Pages

Rabu, 11 Mei 2011

Kumbang Bukan Seekor, Bunga Bukan Sekuntum




Tadi aku adala baca harian metro hari ni punya. Selak punya selak, then aku tertarik dengan berita yang bertajuk ”Tikam Perut Kerana Cinta” untuk dibincangkan dalam blog aku. Hebatla penangan cinta ni sebab berjaya membuatkan seorang pemandu teksi cuba untuk membunuh diri dengan menikam badannya menggunakan gunting di dalam sebuah kedai runcit di Alor Setar. Lelaki yang berusia 40 tahun itu yang berasal dari Setapak, Kuala Lumpur itu dikatakan kecewa apabila teman wanitanya mahu memutuskan hubungan. Difahamkan sebelum kejadian, lelaki itu dikatakan menaiki kereta sebelum berhenti di kedai runcit berkenaan untuk membeli barang. Kemudian dia seolah-olah diserang histeria apabila menjerit di kedai itu sambil mengugut membunuh diri selepas kecewa cintanya tidak berbalas.




Ayoooo, kenapa kerana cinta sanggup sampai nak bunuh diri ni? Kepada yang mengalami nasib yang sama dengan si pemandu teksi tu dan berniat untuk bunuh diri, rileksla bro/sis, kumbang bukan seekor and bunga bukan sekuntum. Maybe dia bukan jodoh kita, so takkan kita nak melawan takdir yang telah ditentukan oleh tuhan kepada kita? Mungkin juga dengan putus cinta ni, kita akan dapat pasangan yang berkali-kali ganda lebih baik daripada pasangan kita sebelum ni, who knows? Hurrmm, dengan perbuatan membunuh diri, ia tidak akan dapat membantu anda untuk mendapat cinta si dia kembali tetapi anda akan dapat penyeksaan azab kubur di atas perilaku bodoh anda itu. Tambahan lagi, cinta ini tidak boleh dipaksa dan jika anda mendapat cinta si dia disebabkan anda paksa or bomohkan si dia, anda hanya akan mendapat tubuh dia sahaja tetapi hatinya anda tidak miliki. Apakah ini dinamakan cinta sejati atau cinta syok sendiri? Jadi, fikir2kanlah.. ;)



38 ulasan:

miss nuratikah eika berkata...

thats y la ramai orang cakap jangan terlalu sayangkn sgt dgn psgn kite..
bukan mksdnyer tayah syg dyer tapi biala ade hadnyer sbb nanti biler sala seorang tuh mnx putus mulela perasaan tak tenteram n macam2 boleh berlaku..mcm bunuh diri tuh..hish ><

nub berkata...

tarak akai punya olang

PinkLuscious berkata...

haihhh..kena sayang berpada-pada.. mintak dijauhkan le...

liya alia berkata...

yes ! that right.. tak perlulah sampai bunh diri.. bebaloi ka.. isk.. tak pikir panjang betullah,...

Nur Ayuni berkata...

bahaya. penangan cinta. zaman sekrang macam2. masing2 ambil jalan mudah. "kalau aku xdapat, jangan harap orang lain dapat." mungkin itu fikiran dorang. berdoa pada yang KUASA minta jauh benda2 macam tu

nurkaloi berkata...

tu takde iman takde pedoman
da terlalu byk kes cam gitu

haihh makhluk akhir zaman

zati embong berkata...

manusia ni pelbagai tau zwan.mjur dia xmencederakan org lain je.

Effa CuRio berkata...

Aduyai.. macam-macam la orang sekarang nie.. masalahnya org tu dh dewasa sgt kot.. xkan xboleh fikir kan.. hurm.. hehehe.. apa2 pun kita kena syg diri sendiri lebih dari sayang org lain.. baru la betul.. ngeee!!~

Hayati Hamzah berkata...

tahnye . bengong sungguh . kalau tikam diri sendiri dapat kekasih cantik dekat syurga tak apa jugak . tak paham tak paham :|

renjerkabloi berkata...

baik cintai sungai je huk3 :)

ZWAN SABRI berkata...

Miss Nuratikah Eika : Btoi tu btoi.. nak sayang boleyh tp kena ada hadnya.. ;)


Nub : Tawu xpa.. HUHU


PinkLuscious : Yeah, diharapkan kita semua dijauhkan drpd perkara2 macam ni.. ;)

ZWAN SABRI berkata...

Liya Alia : Tula, mmg owang yg bunuh diri ni tk pk panjang.. HUHU


Nur Ayuni : Btoi tu btoi.. suma pakat nak amek jalan mudah.. HUHU


NurKaloi : Tula, iman x cukop kuat la tu kan..

ZWAN SABRI berkata...

Zati Embong : Tula, seb bek dia x cederakan org len..


