Pages

Ahad, 24 Julai 2011

Asyik Gay Jer, Lesbian Mana?




Hai, kali ni aku nak luahkan persoalan yang dah lama terbuku kat dalam hati aku. Aku hairanla, kenapa kalau lelaki sama lelaki berpegang tangan ke, berpelukan ke, bercium pipi ke, pasti akan dicop sebagai Gay. Tapi kenapa perempuan sama perempuan yang selalunya dok berpegangan tangan, berpelukan, dan bercium sesama depa, tak pulak dicop sebagai Lesbian. Kenapa ek?



Kadang2 tu memang rasa macam ada diskriminasi jantina pulak sebab lelaki ni kalau ada buat yang tak kena sikit jer macam pakai baju kaler pink ke, bermesra lelaki dengan lelaki ke, confirmlah kena cop sebagai Gay punya, tapi jarang sungguh kita dengar perempuan2 kat Malaysia ni yang dicop sebagai Lesbian walaupun kadang2 tu aksi depa boleh dilabel sebagai Lesbian. Walaupun aku rasa macam tak adil di situ, tapi bila aku fikir punya fikir, akhirnya aku dapat jawapan yang lahir daripada pandangan aku sendiri.



Pada pandangan aku lah kan, aku melihat perbezaan sifat antara seorang lelaki dengan seorang perempuan sebagai punca kenapa situasi ini berlaku. Yela, seorang perempuan tu kan secara semula jadinya dikurniakan sifat yang suka tonjolkan kasih sayang depa secara terbuka, jadi mungkin disebabkan itulah masyarakat tidak melabel si perempuan itu lesbian walaupun kadang2 mereka terlebih ”mesra” sesama jantina depa. Berbeza pulak dengan sifat lelaki yang agak payah untuk tonjolkan kasih sayang depa walaupun depa sayang sangat2 orang tu. Biasalah, lelaki ni tak suka menunjuk nunjuk macam perempuan, HEHE.. So, kalau ada lelaki yang terlebih ”mesra” sesama jantina depa, pastila macam ada something wrong somewhere kan?
Tapikan, itu semua hanyalah pandangan aku jer.. Pandangan ampa macam mana pulak? Ceciter, ceciter.. ;)



57 ulasan:

Fathiah Hamim berkata...

eh aku selalu je cakap pompuan gay. haha aku rasa rimas tengok dia gedik2, suap2, amek gambo muncung2. aishh

han yul lee berkata...

tak ke pelik tgk kalau laki suap2, jln pgg tgn, peluk2.... hahaha
even adik2 bradik pn x gitu kn... x gitu zwan?? haha

Aimifiqa berkata...

kalo pmpuan mcm normal je sbb pmpuan mmg sifat lumrah ni manja dan mesra. kalo laki, mcm pelik skit. mesti org akan pndg sinis.

miss Fyqa berkata...

perempuan mmg cenggitu kot. x semua cam tu, kdg2 dorg tu, terikut2 ngan adat/budaya luar. ehee. kalau laki yg wat nmpk mcm jangal jer . huhu

zizidiazora berkata...

mamat bangla berjalan2 kat bandar siap pegang2 tangan xde sapa pun yg cop dia gay tapi bile orang kita wat camtu...tu dia muncung panjang sejengkal dok tunjuk kat orang tuh... tu semua disebabkan kejanggalan orang kita berbuat demikian. (teringin nk pegang tangan zwan...hehehe..nk salam ar)

Nur Ayuni berkata...

pmpn mmg suka menunjukkan kemesraan. contoh kalau jumpa, nak laga2 pipi kan? lelaki mana ada buat. kalau buat mesti pelik.
lagipun kat malaysia mmg cam tu.

lain la kita kat bangla. sebab tu org bangla kat msia buat cam tu .xda sape yg cop gay.

iekasub berkata...

this is what we call 'lumrah alam'! hehe.

pelik kalau lelaki cakap
"ahmad, aku nak pergi tandas. nak ikut?" :p

plus, perempuan ni bersifat keibuan.. ^_^

Al - Amin berkata...

