Pages

Jumaat, 14 Januari 2011

Perempuan Tak Reti Masak : Apa Pandangan Lelaki?

Perempuan tak reti memasak? Sebenarnya aku bangkitkan isu ini sebab aku tengok ramai di antara kawan2 perempuan aku memang langsung tak reti memasak. Aku tertanya-tanya juga samada perempuan yang tak reti memasak ini layak atau tidak bergelar sebagai seorang isteri? Sebab ada orang kata, kalau perempuan nak pikat lelaki, dia kena pikat perut si lelaki itu dahulu, kalau berjaya pikat perut lelaki itu, barulah lelaki itu secara automatiknya akan terpikat dengan perempuan itu juga. Tapi ada juga yang kata, reti masak atau tidak, itu bukan persoalannya kerana perkahwinan itu berdasarkan rasa cinta dua hati.



Jika ditanya kepada aku, secara jujurnya aku memang tidak kisah samada perempuan itu reti memasak atau tidak tapi sekurang kurangya kenala tahu benda2 yang asas contohnya macam mana nak tanak nasi, nak goreng telur dan sewaktu dengannya. Bukannya apa, manala nak tahu nanti semua kedai makan tutup dan tiada tempat yang boleh pergi makan, sekurang kurangnya bolehla makan dengan nasi+telur goreng. Betul tak?




Untuk lebih lanjut, macam biasa, aku ada terjah beberapa jejaka di laman social Facebook mengenai pandangan mereka tentang perempuan yang tak reti memasak ini. Boleh dikatakan, majoriti lelaki2 ini tidak kisah jika di awal perkahwinan isteri mereka tidak reti memasak tetapi haruslah ada inisiatif untuk cuba belajar memasak. Okaylah, aku pun tak nak membebel panjang2, jom kita usha pandangan jejaka2 kat bawah ni..




"Memandangkan awek aku sekarang ni pun memang tak reti memasak, jadi aku tak kisahla kalau dah kahwin nanti pun dia tak reti masak lagi. Aku suka kat dia bukan sebab masakan dia. Tapi nanti kalau dah kahwin, aku suruhla dia belajar memasak pelan2.." AMIR









"Berdasarkan pengalaman aku bekerja, kebanyakan perempuan yang bekerjaya ni memang tak reti memasak. Kakak2 kat bank yang aku kerja ni, umur dah lebih 30an ngan 40an pun still tak reti nak masak. Aku memang nak cari isteri yang bekerjaya pun. Nanti boleh dia support aku sikit. Bab masak memasak ni, serahkan pada bibik jer lah." ALIFF







"Take it easy la. Aku nak jer kawen dengan perempuan yang tak reti memasak. Aku tak kisah langsung. Lepas kahwin boleh belajar memasak." FARAHEIN









"Aku memang takde masalah kalau kahwin dengan orang yang tak reti memasak tapi kalau dah beranak pinak nanti, aku akan paksa dia belajar memasak jugak. Takkan hari2 mau makan kat kedai, boleh muflis aku.." AFIQ









"Bagi aku takde alasan untuk tak reti memasak. Semua orang diberi sama akal kecuali rajin atau malas jer nak belajar memasak. Kalau GF aku tak reti memasak, aku akan suruh dia belajar memasak dengan mak dia dulu atau pegi kelas memasak sebelum kahwin dengan aku." RASHIDI









"Pokoknya aku mau dia belajar memasak terlebih dahulu sebelum berkahwin. Tapi kalau aku sudah cinta sama dia dan terpaksa berkahwin dengan dia sebelum dia reti memasak, enggak apa2 si, asal dia mau belajar memasak." SYAHBANI








"Tak kisah. Kahwin jer.. Kalau ko nak tau, kakak ipar aku dulu pun tak reti masak tapi lama2 lepas kahwin dia dah reti masak. Masakan dia memang kalau makan sekali rasa macam nak tambah berkali kali. So, bagi aku, kalau tak reti tu, nanti boleh belajar." AFIEQ








