Pages

Selasa, 16 Ogos 2011

Penyakit Makan Benda Pelik

Disebabkan masalah kebuluran, budak ni sanggup makan tahi lembu..


Penah tak tengok orang makan taik hidung? Makan darah? Makan abu mayat? Makan kaca? Kalau manusia normal, mesti macam geli jer kan nak makan benda2 pelik macam tu semua. Baru2 ni, encek Zizidiazora iaitu pengomen setia kat blog ni adala post satu video orang makan taik hidung kat wall facebook aku and dia suruh aku buat entry pasai orang yang suka makan makanan yang pelik ni. Aku pun rasa bagus jugak idea encek Zizidiazora tuu.. oleh itu hari ini aku nak merealisasikan permintaan encek Zizidiazora kita ni..



Lani kalau kita selak paper jer ataupun bukak youtube, ada jer berita2 dan aksi2 orang yang suka makan benda2 pelik ni. Contohnya Tempestt Henderson dari Amerika yang mengidam makan sabun time dia mengandung, Casie dari Amerika yang suka makan abu mayat suaminya setelah suami dia meninggal dunia, dan Miskaulah dari Indonesia ini pulak suka makan ayam yang masih hidup. Persoalaannya, tak jijik ka depa ni makan benda2 macam tu? Manusia ke Alien depa ni?



Daripada apa yang aku kaji, orang yang suka makan benda yang pelik2 ni sebenarnya mengidap sejenis penyakit iaitu penyakit Pica. Penyakit ni sebenarnya untuk orang2 yang bernafsu makan benda2 yang tiada zat dan khasiat contohnya macam orang2 yang aku cerita tadi tula.. Makan abu mayat, kaca, taik hidung, air kencing, sabun dan sewaktu dengannya. Difahamkan, perkataan Pica ni diambil daripada perkataan latin yang membawa maksud burung murai sebab tabiat burung murai ni akan memakan apa saja yang dia nampak.. diulang, BURUNG MURAI ye.. bukan burung punai, atau burung yang tergantung naa.. Opss! HAHA



Punca sebenar penyakit ni adalah disebabkan perbuatan yang tak disengajakan atau secara sengaja. Contohnya macam Si polan ni korek2 taik hidong and tiba2 dia termakan taik hidong tu and tiba2 jugak dia rasa macam sedap je taik hidong tu. Kemudian dia akan terus korek taik hidong and makan. Begitulah seterusnya sehinggalah si polan tu akan dicop sebagai pengidap penyakit Pica. Aku tau, antara ampa ni, mesti ada yang suka makan taik hidung kan lepas korek2.. Ececececeh, malu2 plak,HAHA.. Btw, Salam 16 Ramadhan.. ;)



81 ulasan:

Nur Hamizzah berkata...

hahah.. scary.. tapi pasal orng suke makan taik sndiri pun mcm popular jgk. haha. yucks..

miss Fyqa berkata...

Eeee. Mintak di jauhkan.

pelik2... apalah yg dorang rasa best sgt tu.. err..

Panggil aku Han berkata...

Mungkin kedengarang janggal pada yang tak pernah dgr bnde ni..
tapi bg han bnde ni mcm dh biase..
sbb slalu jugak search bnde2 pelik ni dekat google..heheh

p/s: mintak simpang la mkn taik hidung sndiri..hahah

zizidiazora berkata...

tq zwan......berjaya juga zwan wat research tentang penyakit pica ni yek. terima kasih atas perkongsian ini. tapi kan zwan...abg nampak zwan juga ada penyakit pica ni....jeng jeng jeng....

NadiRah berkata...

han pnh sipi mkn taik hidung??
hahaha...
eiiuww~

Nurul Iman Rosman berkata...

Eeeyeeekk!

Geli geli, ;p

suaraheaRty berkata...

burung apa. . .burung murai. .burung apa . .burung murai . .burung apa. . .burung punai ! aishhhh. . .sempat lagi menyelit tu. . .hahaha. . .

adeii. . .kecup-kecup liur baca entri ni. . .erk. . .bukan teringin , geli smpai urat lidah jd sensitip. . . .

iKhRam berkata...

eii.. makan taik lembu.. tp apa leh buat kalau dah kebuluran kan?

bersyukur boleh makan benda2 sedap..

