Pages

Khamis, 5 Mei 2011

Bulu Kening : Berfungsikah?




Hari tu time melawat blog Kemah Kemim, adala terbaca entry beliau yang berbunyi “MUKA YANG MENGERIKAN TANPA BULU KENING.haramm”. Rasa kelakar and geli pulak tengok gambar2 orang dengan kening yang diubah ikut citarasa mereka. Kemudian terdetik pulak persoalan di dalam benak hati aku tentang fungsi kening ni. Kenapa tuhan jadikan kening? Apa fungsi kening sebenarnya? Dengan semangat yang meronta ronta nak tau fungsi kening yang diciptakan oleh yang maha esa ni, aku pun google la sebab aku percaya setiap ciptaan Allah, pasti ada manfaatnya.




Hasil google aku tersebut, akhirnya aku dah dapat jawapan yang aku cari. Thanks Mr. Google! Sebenarnya, kening ni berfungsi untuk melindungi mata dan juga penting untuk manusia berkomunikasi kerana kening mampu mengekspresikan wajah anda ketika marah, sedih, gembira ataupun tengah blur. Ini disebabkan tulang bulu kening yang agak menonjol memainkan peranan membantu untuk membuat ekspresi muka. Selain itu, bentuk melengkung khas bulu kening (dengan cerun di sebelah) dan arah dimana rambut bulu kening yang menyungkit juga untuk mengelak serta menyekat kelembapan masin peluh ataupun hujan daripada mengalir masuk ke dalam mata. Tambahan lagi, bulu kening juga boleh memberikan rasa yang lebih sensitif untuk mengesan benda-benda berada di dekat mata, seperti habuk mahupun serangga kecil daripada masuk ke dalam mata. Bulu kening juga dapat menaungi mata daripada panahan terik sang matahari. Tambahan pulak kita hidup di Malaysia yang sememangnya panas ni. Jadi, kening amat penting kepada kita.




Kepada yang berhasrat nak mengubahsuai bulu kening dengan cara penambahan rambut, membuang, melukis sesuatu di kening, atau bertindik, sila padamkan hasrat anda itu kerana ia akan mengubah operasi bulu kening dari kedudukan dan rupa asalnya yang tepat dan akan menghakis fungsi bulu kening itu sendiri. Buat apa nak ubah ciptaan tuhan yang sememangnya dah sempurna? Buat dapat dosa and kemudaratan jer.. Jadi, renung2kan dan selamat beramal, HAHA..



48 ulasan:

::FAIZ FARISH:: berkata...

kekadang huduh kalau ubah kening ni... ramai pmpuan aku tgk buat, bkn tmbh cntik, tmbh huduh adala

miss Fyqa berkata...

terpulang kpd hak masing2 ..
lgpun kan ke berdosa mengubah ciptaan Allah :)

NadiRah berkata...

bulu kening lebat cntik..kih3

.izzatul.hazwani. berkata...

nasib baik sy bukan one of them yg suka ubah2 bulu kening . hehehehe..

lawak jugakkan kalau tak de bulumata ...hehehe

hantu berkata...

hahahahantu..aku like entri ko ni =)hehe ni baru kreatif. pepun entri ni good.sebab aku baru terpikir tanpa kening.memang muka manusia jadi muka xde perasaan.haha

neddy eiyrah berkata...

hihi , stju ngn dyurg2 tuh .
sronok gak read about eyebrows nihh coz mmg tk pnh nk tfikir pon ape fungsi dea .
rmai yg cukor kening kan . yeah mmg hak masing2 but elok bia jea the way it is. lagi perfect mcm tuh :)

NAZRUL AZAT berkata...

wahhh baguih la encek zwan kita nih... keep it up :-)

Wani berkata...

saya sayang kening saya . haha

Mrs.Yie berkata...

haram cukur bulu kening..lebih2 lagi zaman sekarang,sedih tgok bakal pengantin ppuan mencukur bulu kening mreka bagi tujuan kecantikan..

Novelgurl berkata...

haha..pe kes r nk cukur bulu kening cm toyol je rupanya nnti..hu2

Afiq Bukhari berkata...

tanpa kening, seseorang manusia itu tidak sempurna :)

zizidiazora berkata...

Wah.. satu info yg cukup menarik. I sendiri pun tak tau dan tak pernah ambil tau fungsi kening sebenarnya. tq zwan for info.

putERi-kAtEk berkata...

huhuhuhu nasib baik tak edit...walaupun mcm ulat bulu

IeDa berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
IeDa berkata...

new info! thanks!

GaRy™ berkata...

hahahaha... x tepikir pun... tq3!!

ked khaydee berkata...

2 la..setiap hukum yang Allah telah tetapkan yu,,ade hikmahnye..
kite sbg manusie ni jgn la suke suki nak ubah yea..

Wyna Nubies berkata...

pelik tgk org yg buang kening ni...xtakut azab TUHAN..mybe..huhu~

Nurhafizah p i j a berkata...

ohh ! tu ka fungsinya . ^_^

G3-lina berkata...

sekarang ni dah belambak dah org buat benda haram jadah tu~ adess~ btw, thanks foe the info

amira afiqah berkata...

owh begitu :) thanks sharing info :P

zati embong berkata...

huhu selama ni kan xpernah xterfikir pun utk ape bulu kening ni.hihi.

