Pages

Rabu, 27 Julai 2011

Jom Pi Tasik Mengkuang

Hari ni aku nak promote sikit kawasan rekreasi yang berhampiran dengan rumah aku. Kawasan rekreasi tersebut ialah Tasik Mengkuang atau lebih mesra di kalangan penduduk tempatan dengan panggilan Mengkuang Dam. Tasik Mengkuang ni secara rasminya dibuka pada 14 Disember 1985 oleh Yang Di Pertua Negeri Pulau Pinang ketika itu. Tasik Mengkuang terletak di pesisir bandar Bukit Mertajam. Actually, Tasik Mengkuang ini juga turut berfungsi sebagai kawasan tadahan air di mana ia di bawah kendalian Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang.



Di Tasik Mengkuang ni, macam2 aktiviti yang boleh dilakukan seperti Jogging, Hiking, Kayaking, main badminton, bagi makan ikan dan juga menjadi tumpuan pasangan2 penganting untuk posing and tangkap gambar kat situ. Selain tu, Tasik Mengkuang juga pernah menjadi tempat berlangsungnya “Penang International Dragon Boat Festivals” di mana time ni memang ramailah pengunjung2 luar negara yang datang. Kalau ditanya apa yang aku selalu buat kalau berkunjung ke tasik mengkuang ni, aku selalunya Jogging dan bagi ikan makan(aktiviti wajib).. Sumpah memang geram gila tengok banyak ikan2 yang besar dan kecik yang dok berenang kat tepi tasik tu.. Rasa macam nak tangkap jer tapi tak boleh sebab sebarang penangkapan ikan di tasik tersebut diharamkan.



Seawal 6 pagi lagi, memang sudah ramai orang yang datang ke Tasik Mengkuang ni untuk exercise dan jogging. Di Tasik Mengkuang ini juga merupakan tumpuan pelbagai kaum yang selalunya datang berkeluarga. Tapi boleh dikatakan majority pengunjung adalah berbangsa Cina, dan kedua baru Melayu, dan ketiga adalah India.. Biasala tu kan, orang cina memang prihatin bab2 penjagaan kesihatan ni. Tapi ingat, ampa jangan pulak mai tasik ni time malam sebab Tasik Mengkuang akan ditutup pada waktu malam dan untuk masuk ke tasik ni tidak dikenakan sebarang bayaran. So, selamat datang ke Tasik Mengkuang dan nikmatilah pemandangan yang memukau di sana. Tak percaya? Jom kita usha sikit beberapa gambar yang aku tangkap kat sana.



Ni la laluan khas yang disediakan untuk berjogging..




Ni pemandangan sebahagian daripada Tasik Mengkuang




Ni kawasan parking.. Memang luas kawasan parking dia..




Kalau ampa nak tau, kat pesisir tasik ni, memang banyak sangat2 ikan.. geram2, HAHA




Lawa tak? lawa kan? kan? HAHA




sini kawasan tumpuan family untuk beriadah..




Time ni dah nak maghrib.. Tasik Mengkuang dah nak tutup..




Ni kawan aku.. dia dok tengah bagi ikan makan.. ;)



35 ulasan:

nurAMALLINA berkata...

perghh lawa gila tempat ni!

Afikah Aziz berkata...

sebelum serang tasik mengkuang,ika g serang umah zwan dulu boleh hehe :P

Fathiah Hamim berkata...

kalo fa pi penang zwan jadi tour guide yea? =D

cucu umie berkata...

kenapa mase ayie pi peang tidak tahu tmpt ayie..wah srius bowlh tahan juga.. yg bes ad hiking..hehe

Anne Nurain berkata...

wahh canteek la tmpat ni..
nnt boleh la ko bwk aku jenjalan cni nnt kan? ekekeke...