PeRmAtA bIrU berkata...

hahahhahha... sapa yang suka makan taik hidung sediri???? keh2.. saya tidak..

ooo.. ada gak nooo.. penyakit nih??? dasyat, makan sabun??? pon dalam kategori ka??? adoi... nak p check la gini.. upsss.. saya bukan dalam kategori penyakit ini.. wah.. thanks zwan untuk maklumat ini..:)

Anishaway berkata...

weird0 !
orang Africa yang kebeluran pun tak makan benda pelik
bersykurlah kite yang masih waras makan makanan berzat ! ;)

tnZackJ berkata...

ada juga yang suka minum petrol...buat ubat katanya...

ekmal berkata...

aku x baca abes pn, dh menggigil kegelian..tros komen je,hahaha

zati embong berkata...

selamat jat da siap sahur

O.o

Fezul Fadhley berkata...

geli plak aku baca entry ni zwan... hehex

L berkata...

ape ke pelik bebeno nya nieeh.. huhuuu

sy syg awak.?
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/kasih-sayang.html

Eddy Dce berkata...

hahaha...geli pun ada...tapi ada member aku yang pernah makan taik hidung...memang geli betul la aku masa tu...

suesue berkata...

aduyai..dalam bnyak2 makanan awat la nak mkn yg pelik2..dari makan pelik2 tu baik mkn kfc..hehehe..

amir aizat berkata...

sedihnyer,huhu

sara zainol berkata...

hoho.. geli geli.. peliks peliks la diaorg ni.. hehe
ad baca paeper xsemlm? lau sara xsilap paper metro kt terenganu yg permintaan terhadap air mandian mayat.. ehh..

ainina jelani berkata...

geli lah zwan :(
huhu, tak pernah lagi jumpa org yg mkn bende pelik

ked berkata...

haah..aku penah bc paper yg ad pompuan pregnant ni suke minum detergent liquid sbb ad hidap 1 penyakit ni..yg plikny, mnde tu x mmbhykn baby die lak..

::FAIZ FARISH:: berkata...

makan abu mayat????

♥ adlin roshaida ♥ berkata...

sekarang ni mcm mcm ade kannn . adoy .

Anne Nurain berkata...

yayy~~
gelinya.. huhu..

AIEN NOT ALIEN berkata...

pelik tapi benar....

kelakar tapi ini seriussss...

makan yang sedap2 je...huhu..

Gadis Berkaca Mata berkata...

euww.. kedengaran agak geli disitu.. haha.. apa ke pelik org zman skrg nih. haihh.semput~

Edy Fee berkata...

tak penah dengar penyakit tu
hehehe hurmm
pelik je
jijik giler
tambah agy yang mkan tqhi lembu tu...so disgusting

Dieyla Adila berkata...

eiwwwwwwwww, geli :/

SANDRA AZWAN berkata...

Macam la tak ada bende lain nak makan? huhu

alif ismail berkata...

doodle tu bermaksud kartun. tak semestinya perempuan je yang leh ade doodle.

sekarang ni dah jadi trend setiap pemilik blog mesti ade sekurang2nya satu karekter doodle ataupun watak katun untuk mewakili diri mereka...

walau apepun, terpulang pada individu tersebut sbb tak semua suka pada doodle..

kalau zwan nak, alif bole buatkan tapi kene join la segmen alif tu dan beratur tunggu giliran...

doodle juga bole buat blog seseorang nampak lebih ceria!!

tq..

Fathiah Hamim berkata...

sakit ke apa, yang penting ianya sangat menggelikan. heh

✿cik tempe✿ berkata...

errrrkk.gelinyaaa..sanggup mkn bende macam tu.

kiz berkata...

alahai sangat mencuakkan..

FIFIEY LYCHEE MARATION berkata...

errr,knp mcmtu???oh noo, geli kan?...

Edy Ramanov berkata...

astaga. kedaifan tu memang memaksa manusia untuk buat benda yang di luar jangkaan.

shahrihan berkata...

kesian kan....ape leh buat...terpaksa makan..lau x mati kelaparan...

bersyukurlah kta leh mkn sedap2...

Nieza Micha berkata...

erkk.. very the pengotor.. geli kot..-__- hoho..

~~Ticer Wann~~ berkata...

geli geleman

MissViVio berkata...

eerr..gla scary..blh mntah ijau kot..

~~Ticer Wann~~ berkata...

sian kat budak tu kan... huhuhu... disebabkan nak survive terpaksa makan tu... syukurlah kita dikurniakan rezeki yang melimpah ruah

Nurasyiqin berkata...

pica= mengidam...perasaan ingim makan sesuatu sama seperti orang mengandung dan mungkin rasa nak makan benda pelik tu kuat..jadi da rasa pertama kali mesti nak lagi..uwekk !!

rasa nak muntah bayangkan dorg makan
benda pelik tu..

Afikah Aziz berkata...

erkk,nauzubillah

ZaNa aDieyZa berkata...

tekak ni terus rasa loya bila baca entry ni.. napelah org2 tu pelik sgt eh?? x sanggup nak fikir lebih2.. ngeri jer!

Idah berkata...

kesian tgk diarong terpaksa makan benda yg tak sepatutnya mrk makan..nak wat camane...nak survive hidup...kena cari alternatif juga macamane pun.