salam!

setuju dgn pendapat zwan tu. lelaki bersifat lbh indepndent dn pompuan lbh caring n etc. sbb tulh janggal bila lelaki kelihatan "mesra" sesama mereka.

tp pelu ingt bhawa x semua lelaki begitu. lantaran kita dilahirkan dgn hormon yg berbeza-beza dr segi saintifiknya.

bg lelaki yg sifatnya happy go lucky mgkin pkara sbgini x menjadi masalh buat mereka.

segan atupun x, trpulang kpd individu. tp kita sbg org yg melihat befikir dulu sebelum membuat tanggapan.

wassalam :)

s u a r a h e a R t y berkata...

singgah dan baca sini :)

AleeyaLiya berkata...

salam..maaf erk zwan..zwan xleh nk komen sbb liya tgh edit blog masa tu..hihi..
tpi kan kalau bgi Liya lelaki nie kalau dengan lelaki memang mesr asangat..mcm diorang boleh selamba je peluk2,main2 cium pipi...euww...tpi klu pompuan xbrani sikit..

Lelaki Ini berkata...

i reserve my comment!hahah

aiman fanboy k-pop berkata...

atas org yg menilai..tapi,tanggapan org tuh kadang2 salah...so,kita knew siasat dulu..barulah kenbenaran tuh terserlah kan???????in short,dont judge the book by its cover......betul tak abg zwan?cuma pndapat jew....

PeRmAtA bIrU berkata...

betul la tu... perempuan memang biasa dengan sifat2 macam tu... lagipon perkara biasakan kalo tgk pompuan beramah mesra dengan perempuan... perempuankan memang lembut sifatnya... laki pon leh gak.. kalau laki rapat ngan laki over2 baru la timbul syak...kan2????

cucu umie berkata...

ayie rase mungkin disebabkan oleh faktor wanita nie memang semula jadinyer mempunyai keakraban yg erat..sebbb tu susah nak label mereka sbgai les kalo mereka bt smthng pon..orng akan ckap normal ah kalo perempuan

Ezay Hadry berkata...

pelik la kot klu laki manje2, pegang tangan kan, even bapak ngan anak tak buat camtu bile anak tu besar, sbb bapak bile anak dah besar kene layan macam kawan..umm tp still kene respect bapak k..
klu gegurl ni rase nye dorang sebab manje kot..menggedik sebab tu orang tak tengok sangat..tapi better be careful kan..hehe

Fezul Fadhley berkata...

tapi kalo lam kolej ok jex.. sbb pgg2 tu kdg2 skadar gurau2..

Wan Zulqhairi berkata...

kt M'sia je kot mcm kekok. tpi kt negara lain ok je.. laki, siap laga2 pipi lagi bila jmpa. esp org arab,.

iKhRam berkata...

hahaha..
ntah la..
tp memang lumrah wanita selalunya mudah mengekpresi perasaan mereka berbanding lelaki..

zati embong berkata...

itulah bezanya lelaki dan perempuan zwan.hihi

tia @ Ini Kisah Tia berkata...

kahkahkahhh . betul tuuu . biasa je kalau nampak perempuan peluk2 .. hehee .

Eyda Syahida berkata...

jeles letteww ngan pmpn.. hahaha
tapi tak ke pelik kalo lelaki peluk2 pegang tangan bagai? euwww.. hikhik

cik tikah berkata...

lagi rela tgok lesbian dri gay =.='

Rizal Murad berkata...

Slalu je nampak jln pegang tangan...huuuu..Perspesi masyarakat perempuan xpe..huhu..

