Pages

Sabtu, 27 Ogos 2011

Golongan Apakah Kita?

Gambaq ni hiasan jaa.. ceteka yang mana satu aku? HEHE




Hari tu aku ada dengar tazkirah dekat masjid dalam taman perumahan aku. Ustad yang bagi tazkirah tu adala bagi tau yang kat dunia ni ada 4 jenis golongan.


Golongan pertama adalah orang yang sungguh terkenal di dunia ni and nama dia sentiasa disanjung2 oleh masyarakat dunia dan pada masa yang sama nama dia juga turut disanjung di akhirat dan Allah sentiasa pandang orang ni.. Sebagai contohnya Nabi Muhammad S.A.W di mana sehingga kini nama Baginda tak pernah lekang daripada ingatan dan mulut masyarakat dunia walaupun Baginda dah meninggalkan kita semua beratus ratus tahun lamanya dan pada masa yang sama Baginda juga menjadi perhatian di akhirat.



Golongan kedua pula adalah orang yang terkenal di dunia dan namanya sentiasa disebut-sebut tapi di akhirat, Allah langsung tak pandang orang ni and nama dia di akhirat tak famous langsung. Sebagai contohnya ialah Firaun di mana sampai sekarang masyarakat dunia kenal siapa itu Firaun dan namanya sentiasa disebut-sebut kat dunia tapi di akhirat, dia langsung tak diterima kat sana sehinggakan mayat Firaun still kekal kat dunia sehingga kini sebab bumi tak mau terima mayat dia.



Golongan ketiga pula ialah orang yang langsung tak famous dan tak dipandang langsung kat dunia ni tapi di akhirat, nama dia sentiasa jadi sebutan dan Allah sentiasa pandang orang ni. Sebagai contohnya ialah Saad iaitu ketika zaman nabi Muhammad S.A.W, Saad ini adalah seorang yang berwajah hodoh,miskin, dan berkulit hitam legam sehingga ramai yang pandang hina kat Saad time tu tapi dalam peperangan, beliaulah hero Islam apabila beliau berjaya menumpaskan ramai musuh2 Islam. Di saat beliau mati dibunuh, bergegarlah arasy dan bersedihla para malaikat.



Golongan keempat pula ialah orang yang lansung tak dipandang kat dunia ni dan pada masa yang sama kat akhirat pun Allah dan para malaikat langsung tak pandang dia.. Sebagai contohnya, Adakah kita orang tuu? Fikir2kanlah..



Jadi marilah kita semua berdoa agar kita jadi sekurang-kurangnya macam golongan yang ketiga dan lebih baik lagi kita jadi macam golongan yang pertama dan minta dijauhilah kita semua daripada golongan yang kedua dan keempat, InsyaAllah.. Amin! Salam 27 Ramadhan.. ;)




49 ulasan:

Mohammed Faizal berkata...

tazkirah yang bermanfaat...insyAllah selagi kita masih menhirup nafas di bumi ni kita kene kejar menjadi golongan yang ketiga itu...amin

sha fieza berkata...

dumanaka anda tergolong???

miss Fyqa berkata...

amin..

tazkirah yg baik buat semua..

Biar orang pandang hina pada kita,janji Allah pandang mulia... Insyaallah . :)

Daktechic berkata...

mohon share ea =)

ZWAN SABRI berkata...

Mohammed Faizal : Aku nak kejar jadi golongan yang pertama.. :p


Sha Fieza : Still mencari cari.. HEHE


Miss Fyqa : Btol tu btol.. biar org pndang kita hina tp Allah pandang kita mulia.. ;)



Daktechic : Dipersilakan.. ;)

syrupmasin berkata...

kau macam ustaz skrg :D

cucu umie berkata...

incya-ALlah sama2lah kita berdoa..semoga kita berada dlm golongn yg sepatutnya..

NUR AYNIE berkata...

insyallah nak jd org yg gol 3...xsggp nak jd gol yg 2 n 4 tu huhuh~

Syahir Ramli berkata...

klau aku dberi pilihan mstlah nk no.1...no. 3 pon boleh... tp klo pilih n x usaha nk ke arah ctu pon x mnjadi jgk kn...smoge kite sntiase d jlnNya...

ZWAN SABRI berkata...

Syrupmasin : Bakal Imam muda katanya.. HAHA


Cucu Umie : InsyaAllah... Amin!


Nur Aynie : Zwan doakan smoga Aynie jadi golongan orang yg pertama.. amin! ;)



Syahir Ramli : Smoga kita jadi spt golongan no.1.. ;)

mr pot n mrs lat berkata...

blogwalking , jalan jalan , singgah singgah n bace entry kart sini . .
erm ,
jom terjah blog kami . .
ade new entry taw . .
cdey )':

sleeping_maniac90 berkata...

hrp2 x tgolong dlm glongan no 2 dan 4.. huhu

iekasub berkata...

uhuk3~muhasabah diri jap..

Dhiya Fariza berkata...

Zwan thanks for sharing this :')

zizidiazora berkata...

As Salam ya ustad Zwan, hahaha... baguih nok hang panjang2kan ilmu yg hang dpt kat mesjid tu.

Dan ada satu lagi yang ustad tu tak sebut mungkin dia lupa gamaknya iaitu 1 orang yg fames kat blog ni dan fames kat dunia blogger.hahaha...

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin buat Zwan dan keluarga.

