Pages

Selasa, 23 Ogos 2011

Contest Aku Berpuisi : 31 Ogos Datang Lagi

Assalammualaikum dan salam muhibah.. Dah seminggu kan aku tak update entry. Sebenarnya ada masalah sikit dengan streamyx and laptop.. Sebab tu la seminggu aku tak update entry and tak blogwalking kat blog ampa semua. Sorry naa.. Okay, entry kali ni aku nak berpuisi dalam contest yang dianjurkan oleh encek Mohammad Azhan dalam Contest Aku Berpuisi. Aku memang tak suka join contest tapi disebabkan contest ni melibatkan puisi, dan aku ada rekaan puisi yang masih tak publish kat orang ramai, so aku rasa contest ni medan terbaiklah untuk aku persembahkan puisi yang aku reka ni sempena hari kemerdekaan yang akan tiba tak lama lagi..




31 OGOS DATANG LAGI


31 Ogos

Tarikh keramat itu datang lagi

Mengingatkan kita pada jerih perih masa lalu

Mengimbau kita pada nostalgia kelam yang memeritkan

Di saat bumi ini diselubungi aroma darah

Di saat bumi ini berembunkan air mata

Di saat bumi ini dipertontonkan dengan drama pembohongan



Hari ini 31 Ogos datang lagi

Bukannya dengan tangis dan raung yang tak bertepi

Bukannya dengan penindasan yang tak bernoktah

Tapi dengan semangat juang yang melangit tinggi

Kerna pada tarikh dan hari inilah

Saksi kita bebas cengkaman penjajahan parasit

Saksi pelbagai kaum utuh bersatu

Saksi sebuah harapan bakal direalisasikan



Hari ini, 31 Ogos datang lagi

Bukti kita tak gentar untuk digempur

Bukti kita sebuah bangsa berdaulat

Dengan semangat dan jerit keramat

Telah melaungkan kata azimat

Kerana kitalah pewaris satu takhta

Kitalah penyambung satu warisan

Merdeka!





Dalam video ni, aku yang deklamasikan sajak ni taw.. Sorryla kalau tak sedap.. saja ja aku nak tunjuk bakat terpendam yang entah apa2 ni.. HAHA




Orang yang aku nak tag untuk contest ni,

Cikgu Am
Saleh Sani
Liyana Zahim




35 ulasan:

Fezul Fadhley berkata...

Waaaa!!! Tepuk tangan!!!! nice2!

zizidiazora berkata...

Tahniah zwan... walaupun lontaran suara pada perenggan pertama ada sedikit perasaan gemuruh tapi punyai atonansi bait demi bait yang cukup baik. Jalinan ungkapan yang dikait cukup menarik dalam satu sulaman puisi yang bersahaja. Ada beberapa wording yang patut zwan beri penekanan sebutan (qolqolah)terutama dalam mentafsirkan atau penekanan makna. contoh seperti zwan menyebut perkataan 'melangit tinggi'. Melangit tinggi adalah satu pengharapan so memang patut zwan menyebut sedemikian. Bagaimanapun TAHNIAH atas halaman naskah tersebut. memang menarik. (sorry terkomen panjang lak)hehehe....

Anif Abdullah| AA berkata...

gud job :)

akoo pae berkata...

wah.puisi bhai~terer lah..
=)

siap ko deklamasikan lagik..bgusnyee!

ZWAN SABRI berkata...

Fezul Fadhley : Tepok tangan kuat2 taw.. HAHA


Zizidiazora : Alamak! bro bagi komen dah macam juri akademi sajak dah.. HAHA


Anif Abdullah : Thanks.. ;)

zizidiazora berkata...

Sorry bro..terkomen lak sajak tu. abg memang tak leh jumpa puisi sebab puisi memang dh menjadi makanan harian abg...sorry eak...sembah ratu..hamba mohon ampun..

khairul berkata...

alamak sorry la Zwan..sy x reti bab2 sajak nie..

abghani berkata...

selamat kembali....aku anak merdeka

Anum berkata...

good luck

ked berkata...

giler hebat ko zwan leh brpuisi sajak bagai..aku ni, menyanyi pon x pas..hahahaha..btw, welkang beg!

