Pages

Rabu, 4 Mei 2011

Sebiji Telur Jer?




Sebiji telur jer? Telur apa ek? Jangan noty2 ye fikir telur yang bukan2, HAHA. Ini bukan telur yang ehem2 tu tapi ini telur ayam la. Tahu tak bahawa dengan hanya memakan sebiji telur pada setiap hari, ia sebenarnya mampu untuk menurunkan serta mengatasi masalah berat badan. Dalam penemuan penyelidikan terbaru yang dibuat oleh Dr. Carrie Ruxton dan dicatatkan di dalam jurnal Nutrition and Food Science ini menganalisis 71 laporan penyelidikan dan dokumen berkaitan dengan ujian pengambilan telur dan manfaatnya untuk diet.



Dalam laporan tersebut juga turut menyimpulkan bahawa telur merupakan makanan yang serba boleh. Ia terbukti apabila ia dapat meningkatkan tahap kesihatan seseorang dan juga berupaya mengatasi masalah obesiti. Ini kerana kandungan antioksidan yang tinggi, rendah kalori, dan kaya vitamin D adalah kelebihan yang ada di dalam sebiji telur. Antioksidan mampu mngurangkan penuaan, kalori yang rendah dapat menjaga berat badan atau menurunkannya, dan vitamin D dipercayai baik untuk tulang, mencegah kanser, masalah jantung dan gangguan sistem imum.



Aiseyh, banyak gila kan manfaat sebiji telur? Jadi, apa tunggu lagi? Pastikan setiap hari anda makan sebiji telur okay. Sebiji pun dah okay, tak perlu nak makan telur sampai dua, HAHA. Adush! Apa yang aku dah mula merepek ni. Sebelum aku mula melalut, BYE!



36 ulasan:

As Yusra berkata...

ehh..?? bukan telur ayam menggemukkan ke.? err..o.O?

syrupmasin berkata...

telur ayam goreng ke rebus ke mentah weh??

nurkaloi berkata...

wahh hahahah
slmat kaloi tak suke telur
tetttttttttttt
hahaha

ZWAN SABRI berkata...

As Yusra : Kalau xmo gemuk, janganla makan telur ayam sehari sampai berguni guni.. makan satu bijik je ke sehari.. HEHE


SyrupMasin : X kesah apa jenis pown.. Janji dia spesis telur ayam.. Oke? ;)


Nurkaloi : Huurrrmm, x suka telur apa? Ahaks! :p

baincardin berkata...

bagus info nih. thank you for sharing. :)

amir aizat berkata...

okay nk jd feveret telur aym laah,haha

aqmalazmi berkata...

laa telur tak mengemuk kan kew?
penat jew mkn telur 3bijik sehari..ingat ke bolh gemok..
HAHAHAH
:d

ked khaydee berkata...

ek??1st time dengar telo boleh turunkan berat badan..
laaa,,asal la aku x taw pasal mnde ni awal2..

NAZRUL AZAT berkata...

ape kekdahnye mkn telor tu zwan? mkn telor rebuih ka? goreng ka? mentah ka? habaq mai

Abang Long berkata...

Salam...tu telur ayam kampung kut? Kalau yg biasa tu dah kena enjek dan bnyk kolesterol

hantu berkata...

hahahaha..ak ingtkan telor ape tadi.hee

::FAIZ FARISH:: berkata...

ok malam ni nak makan 10 biji... hehehe

FARAH LIYANA berkata...

like2 :)

risa berkata...

emmm...telur putih tu yg elok kan
telur kuning tu kolestrol tinggi maaa..hehehe
nice entri dear

adamzico berkata...

sehari sebiji ek? bagus gak INFO ni.. wink!

zizidiazora berkata...

Sebijik sehari ek? ok dalam proses untuk turunkan berat badan nih. gigih2......

red colonies berkata...

aku memang suka telur..sama mcm aku suka barca!

IzudeanIzed berkata...

ramai dah beralih ke designed egg skrang.sebab lagi berkasiat.

wawa_addien berkata...

uikss..bagus nie. kena gigih berusaha :)

Ladida Cafe berkata...

hmm, thanks fir your info. I like it.

HAZWAN17 berkata...

kalau aku dah kurus kena makan berapa pulak nak kasi gemuk..satu papan ok

cpahniza berkata...

teloq sparuh masak ka teloq penoh neyh? haha

abu berkata...

pnh dgaq gak, elok mkn telur ari2...
tp x pnh buat. huhu

ZWAN SABRI berkata...

Baincardin : U r welcome.. Thanks for reading.. ;)


Amir Aizat : Jom kita jadi feveret telur ayam ramai2.. HAHA


Aqmalazmi : Ntahla.. aku pown x brapa nak pasti.. ada org kata, makan telor itu menggemokkan.. tp kajian ni plak kata tidak.. HUHU


Ked Khaydee : Taw skang pown ok kan.. still early lg.. ;)

ZWAN SABRI berkata...

Nazrul Azat : Entahla.. rasanya kekdah apa pown xpa kowt.. janji telur ayam.. HEHE


Abang Long : Maybela kowt.. sbb telur ayam kampung kan berkhasiat.. ;)


Hantu : Aiseyh, xmo noty2.. HEHE



Faiz Farish :Amboih, sakan noh.. HAHA

ZWAN SABRI berkata...

Farah liyana : I LIKE jugaakkk.. ;)


Risa : thanks for adding the information.. ;)


Adamzico : Thanks naa.. ;)


Zizidiazora : Semoga berjaya... chaiyok! chaiyok!

ZWAN SABRI berkata...

Red Colonies : Aiseyh, peminat fanatik barca nii.. HAHA


Izudeanlzed : tawu xpa.. HAHA


Wawa Addien : Selamat berusaha.. ;)


Ladida Cafe : Oriteeeeeeee.. ;)

ZWAN SABRI berkata...

Hazwan17 : ntahla.. makan sampai kenyangla kowt.. HAHA


Cpahniza : Mana2 pown boleyh kowt.. HUHU


Abu : Lepas ni bwat taw.. ;)

Admin berkata...

ENGLISH TUTORS URGENTLY NEEDED!!!

A Fast Growing National English Language Consultant is hunting for :

=> ENGLISH TUTORS <=

Qualifications:

1. Competent, experienced, or fresh graduate
2. Proficient in English both spoken & written
3. Friendly, Communicative, & Creative

Placement :
=> Batam - Balikpapan – Palembang – Pekanbaru - Medan - Semarang

Send you resume to : easyspeak.hunting@gmail.com as soon as possible.

Visit http://www.easyspeak.co.id for further information.

fahmimustakim berkata...

*suddenly, there's a comment among the comments about telur ayam looking for someone who can speak english..hehe..*

rasanya kena makan telur ayam tu fresh2 kot atau rebus untuk khasiat telur ayam yang paling maksima..

NUR AYNIE berkata...

jadi x salah ler sye mkn nasik ngn telor setiap hari hahahah~~~

ZWAN SABRI berkata...

Admin : Most of Malaysian peoples can speak English much better.. ;)


FahmiMustakim : tawu xpa.. tetiba plak ada iklan mencari tutor english kat sini.. HAHA


Nur Aynie : Yup! X salah! Mmg digalakkan.. ;)

asybedazzle berkata...

tak perlu telur sampai dua? tapi.. takpelah, hahahaha.

gadis bunga berkata...

bukan ke makan telur banyak banyak leh gemuk ?

nurkaloi berkata...

opsss tak tawu telor ape hahahha

Asma Ahmad berkata...

klu mkn lbeh lak apa jd??