Pages

Sabtu, 6 Ogos 2011

Jadikan TELUR Sebagai Pilihan




Jadikanlah telur sebagai pilihan ampa semua untuk santapan ketika bersahur. Kenapa telur? Mestila telur sebab menurut satu kajian, telur didapati makanan yang berkhasiat dan baik dimakan ketika sarapan pagi mahupun bersahur. Telur mempunyai indeks kenyang 50% lebih tinggi berbanding bijirin sarapan biasa yang lain. Kandungan protein dalam telur juga adalah tinggi.



Penyelidikan yang dilaporkan dalam Experimental Biology 2009, menunjukkan bahawa telur meningkatkan pertumbuhan tubuh badan. Penyelidikan itu juga mendapati bahawa pemilihan telur untuk sarapan membantu orang dewasa mengawal rasa lapar dan sekaligus mengurangkan pengambilan kalori sepanjang hari. Jadi, kalau ampa nak kurangkan rasa lapar ketika berpuasa, silalah makan telur ketika bersahur okay.. ;)



55 ulasan:

Fathiah Hamim berkata...

telur kuning berlebihan boleh mendatangkan kolesterol tinggi. kot. hehe

Nur Ayuni berkata...

owh.. yang pentg dapat elak dari kelaparan.. nice sharing zwan ;)

Dhiya Fariza berkata...

tapi tak boleh kerap sgt makan :)

Bella Bell berkata...

errr.. saya bersahur dengan air masak je.. hehehhe!!~

Ibnushukran berkata...

belilah telor omega,rendah kolestrol.. iklan skjap.. haha

fahmie firas berkata...

owwhh really dude :)
then, Im gonna have that 'telur' for my Sahur :)
Salam kenal,
nice blog,
done following you,
Kalau free jemput singgah ke blog saya,
Bagi komen and nasihat ok.
http://fahmiefiras.blogspot.com/

Rizal Murad berkata...

Telur rebus lagi bagus..huhu.. =)

miss Fyqa berkata...

ye ke?

okay,nnti Fyqa nk try lah..buat menu untuk bersahur..hehe..

thanks zwan..rajin share info :)

Jus Kurma menyegarkan

luqman zakaria berkata...

oh betul ke zwan...ermm,,kene start beli teluq la la nih...

zizidiazora berkata...

Hrmmm...good info..tapi makan telor jangan terlalu byk sbb kolesterol pada kuning telur sgt tinggi.

liyanalalala berkata...

agak-agak telur masin masuk kategori dak..? hahahh

Fezul Fadhley berkata...

ZWAN, thanx for the info!

iekasub berkata...

sebijik telur bersamaan seekor ayam! sebab tu kenyang.haha

Nurasyiqin berkata...

ala..makan nanti kentut bau busuk lar..=p

iKhRam berkata...

kene la lepas ni ambik telur utk bersahur.. hahaha

nak makan mentah ker nak rebus dulu .. hahaha

nub berkata...

terutamanya perempuan.kehkeh

azana berkata...

telur selalu menjadi pilihan....hhehe

ZWAN SABRI berkata...

Fathiah Hamim : Janganla amik secara berlebihan.. satu biji teloq pown dah cukop rasanya..


Nur Ayuni : Btoi tu btoi.. ia dapat elak dr rasa lapaq.. ;)


Dhiya Fariza : Kalau kerap makan dengan kuantiti yang sikit takpa kan doktor? HEHE


Bella Bell : Yeke? Alahai.. kesiaaannnn.. HEHE

Eyda Syahida berkata...

1 hal la plak nk kene carik telur time kat kolej.. huhuhu~

selamat bersahur zwan.. :)

ZWAN SABRI berkata...

IbnuShukran : Iklan yang amat bermakna.. sangat setuju.. ;)


Fahmie Firas : Yeah! slamat makan teloq time sahur naa.. ;)


Rizal Murad : Yeke? tapi aku lebih suka makan telur mata kerbau and telur setengah masak.. HEHE


Miss Fyqa : Nanti time sahur fyqa masakla masakan yang berasaskan telur k.. ;)

cucu umie berkata...

tpy kalo berlebihan tidak bgus juga tpy better biar telur separuh masak..kalo bg lelaki ianya dpt membina tubuh sedikit..huhu

ZWAN SABRI berkata...

Luqman Zakaria : P beli jangan x beli.. ;)


Zizidizora : Kalau xnak kena kolesterol, makanla teloq omega bak kata encek IbnuShukran kat atas.. HEHE


Liyanalalala : Entahla tak brapa nak pasti teloq masin pun sama ka x.. HUHU


Fezul Fadhley : Oriteeeeee.. ;)


Iekasub : Ek eh btoi ka nii? Fakta ke auta nii? HAHA

ZWAN SABRI berkata...

