Pages

Selasa, 26 Julai 2011

SODA itu STRESS



Siapa kat sini suka minum air soda(air berkarbonat)? Sila angkat kaki, HAHA.. Kepada yang suka minum air Soda tu mesti selalu stress kan? Kan? Hurrrmm, kenapa aku kata macam tu pulak? Yela, aku kata macam tu sebab satu kajian yang dijalankan dari American Journal of Public Health menemukan bahawa seseorang yang minum 20 auns kandungan soda setiap hari berisiko untuk tiga kali ganda mengalami depresi dan rasa gelisah berbanding orang yang tak minum soda sama sekali.



So, berhati-hatilah dengan soda.. Jangan disebabkan air soda yang sedap tu ampa jadi stress pulak. By the way, kepada yang dok rasa stress tu, why not ampa minum yogurt rendah lemak sebab ia kaya dengan lysine iaitu yang dapat membantu menenangkan pembuluh darah. Konklusinya, jauhi soda dan dekatilah yogurt yang rendah lemak. Itupun kalau ampa takmau stress laa.. Tapi kalau ampa memang suka dengan stress2 ni, silalah minum soda setiap hari okay, HAHA.. ;)



53 ulasan:

luqman zakaria berkata...

soda favorite aku la zwan! fuhhh!!!

saiazuan berkata...

fav kot soda.. xleh minum dah la lepas ni

saiazuan berkata...

thanks for the info

h a i z am berkata...

Need soda? try diet coke. ;)

cucu umie berkata...

ayie memang bukan pengemar air soda and now pon sh kurangkan minum air yg berkarbonat.. dislike..hehe

miss Fyqa berkata...

suka jugak minum air soda ni, suka2 pun, jarang sgt la nak beli. Huhu.

NadiRah berkata...

kwn nad suka minum..
lama2 dy sakit usus...

Faza berkata...

Suke minum vanilla coke..tapi xelok tuk kesihatan...ngah cube tanamkan dlm diri..gilakan air kosong plak...huhuhu..

penyampaian info yg simple...like..:)

syazwiena khan berkata...

another info :)
gud!

hambamusafirdunia berkata...

owh..seb bek aku tak berapa suka....tq for sharing info

hambamusafirdunia berkata...

owh..seb bek aku tak berapa suka....tq for sharing info

aiman fanboy k-pop berkata...

mujur saya tak min at soda.........sky juice jew kita layan..haahaahaa....

Dhiya Fariza berkata...

thank God i rarely drink soda :)

iKhRam berkata...

naseb baek tak minum.. lepas ni tak tau nak minum per..?? hahaha..

PeRmAtA bIrU berkata...

ooo... kalau macam tuh nak minum yogurt rendah lemak la hari2... wah!!! thanks zwan untuk perkongsian nih... huhuhu... soda tak bagus tuk kesihatan... kencing manis dia dah menang, stress pon bleh menang lama2 sakit jantung plak... tak mo2... huhu...

Asma Ahmad berkata...

mnum ja air msak.. jmat & mudah. hehehe...

Ezay Hadry berkata...

tak best air Soda..best air coke..ekekekee tak same kan? lol
minum air masak jelah camni..adehh

zati embong berkata...

jat kalau stress jat g shopping,xminum soda.haha

Scya Lollita berkata...

i was a peminum tegar T___T
skunk ni da kurg , otw nk kurgkan lg huhuhuhu



(tqok)

khairul berkata...

pekena coke..perrghh

::FAIZ FARISH:: berkata...

minum susu je la... boleh?

Afikah Aziz berkata...

ika xsuke minum ni,nasib bek kan hehe..

Awan berkata...

minat air masak

Liyana Zahim berkata...

Tp kan lau da adicted tu die lak ley jd stres sbb tak mnum soda itu.. Mind set mind set. =D

hyz berkata...

x minum soda... minum pres olen

Fathiah Hamim berkata...

tak minat soda, minat jus. =D

sara zainol berkata...

Air soda? kandungan gula tinggi kot.. ^^ minum air masak sudah.. badan pon sihat.. haha

nurAMALLINA berkata...

alamak zwan, ina suka soda!!

nazirah berkata...

wah baru ku taw..
ok tak minum soda da
tak mo stress2 hehe

Farhana Jafri berkata...

weee~~ dh lme stop mnum air soda.. skrg bnyk mnum air mineral je..hik3 thanks share! frst tym visit.. ^^

jemput singgah ANASAURUS :)

- LIANA ASIF - berkata...

suka sgt2 dgn yogurt, dan air yogurt b'perisa buah buahan.. air soda buat perut jd kembung dan kuat sedawa je..

Syahir Ramli berkata...

dlu boleh la mnom soda ni...tp skrg, asal mnom je saket pale...btol la tu kot kjian tu...:)

Panglima Hitam berkata...

memang betul lebih-lebih lagi coca cola tu... lagi banyak bahayanya!

Aimifiqa berkata...

nasib abik x suke air bkarbonat ni. hihi, jarang sekali minum~ thanks for the info :)

Idah berkata...

SL pun suka air soda...my fav..f&n strawberry & orange....lepas ni kena slow down minum...

akoo pae berkata...

erkk..xsuke yogurt~
huhu

Cik Tetra berkata...

sy x suke minum air bergas sebab manis sgt la.. yogurt sedap!! :)

nuruhuda_329 berkata...

air soda satu...heee :P

Eddy Dce berkata...

patut ak selalu stress pasal minum air soda la nih...huhu...bahaye stress cepat nmpak tua nnti... :)

cik tikah berkata...

o0o0o, macam tuh eh. baru taw. good info! :)

irah-aku.ummi berkata...

tq for sharing :)

dik non berkata...

dik non suka soda..patotlah asik emo je...hihi

Shuk_ArChie berkata...

Aneh la... saya rasa gembura bila minum soda.. tak rasa stress langsung. huhu... Nice info.. baru tau..

iekasub berkata...

kurang minum soda! hee.

DanieL AdiE berkata...

Sgt suke yogurt!

tp, suke gak air berkarbonat nie..

NURUL NATASYA AMIR berkata...

minum skyjuice je lg bagushh.Ahaa ;)

Mr iz berkata...

he he he he... lepas ni nak kena minum sirap bandung lah...he he he... thanks 4 t info...he he he

lynda salim berkata...

soda, soda, soda . ! urghhhhhh : budak main gila

~~Ticer Wann~~ berkata...

Ticer tak layan Soda dah... doktor tak bagi becoz of my migraine.. so sekarang ni prefer minum 3 liter air putih sehari... :) tak stress malah rasa lebih sihat... :) tq 4 ur sharing...

maap ehh lambat terjah..sangat bizi akhir2 ni

ifwat berkata...

ais krim soda la bro.. hahaa.. aku minum tak stress pun.. terangkat ada.. lalala

GaRy™ berkata...

fuh... sedap2 je minum soda... rupanyer bikin stress... hahahaha..

Aziziah Khalid berkata...

mau soda jugak~hahaha...=p

Syaiful Izwan berkata...

bagus entri ni..tapi kalau aku yang tak suka minum manis, tapi still dapat stress dan kencing manis tu cemane pulak tan sri zwan?