Pages

Sabtu, 21 Mei 2011

Jom Lari Pecut..!



Sebab apa aku ajak lari pecut? Sebab lari pecut ni ada kebaikan dia terutamanya kepada otak kita. Yeah, memang tak dinafikan bahawa lari pecut ni agak memenatkan jika dibandingkan dengan bejoging mahupun bejalan kaki. Tapi lari pecut ni sebenarnya sejenis sukan yang mampu untuk mencerdaskan otak serta otak kita juga dapat berfungsi dengan lebih pantas iaitu dalam konteks berfikir.



Sebuah kajian yang dijalankan di Universiti Munster, Jerman, ini mendapati bahawa mereka yang melakukan larian pecut atau ”sprint” dalam tempoh 2 hingga 3 minit sahaja mampu mempelajari dan mengingati perkataan baru 20 peratus lebih cepat berbanding mereka yang berjoging selama 40 minit. Kajian ini menunjukkan gerakan pantas mampu meningkatkan ”neurotransmitter” yang berperanan sebagai penyimpan memori.



Jadi kepada adik2 di bangku sekolah tu, sebelum masuk ke kelas, sila pratikkan sukan ini iaitu lari pecut dalam tempoh 2 hingga 3 minit. Insyaallah, dalam kelas nanti confirm senang fahamlah apa yang guru ajar.. Selamat beramal.. ;)





psssttt : Takziah diucapkan kepada keluarga Seniwati veteran Mahyon Ismail, iaitu ibu kepada pelakon Faizal Hussein kerana telah meninggal dunia pada hari ini. semoga arwah ditempatkan bersama golongan orang2 yang beriman.. Alfatihah..


23 ulasan:

wa_nie berkata...

yeah! first ngomeng! hehe
emm tol2.
pusing pdg before msuk kelas. dlu kat sekolah wani dak2 laki la biasenye wat cmtuhh,
gerl jarang sikit..hehe
lau leh nak je bwt nyee :D

Siti Nurazlinda berkata...

haha, nak suruh linda lari pecut ? baru nak start lari aje dah kena tiup angin. terus jatuh gedebusshh ! :p

Bella Bell berkata...

wahhh...baru saya tahu..hehehe..

ok! nanti saya lari pecut! ngeeee~~~


^__^v

ZWAN SABRI berkata...

Wanie : owh.. bagus r student laki skolah wani.. zwan dulu xtaw pown pasai menda nii..


Siti Nurazlinda : Klaw camtU, Linda terbang pecut lah.. HEHE


Bella Bell : Pecut jangan X pecut.. HAHA

Nur Ayuni berkata...

owh. jangan lari pecut ke siam sudah..haha. nice entri.

alfatihah.

hantu berkata...

adoi.....nak joging pun mals ni...hahaha.tapi tip yang bagus ni..

nurAMALLINA berkata...

Alaaaa. tak larat lari. Perut gendut sangat. Haha

ZWAN SABRI berkata...

Nur Ayuni : HAHA.. Lain macam jer bunyi.. ada hati nak kawin lari kat siam ka? HAHA


Hantu : jangan malas2 ye bro.. huhu


nurAMALLINA : sebab perut gendutla kena slalu lari.. haish!

@ Syima Raaif @ berkata...

haa yeke, wahh baru tau, kalau time skolah2 dulu tau kan best semangat jer nak lari time sukan huhu

miss Fyqa berkata...

Kalau tau awal2, masa skolah dulu leh praktik kan. Hehe.

fatin hanani berkata...

wah..betul ehh..serius fatin x pnh tau sblum ni..thnks 4 the info hehe..pas ni sebelum nak mghafal kena pecut dulu lah hehe :D

zizidiazora berkata...

Zwan,
kalau melakukan larian pecut atau ”sprint” dalam tempoh 2 hingga 3 minit mampu mempelajari dan mengingati perkataan baru 20 peratus lebih cepat. agak2nya kalu dibuat dalam tempoh 2 hingga 3 jam jadi macamana yek?

kokser kokdam berkata...

kuase pecut da makin kurang skrng.. =_=

kokser kokdam berkata...

patot la rase cm susah nk ingt sesuatu..

ade kene mengene ke?
=D

Amira Izzati :) berkata...

Walaweh ~ Jom lawan dengan Mira ! ;) Ada beran ? :P

Ariz Abdullah berkata...

zwan sabri : tak sesuai untuk di praktik kan kat adik2 sekolah ni..pasai pa...nanti lepas lari pecut....diaorang trus mengantuk dalam kelas...

Edy Fee berkata...

la ni jugak aku nk lari tape henti..hehehe

iKhRam berkata...

jgn..
budak2 sek jgn praktikkan.. nnt lepas kelas semua berpeluh2.. dgn letih.. satu habuk pun tak ingat..

datang ke sekolah seperti biasa ok..?

hahaha

miss nuratikah eika berkata...

wah..betul ke ? eika na p lari pun dah malas..kecuali ade aktiviti sekolah -.-"
tape2..ptg sat g p lari keliling taman ^^
btw,tengs for the info :)

kokser kokdam berkata...

ambo tumpang tag demo page kawe..
tumpang entry ni..
=D

nub berkata...

main lari-lari bersama awek. hahahah

liyana berkata...

btul..
my lec pn ckp cmtu..

syrupmasin berkata...

patot ah kau cergas sentiase..selalu lari pecut rupenye kau..