Pages

Khamis, 7 Julai 2011

Warranty VS Guarantee

Hari ni aku nak share sikitla info pasai Warranty and guarantee ni sebab sebagai pengguna mahupun pembeli, kita tak dapat lari daripada barang2 yang ada warranty serta guarantee ni kann. Tapi apakah perbezaan antara warranty and guarantee ni? Haa! Meh sini aku terang sikit.



Warranty

Warranty ini ialah perjanjian yang dibuat untuk membaiki barang tersebut jika didapati ia rosak.
Contohnya, jika hangpa beli handphone Nokia 3310 and dapat warranty selama setahun, so dalam masa setahun tu kalau ada apa2 kerosakan yang berlaku ke atas handphone 3310 tu yang bukan disebabkan kesalahan hangpa, maka handphone 3310 tu layak untuk dibaiki secara percuma.



Guarantee

Guarantee pulak ialah perjanjian yang dibuat untuk menggantikan semula barang tersebut dengan barang yang baru jika ia rosak.
Contohnya, jika hangpa beli blackberry torch and dapat guarantee selama setahun, so dalam masa setahun tu kalau ada apa2 kerosakan yang berlaku ke atas blackberry torch tu yang bukan disebabkan kesalahan hangpa, maka blackberry torch tu layak untuk digantikan dengan yang baru secara percuma.



17 ulasan:

aqmalazmi berkata...

AHHAHA...k fine aku baru tau *kolot kan aku?? HAHAHAHHA....

*anyway lepas nie aku lebih suka bile dengar perkataan guarantee dari warranty...

Fathiah Hamim berkata...

tapi in order nak dapat tuh kena ada borang nya. kalo tak, say bubye bebeh

hyz berkata...

baru saya tahu... gud impo...

::FAIZ FARISH:: berkata...

thanks 4 d info cikgu

Nurhafizah Mohd Noor berkata...

bezanya Warranty utk diperbaiki ,
Guarantee tukar yg rosak kpd bru .

miss Fyqa berkata...

baru tau. hehehe.
thanks 4 info :)

Mohd Khairi Khadzir berkata...

dua2 hmpir sama kan .. tpi kalau bace btol2 memg lain.. slalunya kita dapat yg Warranty tu..yg Guarantee tu lom prnh lg..hehe

HaNa Hani berkata...

ooohhh......mcm nak same dah aiihh dua2 neyh
^_^

sara zainol berkata...

gud sharing zwan.. ramai yg xtahu benda nie :)

Hanis MY berkata...

good info Zwan!

zizidiazora berkata...

Ya memang betol zwan dan untuk beli barang carilah yang ada guarantee. Ia lebih terjamin.

Fezul Fadhley berkata...

teringat dulu kerja Guardian, tpksa dok explain ngn customer..

iKhRam berkata...

TQ mr zwansabri
brut au ni semua.. kalau task, tak penah tau pun..

khairul berkata...

oooooooooo

Anis Izzati berkata...

thnx for the info :D

erkk, hangpa eja mcm tuh ke? bukan hampa ke?

luqman zakaria berkata...

huhu :P lame tak singgah blog nih! akhirnya datang jugak menyinggah.,.hehe

arepnakbebel: I am not so satisfied but ok la rather than…

amir aizat berkata...

okay baru tahu,hehe