Pages

Khamis, 11 Ogos 2011

Kurangkan Makan Nasi




Sebagai orang Malaysia, semestinya kita tergolong diantara 85% orang Asia yang menjadikan nasik sebagai makanan asasi atau makanan utama dalam kehidupan seharian kita. Persoalannya, apakah nasik yang kita makan pada setiap hari tu betul2 berkhasiat? Memang tidak dapat dinafikan bahawa ada khasiat dalam nasik yang kita makan tapi pada masa yang sama, ada racun jugak kalau kita makan nasik dalam kuantiti yang banyak. Racun yang aku maksudkan ialah penyakit kencing manis.



Kalau ampa semua nak tau, pakar2 nutrisi menyatakan bahawa nasik termasuk gandum dan jagung mengandungi kadar gula yang tinggi di mana semangkuk nasik bersamaan dengan 10 sudu gula. Tak kiralah beras yang ampa makan tu beras putih ke, beras perang ke, ataupun beras herba, kadar gula yang terkandung tetap sama tingginya. Selain itu, beras yang dicerna akan bertukar menjadi gula dan ia akan memasuki aliran gula di dalam darah setengah jam lebih cepat jika dibandingkan dengan gula-gula yang kita makan.



Mesti ada yang merungut sebab almaklumlah ada orang kalau tak makan nasik sehari, mulalah nak migrainlah, gastriklah, meroyanlah dah sebagainya. Nasihat aku senang je, kalau tak boleh berpisah dengan nasik, pastikan ampa tak makan makanan atau minum minuman yang bergula lain dan makanlah nasik dalam kuantiti yang sedikit. Kalau tak, say Hi to kencing manis.. Salam 11 Ramadhan.. ;)



49 ulasan:

♥ adlin roshaida ♥ berkata...

alin mengaku, sehari tak makan nasik mcm tak perfect hidup. tapi kalau kurangkan boleh lah kut :)

emy'n berkata...

kalo rajin bersenam n exercise boleh la mkn nasi selalu.. kan.

da ada ruang komen da :) tertukar sendiri la..

PeRmAtA bIrU berkata...

ooo... patot la kalau nak diet x payah makan nasi.. thanks yer untuk info nih zwan.. huhuhu..:)

Afikah Aziz berkata...

kne mkn nasik dan minum air masak jelh lps ni keh3x =P

Lea IsNaw! berkata...

buln posa boleh la kurangkan makan nasi
bulan tak pose
errr

Lieyda berkata...

a'ah,org kencing manis mmg pantang ngn nasik kn. eei. siyes xde nikmat.adoi

ZWAN SABRI berkata...

Adlin Roshaida : HAHA.. Adlin ni mmg orang Asia sejatilah.. ;)


Emyn : Yeah! tp masalahnye ramai yg malas besenam.. HUHU


Permata Biru : orite cik Nilam Suhana.. :p


Afikah Aziz : Bagus2.. ;)

Fezul Fadhley berkata...

thanx for sharing!

ifwat berkata...

pehh, aku tak makan nasi sehari boleh kena sampuk kot.. hahaha..

Nurulhuda berkata...

dulu huda xmkn nasi..
tp skang asyik mkn je nasi,,lunch, dinner..

so..berat pun da naek berkilo222..huhuhuhuu~

ZWAN SABRI berkata...

Lea IsNaw : Practicela bulan posa ni supaya bulan xposa nanti dah boleh kurangkan makan nasi.. ;0


Lieyda : Bagusla klaw da tau.. HAHA


Fezul Fadhley : Oriteeeee.. ;)


Ifwat : Wah! Parah nii.. HAHA


NurulHuda : Macam mana plak boleh tetiba jer minat makan nasik?

Ezzad Edzral berkata...

ouchh..
mane leh hidup xmakan nasi..huhuhu ..

http://ezadedzral.blogspot.com/2011/08/take-care.html

iekasub berkata...

ye ke?? adoi. kurangkan nasik la lepas ni..

fiq. berkata...

makan beras nasional (beras subsidi) , kurang kanji dan harga, hehehe


http://kulitkalercoklat.blogspot.com/2011/08/live-in-motherland.html

Dhiya Fariza berkata...

dhiya baca tajuk entry zwan je dah terus setuju, rice should really be consume less.

::FAIZ FARISH:: berkata...

oh good info.. baru tau...

sara zainol berkata...

da tahu.. that why la sara xmkn nasi.. mkn oat je :) haha

nuruhuda_329 berkata...

wahhh nice info....kita mkn nasi n minum air masak je huhuhu

hyz berkata...

sy dan nasik x dpt dipisahkan... errr leh x masak nasik kurang manis? hahah

Anum berkata...

semenjak ramadan dah kurang makan nasi

Abdul Farique berkata...

takmo takmo takmo . saya suka nasii !! :(

whitecappuccino berkata...

tak seronok kalo tak makan nasi at least sekali sehari ..

