Pages

Selasa, 21 Jun 2011

Amaran Kepada Wanita Mengandung!



Kepada wanita2 yang sedang hamil, ini ada satu kajian mengenai anda yang dijalankan oleh Universiti Auckland, New Zealand. Menurut kajian tersebut, wanita hamil yang tidur mengiring di sebelah kiri pada hari2 terakhir sebelum proses bersalin dapat mengurangkan risiko kematian bayi dan wanita yang tidur mengiring ke kanan berisiko 2 kali ganda mengalami masalah tersebut.



Berdasarkan kajian itu juga, wanita mengandung yang tidur dalam keadaan terlentang mahupun mengiring ke kanan dalam tempoh yang lama mengakibatkan pengaliran darah kepada bayi terbatas. Namun, keputusan kajian juga menunjukkan bahawa risiko kematian bayi adalah berkait rapat dengan rutin tidur yang lebih lama daripada biasa dan juga kekerapan tidur pada waktu siang.



Kajian yang disiarkan dalam British Medical Journal ini merupakan sebuah hipotesis baru dan perlu dikaji secara lebih mendalam lagi. Jadi kepada wanita2 yang sedang mengandung, anda diAmarankan di dalam amalan tidur anda supaya, Tidur mengiring ke sebelah kiri, Jangan tidur terlentang terlalu lama, Jangan tidur lebih lama daripada biasa, dan Jangan terlampau kerap tidur waktu siang. Kalau anda sayangkan bayi yang anda kandungkan ini, silalah hindari daripada perkara yang dilarang itu okay. Anda Baca, Anda Tentukan!



27 ulasan:

neddy eiyrah berkata...

hihi , mne dpt idea nk wat about pregnancy nihh ?
good n usefull topic . like it !
thanx...hihi :)

kjaharun berkata...

ok da simpan erat2 dlm otak.. persedian awl :)

Fezul Fadhley berkata...

tu la, hang jaga bini hang elok2 na...

Bella Bell berkata...

ewwww.. kena hati2 la ni ea masa tidur? heheheh!!~



^^

! syifa lovera berkata...

thanks for the info.
baca utk persediaan awl
even lmbt g nk kwen ==' HAHA

nurAMALLINA berkata...

Nak kena get ready ni. Haha

Reen Azreen berkata...

wow..~

topik yg interesting..lagi interesting sebab kaum adam yg mengulasnya...hehehehe

tahniah bro..keep it up..!

Nur Ayuni berkata...

nice info la zwan. laing molek juga kita tidur ikut arah kiblat. ;)
info kat atas boleh diamalkan kelak.hehehe :)

::FAIZ FARISH:: berkata...

ok aku kan bgtau bini aku nanti... tu pun bila aku dah kawen. hehehehe

cintatulip berkata...

wahh... tq wan.. :) ilmu baru

miss Fyqa berkata...

nice info :)

Adzriel @ Liza AB berkata...

tidur terlentang sesak nafas.. tidur mengiring sambil lapik bantal kecil bawah perut. tidur siang tak elok selalu, nanti anak pun pemalas.

khairul berkata...

nk apply pon dh terlewat...cukup lah.. la ni dah 3 anak hehe

farahin nasir berkata...

tido pun ley sbbkan problem kat baby ea.. ooo...

singgah bace n follow entry.. harap ley bace post2 yg best dari kamooo. :)

CERITERA KISAH

Shamsuddin Amin berkata...

fakta yg baek tuk ibu mangandung...^^

Mama Iman berkata...

Kalau ikutkan, jantung kita di sebelah kiri. Kalau kita tidur mengiring ke sebelah kiri, maka kita akan memberatkan jantung kita (hempap) dan boleh mengundang risiko sakit jantung. Macamana pula kajian yang dikeluarkan ni bertentangan dengan fakta ye? Anyway, tks for the info. Tapi harap dapat semak lagi dapatan kajian ini.

Eazy Izzuddin berkata...

kena bagi tahu bakal isteri ni..ops! hehe..
thanks 4 da info. bro..

Liyana Zahim berkata...

Uihhh susahla.. Lau jns tdo lasak cam sy neh cane t? Hahahaha.. Anyway, nice entry zwan! Anda calon bapa penyayang! Taniah2.. Hehehe~

dyla ^_^ berkata...

seram nyer...tym tdo kn kte x sdar kta mengiring kanan ke..kiri ke...telentang ke...
x nak pregnant la..ehehehe ^_^ acah jer

amna berkata...

tips bagus ni, insyaAllah akan diuar2kn pada my sis n cazen yg mgndung ^^

dyla ^_^ berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
dyla ^_^ berkata...

dila tag blog zwan utk segmen gary..
lw zwan nak join g cni eah

http://garyasip.blogspot.com/2011/06/segmen-klik-iklan-sana-sini.html?utm_source=BP_recent

DanieL AdiE berkata...

Info yang bergune utk semua...

Ingat2...

Cikgu Fikri berkata...

wah..
bagud betul ada amaran utk ibu mengandung :)

zizidiazora berkata...

Satu entry yng bagus untuk semua terutama kpd ibu2 yng sedang dan akan pragnant tu. Kaum bapa juga harus tahu tntang perkara ini.

amir aizat berkata...

tee hee nanti dah ad isteri, jge elok2 meh,hehe

COCOmocho :) berkata...

seksanya mngandung . buat apa pun kena pikir kandungan .. tekenang ibu yng mngandungkan sara ..