Pages

Ahad, 10 Julai 2011

Jom Tidur Sebelum Pukul 1 Pagi


Pasaipa aku ajak tidur sebelum pukul 1 pagi nii? Haa! Tadi aku adala terbaca status seorang kawan aku kat Facebook.. Statusnya berbunyi begini “kulit memperbaiki dirinya diantara jam satu hingga tiga pagi. Dengan tidak melakukan sebarang aktiviti pada jam tersebut, maka Anda akan memaksimakan perbaikan kulit Anda.. selamat beramal”. Untuk mendapatkan kepastian, aku tryla google..



Alamak, betol la.. Banyak pakar2 kesihatan kat internet mengesyorkan untuk tidur sebelum pukul 1 pagi sebab waktu 1 pagi hingga 3 pagi adalah waktu di mana kulit sedang meremajakan dan memperbaiki sel2 kulit yang rosak. So, kalau kita tidur time tu maka proses pengremajaan kulit itu akan berjalan dengan lancar. Patutla kulit aku makin kusam jer sebab aku slalu tidoq pukul 3 pagi lebih. Lepas ni nak kena tidur awal la.. Baru awet muda kulit aku, HEHE.. Btw, menurut pakar kesihatan itu juga, selain tidur sebelum pukul 1 pagi, anda juga digalakkan untuk memakai pelembab kulit sebelum tidur kerana ia akan membantu memudahkan kulit untuk membaiki sel2 kulit yang rosak.. Selamat beramal! ;)




Pssstttt : Terima Kasih kepada Fezul Fadhley sebab buat entry khas untuk aku pada 9 Julai di blog beliau iaitu di http://shwiit.blogspot.com. Terima Kasih jugak kepada Ikhram yang sudi review blog aku and promote2 blog aku pada 8 Julai di http://bilaorangnogoriceloteh.blogspot.com. Terima Kasih banyak2.. Sheharu niiiiiiiiiyyyyyyyyhhhhhh..! :P



34 ulasan:

Fezul Fadhley berkata...

TETT: aku nmpak nama aku!! hahax.. welcome! btw, aku nmpak muda remaja ja wpun tdoq lewat n bgkit lewat.. hahahax

sara zainol berkata...

alah..baru terjaga nie.. kena tidoq balik la nie.. umm hehehe

Nur Ayuni berkata...

hehe. selalu ayu tido seblum 12 malam. wekend yang terlebih masa. kulit ayu mmg nampak tak kusam.hahaha..

losyen dan wanita = serasi.

Fathiah Hamim berkata...

pi tidooo. btw, untung laaa blog kena promote. :P

cucu umie berkata...

memang betol pon apa yg diktekan sbb..time tu kulit mula untuk berintraksi..huhu btw, dh nk kol satu nie..cept2 lh off..huhu

MIDA MIDOT berkata...

like yess .betul tu .jadi tidur lah awal yee :)

Nisa Si Gadis berkata...

hah betul2 . tapi nak buat macam mane , mata tak mengantuk lagi . hehe . lepas nie insyallh akan tido sebelum pukul 1 , nie sume sbbkan nak jage kulit . kui3 . hee . btw tengs ur information :)

Gimi berkata...

aiya....tinggal 40 minit saja mau remajakan kulit..

kiz berkata...

hehe..tapi hang kul 2 pagi sampai blog aku tu..tak remaja ler kulit mcm ni..haha..

Tapi apa2 pun nice info..

shafmechy berkata...

jom tidur awal..er..dh kul 3 pgi..terlepas sudah

sabella mohamad berkata...

yg menulis ni tidur awal ke x ?
huaha

DanieL AdiE berkata...

Patutla adie makin bertambah seri..

since dh mengajar nie, adie tido kol 12 tau..

naem berkata...

aku pulak, kol 3 baru nak tido kalau hujung minggu

misz farahniza berkata...

nak tido jugakk..
tp byk assgnment n kuiz..isk3..

Awan berkata...

patut la kulit hang tegang ja...haha
btw bawu prasan new header...:D

syafiqakarim berkata...

haa..fakta ni memang betul pun.
yuk tido awal. haha

TYNTHA LANA berkata...

erhh..lana rasa, lana elok je muda even tido lambat ngan tak kai pelembap? pelembut fabrik ada la pakai wan,muaahahaha.

Ok2, lana memg dah prnh bca ni..betoi, kulit bekerja keras pada waktu tu..tima kasih share, bgi melekat lgi lam otak ni *_*

Salwa berkata...

tido awal elakkan overslept sok pagi.so true!

zizidiazora berkata...

Tuntutan kerja memang payah nak tidur awal. tapi akan cuba gak..thanx zwan for info..hehehe....

Nurhafizah Mohd Noor berkata...

thx share .
nk kna amalkan nih . hihi
tp tkot nnt xckop tdoq la .

PeRmAtA bIrU berkata...

wah.. tdo kul 1 pagi belh jadi awet muda... i like... thanks untuk maklumat nih.. tapi saya selalu tdo 3 pagi ke atas... hukhukhuk.. kena ubah ni...

ZackJ berkata...

anda semua boleh juga baca entri sy tentang jadual waktu anggota badan..
http://mestimilik.blogspot.com

CeRiTa Ku SaNa SiNi berkata...

wahhh..br taw nih..slalu tdo lmbt..huhu..lps nih leh la amlkn law nk jger kulit..hee..

AinsHa=( berkata...

aish, ni kena tido awal la ni.. huhu

pamie berkata...

tu la bro..banyak sangat blogwalking..haha..*kena kat aku sekali..tido awal la lepas ni..hehe


Aku Anak Labuan

Siti Safiyyah berkata...

pukul1-3pagi masa sesuai utk bangun solat tahajud.. ^___^

hyz berkata...

owh... patutlah saya nampak muda remaja, sebab sy slalu sebelum jam 12 da tito... hehehhe

Piasara berkata...

"ya ka..patutlah kulit akak ni pun kusam semacam ja sbb asyik tidoq pukoi 2,3 pagi gamaknya..hehe..tak sedar diri ni mmg dah tua,nak remaja camana lagi taktau la.."

Liyana Zahim berkata...

Oh patotla liyana awet muda.. Liyana tdur dri siang tau.. Hahaha~

amir aizat berkata...

nice fakta! tp slalu tdo lambat kan? haha

saiazuan berkata...

haha xleh r tdo kul 1.. susah...

dah baca komik atwr #4?
http://eleventx.blogspot.com/2011/07/atwr-comic-4-budak-budak.html

nida husna berkata...

alamak dah pukul satu lebih ni ;)

aDieyZa berkata...

mmg pernah dgr ttg hal ni.. tp masa zaman study dulu mana boleh tido be4 1 pagi.. manjang tido lewat jer.. dah keje ni baru merasa tido awal.. huhuhu..

Siti Fatimah Fuzz berkata...

masa kat matrik dulu, ada member2 yang kata, pukul 1 pagi sampai 3 pagi, hantu akan keluar....so, kena la tido awal...hahha....yg pasal entry ni, baru cik siti dapat tau...hehhe...thanks for the info..tp kalau yg pasal pakai pelembap tuu, maybe pelembap yg khas utk mlm je kot...sebab mak cik siti kata jgn pakai apa2 krim kat muka masa nak tido...sebab kulit tak leh bernafas...huhu