata...

kunyah angin la :)
perot saya tak bole tima :(

Nurhafizah Mohd Noor berkata...

lps nih nk bli chewing gum byk3 la . hehe

alif haris berkata...

uwah .. klu cmni aku nk lyn chewing gum r pasni .. hehehe ^^

Puan Kutu berkata...

dh lama tak mengunyah chewing gum.ptot arr badan makin mengembang.huhu..

iKhRam berkata...

patutlah saya kurus
asyik mengunyah jer.. hahaha
tak sangka ini penyebabnyer..

Fa-zlyn berkata...

bulan puasa tak leh makan chewgum. hahahaha
lepas berbuka baru leh makan..

nurAMALLINA berkata...

kunyah ciken chop boleh? hahaha

~~Ticer Wann~~ berkata...

camtu kena start balik la aktiviti mengunyah chewing gum ni... sempat kurus sket lagi kot sebelum kawin.. :D Ticer kunyah chewing gum time drive je..nak bagi ilang ngantuk...

GaRy™ berkata...

kunyah dan kunyah dan kunyah, bukan setakat badan, gigi pun 'kurus'... hahahaha...

tia @ Ini Kisah Tia berkata...

hahaaa . gary !! kunyah sampai gigi pun kurus oke :)

Hanis Afiqah berkata...

haha.. nk try lah. dahla aku ni gemok :P

Syaiful Izwan berkata...

aku pun ada baca gak dalam beberapa artikle dan jurnal sains, diorang mmg cakap kunyah chewing gum buley kurus.
SELAMAT HARI MENGUNYAH SEDUNIA (cuti umum rekaan sendiri)