Pages

Rabu, 24 Ogos 2011

Awas Lelaki Berumur 15-25 Tahun

Gambar sekadar hiasan.. :p



Aku belek2 IC, alamak! Aku baru 21 tahun, maknanya aku pun tergolongla dalam golongan lelaki yang kena berhati hati ni.. Berhati-hati dengan apa? Haa! Lelaki yang berumur dalam lingkungan 15 hingga 25 tahun ni berpotensi tinggi untuk terdedah dengan penyakit VARIKOKEL iaitu sejenis penyakit yang menyerang pembuluh darah alat kemaluan lelaki.



Ciri2 penyakit Varikokel ni ialah. :-

1.Alat kemaluan membesar (jangan dok sronok pulak,hehe)

2.Alat kemaluan bertukar warna kebiruan


3.Terdapat bentukan berkelok-kelok seperti cacing di dalam kantong




Mesti ampa dok tertanya-tanya sama ada bahaya sangatka kalau terkena penyakit Varikokel ni. Entahlah, aku pun tak tau nak kata penyakit ni bahaya sangat ke tidak tapi penyakit ni mampu menyebabkan lelaki tersebut mandul. Ada beberapa tips untuk elak daripada terkena penyakit Varikokel ni..



Tipsnya ialah, :-


1.Jangan terlalu kerap sangat berendam dalam air panas sebab air panas akan mempengaruhi suhu di sekitar testis hingga merangsang terjadinya pelebaran pembuluh darah

2.Makan makanan yang mengandungi antioksidan seperti buah dan sayur.

3.Elak daripada memakai seluar dalam yang ketat.



Berdasarkan tips2 di atas tu, aku rasa tips yang paling berat untuk aku buat ialah makan buah dan sayur sebab aku memang langsung takdak selera kalau nak makan buah dan sayur ni. Tapi apa2 pun, mencegah lebih baik daripada merawat. Salam 24 Ramadhan.. ;)



65 ulasan:

zizidiazora berkata...

Selamat.....hahaha....zwan ari2 kene belek tgok takut2 ada spt cacing kt dlm kantong tu...hahaha....tahniah la sebab zwan punya warna pink...

sara zainol berkata...

kena kasi tahu my bf nie.. info yg baek.. :)
~jg kesihatan ye~

Fezul Fadhley berkata...

thanx zwan!!!

Ezay Hadry berkata...

bahye2 umur cam kite ni
hahaha nice sharing..
macam2 penyakit tau kat sini..

ZWAN SABRI berkata...

Zizidiazora : Alamak! alamak! camna taw kaler pink nii? skodeng ek? HAHA


Sara Zainol : Gf yang bagusla sara nii.. btw siapa gerangan bf tu? Fezul Fadhley eK? HAHA :p


Fezul Fadhley : Oriteeeeeee...


Ezay Hadry : Tula pasai.. biasala, dugaan bebudak remaja.. HAHA

Lea IsNaw! berkata...

uish. segan nak bace
hihi

♥ adlin roshaida ♥ berkata...

wow boleh bagi info ni dekat adik bila dia umur 21. haha :)

Eazy Izzuddin berkata...

semua ku amal kan..
hehe...
sayur n buah sedap pe..
xD

luqman zakaria berkata...

wah! info berguna nih.dulu aku memang kurang makan buah and sayur??mush no,satu.tapi sekarang aku akan cuba makan sayur!

ZWAN SABRI berkata...

Lea IsNaw : Ececececeh, segan2 plak.. HAHA


Adlin Roshaida : ek eh, kena bg taw kat adik time dia umo 15 la.. 21 kira da lambat da tuu.. HUHU


Eazy Izzuudin : Sedap? awat aku rasa x sedap? HUHU


Luqman Zakaria : Sama2la kita mencuba naa.. ;)

Nur Hamizzah berkata...

info untuk lelaki. nasib baik bukan lelaki. hahaha

Liyana Zahim berkata...

Bhyenye.. Thx 4 sharin tis.. Kirenye pnykt laki pob bnyk gak la ek cam pnykt owg pompuan...

yana berkata...

na menempek kat cni ,
nice info walaupun utk laki sajewp.. :)

iLa VaNiLLa berkata...

nk komen pew nth.. hahaha

ari tuh ada sorg mber ila dimsukkan hospital sb ini.. tp now dh ok..

Aimifiqa berkata...

nasib baik pmpuan. hihi. samala tak suke mkn sayur, mmg payah sikit. hihi

Salwa berkata...

thanks for the info.boleh nasiht future husband.hehe.

Afikah Aziz berkata...

Alhamduillah,nasib bek pmpuan heeee,err tp ade adik baru umo 13,nnt kena bgtau la lps ni keh3x :P

Awan berkata...

no komen

khairul berkata...

selamat ..lega ...dh x duduk dlm golongan umor tu :)

::FAIZ FARISH:: berkata...

nauzubilah...
tpkan komen si Zizi klakar

ZORA berkata...

woooo..gtu gya rupenye ...

Anum berkata...

info lelaki

Adylia Qarissa berkata...

lagi 4 tahun :)

Mohammed Faizal berkata...

woo...bahaya ni. Memang kene jaga nanati tak boleh buat anak...aset penting ni

nurkaloi berkata...

owww takuwtnyer
kantong tu aper?
mcm kantong doraemon ea? hahaha

MYA EL QAYREENA AZRYAN berkata...

wah bagus gak info nikh...tq dik...