"Tak kisah sangat tapi kalau dia reti masak tu kira pakej la. Kalau dia tak reti memasak pun takpa sebab aku reti memasak. Nanti bila aku nak memasak kat dapur, aku ajakla dia memasak dengan aku sekali.. Lama2 nanti dia reti la memasak dan secara tak langsung, hubungan kami akan jadi lebih intim sebab memasak bersama2.." IJAN








pssstttt : Kepada anda yang nak berkongsi pendapat, tidak kira samaada anda ini LELAKI,PEREMPUAN mahupun KHUNSA, anda dialu-alukan berbuat demikian di ruangan ulasan/komen okay? PEACE!



103 ulasan:

NadiRah berkata...

hik3!!!
suka tengok intview ni...
cumel!!!
kih3

Nieza Micha berkata...

topik hangat tu... huhu...

aku reti masak pun yg simple2 jek... tp lepas kawin, mestilah kene tau masak kan... blaja sikit2... lame2 pandai la... huhu.. takkan hari2 nk mkn kat kedai... boleh sengkek woahhh...XD

ZWAN SABRI berkata...

Nadhirah : Cumel? jejaka yang mana satu? HAHA


Nieza Micha : Simple2 pown okay.. nanti boleyh improve lagi kan? ;)

IeDa berkata...

kebanyakan laki skang ni xkesah kalo pompuan xreti masak ek.. good news for us.. hehe

Firdaus Alim berkata...

reject haha

Eazy Izzuddin berkata...

bila masa interview nih
hehe

biar pandai masak atau x pandai masak,
asalkan hati sudah suka
btw t bole suruh depa slow2 blaja masak..
si suami pun boleh join skali...
;)

sicomot-comel berkata...

yang no.... tu chumel!nak kenal!hahaha..

hurmm,,pasal masak neyh,,abah sy pown dah pakse kena pandaikan masak sblm kahwen..
bru la melekat suami ngan kita..
kalau tak,,tak masal2 je tersangkut kat minah kedai luar kalau asek makan luar je..
melongo je nanti law laki kawen lagi!huhuhu

~~ytazzizzaty~~ berkata...

aiseh....naseb reti masak jugak skit2....

meaw berkata...

zwan: ekceli, perempuan yang tak pandai masak ni sebenarnya dia pandai masak . cuma sifat malas tu sentiasa ada dalam diri seorang perempuan....tapi,kalau bercinta disebabkan menarik perhatian lelaki dengan masakannya kemungkinan buat masa sekarang ni dah kurang . dulu mungkin....tapi,meaw pon jarang masak sampai ramai housemate meaw kata,meaw ni tak reti masak...oke fine! sekali meaw masak terdiam depa,hahahaha!

ZWAN SABRI berkata...

Ieda : Amboih, sronok sakan nampak.. Tapi u kena cari laki kayala.. baru xyah masak.. suwuh bibik jer yang masak.. HAHA


Firdaus Alim : Kejamnye.. HAHA


Eazy Izzuddin : Interview time masa terluang.. aiseyh, pendapat eazy memang sama dengan kebanyakan pendapat lelaki2 yang laen.. ;)

miss miserable berkata...

wah2..bgs tol tajuk post nih zwan..hehe..bg falina la..bese jer lau perempuan xbrape mahir memsk di awl perkahwinan..tp t,lame2,dorg akan taw jg..len la dyorg nk upah bibik kn..bbut soon,dyorg pasti taw..yg pntg,usaha sendiri..huhu

ZWAN SABRI berkata...