::blog anak jawer:: berkata...

mungkin sebab fitrah perempuan ni lebih manja n lembut berbanding lelaki... tu sebab kalal pompuan manja2 sesama pompuan nampak biasa je... tapi kalau lelaki nk manja2 sesama laki tak ke nampak pelik n aneh tu..he3

Nurhafizah Mohd Noor berkata...

rsanya normal la bla tgk pmpuan dgn pmpuan mcm tu . sbb pmpuan byk sifat kasih syg =p

Nonie berkata...

kalu laki pegang2 tangn...kalu bkn gay mesti mat bngla...:)

fatin hanani berkata...

hehe standard la pmpuan mcam 2..fatin ngan kawan2 fatin pun selalunya kalu jalan..tagn pegang siap dok men ayun2 lagi haha..emm peluk 2 x la sgt..geli ehh hehe..maybe sebab pmpuan ni mmg dah biasa macam 2..kalau les ni kita boleh nampak beza macam mana..klu kiss pi2 ni ok la lagi coz klu nak wish besday maybe depa kiss pi2 tapi klu dah kiss mlt 2..hoho no komen hehe..

& lelaki..
emm maybe sebab sifat lelaki bukan macam ni. klu nampk laki pegang tgn nampk janggalkan hehe.sebab jarang tgk lelaki mcm 2 :D

Ariz Abdullah berkata...

kalau pompuan pegang tangan pompuan sambil jalan tu biasa je ..normal org kata..tpi kalau pompuan rambut pendek @ akak boy pegang tangan "awek" dia sambil jalan ala-ala manja..memang pelik..skang ni dorg open dah...seolah2 masyarakat dapat terima budaya yang macam tuh..Malaysia ke arah budaya barat...

amna berkata...

mmg pelik kalau lelaki pegang2 tangan.. bukan nak kata nak menangkan wanita, tetapi secara fitrahnya begitu. huhuu..

p/s: lelaki pun sama penyanyang macam perempuan, ttpi cara dan masa menonjolkan perihal tersebut tidak sama sama sekali. heheh

bedpet berkata...

mungkin sbb orang ramai dh set in mind kalau lelaki pegang2 tgn bagai ni mmg gay kot. hehe. tp tu lah. mmg tak dpt nafikan. kalau tgk laki mesra2 dgn laki je, mesti dh cakap, "hish, gay nih. tak boleh buat laki." ^.^

Siti Safiyyah berkata...

haha. sebut pasal lesbian, teringat aritu jumpa satu kapel ni. duk buat maksiat kat depan mata. perghh berbulu. huhuhu

Mrs.Yie berkata...

gay ke lesbian ke semuanya sama je..dua2 golongan di laknat Allah..

nurAMALLINA berkata...

mak oiii gelinya aku kalau lesbian ni. nak aje aku hempuk muka dia guna mesin rumput.

Dhiya Fariza berkata...

pandangan kita sama :D hehe. both of these lesbi n gay shud die lol

Razman Kamarudin berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Razman Kamarudin berkata...

xtau nk ckp pe... lucah tul r... hahaha...

singgah sini:
http://razmankamarudin.blogspot.com/2011/07/ok-x-header-baru-aku.html

~~Ticer Wann~~ berkata...

emm mungkin sifat kejantanan tu tak sesuai kot berpeluk2 ngan sesama jenis.. hoho... pendapat Ticer je la ni...

Wan Zulqhairi berkata...

kita patut lagi heran bila pmpn ngn laki yg blom brkahwin pegang tangan psgn dia.

Poktekz berkata...

lelaki kat malaysia nih suka nak berlagak macho depan orang lain ...
nak bajet cool la konon nyer ~~

kat luar negara, lelaki dengan kawan lelaki die sendir rilex jew mesre2 cam tuh . . .

bende nih jadi sebab orang kita cepat sangat nak menilai sesuatu yang orang lain buat tanpa berfikir/usul periksa dulu ~~~

(banyak pulak aku membebel kat cnie)

Noorhidayah binti Salehhudin berkata...

Hot bebenor topic nih..banyak bebenor pandangan diatas nih hihi.. but memang felik bile lelaki dan lelaki terlebey mesra gitu, maka akan timbul la syakwasangka.. pepun siasat dlu sebelum meletakkan sesuatu label..bak kate si Aiman k-pop atas tu..hihi mungkin ade certain yang memang sifat die mcm tu..sker tunjukkan kasih syg mcm perempuan nk wat mcm mane kan.. yang perempuan plak..memang dah mcm tu hihihi..sentuhan menambahkan kasih syg.. selagi x terpesong..dan sesame mahram ok no hal..huhu

syafiqakarim berkata...

haha hg toksah jles noh.da fitrah
perempuan tu mmg berkasih syg.haha
lelaki bila pegang tgn ke,kiz sana
sini ke nampak mmg macam gay. sebab
depa kan ala2 macho n hero gitu.
-.- persepsi org kdg lain2.
mcm aku,ok ja pon.kt kl biasa je tu
semua.huhu.