ZaNa aDieyZa berkata...

nape x suka makan sayur?? sayur tu sedap la dik.. buah lagi lah sedapppppppp.. lagipun bagus untuk kesihatan tau..

~~Ticer Wann~~ berkata...

bahaya ehh... kena bitau adik2 Ticer nih... makan banyak sayur n buah tau.... sedap tu

Fathiah Hamim berkata...

fa bukan tak suka, cuma tak minat je sayur. hehe

Amanina Nasuha berkata...

nk kaji laaa gk disease nie..sy blaja x jmpa ag.bgus3!!hehehh

Edy Ramanov berkata...

wah, baguslah tips ni. sangat berguna buat kaum lelaki. tenkiu kongsi ya zwan. edy singgah sini balik balas kunjungan zwan.

Phat berkata...

seb baik bro phat dah 29 hehehe..mudah mudahan kita semua dijauhkan dari segala penyakit amin

**::CIKNUURUL::** berkata...

err,bahaye ke x ek?,.dh,lps ni sntiasa amalkn mkn syur n buah2an bnyk2 k,.bkn tuk laki je,pmpuan pon same ,.ye dak,.ehe,.



knjungan pertama,.selamat berpuasa,.

dn selamat hari raye,.ehhe

whitecappuccino berkata...

oh! baru tau gak ni..tapi buah dan sayur sedap per..

Luqeem™ berkata...

hehe..tenks!

AfiekJibril berkata...

haha..mula2 lelaki mesti happy giler tgk adik dah besar..hahahha

syazwiena khan berkata...

patot la laki suka dok kangkang . naek skuter pon kang2 . agak tak sopan . rupanya jaga kesihatan !

Anif Abdullah| AA berkata...

weh aku takut arr.. macam...hmm
pic sexy uols..haha

iKhRam berkata...

mr zwan sabri
saya ni 23.. dalam bahaya jugak ker?? takutnya.. buah saya makan, tp sayur.. saya tak makan.. hahaha

~SaL IjOu~ berkata...

alahai..mudanya lagi~ ^^

Panggil aku Han berkata...

wow..nice info..

Ninie berkata...

Terbaca info utk lelaki la pulak!! Xpe, very informative...follow me back at

http://thebeautyofsplendid.blogspot.com/

kiter dh follow anda! =)

Rizal Murad berkata...

Fuyooo!! huhu..

syrupmasin berkata...

thanx doktor lelaki :D

Dhiya Fariza berkata...

varikokel you mean : VARICOCELE?
kelakar pulak dimelayukan. hehe

but its true zwan, dhiya pernah masuk operation theater jadi assistant doctor, buang varicocele/inguinal hernia kat kemaluan lelaki, the testis part. but dont worry nowadays it is cureable with the right medication. :)

sleeping_maniac90 berkata...

wah.. laki pn terdedah kpd pnykit..
nsb bek ak bkn laki lalalala

tnZackJ berkata...

haahhhahah, good info...


p/s: lps ni sesiapa yang nak berendam ngan air panas tu boleh, tapi kena salut ngan air batu la....air batu skrg kan dah ada lubang,....hahahaha

Jue berkata...

wah lelaki ambil berat jugak mende camni..dlm diam =)

usually guys ade yg ego..dia mls nak amik tau menda camni, bila dah jadi..ade yg still segan nak jumpa pakar gara2 ego

shafmechy berkata...

aku buah aku dok makan gak...sayur memang aku x mkn..haha

nurAMALLINA berkata...

setuju ngan Jue.

dah kena baru nak nyesal.

Syahir Ramli berkata...

mntk dijauhkan...seram!!aku nk anak nnt...huhuhu

zati embong berkata...

info yg bagus utk lelaki ni.hihi

alif haris berkata...

alamak ..aku umur 20 .. huhuhu

iekasub berkata...

tak suka makan sayur and buah ke?? rugi~ better try ;)

mintak kaum lelaki dijauhkan penyakit macam ni la yup?

Mohamadazhan.com berkata...

informasi yang berguna ni =)

Nur Ayuni berkata...

macam penyakit angin pasang ek?? bahaya juga kan..so, selamat menjaga diri zwan ;)

MR. MIND berkata...

hehehehe....kena cek

cucu umie berkata...

haishh..kalau mcm gitu mcm hari2 je kena tgok..hohoh

pamie berkata...

pakai la boxer :P

Ask berkata...

Erkk.. menyeramkan..

ir yien 9897 berkata...

Owhh...
nak jaga husband elok2 lah nanti :)

Edy Fee berkata...

dapat hit betul blog ke ye.bestnye
hurmm hehe sensor tajuk..kiki dah 21 ang..bestnye/
hurmm
takyah pakai spender je senang.hahaha
alamak biru..alien punye tertukar kew

Saiazuan berkata...

haha bahaya ni

GaRy™ berkata...

nice!! aq mesti hati2 gak ni.. huhuhu~.. hilang karang generasi keturunan aq.. XP

anamizu berkata...

wahh bagus info zwan nih..
so guys better jaga kesihatan :)