Sicomot-comel : Yang mana satu yang comey nii? Gatai naa.. HAHA btw, bagusla klaw nk blajar memasak sebelom kawen.. ;0


Ytazzizzaty : Klaw mak2 mertua baca statement u ni, kompem u jadi rebuta untuk jadi menantu depa.. HAHA


Meaw : Nanti masak and post la mai umah zwan.. tringin nak rasa.. HEHE

ZWAN SABRI berkata...

miss miserable : Falina, HAHA.. Erm, btol tu btol.. ramai yang bagi pendapat macam tu.. btw, Falina reti masak? HEHE

NUR AYNIE berkata...

fuhhh~~ nasib terer masak so xde isu hahahah~~~...=_='

aqish basir berkata...

perempuan?
mcm mana dgn laki yang ta pndai meng imam kan?

miss Fyqa berkata...

wah,siap buat interbiu. Huhu.

ijam ismail berkata...

kagum la..ade interview lg...bgus2...
=)

arep_lockermonth berkata...

hoho :P perempuan walau cmne pon kene reti memasak.kalau bukan sekarang,,satu hari nnti..

cham's berkata...

pokok pangkal ati.

kalo ati bleh cicah sos...esok lusa korang tetap senyum epi gak! kalo ati dah benci, letak la sesedap lauk dari langit ke tujuh pun korang buat deeeeek je :)

for me, pompuan perlu ada basic memasak. tak guna jadi pompuan kalo nak berlagak lelaki kaaan? HAHAHA

ZWAN SABRI berkata...

Nur Aynie : Terer masak? wow! Hebat2.. ;)


Aqish basir : ek? Isu tu kita akan discuss di laen hari oke.. HAHA


Miss Fyqa : HAHA.. ;)

ZWAN SABRI berkata...

Ijam Ismail : Kagum? HAHA


Arep_lockermonth : yeah. laki pown at least kena taw basic jugak bab masak memasak ni.. ;)


Cham : Totally agree with you.. ;)

NAZRUL AZAT berkata...

xpe, ppuan yg xpandai masak bole belajo kan bkn susah pun masak janji masak dgn iklas, yeeayyy

ida berkata...

cmne eh??

xreti msk xpe kot..
jnji that girl ada niat nk blja masak ble nk kawen nnti..

ala skng kan snng..ada majalah n cd masakan..beli je..ikot resipi kt dlm 2..

yg pnting ada niat nk blja..
kalo x, malu dek kuarga mentua nnti..
kalo tnya laki sure kate xkesah maaa kalo ati da suke..

rockinsudu berkata...

prempuan at lease kene la ade basic memasak. at lease bende yg simple2

ZWAN SABRI berkata...

Nazrul Azat : yeah! klaw dah boleh masak maggie pown kira okay la kan.. janji ikhlas.. hehe



Ida : 101% stuju sama kamu.. ;)



Rockinsudu : Yeah. btol tu btol.. klaw da taw basic pown kira okay la kann.. ;)

Cikgu Fikri berkata...

pergh..
entry ni serius menarik..
siap ader interview lg tu.,
anyway,
bg aku,
perempuan yg pandai memasak merupakan bonus..
sbb dpt menjimatkan kewangan keluarga..
jgn jd cm citer DALIL cinta yg syarifah amani n fahrin ahmad berlakon tu sudah lah yer..
huhuhuhu :)

Ask berkata...

Salam..
Haha~ menarik plak entri ko nie..
Nie kira sensitif nie klu bgi org pompuan..

Pendapat aku..
Paling afdal klu pompuan pandai masak.. Kan nti rumah tangga dan makan minum suami, isteri yg akan urus.. So benda2 basic mcm masak nie kena ada lah..
Klu tak pandai masak, belajar pelan2.. hehe~
Tapi bagi certain lelaki.. ada yg tdk kisah hal2 gini.. duit banyak kan.. makan luar2 jak lah hari2.. haha~ jawabnya bank negara pun bleh lingkup.. hihi~ tapi secara peribadi.. aku tdk kisah bakal isteri aku nanti pandai masak atau tdk.. sbb aku boleh tlg masak tuk durank haha~.. peace no war~ hehe..

Arm_mj berkata...

well x reti masak skang x smestinye x reti msk slame2nye kan..x kata la prempuan ni KENE pndai mask..tp pikir2 la..kalo msk sdap..nnt anak2 smpai bsaw puji mak msk sdap..ble mkn kt luar msti kuar ayt cm ni "isk rndunye mskn mak yg sdap"..

nseb mak ak msak sdap..hehe

ZWAN SABRI berkata...