Effa Curio : Tula, umoq dah 40 tahun tp otak still macam budak 4 tahun..HUHU


Hayati Hamzah : Taw xpa.. klaw bunuh diri then dapat kawen ngan bidadari xpa la kan.. HUHU


Renjerkabloi ; Cintailah sungai kita... HAHA

~~Ticer Wann~~ berkata...

Tanpa iman manusia boleh sesat... cinta yang tak berlandaskan aqal akan merosakkan kita.. sekadar pendapat..tak tau betul ke tak :D

Nurhafizah p i j a berkata...

nk tua dh pon . engtkn org muda2 ja snggup buat cm nih .

chEck chEck rOck rOck ! berkata...

juh nya mamat tu mai , dari KL ?

ZWAN SABRI berkata...

Ticer Wan : Sokong ngan ticer.. ;)


Nurhafizah Pija : Tula.. klaw muda leyh trima la lg kan.. HUHU


Check Rock : Tula.. dia blk kampung kowt.. HUHU

misz farahniza berkata...

ddunia semakin kejam..manusia semakin hilang pertimbangan..hilang rasa kemanusiaan...yg penting, dlm citer kat ats..kalau dia tak dpt cinta tu, org len pon tak boleh...nauzubillah..

risa berkata...

bila berpacaran jangan tunggu lama2
bila dah berkenan jumpalah ayah dan mama..hantarlah rombongan meminang dengan segera..

hehehhe...kalau rasa dah berkenan dengan anak dara tu cepat2 lah inform familinya ye dear...takmo cintan cintun lah hai..zaman sekarang zaman org panas baran

TiKa LEh berkata...

ni lah jadinya kalo xthu apa itu redha..huhu..bahaya ni..

miss Fyqa berkata...

berpeganglah pada agama :)

syrupmasin berkata...

susah betol kan kalu org yg ta bole terime kenyataan..adoiyaii

fatin hanani berkata...

wah really...
fatin x baca pun metro hari ni hehe

emm smpai mcm 2 kan...fatin pun prnh gak pts cnta hehe tapi x la bodo sgt cmpai nak bunh dri..
kuat sgt kan pndangan cinta ni....

Zurina J. berkata...

Astaghfirulloha'azim...
sy nda blh komen banyak pasal ni.. sy takut... tp harap kita semua tidak tergolong dalam golongan yang macam ni...Ameen...:)

eyka yuca mika ツ berkata...

buang masa je bunuh diri kan ,

nulhazwany abdul malik berkata...

banyak tengok drama kot depa tu. ^^

kalau drama biasa la, mana boleh pelakon ramai-ramai... satu je kumbang, satu je bunga.

amek nyawa tu kan kerja Tuhan. apa la, kan

NUR AYNIE berkata...

kerana cinta nak bunuh diri? adui...setuju~! cinta mane boleh pakse2...kalau dah xde odoh nak buat cmne..cari la jodoh anda...mybe org yg seterusnya adalah lebih baik dr yg sebelumnya...=)

btw..lame x BW...hihi...rindo kat blog nie..=)

khairul berkata...

itu lah jd klu iman dh x dak

Mrs.Yie berkata...

cinta itu buta..orang pun buta.. :)

::FAIZ FARISH:: berkata...

kita tak tau perasaan diorang... kesian... huhu

wawa_addien berkata...

Astagfirullahhalazim..nape laa leh jd mcm nie? Jodoh pertemuan kan ditangan Allag SWT. Siapalah kita utk menidakkan ketentuannya. Smoga artikel tersebut dapat memberi pengajaran kpd kita semua..

aiman rashidd berkata...

ramai lagi orang kat dunia nih :) HIHI bunuh hilang berganti :D HAHAH main2 je , bunuh diri macam tak ada akal je orang tu :D

have a nice day !!

amny berkata...

cinta tu apa??heeee

cIk IRa berkata...

itulah salah satu penghuni neraka...jelas lagi nyata bunuh diri seakan membunuh keislamannya...aduhai..manusia,sudah diberi akal tp tak nak guna... sedih!:(

josrevalution berkata...

salam.. brckp psl putus cnta ne mmg bnyk kjdian, sprti bunuh dri. bunuh aweknya cz putuskn hubungan, p simbh asid, enth ap dlm fkrn org mcm tu.. mcm xda otak ...fikirn sempit.. mmg xda ke imanan.. i folo u. folo me back yer.. Photoinstrument 4.5 Build 479+full mencantikkan wajah

athirahothman berkata...

iman rapuh lettewww . ish3

DanieL AdiE berkata...

Aduh..bace entry nie terus muhasabah diri...
Betapa nipisnya iman didada...

HonEyBuNNy berkata...

cinta ohh cinta...

jangan merana kerana cinta..huuhu