Pages

Sabtu, 13 Ogos 2011

Lelaki Pun Kena Kanser Payudara




Selama ni kalau kita cakap pasai kanser payudara je, mesti kita akan pandang kaum perempuan tapi sedar tak sedar, kaum lelaki pun berisiko jugak kena kanser payudara ni. Salah satu faktor yang boleh menyebabkan lelaki terkena kanser payudara ni ialah disebabkan kurang orgasme. Terkejut aku bila dapat tau kajian yang diterbitkan oleh British Journal of Cancer yang menyatakan bahawa lelaki yang kurang orgasme berisiko tinggi mendapat penyakit kanser payudara berbanding lelaki yang sering orgasme. Ayoooo, macam mana dengan lelaki yang bujang macam aku ni? sudah tentu2lah kurang orgasme. Takkan nak kena capmelan hari2 kot untuk orgasme.. Berdosa tuu, HAHA.



Selain itu faktor seterusnya yang mempengaruhi kaum lelaki untuk kena kanser payudara ni ialah anak lelaki sulung. Aku bertambah takut bila tengok faktor hasil kajian yang dibuat ni sebab aku ni anak sulung. Nampaknya makin tinggilah risiko aku untuk kena kanser ni.. Apa2 pun, mintak simpang malaikat 44 lah daripada kena kanser ni.. Dan seterusnya, kepada sesiapa yang pernah kena kanser payudara sebelum ni, risiko ampa untuk kena kanser ni semula ialah 4 kali ganda lebih tinggi. Jadi, kaum2 lelaki pun kena hati2 and ambik peduli jugakla pasai kanser ni.. Salam 13 Ramadhan.. ;)



63 ulasan:

Edy Fee berkata...

tapi mcm jarang dengar laki kene walaupon risiko tinggi..
lewaqt mlm post.rajin betul ko

suaraheaRty berkata...

adeii. . .nak gelak pun ado baca entri ni. . .capmelan selalu x baik untuk kesihatan gak kot. . .hahahaha. . . .

zati embong berkata...

sis rasa,zwan kena khwin cpat2lah

hahaha

sumaiyah mokhtar berkata...

kahkahkah mmg sgt pelik, tp tk mustahil lah kalau dah ade ek, so lelaki and perempuan harus jage kesihatan :)

miss Fyqa berkata...

jaga kesihatan dan berdoa mintak supaya sihat2 saje kehendakNYA...

MR. MIND berkata...

pemakanan juga....

nurAMALLINA berkata...

pernah dengar pasal ni. jaga diri ya.

Dhiya Fariza berkata...

Hehe I have a journal on breast cancer.

Anak lelaki sulung, high risk? Haven't read that one before. Thanks for the info zwan

(Googling)

Panggil aku Han berkata...

eh..kalau capmelan pn lagi teruk kot die punye effect..

btw nice shared...:)

nunui Joe berkata...

peratusan lelaki kena breast cancer sikit sangat berbanding perempuan. hehe. Maka selalulah cek ya. haha. Gurau~ ^^

cik idora berkata...

ye ke??
btol ke ank sulung sng dpt ni???

FarHANa aZwA berkata...

baru last week study mende ni..hehe

cik fieza berkata...

Seriously??.. 1st time dengar..
mesti dah menggelabah boys kan. hehe
mintak jauh lah kanser ni. amin.

MIDA MIDOT berkata...

memangla ada siapa kata takda .tapi kalau lelaki buang payudara sebelah pun bukannya nampak :P

aiman fanboy k-pop berkata...

uuiiihhh!!informasi yg sgt berguna...heehee...lucu pon ada.....eeerrrr....in short,mencegah lbih baik drpd merawat...penyakit nih kalo nak datang,tak cakap kat kita an?

sabella mohamad berkata...

haha . hati hati zwan !

cucu umie berkata...

aduyai..ayie pon anak lelaki sulung kot...

h a i z am berkata...

OMG! kne pakai silicone la kalau kene kanser! uhhhh. ambik size D. hehe. ehh memain plak! anyway, to prevent is always better than to cure. stay healthy!

nulhazwany abdul malik berkata...

haha asal rasa nak tergelak je ni. haha..

anyway, sekarang ni mcam2 penyakit ada. kena pandai aga diri. kan ^^

♥ adlin roshaida ♥ berkata...

adoy. lelaki pun ke? haha. hmm sekrang ni mcm mcm ada zwan. tak kira lelaki ke perempuan ke. you bttr take crae. haha :)

Eddy Dce berkata...

aah, ak pon pnah dengar jugak mende ni...bahaye2....kena hati2 la lepas ni... :)

Liyana Zahim berkata...

Sume sbb pmakanan la zwan.. Haish.. Jgn dok ase selamat lah org laki takkan kne breast cancer.. Haa.. Cuak le tu.. Hahah~

dya berkata...

semua haruslah jage pemakanan..utk sihat selalu..hehe

dya berkata...

semua haruslah jage pemakanan..utk sihat selalu..hehe

fahmie firas berkata...

Minta dijauhkan. :)
Balas kunjungan anda :)
T.kasih

Pure Mahabbah Fillah berkata...

assalam..,

awk kena aty2 taw..

jgn egt perempuan ja...

skrg semua pykt x kira dh sapa pon..

jg kesihatan baek2 yaa...


tq zwan dtg komen kt entry Ruby...

salam ziarah...