Cikgu Fikri : Sebelom2 ni pown ada entry yg bwat interview jugak.. hehe.. erm, yeah. Contoh drama yang bagus.. DALIL CINTA.. haha



ASK : Yeah. belajar pelan2.. Btw, hang reti masak ka? HAHA



Arm_mj : Suka dengan pendapat awak.. i likeeeeeeeeeee.. ;)

Mr.IX berkata...

tu la sblm kawin kena fikir masak-masak....haa

Happy blogwalking sini dengan sukahati-nya.....Jemputlah singgah ke blog saya gak yer....hehe

Latest Entry :
Review Filem Jao sebelum Update lg...

\^__^/

.::: Princess MOMOY :::. berkata...

Momoy boleh masak masakan kampung atau western tak menjadi masalah pada momoy
tapi yang masalah nyer pandangan orang keliling menganggap momoy seorang yang moden tak reti masak
adehh... dan satu lagi mereka kata momoy keje dunia lelaki maka x reti bab rumah tangga.
hello... momoy suka mengemas rumah dan sangat pembersih
kontra sekali kalau mereka tgk luaran momoy yang anggap kena amik orang gaji
masak tu penting bagi ompuan !!

"KATAK PURU boleh dimakan?


"ATTENTION kawan-kawan | Blogger ini DIKEHENDAKI !!

iqbalhakimi berkata...

haha..bagi aku aku setuju dgn ko...tak thu macam mana sekalipun at least basic kena ada..

haha..aku xnak cuti la..aku syg blog aku.. =P

ZWAN SABRI berkata...

Mr.IX : Sbelom kawen fikir masak2? HAHA.. satu lagi, sebelom kawen, kena maen masak2 dulu.. hehe


Princes Momoy : WOW! Hebat2.. Momoy SUPERB! yeah! sokong sama u.. ;)


Iqbal Hakimi : Btol tu btol.. basic wajib taw.. ;)

susu berkata...

i nk kawen ngn laki yg pndai msk..

Ery Farieha berkata...

macam baca majalah remaja yg part interview plak
ekeke nice entry beb!

nazalya berkata...

bez la interview nih.. mcm bace magazine plak.. aha.. well2.. to those girls yg x pndai masak, masih ader masa lg.. pas kawen pown bole blaja.. xkanla nk bg hasben mkn luar ari2.. ye dak?? alah.. masak jer pown.. x susah mane.. hehe..

ANATI SOKI berkata...

keheheh.. kesimpulannya.. jodoh kita bukan ditentukan dengan reti masak ke tak. kuang kuang kuang

atieNOTHING berkata...

haha . ape seh zwan ni mcam pengacara jom terjah dah . tapi bes segmen ni ^__^ . acttly sume girls reti masak,samada sedap atau taa sedap jea . tapi kan sebelum tuh..zwan na mKan ape?meh atie masak :P

~boy @ Mr. K~ berkata...

Persoalan pertama ko timbulkan, perempuan yg tak reti memasak ini layak atau tidak bergelar sebagai isteri?
- kalau tak layak pun, takkan nak jadikan lelaki yang tahu memasak sebagai isteri... tettttt!
so, tahu ke tak tahu.. dia tetap layak jadi isteri..peace...
- Kalau kita nak kahwin, bukan sekadar kahwin dengan pasangan kita, tapi kena la juga kahwin dengan semua family pasang kita tu, baru la bahagia. (mcm aku dah khein)..hik3
- So, soal memasak tu, tk payah risau. Secara naturalnya, mesti akan tahu memasak juga nt. Itu dah lumrah. Biasanya, kalau masak sekali tak sedap, masak kedua kali mesti lebish sedap daripada yang pertama.

wahh!! comment aku ni dah over la pulak...hik3

nulhazwany abdul malik berkata...

setakat goreng telur tu semua perempuan boleh. hehe ok la tu kan..

bukan tak reti, malas je n mungkin tak ade mase nak buat eksperiment. ^^

ZWAN SABRI berkata...

