Pages

Sabtu, 18 Jun 2011

Nasiblah Aku Kurus!



Firstly, entry aku kali ni bukannya nak bangga diri dengan kekurusan diri aku dan jauh sekali nak menghina orang yang berbadan besar. Actually, aku sekarang ni pun dalam proses untuk tambah berat badan tapi bukannya untuk kelihatan gemok but sekadar tak mahu nampak kurus sangat.



Kalau jadi gemuk, salah ke? Hurrmm, salah tu takla tapi berdasarkan satu kajian yang dibuat oleh para penyelidik dari Universiti Monash, Melbourne, Australia mendapati semakin lama seseorang itu hidup sebagai manusia obes, maka semakin pendeklah jangka hayatnya untuk hidup. Kajian selama 48 tahun sejak 1948 oleh Framingham Heart merekodkan data daripada 5,209 orang peserta. Kajian ini hanya melibatkan mereka yang bebas daripada diabetes, penyakit kardiovaskular, dan kanser, menunjukkan bahawa golongan yang hidup dengan obesiti untuk jangka masa 5 hingga 15 tahun berhadapan risiko kehilangan nyawa sebanyak 2 kali lebih tinggi. Bagi tempoh obesiti yang melebihi 15 tahun, risikonya meningkat kepada 3 kali ganda..



Apabila membaca mengenai kajian ini, mungkin ada di antara anda yang berkata bahawa ajal maut tu di tangan tuhan and kalau nak mati, time bayi pun boleh mati. Yeah! Itu memang tidak dinafikan but at least kita cuba untuk memanjangkan usia kita. Tuhan pun suruh hamba2 Nya berusaha kan? Selepas berusaha, barula kita boleh bertawakal and serahkan bulat2 kepada takdir. Jadi kepada yang tergolong dalam golongan manusia obesiti, jangan give up okay untuk turunkan berat badan anda. Tapi lakukanlah penurunan badan itu dengan cara yang sihat okay. Akhir kata, Selamat berfikir dengan kepala otak, bukannya kepala lutut.. ;)



40 ulasan:

aqmalazmi berkata...

baru nmpak komuniti blogger pulau pinng..heheheh...
anyway aku nak gemok..tanak kurus ! niahahahha
okey tak?

Nur Ayuni berkata...

kurus macam lidi tak elok tuk kesihatan,nampak macam kurang gizi. obes lagi tak elok.jadi, tanya perut, nak lapa ke nak sihat.:) nice info.

SYUHADA MZAKARIA berkata...

heyyyey..follow sy
http://syuhadavogue.blogspot.com/2011/06/apa-dalam-pikiran.html
sy tergelak baca entry awkk

zizidiazora berkata...

takut pulak bila dh baca entri ni... nk kene maintain balik badan nih...

Fezul Fadhley berkata...

Menjaga nyawa untuk ke jalan Allah tu suatu perkara yang wajib jugak... Semoga kita semua dihindarkan dari segala macam penyakit.. amin...

cucu umie berkata...

okay shje nak tmbh berat badan bro but bmi tu dlm arrage normal ah iaitu 20..itu yang ayie bljo mase bio dulu..hehe

miss Fyqa berkata...

Hurmm. lpas nie apa kata Zwan buat entry mcm mana nak maintan kan berat badan. Hee~

smoga kita semua dikurniakan kesihatan yg baik2 , Amin :)

vampire's lovex berkata...

aku nak slim....hahaha...

lelaki skrg memang ramai underweight haha..elok la ko nak tambah berat badan hehe

lynda salim berkata...

terkesima membaca article ini .. hahah .. diet !!!! warhhhh

ZORA berkata...

yes,,,,selamat zora kurus..hahaha

Wan Zulqhairi berkata...

nak gemuk atau nak kurus yg senang???

sui nawi berkata...

OOooooo tk terkata

azana berkata...

x kisah la gemuk ke kurus.... janji badan kita sihat....huhu

tia @ Ini Kisah Tia berkata...

Tia pun nak tambah sikit berat badan ni . tak nak nampak kurus sangat .