NUR AYNIE berkata...

naseb xde ubah ape2 hihi~~~

Shamsuddin Amin berkata...

ramai je tgoh pompuan ubah kening...
x lawa pon..
makin x lawa ade la...

eh, tapi ade gak laki yg ubah kening..
ak slalu tgok kat pavi...
budak2 pavi la kot gelaran dorg ni...

Alya Twink♥ berkata...

Nice info . Keep it up ;)

Sambil berblogwalking , sambil menimba ilmu . Kan ?

Bella Bell berkata...

oo..macam tu ghupenye fungsi bulu kening..hehee..

xpernah berhasrat nak ubah apa yang dah di cipta oleh ALLAH ni..bersyukur sangat2 :)

FurBall berkata...

berguna jugak rupanya aku nye kening nih..ingat kan tuk perhiasan semata2..jejeje~_~

haz berkata...

bersyukur dengan ape yang ade.,
sometimes memang kite xsuke, but mesti ada hikmah di sebalik sesuatu kejadian tu.
wallahualam ;)

HAZWAN17 berkata...

setiap benda yang Allah cipta ada fungsi yang tersendiri...jangan nak pandai-pandai mengubah sesuatu kejadian

ZWAN SABRI berkata...

Faiz Farish : Tula pasai kann.. bukan makin chantek tp makin hodoh.. HUHU


Miss fyqa : Tawu xpa.. bedosa tuu.. HUHU


Nadirah : Suka bulu kening lebat ek? HAHA


Izzatul Hazwani : Mmg agak lawak klaw xde bulu mata.. HAHA

ZWAN SABRI berkata...

Hantu : Thanks! Tapikan entry ni hasil idea drpd entry blog ko.. HAHA



Neddy Eiyrah : Yeah, biarkan je dioa macam tu kan.. lg perfect kan.. HUHU



Nazrul Azat : Thanks bro.. ;)


Wani : Saya pun sayang kening saya jugak.. HEHE

ZWAN SABRI berkata...

Mrs Yie : tula pasai.. Haram cukur2 bulu kening ni.. HUHU


Novelgurl : Macam toyol ek? HAHA


Afiq Bukhari : Setuju sama kamu.. tanpa kening, orang tu x sempurna.. CACAT! haha



Zizidiazora : Oriteeeeee.. ;)

Siti Fatimah Fuzz berkata...

wah....memang sangat berfungsi kot bulu kening ja....memang sangat2 buruk kalau someone tuu ubahsuai bulu kening dia....

ZWAN SABRI berkata...

Puteri Katek : Mcam uluat bulu pown chantek apa.. HEHE


Ieda : Oriteeeee.. U r welcome.. ;)



Gary : U R WLCM.. ;)



Ked Khaydee : Tula.. setiap ciptaan pasti ada hikmanye kan.. ;)

ZWAN SABRI berkata...

Wyna Nubies : Tula pasai kann.. HUHU


Nurhafizah Pija : A'ah.. itula fungsinye.. HAHA


G3-Lina : Menda haram jadah ek? HAHA


Amira Afiqah : U r welcome.. ;)

ZWAN SABRI berkata...

Zati Embong : Same goes to me.. zwan pown x penah tepikir jugak fungsi dia.. HAHA


Nur Aynie : Alhamdulillah.. ;)



Shamsuddin Amin : Budak2 PAVI? WOW! haha..

ZWAN SABRI berkata...

Alya Twink : Yeah! sambil menimba ilmu.. ;)


Bella Bell : Bagusla klaw x berhasrat cam tuu.. ;)



Furball : Tula.. dulu pown aku ingat kening ni just perhiasan jugak.. HAHA

ZWAN SABRI berkata...

Haz : yeah! bersyukur dengan apa yang ada.. ;)


Hazwan17 : Btol tu btol.. stuju ngan ko.. ;)



Siti Fatimah Fuzz : Tawu xpa.. burukkan org yg xde kening.. HUHU

Ladida Cafe berkata...

so important for us , .

thanks for your info :)

NasZ berkata...

menarik2...thanx for info..

SEGMEN "JOM KONGSI PENGALAMAN SERAM"

risa berkata...

haram hukumnye mengubah bentuk kening..harus diubah sekiranya dapat bulu kening yg jenis bersepah2 dan terlalu tebal..wallahualam

Maghfiratul Helma berkata...

lagi pun cukur bulu kening ni haram :D mengubah ciptaan Allah :)

cik azeya berkata...

sekarang dalam majlis kahwin pengantin ramai yang cukur bulu kening. menakotkan. macam hantu. kdg2 bulu kening lah yg sebenarnya mencantikkan wajah kite. nmpk lagi berseri. :)

cikcahya berkata...

lagi suka kening lebat dari kening kepeng. hahaha :P

Atiqah|Hamid berkata...

dyorunk tak takut Tuhan agaknya..

dhilla nazli berkata...

dhilla nye kening lebat.. cantek kot.. auwwww
ahahah

- LIANA ASIF - berkata...

kening lebat la cantik...
pnah tnya s'orng ustazah pasal cabut bulu kening, jwpannya... klau cabut untuk k'lihatan kemas xpe, jgn cabut smpi m'nipiskan dan m'ubah bentuk asal bulu kening 2 je, sbb ada s'stgah org yg bulu kening dia tebal dan serabut, jadi perlu diurus untuk kelihatan kemas dan bersih.. Sebab ALLAH suka pada kekemasan dan k'bersihan....

Syaiful Izwan berkata...

aku ada seorang kawan kat tempat kerja lama, dia cukur bulu kening dia..lepas tu tumbuh makin lebat and hodoh!!
So aku suggest jangan shave kening korang!