Susu ; Nak kawen dengan lelaki yang pandai masak? You tak reti masak ek? teeettttt.. HAHA


Ery Farieha : Thanks Ery.. ;)


Nazalya : Yeah. boleh blajar lepas kawen.. Cara you cakap macam you expert jer masak memasak nii... hehe


Anati Soki : That's right! ;)

ZWAN SABRI berkata...

Atienothing : Saja jer skali skala nak jadi pengacara.. HAHA.. erm, serius meyh? WoW! sure Atie ni hebat bab masak memasak.. masakla apa2 pown, then pos mai kat umah zwan k.. hehe


Boy@Mr.K : Lelaki yang reti masak sebagai isteri? dah adala.. cuba tengok drama kat TV3, MR.MAMA.. hehe
Btol tu btol, kita kawen bukan dengan pasangan kita tu jer, tapi dengan semua sikap2 dia and family dia skali.. ;)


Nulhazwany Abdul Malik : HAHA.. Takpa2, kalaw you x reti masak pown, ramai lelaki yang x kesahla.. ;)

Mimi Radzuan berkata...

sy pndai masak yg simple2 je..sy na cri husband yg pndai masak kot..sbb sy biase mkn masakan mak sy n masakan lelaki kat kedai je..hehe..

iebz RAA berkata...

haha kebanyakan intibiu semua tak kesah awek yang bakal jadi isteri mereka tak reti mask..

pelik jek,kalau blaja pas kawin spe nak ajar?lg2 dapt mak mentua cerewet mampos bakal isteri..haha

sebenarnya pompuan masing2 reti mask cume alasanya sakit M terlalu kritikal,dan gedix tak nak kepansan kat dapor,tak nak tngan kena minyak,sebab tu jawapan seng x pandai mask..hehe

kalau lelaki nak girl pandai mask,so perempuan mesti kena pilih lelaki yg pandai imam kan..

haha baru adill..kankan

Nur Hani berkata...

haha :) banyak yg tak kesah rupanya ek ?? kalau hani sendiri, sekarang mmg tak reti masak, sbg kaum hawa, sangat memalukan kalau tak reti masak lepas kawin, so hani rasa, mmg akan belajar masak ngn ibu nnt nak kawen, as of now, basic things je hani tau. :) tak pe, slow-slow :)

ZWAN SABRI berkata...

Mimi Radzuan : Kalaw camtu, you kena cari husband yg keja Chef la.. aru nanti dia masak sedap2.. ;)


Iebz Ra : Good point. I love ur statement.. ;)


Nur Hani : Xpa2, pelan2 kayuh.. hehe

fiqah alias berkata...

hek3..sgguh ka nie cik abg sekalian x kisah kawin ngn pompuan x reti msak..??? fiqah wondering nie..bkn per..hee~ xpelahh..depends laa..stiap org brbeza pndangan kn..?? kre ok sgt la tuh..juz..fiqah tertanya jgk..sanggup ke wahai cik abg sekalian makan di kedai mkn stiap hari..??? atau cik abg sekalian yg memasak seandainya kdai mkn tutup nnt..tp x kot kn..cik abg skalian msti upah bibik kn..huhu..=)

Akulah Aqilah Itu berkata...

aku pandai masak. tapi takde sape nak kat aku. huwaaaa, lalalala

ZWAN SABRI berkata...

Fiqah : Apa yang nak herankan.. Klaw dah cinta tu, depa dah x pikir lagi dah soal reti masak ke x.. Lagi pown maybe lelaki2 zaman skang ni xmo isteri depa melecur time memasak kowt.. hehe


Aqilah : Lepas ni sure ramai yang mau sebab ramai akan baca komen cik aqilah tu.. sure cik aqilah jadi rebutan para ibu mertua.. hehe

miss miserable berkata...

mestila reti..sdp taw..kikiki..but xde la shbt mama falina..msh perlu belajar ag..hehe

ehda berkata...

bgus tol la ko hg ni zwan. topik hot slalu huhu. nsin org ni tau jgk bab msak memsak nih, wlpun x pndai sgt kira ok la kn tau jgk. bg org la masak ni pnting kot, perut suami kna jga t dia cari lain lak huhu. skg ni pmpuan rmai dr lelaki bhya 2 bila2 je leh kna kebas..ngeE~

niesz berkata...

hehe..rmai yg x kesah nmpk nye ek..jgn nnti da kawen, bising2 tau..ehehe...