L berkata...

thx sal info kesihatan nieeh..=)
makan bila lapar, benti sebelum..=)
ibadah sunat vs menda dilarang!!=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/ibadah-sunat-tp-xbetul-caranya.html

cik idora berkata...

ktew cuma mkn nasi 1 kali sehari,, 2 pon zsmpai 1 senduk..

shedameor berkata...

kenapa bila makan nasik tak rasa manis ponn ? tipuuu la tuu. HAHA

Fathiah Hamim berkata...

fa makan nasi paling banyak 3 kali ja seminggu. heh

cucu umie berkata...

naisb baik xkisah sgt kalo tidak mkn nasi..haha

AIEN NOT ALIEN berkata...

entri yang bagus...cegah sebelum say hi to kencing manis.. ^_^"

tapi perut melayu saya ni kalau dah telan pizza 4 keping pun still mintak nasi..hihi..

Panggil aku Han berkata...

serius xboleh hidup klau xmkn nasi...huhu..XD

~~Ticer Wann~~ berkata...

jarang makan nasik.. bleh kira ngan jari ja berapa kali makan.. sebenarnya bagi Ticer ada perbezaan sket dengan badan bila xmakan nasi.. badan cergas dan senang begerak... ni testimoni diri sendiri laa..

apapun kan Zwan nice sharing... nak makan nasi bleh cuma kuantiti tu kurangkanlah.. baik utk diet :)cewahh

L berkata...

jwpn utk persoalaan anda:
bukan g2 encik zwan sabri... soalan kamu akan jadi betul bila tambahh:
Maknanya klaw dah jaga mulut and perilaku kita drpd buat menda yg x senonoh tu pown kira dah lebih baik darpd pergi terawih TAPI dok ngumpat kat tok imam, ngata kat orang, riak dalam ibadah bukn kerna Allah ek?
harap phm,,, takut salah phm plak...=)

s.y.a.r.q berkata...

Kalau tak makan nasi sehari dua boleh lagi. Tapi masuk hari ke-3 mesti cari nasi.

kadang de orangf tak makan nasi, tapi suka makan makanan manis-manis maam kek, coklat. Lepas tu tak paham dengan orang yg suka bancuh air manis-manis. kalau minum rasa sakit tekak manis-manis ni

amny berkata...

11hari dah puasa...11 ari gak idup tanpa nasii...tapi badan still cergas sbb amalkan makan kurma setiap kali berbuka...hehehhe....

Bila dah lama xmakn nasi,tengok nasi pon dah xlalu....terasa agak xnormal la org melayu tanpa nasi...

zizidiazora berkata...

Nasik sudah jadi makanan ruji masyarakat asia termasuklah di malaysia ni so memang susah nk pisahkan nasik dengan kehidupan kita seharian. Walau apa pun bersederhanalah dalam segala sesuatu termasuklah soal makan nasik ni. makanlah sekadar kenyang dan kalu dapat kurang lagi baik. Bukan sekali hadap 2-3 mangkuk. tak gitu zwan....

khairul berkata...

boleh pengsan klu x mkn nasik

Rizal Murad berkata...

Xsangka nasi yg tawar tu tinggi kandungan gula...Tapi xleh dipisahkan ngan nasi..huhu..

Rtp Farra Arisha berkata...

klo makan secara berlebihan of course apa2 penyakit pun akan dtg. well, the mos important, we need to tc of our health ;)
salam 11 ramadan.

zati embong berkata...

nk bt cmne,dah mmg nasi makanan harian kta.haha

Vale berkata...

Makan nasi sekali sehari jer..ok x?? huhuhu

Cik tikah berkata...

betul2. kalau makan byk nasi, perut buncit macam perut cik tikah. haha..

Si Pengembara berkata...

waa...patotlaa...

iKhRam berkata...

glukosa akan ditukarkan ke bentuk glikogen dalam badan. Sekiranya glukosa terlalu byank, insulin tidak mencukup menukarkan glukosa kepada glikogen, maka penyakit diabetis bolehberlaku

sedikit fakta asas tentang tubuh badan. hehehe

tapi kalau sehari tak dpt nasi mahu mengigil lutu nie. hahaha

Aimifiqa berkata...

kencing manis mmg bahaya. dan sgt2. tak mau kata hi. kate bye2

alif haris berkata...

perghh yeke ni bro ..
pasni mkn roti je la tiap hari
har har har :D

amir aizat berkata...

ayah saye mmg da xmkan nasi dah, kne kurus dr ckap.hahah

nazirah berkata...

hehe btul gak tu .. sy ada gastrik so kene lah makan nasik gak tapi dalam kuantiti yg sikit la kan huhu ;)

Idah berkata...

nanti nak makan skt je lah nasi...itupun kalu dpt tahan...adakala tak boleh tahan tgk budu lg tak tahan nak mkn nasi ni.

Princess Nusy berkata...

nice info..kne krangkan mkn nasik nyh..huhu..

Syaiful Izwan berkata...

betul...nasi kalau tak di guna akan jadi glukose (gula), kalau tak guna gula akan jadi diabetic, lepas tu kena potong kaki..aku pun ada berceloteh sikit pasal nasi ni..meh la jenguk
http://infoaday.blogspot.com/2011/06/free-free-free-free-free.html