Pages

Ahad, 19 Jun 2011

Fakta Hari Bapa



Mengikut catatan sejarah, idea pengasasan Hari Bapa mula timbul di benak Sonora beliau mengetahui akan adanya sambutan Hari Ibu pada sekitar tahun 1909, ketika sedang mendengar khutbah mengenai Hari Ibu.


19 Jun 1910 merupakan tarikh ulang tahun sambutan Hari Bapa yang pertama yang diadakan di Spokane, Washington.


Pada tahun 1972, Presiden Richard Nixon mengumumkan bahawa hari ahad minggu ketiga Jun adalah sambutan umum perayaan sambutan Hari Bapa.



Kajian mendapati hampir 80% ayah di seluruh dunia mula merancang hidup anak-anaknya ketika isterinya hamil.


Hampir 95 Million kad “Hari Bapa” dikirim seluruh dunia ketika berlangsungnya Hari Bapa setiap tahun.


Dipercayai perkataan “dad” mula disebut pada awal2 kurun ke-16 lagi, dan seterusnya perkataan “daddy” pada kurun ke-17.


Kajian menunjukkan ayah2 di seluruh dunia jarang sekali mengeluarkan air mata ketika anaknya dilahirkan, bukan kerana mereka tidak berperasaan tapi lelaki memang pandai menyembunyikan perasaan sayu mereka.


Tali leher dan bunga ros berwarna merah merupakan 2 hadiah paling popular dihadiahkan kepada seorang ayah.



22 ulasan:

bedpet berkata...

selamat hari bapa zwan. hihi :))

~~Ticer Wann~~ berkata...

tali leher dan bunga ros? alamak ustat baba Ticer tak pakai tali leher.. ihiks... nice info... selamat hari bapa.

Yeah kamu memang tak serik... padan muka!!

Jom berbloglist express bersama Syuxer

Nurhafizah Mohd Noor berkata...

kad "Hari Bapa" ?
seumur hdop xpenh kasi pon . -___- !
nvm , suatu hri nnt nk bagi la . hihi

Nurhafizah Mohd Noor berkata...

kad "Hari Bapa" ?
seumur hdop xpenh kasi pon . -___- !
nvm , suatu hri nnt nk bagi la . hihi

Bella Bell berkata...

ooo.. baru saya tahu.. heheh~~

selamat hari bapa zwan ^^

::FAIZ FARISH:: berkata...

bapak aku tak pakai Tali leher.. hahahaha

tia @ Ini Kisah Tia berkata...

hehe . ayah Tia pun tak pakai tali leher . bunga ros ? haha . lagilahhhh . hmm , nak kasi kek aje lah . ayah suka makan kek yang Tia masak :)

DanieL AdiE berkata...

Thanx 4 sharing...

nurAMALLINA berkata...

I love my daddy! Hehe

zizidiazora berkata...

selamat hari bapa kepada semua kaum bapa yg maca blog zwan sabri.

aqmalazmi berkata...

95 Million ??pehh bnyak tu..
anway menarik bile dpat taur semua nie =)

Fezul Fadhley berkata...

I LOVE MY AYAH!

Aman Ibrahim berkata...

x pernah bagi hadiah bunga ros kat ayah~ nak try haha..

Nur Ayuni berkata...

yeah! lelaki memg sukar mengalirkan air mata.

nway, selamat hari ayah buat semua :)

Mr.Kerro berkata...

Zwan dah kawen kan? selamat hari bapa hehe :)

mr pot n mrs lat berkata...

penah kasik kad jekk dulu .
now ,
sms cara paling senang .
hehe :)

cintatulip berkata...

nice entry.. :)

muhammad iqbal hakimi bin tahir berkata...

fuuh..kajian mendalam ko buat wan pasal sejarah hari bapa ni..hehe

pape pun selamat hari bapa! =)

NUR AYNIE berkata...

ooo....baru tau..eyh ade hadiah yg paling popular erkk...=) xpnh beli hadiah time hari bapa hihi

azana berkata...

selamat hari bapa kpd yng bergelar bapa..huhu

Liyana Zahim berkata...

slmt hari bapa... =)

|-sw33t-dream-| berkata...

selamat hari bapa...adus..ayah kita tak pakai tali leher...layan bunga ros lagilah jauh..tapi ayah kita suka sangat klu kitorang belanja makan...hehehe..