::FAIZ FARISH:: berkata...

banyaknya kete parking

GaRy™ berkata...

err... tak boleh mancing ek?.. hihi~.. T^T

azwa amani berkata...

cantik sangat

PeRmAtA bIrU berkata...

macam best jerkan??? luas plak tuh... huhuhu.. suka g tasik gini, sambil beriadah bleh perhatikan org ramai... kadang2 tengok perangai2 org...bleh gelak sorang2...hahahah.. memang best..

amni azmira berkata...

memang cantik..bila taun la nk sampei tasik tu..ehehe

Awan berkata...

msukkan duet dlm akaun aku skrng, aku nak p sana...huhu

Mohammed Faizal berkata...

serius lawa gile...tak penah tengok lagi tempat ni...kalah taman tasik titiwangsa, taman tasik shah alam dan taman tasik utm,...ni la yang paling terbaik...teringin nak pegi

Acik berkata...

memang lawa. boleh mancing eh?

khairul berkata...

tempat dating aku dulu

Aimifiqa berkata...

waa. bestnye. lepas ni zwan boleh la bawak sy gi sne ek? jalan2 ke? hii

RIAN berkata...

cantik. pic2 tu time petang ke ? kena bayar ta ? tasik dy bleh mandi tak ? hahha

@in k@tie berkata...

tepi tasik tu boleh buat spa ikan x??x payah g spa..g situ je

ZWAN SABRI berkata...

NurAmallina : Tawu xpa... ;)


Afikah Aziz : Klau nak serang umah zwan, tak boleh serang dengan tangan kosong jer taw.. HAHA


Fathiah Hamim : Boleyh2.. ;)


Cucu Umie : Sebab Tasik ni tak tersenarai sebagai salah satu pelancongan kat Penang.. Tasik ni kan just kawasan rekreasi jer.. HUHU

ZWAN SABRI berkata...

Anne Nurain : No hal lah.. ;)


Faiz Farish : Kalau hujung minggu, lagi banyak.. HUHU


GarY : X boleyh! aktiviti memancing diharamkan kat kawasan nii.. HUHU


Azwa Amani : Tawu xpa.. ;)

ZWAN SABRI berkata...

Permata Biru : Samala kita.. zwan kalau pi sana, selain bg makan ikan, cuci mata skali tgk "anak ikan" HAHA..


Amni Azmira : esok lah datang.. HAHA


Awan : Amboih hangg.. 10 tahun lg aku bank in.. HAHA


Mohammed Faizal : Really? sorryla, aku tak penah pegi tasik2 yang hang sebut tuu.. so aku x boleh nk bwat comparison.. HUHU

ZWAN SABRI berkata...

Acik : Mana boleh mancing kat sini.. HUHU


Khairul : Yeke? Kantoiii.. HAHA


Aimifiqa : Boleh jerk.. ;)


Rian : A'ah, pic tu time petang.. tak kena bayar pown kalau nk masok.. and tasik tu dilarang sama sekali untuk mandi.. BAHAYA! dalam tu ada naga.. HAHA


Ain Katie : boleh jer.. tp spa ikan tu lain drpd lainla sbb ikan besaq yang akan beroperasi kat spa tuu.. HAHA

hyz berkata...

mcm masih belum dibangunkan sepenuhnya je? tp kalo jogging ptg2 besh ni

iekasub berkata...

lawa2! boleh pergi one dah! :)

nuna eiya berkata...

cehh,,boley pegy nie..nanty kite jog sesame2 eh abg zwan ?? ahaha *gedix

Cikgu Fikri berkata...

PERGH...
cm best jerk..
mlm2 kalau bukak story ramai2, sambil ada karaoke best ni...
huhuuhh :)

Ezzad Edzral berkata...

tempat ni mmg gorgeus !!
nice if nak wat photoshoot kn.
wahh berangan pulak ak..hahaha..
thanx 4 d info..
n thanx 4 ur remind ...

Nurhafizah Mohd Noor berkata...

dh byk kali p tmpt nih . luas tmpt nih . rsa mcm nk buat rumah saja dkt kwasan tu . HAHA !

miss Fyqa berkata...

cantik nya kat sana..rasa nak pi. tp jauh la plak:). Zwan sponsor pi sana lah eh.. hehe :D

Miss Nana Farhana berkata...

cantiknye tempat ni... macam best je...

Ezay Hadry berkata...

tak pernah pergi
tenang je kan tengok

iKhRam berkata...

indahnya tempat ini..
nnt bawak am g sini yer..

@in k@tie berkata...

x pe..spa ikan kelah lagi besar2...tapi bukan kat spa la,kat sg je...

Asma Ahmad berkata...

erk?? bla hg p??
tingat plak mrntas desa skol.
hehehe...

amna berkata...

lawa3!

cik idora berkata...

trkejott dgr nama tmpt ni as tasik mengkuang..
cm nama kg ayh ktew je.. huhu..