ZWAN SABRI berkata...

mr pot n mrs lat : dah terjah blog ampa.. ;)


sleeping maniac90 : InsyaAllah.. sama2la kita doa agar x jadi macam golongan ke-2 n ke-4.. ;)


iekasub : Bagus2.. ;)


dhiya fariza : Oriteeeeeeeeeee.. ;)

e k i n berkata...

tidak dapat dipastikan aku digolongan yang mana, huhu.

nub berkata...

sat nak pikiaq

sara zainol berkata...

dlm hidup ini sara pilih 2 golongan.. golongan pertama dan golongan kedua.. andai salah satu drnya sara tergolong,syukur alhamdulillah..

zwan mmg suka ddk bertinggung ka? hehe
happy eid too, zwan.. mohon maaf if sara ad terkasar bahsa..

nsdahlia berkata...

tq for the sharing :))

ZWAN SABRI berkata...

zizidiazora : Mestilaaaa.. kita x boleh kedekut ilmu.. apa yg kita ada, kenala share dengan orang len.. barula ilmu tu jadi manfaat pada semua.. ;)


Ekin : Harap2 di golongan yang pertama or ketigalah naa.. ;)



Nub : Pikiaq lah nub ooi.. HAHA


Sara Zainol : Ek eh, awat Sara nk jadi macam golongan yang ke-2? uhuhu


nsdahlia : Oriteeeeee.. ;)

naem berkata...

mohon dijauhkan dari golongan keempat :|

FarHANa aZwA berkata...

aslmkm..
firstly...nice entry lah..of coz semua org nak jd golongan yg pertama tu...tp..layakkah kita ???klau nk dbandingkan dgn nabi muhammad,,mmg jauh ...btl x zwan..


secondly:

alahh..farhana dpt teka yg mna satu zwan...tu tuu... tuu tu..... baju warna biru cam kelabu2 siket duduk kat barisan pertama ..hahaaaahaha betul x betul x... cepat bagi duwet raya :)

~SaL IjOu~ berkata...

mintak jauh golongan yg x sepatutnya..~

::FAIZ FARISH:: berkata...

orang yg fames kat blog ni dan fames kat dunia blogger

Lol... Komen ZIZI

ZWAN SABRI berkata...

Nem : InsyaAllah.. ;)


Farhana Azwa : alamak! betoila.. nk sekupang! HAHA


Sl Ijou : InsyaAllah.. ;)


Faiz Farish : Tula pasai.. merepek jer ZIZI tu.. haha

hyz berkata...

insaffff

iKhRam berkata...

mintak2 kita sentiasa dibawah penjagaanNya.. amin..

dah tau,mr zwan sabri kat mana.. hehehe

FarHANa aZwA berkata...

duwet raya..lai lai...hehe

Amanina Nasuha berkata...

tazkirah yg memberi manfaat bersama...hehehh

Aimifiqa berkata...

minta dijauhkan glgn yang tu. nice entri and sharing. Salam Aidilfitri :)

Izzaty Ishak berkata...

Moga kita tergolong dalam orang yang diberkati di sisi Allah :)

nas berkata...

nice tazkirah ni
1st time datang sini
hope aku tergolong dalam golongan 3
tapi entahlaa

http://nash121.blogspot.com/2011/08/info-lagu-lagu-raya-yang-korang-perlu.html

Eazy Izzuddin berkata...

renung2 kan..
;)

Rtp Farra Arisha berkata...

insyaAllah kita tergolong dalam kategori2 yg baik di antara senarai di atas..ok? :)
salam 27ramadhan!

Fathiah Hamim berkata...

semoga kita dijauhkan dari golongan kedua dan keempat. :/

nazirah berkata...

tazkirah yg bgs
moga kte dijauhkan dari golongan kedua dan keempat amin

eclipsesweet berkata...

saya tau yg mana satu kamo.. yg duk depan sekali pastu yg tepi belah kiri tu.. yg pakai baju wane biru tu ann?? kalau x salah laa.. hihihi...

alif haris berkata...

nice entri :)
golongan pertama tu aku mcm mustahil nk dpt..
tp harap aku dlm golongan ketiga lah..huhu

syrupmasin berkata...

iamam muda siri ke berape?? 100 mungkin :P

PeRmAtA bIrU berkata...

thanks zwan untuk peringatan nih..:)

hazz death berkata...

sgt2 bgus.. thanks sbb sudi kongsi.. :)
realy, buatkn aku brfikir sjenak..

Awan berkata...

Selamat menjadi imam muda

Cik Siti Aziz berkata...

insyAllah..

akoo pae berkata...

aamiiin..


*ko yg duduk kann dalam gamba tu?

*slamat ari raye

Nur Syazana Mohammed Sani berkata...

aminnn ,. insyaAllah ,. bia kita di pandang hina oleh masyarakat ,. tapi kita di pandang mulia oleh Allah ,.

http://syazanasani.com

Fezul Fadhley berkata...

walaupun manusia xpandang kita, Allah sentiasa bersama & pandang kita di dunia & akhirat...

amna berkata...

semoga kita termasuk dalam golongan ke-3 tu.. walaupun siapa lah kiranya kita disisi-Nya :')

p/s:awak yg baju biru mencangkung kn? hehe happy hari raya!

DanieL AdiE berkata...

best entry ni..

thanx 4 sharing...

salam lebaran ya zwan...