Simpan Kecantikkan Hanya Untuk Suami

::FAIZ FARISH:: berkata...

nasibbaik aku tak gemuk.... heheheehehehe

kpah k-poh berkata...

yg sederhana tu lebih baik...kan...

ZWAN SABRI berkata...

Aqmalazmi : A'ah komuniti blogger Penang,HAHA.. Erm, nak gemok? makin kurangla jangka hayat hang nanti.. :p


Nur Ayuni: Da tanya sama perut tapi dia diam jerkk.. HUHU


Shuhada Mzakaria: Ok nanti saya follow.. ;)


Zizidiazora : Da makin gemok ek? HAHA

ZWAN SABRI berkata...

Fezul Fadhley : InsyaAllah.. Semoga kita semua akan terhindar.. Amin!


Cucu Umie : BMI aku pown normal jugak.. HAHA


Miss Fyqa : InsyaAllah, kalau ada info2 pasai menda tu, zwan bwat k.. ;)


Vampire Lovex: Ek eh, aku bukan underweight laa.. aku normal.. HAHA

ZWAN SABRI berkata...

Lynda Salim : aiseyh, xmola tekesima.. HUHU


Zora : Alhamdulillah.. ;)


Wan Zulqhairi : Nak kurus kot senang.. HUHU


Sui Nawi : Alaaaaa, katalaaa... HAHA

ZWAN SABRI berkata...

Azana ; Btol jugak tuu.. ;)


Tia : Jom kita tambah berat badan.. ;0


Faiz Farish : Nasib kita sama.. HEHE


Kpah K-poh : Btol tu btol.. ;)

Eazy Izzuddin berkata...

nasib la aku sedang2...
nak kuruskan sikit lagi..
xD

ked khaydee berkata...

alamak??aku kene kurangkan berat la pasni ek?? x mo kene diabetis..

iekasub berkata...

sedang berusaha nak naikkan berat badan. nak cukup kn BMI je..bahaya obes ni.kurus sangat pon bahaye. huhu

SANDRA AZWAN berkata...

senang sikit nak melompat-lompat!;-P

NUR AYNIE berkata...

otw..nak kurus la nie hihihi

shafmechy berkata...

aku pun sedang cuba naikkn berat badan...heh

Hanis MY berkata...

huhu akak pun nk kuwus gakkk....

nurhaniszamshah berkata...

macam mana ya nak tambah berat? :(

nurhaniszamshah berkata...

macam mana ya nak tambah berat? :(

nurAMALLINA berkata...

Tapi saya gemukkkk..

HAZWAN17 berkata...

aku pun kurang berat...bmi tak ideal haha

Citi Bazyla berkata...

wuwu..
sensetif sikit bab2 gemokk ni =='

amir aizat berkata...

hehe saye kurus

Bella Bell berkata...

ok.. cuba untuk diet.. hehehehh!!!~


^^

nulhazwany abdul malik berkata...

hehe makan banyak depan mata, tak mampu nak diet2. :)

suka la baca ni

mr pot n mrs lat berkata...

erm ,
takutnya kalau jadik gemuk macam pix tuhh .
mintak djauhkan lahh .
kalau gemuk x de prnyakit x pe .
huhu
jemput ke blog kami .
tinggalkan komen kalau
: MRS LAT :)

Pak Syahot (sYaHir) berkata...

berat bdn ideal itu yg ku cari...ssah btol nk dpt brat bdn..tp sngnye nak trunkn brat bdan... =)

iKhRam berkata...

kesihatan yg baik dtgnya dari pemakanan yg seimbang dan senaman yg berterusan.. hehehe

Edy Fee berkata...

aik pelik post...
hehehe

Syaiful Izwan berkata...

gemuk atau kurus semuanya dipengaruhi oleh DNA, metabolisma dan hormon..
DNA=asal dari parent,if parent gemuk,then possibility utk korang gemuk pun tinggi
Metabolisma=kalau metabolisma tinggi, makan banyak mana pun takkan gemuk
Hormon=korang pernah fikir kenapa lepas kahwin, semua akan membesar? Sebab hormon la tu..
Aku ada tulis tentang ni..meh la melawat
http://infoaday.blogspot.com/2013/04/kenapa-lepas-kahwin-jadi-buncit-dan.html