Pages

Jumaat, 26 Ogos 2011

Segmen Di Mana Anda Beraya Tahun Ini Bersama Phat Corner



Memandangkan hari ni aku macam takdak idea je nak bagi apa2 informasi kat ampa semua, jadi aku rasa ada bagusnya jugak aku join segmen yang bro Phat buat nii.. Macam yang tertera kat bahagian tajuk, bro Phat buat "Segmen Di Mana Anda Beraya Tahun Ini Bersama Phat Corner".



Okay, tahun ni seperti tahun2 sebelumnya di mana aku akan beraya di sekitar negeri Pulau Pinang iaitu di Seberang Perai dan bahagian Pulau. Dulu masa kecik2, first raya time pagi mesti dekat rumah maktok & tokwan belah mama di Sungai Ara iaitu dekat Bayan Lepas. Time tu memang seronoklah sebab aku akan pergi ke setiap rumah dengan sepupu aku untuk mintak duit raya. Memang banyakla dapat duit raya time tu sebab rumah maktok & tokwan aku terletak di dalam bandar. So rumah2 pun rapat2 ja and duit yang depa bagi pun besaq2 jugakla nilai dia. Rindunyaaaaaaaaaa...



Then menjelang petang pulak, mesti kami sekeluarga akan pergi pulak rumah maktok & tokwan belah bapak aku di Penaga dekat Seberang Perai Utara. Rumah maktok and tokwan belah bapak aku ni pulak terletak dalam persekitaran kampung.. Memang bestlah beraya dengan suasana kampung. Dapat tengok maktok aku kacau dodol, tangkap and sembelih ayam dan waktu malam pulak meriah dengan bunga api dan mercun. Rindunyaaaaaaaaaaa...



Kini, semuanya dah tak semeriah dulu.. Rumah maktok & tokwan belah mama aku kat Bayan Lepas pun dah jual dan maktok & tokwan aku pun dah kembali ke rahmatullah. Tokwan belah bapak aku pun dah kembali ke rahmatullah jugak. Yang tinggal sekarang hanyalah maktok belah bapak aku ja. So, sekarang ni kalau first raya, secara automatiknya di Penaga laa.. Suasana raya di Penaga pun dah tak semeriah dulu, HUHU.
Pendek kata, setiap tahun aku akan beraya dekat sekitar negeri Pulau Pinang..
Yang nak balik kampung untuk beraya tu, TAKE CARE naa.. ;)




Okay, sekarang aku nak tag :-

Faiz Farish
Awan
Azrin Rahim





42 ulasan:

sara zainol berkata...

wahh.. rindu sedara sara kt penang.. nk balik kmpg.. sob sob.. miss jgk zaman kecik kecik.. lawan meriam buluh kt tepi sungai ngan kmpg sebelah..

Amanina Nasuha berkata...

waaahhh...kelass gtu..hehehhe..selamat hari ryer..

zizidiazora berkata...

Tak pa maktok dan tokwan dan tak dak skrang tibalah masanya ke rumah datuk2 and datin2 pula. duit depa lagi la besaq2.hahaha...

Alooo...npe tak tag abg...nak masuk segmen ni jugakkkkk......(*tak malu, takdak blog sibuk nk masuk segmen)hahaha....

miss Fyqa berkata...

Zwan, fyqa kan. arap tahun ni masih ada duwet raya buat fyqa..hehehe. *dah besar pnjang..sapa nk bg?..

semoga roh mereka dicucuri rahmat. Amin..

PeRmAtA bIrU berkata...

zwan.. mai pulau meh la beraya umah saya..huhu.. tapi betul la..suasana hari raya di kampung tak sebest dulu lagi.. hukhuk..:)

SITOT berkata...

huhu..tahun ni perak~~

EzayHadry berkata...

jauh nye kat penang, camne nak pegi umah hang :P

nub berkata...

aku kat zimbabwe. sob sob

asyfiqaz berkata...

mai la datang raya rumah..hehe..kluar sikit penang tu ;p

slamat hari raya :D

ZWAN SABRI berkata...

Sara Zainol : Kampung Sara kat Penang kan? area mana? nk p beraya.. ;)


Amanina Nausha : Kelas apa yunk..? HAHA.. btw, Slamat Ari raya.. ;)


Zizidiazora : Alamak! masalahnya, Datuk dan Datin tak jemput zwan beraya umah depa laa.. Yang dok jemput zwan beraya slalu Agung ja.. HAHA


Miss Fyqa : Tula pasai.. mintak2la kita dapat dwet raya lagii.. HEHE


Permata Biru : Meh sini alamat.. nanti zwan pegi.. HEHE


Sitot : Yeke? Perak area mana?


Ezay Hadry : pinjamla pintu kemana saja kat doraemon.. HAHA


Nub : Yaka? HAHA


Asyfiqaz : Rumah hang kat mana? HAHA

ZORA berkata...

selamat hari raya..:P

Mr iz berkata...

selamat berhari raya ye... char kueh teaw ada tak raya ni...he he he.... berhati hati di hari raya... moga ceria selalu...he he he

Mohammed Faizal berkata...

ada ke patut..mintak duit raya...haha.

Afikah Aziz berkata...

part pergi setiap umah mintak duit raya tu mmg best

zwan,nak duit raya gak boleh heeeee :P

Hussaini Ghazali berkata...

slmt hari raya =P

cheqhaizan berkata...

zwan....datang beraya umah akak..dekat je..permatang pauh...huhuhu..selamat hari raya :)

::FAIZ FARISH:: berkata...

akupun dah takde atuk nenek. semua dah meningal.. so raye ngan makcik pakcik je la.. ngan mak abah

ZaNa aDieyZa berkata...

x kisah beraya kat mana, yg penting dapat raikan lebaran dengan insan tersayang..