MAISHARAH berkata...

wa waw..zwan..nice hehehee!!!gud luck..
semangatnye die deklamasikan sajak tu...tringin nk tgok mimik muka sekali hihi..

p/s: t boleh lah kite duet deklamasi puisi hihihii..

sara zainol berkata...

pendeklamasi sajak ! intonasi bagus.. cuma part last tu sara rasa kena semangat sedikit.. "merdeka" xmo sedih.. :)

nub berkata...

aku cadangkan dijadikan bahan kajian teks sastera sekolah memengah zon utara nih,

hahaha

ZWAN SABRI berkata...

Akoo Pae : Saja nak test power.. HAHA


Zizidiazora : Xpa2, x kesah pown.. inikan ruangan untuk komen.. so, memang layakla klaw nak komen.. HAHA


Khairul : Tawu2.. bab2 kereta mesti bro pakar kan? kan? HAHA


AbgHani : Haha.. thanks! ;)

ZWAN SABRI berkata...

Anum : Thanks! ;)


Ked : Ececececeh, humble la plak.. HAHA


Maisharah : Nak tgk mimik muka? alamak! x bolehlaa.. muka ni kakat dia malu... HEHE


Sara Zainol : A'ah, btol jugak tu.. tapikan, ni sebenarnya suka2 jer.. HEHE


Nub : Amin! kayala aku klaw dijadikan kajian teks skolah menengah.. HAHA

zati embong berkata...

best2 serius.

good luck zwan!

Cik tikah berkata...

all the best. x pandailah nak mengarang2 nie zwan. hehe...

syazwiena khan berkata...

dah macam a samad said la !
good job ! tarikh itu datang lagi ...

Aziziah Khalid berkata...

wahhh!!!like sgt..gud luck k zwan =)

Fathiah Hamim berkata...

lama sudah tak deklamasi sajak.

iKhRam berkata...

tengah dok download ni cik zwan sabri.. tq tag am.. nnt am cuba usahakan..

sebab am tak pandai nak tulis sajak.. hahaha

::FAIZ FARISH:: berkata...

suara ko mcm suara org2 zaman p Ramlee, klasik

Farhan Ismail berkata...

pergh...mantap r zwan...tabek spring...
ada can mng ni...

Aimifiqa berkata...

waa. nice one. good job. All da best :)

~SaL IjOu~ berkata...

wah..kagum..~ best of luck ye! =)

tia @ Ini Kisah Tia berkata...

walawehhhh . siap dengan bunyi background . meremang kejap bulu roma dengar suara yang bersemangat tuuuuu . gudlak zwan . tapi lagi cantik kot kalau bahagian last tu laung merdeka 3x . wahhh gitu dah macam pengkritik tak bertauliah si Tia ni . maaf ye :)

NURAMOY AKA AMOI berkata...

wahh pandai larh zwan reka puisi..
best2 =)siap rakam lagi

Eazy Izzuddin berkata...

best!
terbaik!
:)

Awan berkata...

Hamboi...berpuisi sekarang

syrupmasin berkata...

perghh mcm kudisa kahar kau bersajak..haha..ehh thanx tag..aku ta reti lah bersajak2 nih :P

Liyana Zahim berkata...

Eh.. sy ditag? Opocot.. Hhehehe. Teringin nk msuk... Tp wat mse ni kurang idea nk tls sjk.. :) Neway all da best zwan!

Adylia Qarissa berkata...

gud luck!

Syahir Ramli berkata...

bhase die sgt awesome la zwan....x mampu ak nk wat...boleh mng ni..gudluck zwan!

Mohamadazhan.com berkata...

salam Zwan,pertama kali terima kasih sudi join contest tu, mohon maaf kelewatan utk membalas mesej.

Puisi kemerdekaan yang menarik untuk dihayati, merdeka luaran dan dalaman daripada cengkaman penjajah =)

Ask berkata...

Salam wan..
terbaik! dah boleh masuk ptandingan deklamasi sajak nie.. Hebat2~