Mayang Zaidani Ibrahim berkata...

perempuan tak pandai masak takpe. tapi kalau pandai, satu bonus.

Razman Kamarudin berkata...

pada aku setiap orang x kira lelaki @ perempuan patut pandai masak. bukan ke memasak tu skill asas dalam hidup. lagi teruk bila ada perempuan nk kupas bawang n halia pn x tau. apa lagi bahan2 masakan. lelaki mula2 bolehlah ckp, i x kisah perempuan x pandai masak...t tgk r t ble dh kawen...hahaha...
so perempuan semua, kena r belajar...bukan untuk lelaki saja, untuk bakal anak2 pd masa hadapan...x salah lambat belajar, kamu sendiri gak yang senang, lg2 ble tgh zaman kokak akan dtg...so, faham2 lah ye...:)

NUR AYNIE berkata...

zwan: mmg terer kalah chef kalau bertanding hahaha~~*bangga diri la plak~~(^^,)

ZWAN SABRI berkata...

Miss Miserable : Xpa, pelan2 kayuh.. haha


Ehda : Topit hot slalu ari jumaat jer.. hoho
Corection, klaw kat Malaysia, jumlah orang lelaki lebeyh ramai drpd perempuan.. ;)


Niesz : Itu no komen.. tapi btol jugak kan.. mula2 bcinta, kentut pown kata wangi.. bila dah lama2, sendiri pikirla kann.. HAHA

ZWAN SABRI berkata...

MayangZaidanIbrahim : Yeah! btol tu btol.. ;)


Razman Kamarudin : Good point. Setuju sangat2 dengan hang.. ;)


Nur Aynie : Wah! Ni yang excited nak rasa masakan Aynie ni.. hehe

akubest501 berkata...

kemah intebiu ni...hehehe

gabanMorka berkata...

awek aku merangkap tunang aku memang terer masak...so masa depan dah terjamin.haha

ZWAN SABRI berkata...

Akubest501 : HAHA.. thanks!


GabanMorka : Yeke? baguihla klaw lagutu.. jeles2.. hehe

BELLA MIERRA berkata...

ako masak ako makan . ko nak makan ko masak . haha .. da kawen nti sape ta pndai mask kna blaja . yg da pndai kna tngkatkn lg usaha anda :)

bella bell berkata...

si sengal xreti memasak...warghhhhh...ade x sape2 nk kt si sengal ni?? lalalallala :P

ZWAN SABRI berkata...

Bella Miera : Aiseyh, Kalaw camni, kompem laki u kena makan kat luar jugak even u reti masak sebab kalaw dia nak makan, dia kena masak sendiri.. haha


Bella Bell : Ramai jer yang nak.. ;)

zacky ~786~ berkata...

emm .. sy klw sy xkisah ..~ sbb masak nie leh blajar kn.. suami isteri pn leh masak same2.. jgn harap kn isteri jer.. baru laaa romantik gitu.. huhu

Lynn La Loy リンダ berkata...

haha.. sweetnye. lelaki tak banyak kerenah, terima je seadanya kan?

Siti Fatimah Fuzz berkata...

http://eimah2328.blogspot.com/2011/01/50th-follower.html

Belalang Hijau berkata...

selalunya pasangan memang x kisah klu gurl tu x reti masak...tp yg akan amik kisah tak lain dan bukan ialah mak mertua...hahaha

Ariz Abdullah berkata...