Nurasyiqin : Erk? *pengsan


Ikhram : Makan mentah? Ayoooooo... HAHA


Nub : Amboih, loqlaq naa hang.. ni sebab lama x kena pukoi la nii.. HAHA


Azana : Wah! bagusla klaw lagutu.. ;)


Eyda Syahida : alaaaaa, kat cafe kan banyak? HUHU


Cucu Umie : Btoi tu.. tapi janganla makan berlebihan.. ;)

sara zainol berkata...

umm..telur ! family sara suk mkn telur masin =.=' tp sara xsuka..hehe.. but telur separuh msk kn bgus tok dlman lelaki.. ^^

Afikah Aziz berkata...

kompom lps ni sahur ng telur la haha...eh klu oat cmne plak zwan ngeee =p

nuruhuda_329 berkata...

selalu tak dapat jadi org pertama komen..uwaaa stress!!! err tetibe nak stress huhuhu nice info :)

AfiekJibril berkata...

oh yeke...lepas ni habis la semua telur2 aku habiskan..haha

aiman fanboy k-pop berkata...

tips yg sangat berguna...roomate selalu mkn telor mentah.....eerrrrr....geli gelemen!1

Mohammed Faizal berkata...

owh csm tu ke??? kalau kurma plak cam ne... aku biasa bangun sahur makan kurma, dan air saje

aziekz berkata...

mm,,sedapnye telur mata..masal sambal pedas..nyum2,,
p/s:shur nnt nk sruh mak msakla..

zati embong berkata...

ohoho..rupeny.ni rs nk grg telur je ni.hihi

zezolla_atin berkata...

zwan . sedap kowt telur . feveret . hehe .

suesue berkata...

baru je besahur dengan telur td..so pas ni boleh la hari2 pun telur..hehehe

Mohd Khairi Khadzir berkata...

ouhh ye ke... aku xsuke telur separuh masak. aku suke tleur goreng... ley jgk kn..hee

MAISHARAH berkata...

wah kene selalu makan telur ni huhu

zwan,join la contest puisi tu..tentu zwan berbakatnye...
ni link contest tu

http://www.mohamadazhan.com/

join taw hihi..wat gempak gempak..ade 5 tema,kemanusiaan,palestin,agama,nasihat n politik


selamat berpose

shedameor berkata...

mne nak cari telur sebab puasa kat kolej kann. haha

yuki_saki berkata...

gud info zwan. thanks for sharing! =)

Edy Fee berkata...

hari ni jugak aku p kedai...
pacik telur selori..
jus telur
nasi telur
sayur telur...bertmbah la telur aku

Lea IsNaw! berkata...

td baru bersahur dgn telur goreng

Awan berkata...

Good info...sejuk mata bace...wakaka

SANDRA AZWAN berkata...

Salam Zwan...

selamat berpuasa...nak coklat yer? hehe...;-P

ifwat berkata...

aku sahur pun makan spirulina je bro.. haha

nurAMALLINA berkata...

orang perempuan tak elok makan telur. effect dalaman.

zazaw berkata...

kalau orang tanya aku
peberet food aku apa
mesti aku cakap telur

ke hulu kehilir aku g bazaar ramdhan cari teur goreng
tapi tk de punnn

Eazy Izzuddin berkata...

tiap2 hari amik telur ouh..
wajib..
xD

Saiazuan berkata...

pilihan trbaik tuk sahur adalh susu kambing n kurma :)

blogtilldrop berkata...

tapi telor banyak kolestrol pulakk

Aimifiqa berkata...

waaa. baru tahu. hihi. tapi kurma lagi elok kan?

nazirah berkata...

wah tips yg bgs
tp sy tak leh sllu la
telur ni sbb muak huhu
bole la 2, 3 kali seminggu ;)

cx's berkata...

wah. yeke? baru tahu. thanks for ur tips. :) btw, jemput join segmen cx jom. segmen cx's :geng UiTM by campus

AmyZana berkata...

tapi sye x suke telur :D

Rtp Farra Arisha berkata...

arisha suka makan telurrr. tapi not everydayyy lah makan.. but if we often take it, sometimes it'll not be good then for us ;)

tia @ Ini Kisah Tia berkata...

telur dadar , telur rebus , telur mata kerbau :D

tnZackJ berkata...

baca kisah komedi tentang telur rebus..

Tanpa Nama berkata...

tp aku ad baca yg lau mkan telur secara brterusan dpt rosakkkn jantung kita

baca kt link nie..

http://emjayjb.multiply.com/journal/item/190

sekadar share..betul ke x..xtao la plak...