Zwan, Selamat Hari Raya.. Kak Zana mohon ampun & maaf sekiranya ada tersalah kata & terkasar bahasa sepanjang perkenalan kita dalam dunia blog ni.. semoga lebaran kali ni lebih bermakan untuk kita semua.. take care.. Salam lebaran penuh ikhlas dari Zana Adieyza Sekeluarga..

ZWAN SABRI berkata...

Zora : Selamat Hari Raya.. ;)


Mr. Iz : Alamak! Char koew Teow xdaklah raya nii.. HAHA... btw, thanks naa.. ;)


Mohammed Faizal : Kenangan kowt tu.. best woo mintak duit raya.. HAHA


Afikah Aziz : Tawu xpa.. kan best klaw boleh p umah ke umah mintak duit raya lagi..HAHA..


Hussaini Ghazalli : Slamat ari raya.. ;)


Cheqhaizan : A'ah, dekat larhh.. nanti klaw ada kesempatan zwan p.. ;)


Faiz Farish : Tulaaa.. sedih kan bila depa dah xdak.. HUHU


Zana Adieyza : Zwan pown nak mintak maaf jugak kat kak zana klaw ada zwan terkomen apa2 yang boleh buat kak zana marah.. peace.. 0-0 okay? HAHA

Siti Safiyyah berkata...

kacau dodol? wahh nostalgia tu. ss tak penah kacau dodol. selalunye kat kampung, menu nye nasi dagang. heh org terengganu katanye. hehe

akoo pae berkata...

huuhu kire ok la tu..akoo lgsong tak balek kg dah..jalan2 umah sdare mare je..sob2

Phat berkata...

Selamat Hari Raya Maaf Zahir batin buat zwan n family..bro phat terharu sangat ni sebab zwan sudi join segmen bro...ye la kan sape la bro ni kalo nk dibandingkan ngan zwan tu ;-)...Tq ye sebab join....semoga lebaran membawa seribu erti kpd zwan tahun ni

anamizu berkata...

wahh beraya kat penang ek zwan??
rindu penang :(

nulhazwany abdul malik berkata...

tahun lepas wany raya kat penang. best kot. haha ramai orang becuti ^^

suka suka.. sesekali g penang mmg syok.

selamat hari raya !

(tak suka tangkap ayam, penat hehe)

Edy Fee berkata...

nak raya penang gak
huhu but raya ke tga baru aku mai sana.hehehhe

ZWAN SABRI berkata...

Siti Safiyyah : Kacau dodol tu dah tinggai kenangan je.. rindu r.. HUHU.. Nasi dagang? best2..


Akoo Pae : X[a2, janji still dapat beraya kann.. ;)


Phat : Aiseyh, perli kasaq nampak bro.. HAHA.. btw, Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin.. ;)


Anamizu : Rindu kat Penang ja ka? orang2 dia x rindu? HAHA


Nulhazawany abdul Malik : Tahun ni x raya kat Penang?


Edy Fee : raya ke-3? bagus2.. nanti bole mai umah aku skali.. ;)

Hana Maru berkata...

wuu wuu best nye , kecik kecik dapat duit raye , dah besar neh sape la nak bagi duit raya . Haishh . Selamad hari raya ey abg Zwan :D

sleeping_maniac90 berkata...

ooo kg ko kt penang??
slmg pulg k kg nnt ye.... hehe

NURUL NAJWA berkata...

beraye di utara.. syokk!!

syrupmasin berkata...

aku nk pi penang..dpt makan free ka??

Cik Tetra berkata...

bestnya penang!! sy suke penang..mknan sedap2.. :D

Rtp Farra Arisha berkata...

beraya dalam suasana kampung sememangnya seru skali! :)

btw, salam lebaran in advance ya :))

p/s: orang pulau mutiara ya? i bet dah lama tak pergi pulau pinang..
rindu dengan pulau mutiara!!

ZWAN SABRI berkata...

Hana Maru : Ek eh, dah besaq pown still dapat duit raya la sbb x keja lagi n x kawen lagi.. weekkk! :P HAHA


Sleeping Maniac90 : Aku mmg kat sini pown.. so x yah risau sangat nak balik kampung sbb sumanye dekat2.. X sampai sejam dah sampai.. HAHA


Nurul Najwa : Tawu xpa.. ;)


Syrupmasin : Kalau nk makan free, maila umah aku.. HAHA


Cik Tetra : yeah! Penang kan syurga makanan.. lagi satu, bukan jer makanan sedap2 tp murah2.. ;)


Farra Arisha : Klaw camtu, cepat2la mai Penang n lepaskan rindu kat sini.. ;)

PeRmAtA bIrU berkata...

hoho.. serius nih mahu datang ke rumah saya??? kui3.. meh balik pulau.. nanti che bagi plan umah.. mudah sahaja.. hoihoi..:)

noname berkata...

jemput mai raya umah aku zwan...haha, leh g kutip duit raya sesama..ngeheh

NadiRah berkata...

ceq nak jeruk 5 bungkuih naa...
sat g hang bg kat ceq... heheheh

syrupmasin berkata...

ehh nanti minggu 1st start sem kteorg nk turun kedah..tumpag tido umah sewe kau bole?? *err keluar topic :P

NUR AYNIE berkata...

wow~~~ byk perubahan la blog nie...dah nak 2 bulan x snggah cni...=)

Awan berkata...

sama la beraya kat negeri sendiri...huhu

Saiazuan berkata...

den raya mlaka je taun ni ;D

Dhiya Fariza berkata...

Ghayo nogoghi. :D ada nenek je tinggal, dia pun dah mula sakit2 sedih sgt.

Hussaini Ghazali berkata...

slmt hri raya =P