Perempuan, mesti pandai memasak..Salah satu cara untuk pikat hati suami adalah dengan memasak makanan yang suami suka..takkan hari2 nak makan kat luar??kopak ar duit itu macam, jadi perempuan2 yang tak mahir memasak ( ayat sopan sket), silalah belajar memasak sebelum anda berkahwin yer...jgn marah yer..senyum sket !!!!!

NadiRah berkata...

haha..bkn responden lah comel2..
tp penulisan entry ni..
sebab ada ala2 intrview...hehehehe

ZWAN SABRI berkata...

Zack786 : Yeah! Romantik sangat masak sama2.. HAHA


LynnLaLoy : Yeah! Lleaki mmg x banyak karenah.. pompuan jer yang slalu cerewet.. hehe


Siti Fatimah ; Oriteeeee.. ;)

ZWAN SABRI berkata...

Belalang Hijau : Btol tu btol.. tringat drama DALIL CINTA kat tv3.. hehe


Ariz Abdullah : Yeah! good point... sure sentap gila pompuan2 yang x reti masak klaw baca statement hang.. HAHA


Nadirah : Yeke? Thanks! hehe

Afzainizam berkata...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Selamat Tahun Baru Dengan Azam Baru
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

EEEEMMMMMM kalau sebelum kawin tu rasanya yerrrr tak pandai masak tak apa tapi kalau dah kawin dah beranak penak anak dah berdozen takkan masih nak makan kedai kan...

anak pun nak gak makan masakan air tangan ibu... takkan nak maka air tangan Mamak ajerr...

Afzainizam berkata...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Selamat Tahun Baru Dengan Azam Baru
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

EEEEMMMMMM kalau sebelum kawin tu rasanya yerrrr tak pandai masak tak apa tapi kalau dah kawin dah beranak penak anak dah berdozen takkan masih nak makan kedai kan...

anak pun nak gak makan masakan air tangan ibu... takkan nak maka air tangan Mamak ajerr...

zai berkata...

huii ramainya commentar anda zwan.famous woo.

my verdict,
perempuan tu xreti masak bkn sebab apa. 1st, mak die jarang masak, semua makan kedai je.so, dia takde mentor untuk ngajar dia masak. second, sebab adanya ciri2 malas terlampau dalam diri. nak masak ni takyah tunggu terror tak terror as long as dia try nak masak, try resepi yg senang gila nak goggle dkt entenet skrg ni.

tp, baca comment mber2 zwan, mostly macam tak kesah perempuan terer masak ke tak.

ZWAN SABRI berkata...

Afzainizam : Yeah! Jawapan jujur seorang lelaki.. ;)



Zai : Btol tu btol.. sokong 101% ngan kak zai..
btw, mana ada femes.. besa2 jer.. huhu

Idalara berkata...

pendapat yg last tu yg paling akak suka..best tau lelaki pandai masak..
tapi akak memang pandai gak masak...lebih2 lagi asam pedas melaka..:)

tp lelaki kebanyakkan tgh bercinta semua kata tak kisah...kan.

iKhRam berkata...

satu saja nasihat saya .. orang laki yang masih bujang jgn nak ego sgt bila bg pendapat tentang perempuan tak pandai masak.. !!

(kata-kata di atas bukan dalam emosi mrah ye..)

siapa kita sebelum kawen.. dalam zaman moden ni.. dunia laki dan perempuan sama saja dilayan oleh kedua ibu bapa.. kalau yang lelaki tak di suruh masak.. yang perempuan pun lebih kurang sama la.. sebab apa.. lelaki yang tidak beristeri perempuan yang pandai masak.. rata2nya terlalu memilih isteri yg berpendidikan, perfectionist dan sudah pasti memiliki pekerjaan...

perempuan hari ni bukan seperti dulu.. memasak adalah rutin.. tidak tidak tidak.. !! kalau saya adalah perempuan.. memasak mungkin perkara yang ke 15 dalam kamus hidup saya.. apatah saya lelaki, meamasak jatuh kepada perkara nombor 37..