Famili Ceria berkata...

huiii...tak sangka laki pon ada kanser payudara...

Mai la lawat blog saya:
http://depalma-sp.blogspot.com/

zizidiazora berkata...

wow2....menakutkan... zwan, abg pun anak sulung zwan. Apapun sama2lah kita jaga diri kita masing2 ye dan mintak dijauhkan dari sebarang penyakit. capmelan??? hahahaha....

yana berkata...

tudiaaa zwan ngeee~:)

alif haris berkata...

uish anak sulong !! aaaa
tidak ..
minta2 Allah jauhkan aku daripada penyakit ni .. amiin .. huhu

iekasub berkata...

potensi nak dapat sangat susah..jangan risau sangat..^^

Si MaTa BulAT berkata...

"Takkan nak kena capmelan hari2 kot untuk orgasme.. Berdosa tuu"
kawin la cepat2.
kaum lelaki kena la hati2 jugak lepas ni.
sila perbanyakkan orgasme haha.

khairul berkata...

biaq betik !

Saiazuan berkata...

aku ank sulung.. huu kna kawin cpt2 ni..hehe

iKhRam berkata...

eii takutnyer..
mana nak.. capmelan ker.. nak kene kanser payudara.. hahaha..??

Lea IsNaw! berkata...

semua org ade tendecy to get breast cncer

so, kena berjaga-jaga dr skrg

Awan berkata...

Banyakkan berdoa

Princess Nusy berkata...

hohoho...first time dgr..hehe

akoo pae berkata...

huhu mintak dijaohkann

Rizal Murad berkata...

Kena kawin cepat nih..Haha...Yg penting jaga kesihatan diri..Selalu check?? hihi..

Piah Becok berkata...

zwan, cepat kawin. nanti takde dah masalah kurang orgasme.




cisssssss stetmen berani mati nih.

wawa zulkafli berkata...

wauu...ada jugak? baru dgar nie..ada jugak upenye, tp risiko xtinggi la kan..hehe..btw, be careful

.: Mr Aril :. berkata...

amboi..dok sibok2 ngn kanser payudara laki pulak..hehehe..

no komen..kdang2 itu la pnyelidikan..ada yg x btul jgk..yakin je dgn tuhan yg maha esa:)

semoga dijauhi dr pnyakit2 ini..aminn:)

jom join segmen..tarikh luput sampai raya:)

http://softwarefordummies.blogspot.com/2011/08/sticky-post-jom-tambahkan-follower.html

MiszCoMoT berkata...

huhuhu...pendek kata laki ke pompuan suma kena berhati2...ye dak?? risau.. moga dijauhkan..aminn

Cik tikah berkata...

gmbr laki tuh hot :P

Mohd Hazwan Hashim berkata...

btw, pernah dengar juga sebelum ni .. takut kan .. huhu .. moga tak lah .. :)

adieyb berkata...

cari je gambar yang berformat "GIF".kat google banyak .pastu upload macam biase .bile dah keluar kat post nanti dia gerak-gerak laa .heheheee .okay ?

s.y.a.r.q berkata...

ape-ape pon zwan, doa dekat allah mintak diberikan kesihatan dan dijauhi daripda penyakit bahaya. :)

sara zainol berkata...

sebenarnya, dlm badam manusia mempunyai kanser.. tidak kira lelaki atau perempuan.. kanser dpt diaktifkan melalui pemakanan kita, so jga jga lah dgn pemkanan kita :)

u, gn terlalu risau k.. dptkan pemeriksaan awal.. kerna merawat lebih baek dr mencegah :)

Hana Maru berkata...

haihh , senang nye nak kene . harap harap kamo tak kne lahh . huu ~ jangan lahh risau sangat .

Aimifiqa berkata...

hihi. tula. skrg ni semua boleh kene. tak kire laki @ pmpuan. byk mslh semua dari segi pemakanan kan.

amir aizat berkata...

seb bek bukan ank sulong,hehe

nida husna berkata...

sila jaga kesihatan anda. ekekeke

Ask berkata...

Lepas aku baca entri ni.. terus aku tgk2 nie aku punya.. wahaha.. bikin seram!!

ked berkata...

ngeh3..jgn igt lelaki terlepas okeyh..

Phat berkata...

kepada semua lelaki jaga la kesihatan payudara anda

luqman zakaria berkata...

kite nih jarang nak amek berat pasal kesihatan..bila dah kene baru nak beringat..macam arep jgk la..ermm,,tq untuk info k!!

shedameor berkata...

penah gak baca pasal ni dulu. so, beware. haha

PeRmAtA bIrU berkata...

info yang baru nih zwan... thanks yer berkongsi info..:) ngatkan pompuan jer kena cancer nih..:) so para lelaki.. anda juga berisiko.. jagalah kesihatan anda..:)

sitihanisahali berkata...

pakcik sya pernah kena jugak. :(
kesian die

lynda salim berkata...

faktor keturunan kut :D

noname berkata...

have been aware abt this...thank you for reminding~

fifi fuyoo berkata...

kena jaga hormon juga