Diana @ bilakukatacinta berkata...

ni mesti kes pernah tersembam dlm taik lembu ni

Lalalililulu berkata...

yerkkk...gamba tuh....

shekyn chipsmore berkata...

eee gambaq uh!!!!x leh blah!!geli weii!!

Izzaty Ishak berkata...

Err speechless...

Saiazuan berkata...

ko prnah tgk orng makan besi?

nazirah berkata...

eeeeeeeeeeee weeeekkk walaupun munyiknye kotoq tp ianya adalah satu info yg brgune tanx zwan !! :)

nuna eiya berkata...

heee,,,geli geleman bace entry abg zwan ! ahaha.. XD

Rizal Murad berkata...

Arrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr......Gelinyerr..Nak pitam tgok...huhu.. =P

.::nany dingding::. berkata...

tengok gambar pun dah geli. euww =.=

si Bella Bilot berkata...

hmmmm. gambar budak yg makan taik lembu tu sebab kebuluran kan? bukan sebab PICA tu. alahaiii bulan2 puasa ni kesian betul kat budak2 kat negara yg kebulur tu. terus insaf & bersyukur~

nurAMALLINA berkata...

arrr geli la gambar tu!

Gimi berkata...

ak rasa mesti ko yg sakit pica ni, cam ada pengalaman mkn taik idung je..

NUR HIDAYAH berkata...

EEEE...sungguh menggelikan ketiak aku jek...hahahahaha...tp mmg tak elok lah berperangai sebegitu..tp kan andai kata sesorang tu kenal pakwe makwe mereka secara normal tapi sekali kawin tahu perangai mkn taik hidung sndiri tu mcm ne ek? eeeeee..hahaahahah...kantoi..mesti ada kan?eeeee

Liyana Zahim berkata...

Uweekkkkkkk! Hee sabo jela.. Zwan ade tuh yg msuk sotkabo dak kat indonesi mkn ubat nyamok lg.. Ayuhla kite try sahur sok mkn ubat nyamok.. Hahahahahahahaha~

Miss Nana Farhana berkata...

yeke ni..takut pulak baca...

ifwat berkata...

yang suka minum air ketum tu penyakit apa lak?hahaha

Aimifiqa berkata...

mmg scary. tapi kalau dah terpaksa. mmg boleh jadi macam2. dah darurat kan

cucu umie berkata...

kalau tidak silap ayie..yg kaca tukan adlh penykit apa ea??/ ad name saintifiknyer.. i forgot about that but ayie pernah bt kerja amal dekt tmpt bdak2 mcm beginilah..

syazwiena khan berkata...

hat last hat geli tu !

alif haris berkata...

manager perancis suka mkn taik idong kan ..hahaha :D

berkata...

baik minom air kosong dr makan taik idong. hadoii

Ezay Hadry berkata...

memang menakutkan..seram2 sejuk gak tgok gmbr tu..rajin buat research ni..bgus2..

Nur Ayuni berkata...

kalau ada yg merungut ttg makanan kat malaysia tak tahu la. hukhuk

Phat berkata...

mcm2 kan...tapi kita kira beruntung tul x ..sebab ape mcm lagu jalil hamid..kita ni mati bukan x cukup mkn tapi sebab terlebih mkn...

inche hlovate berkata...

geli tol...

DanieL AdiE berkata...

Macam2 manusia nie...

Anati Soki berkata...

penyakit mcm tuh.. terpenagruh dgn suara minda dan nafsu. bila dapat penyakit tuh.. otak dah tak boleh pkir baik buruk... risau jugak kalau dpt penyakti cmtuh

ahsfantasy24 berkata...

ya Allah..
smp camtu skali kn..

alhamdulillah ktexdiuji ngn
dugaan mcm 2..

cpahniza berkata...

tak lalu aku..wekkk~

farahzaba berkata...

OMG makan taik? bau je pun nak muntah inikan makan benda tu? buwekkk -.-'

Dhiya Fariza berkata...

gambar first tu scary la zwan!

zizidiazora berkata...

Syabas dan tahniah zwan kerana melahirkan sebuah entri yang mendapat respon yang cukup banyak dari rakan-rakan semua. Teruskan dengan cerita2 semasa dan info2 yang menarik....

nub berkata...

makan teloq ada?

Photophobia eyraa ! berkata...

err. kesiann dea . sobsobb

Adylia Qarissa berkata...

errrkk...bersyukur kita masih mampu makan nasik :)

**::CIKNUURUL::** berkata...

yekk!!,..geli owhh,.

che mastura berkata...

isk...dasat. bacakan entri ni pada anak sbb dia selalu memilih makan. saya cakap dekat dia,lepas ni klu memilih lauk lagi saya hidangkan dia tahi lembu. hehe