Asma Ahmad berkata...

msti laaa... sfat laki ngn pmpn kn xsma. laki knon2 macho la kn.. msti la pelik bla pluk2, cium2 ssama kaum. tp klu pmpn pnuh ngn ksih syg. so, no hal la. hehehe...

RIAN berkata...

sebab dah terbiasa dengan fikiran camtu. so nak ubah soemthing yang sebati dengan fikiran orang memang payah dan lambat ah.

tapi kan, aku selalu je tengok orang arab, kalau diorang sayang dengan kawan-kawan, diorang cium dahi. tunjukkan kasih sayang antara sahabat la kot. ni aku selalu tengok dalam klip video lagu nashid diorang. tak pulak nampak macam gay.

=)

nuruhuda_329 berkata...

perempuan itu unik dan comel..huuuu :)

Cikgu Fikri berkata...

topik yg panas!!!!!!!!

BloomSyaz berkata...

guys pkai bju pink ? smart ape . lesbian nie . errr . tah la . ta tau pe nak jdi nan dunia .

DanieL AdiE berkata...

Manusia oh manusia..

fiq. berkata...

perempuan pegang tangan perempuan tak pelik lagi, sebab nampak suwit.lelaki kalau pegang tangan lelaki aku tengok sampai bersweat

=D

jom baca ni... =D

akoo pae berkata...

haha akoo oke je kalo laki pakai pink
=)

btw, btollah ape ko cakap tu..
pandangn kite same..
hehe

Mohd Faziel berkata...

ni laa diey mentaliti sesetengah masyarakat kita.. memandang serong benda yg pelik wlaupon bukan salah pada dasarnya.,.bukan mksud budaya gay betol..no no no.!! msyarakt kita berpegg pada prinsip biar mati anak jgn mati adat..so mentaliti msyrakat masih lagi sempit dlm memikirkan knpa laki gn laki kalo mesra, di Cop gay,...kalo pompuan dgn pompuan x diCop lesbian,,,

ARAYANA berkata...

sebab tue fitrah la. perempuan kan suka pegang tgh bila jalan, *mcm saya. hee :)

Cik Ceria berkata...

hehe..perempuan mmg macam tu la..lumrahnya mmg macam tu..xleh disangkalkan..hehe

Liyana Zahim berkata...

Eh tp lau pompuan cium mlut haa lesbian la tu.. To me, pompuan pon lau dok peluk2 bgai nk rak boleh dilabel as les gak tau? Hehehe~

cik idora berkata...

sbb prmpuan skew luahkn prasaan dgn peluk or cium.. even mmber pompuan..
hehe.. mungkn sbb bile llaki wt cm too.. rsew pelik sket kot.. kan2??

amir aizat berkata...

haha setuju jer.kih3 tp jgn over sgt lah yg prmpaun2 tu

Hidayah berkata...

betul betul betul!
tapi an, kite dah tgk dah orang yg lesbian kat depan mate kite, lagi satu, dye tu kire dekat ngan kite la sbb dye tu akak kite. tapi, xsemestinye orang yang rapat rapat tu lesbian or gay. MAYBE dorang just nak tunjukkan sayang dorang tu kat kawan kawan mereka :) ☺

Syaiful Izwan berkata...

aku setuju dangan apa Aimifiqa cakap..
kalo pmpuan mcm normal je sbb pmpuan mmg sifat lumrah ni manja dan mesra. kalo laki, mcm pelik skit. mesti org akan pndg sinis.

mmg sejak azali lagi lelaki dan perempuan ada sifat ego dan manja sendiri..