sapa lagi yang memilih wanita kerana pandai memasak ?? kalau itulah fokus yg utamanya.. mungkin sukar nak menemui jodoh...!! dewasa ini, lelaki memandang wanita kepada kerjayanya.. sebab boleh membantu rumahtangga selain berpndangan terbuka.. lelaki memilih perempuan yang feminin maksudnya pandai bergaya... lelaki memilih perempuan yang berilmu... tp bukan ilmu masakan... dan selebihnya adalah bonus.. kalau pandai memasak itu adalah bonus...!!

jadi kalau hari ini ditakdirkan memiliki adik2, kakak2 anak buah atau kawan2 perempuan yang tak pandai masak.. itu adalah normal..
dan kita sebagai lelaki perlu menyokong mereka..

jangan sampai nak suruh dia balaja masak dengan mak dia baru kawen.. helo bro.. kalau ko tolak mcm tu perempuan tu sebab tak pandai masak.. esok die boleh cari lain gantikan ko.. percayalah..
hehehe.. gurau saje.. jgn la mcm tu k/
kalau tak reti masak.. sama2 la berkongsi untuk belajar.. itulah gunanya lelaki.. rasulullah dulu pun tolong isterinya masak..

kalau masa mula2 kawen isteri masak tak sedap.. telan jer.. sebab bila dah tua2 itulah kenangannya.. manis umpama madu kenangan tu..

teringat masakan mak saya... tetapi mak selalu cakap masakan nenek saya lagi sedap dari dia.. dan mana tau suatu hari nanti nenek akan cakap moyang saya masak lago sedap dari dia..

oleh itu kene redha la kita akan dpt perempuan yg kurang pandai masak dari emak, nenek dan moyang kita.. boleh bayangkan betapa tak sedapnya bakal perempuan yang kita pilih utnuk masak utk kita nanti..

(maaf kalau lari tajuk... tp tak suka dngan pendapat salah seorang pengomen dalam entry tu.. bunyinya seolah2 die terlalu ego utk menjadi suami)

Idalara berkata...

p/s tp akak nk tanya gak kt lelaki2 diluar sana..mahukah kamu mkn dari hasil air tangan bibik atau sewaktu dgnnya..atau hari2 mkn kt kedai atau tapau...so bila dh bekenan kat awek tu suruhlah dia belajar masak dr sekarang...heheheh..jgn mare..

AIMAN berkata...

mak aku pandai masak, so nanti bini aku pun haruslah pandai masak even dia berkerjaya sekalipun.. yerla, weekend kan boleh masak...x payah makan luar tiap2 hari.. ;)

nur dhiya' aida berkata...

nyahahha...xsala kalo pompuan xreti masak
oke what ?! :)))

ZWAN SABRI berkata...

Idalara : Btol tu btol.. klaw bcinta, semua okay.. tapi tunggula lepas dah kawen nanti.. HAHA
btw, tringin nak rasa asam pedas melaka kak idalara.. ;)


Ikhram : WOw! sekali lagi aku kagum dengan lontaran2 idea cikgu ikhram.. HAHA
Secara keseluruhannya, mmg aku sokong hang..
yeah! nabi pown dulu tolong masak jugakkan.. ni yang bwat tetiba aku pown nak belajar memasak ni.. hehe


Aiman : Ingatkan orang yang nama aiman ni spesis AIMAN TAK KESAH jer.. hehe


Nur Dhiya : Salah tu memang la tak tapi U kena cari laki kaya la untuk jadi husband u.. barula u x payah nak masak.. ;)

Che Sakinah berkata...

erm.. xde masaalah jugak perempuan x pandai masak ni.. kejap je nk belajar.. internet ade.. Google jer.. nk tengok demo secara video ade dlm youtube.. nk goreng telur pon ade ajar dlm ni..
tp sedap tu blakang kira la kan ..hahaha..

but personally i feel.. women should know everything this days! cooking is t basic! baru power! :)

nub berkata...

lapaq megi laa time2 cmni..hahaha

efa berkata...

bagi pendapat efa kan..laki2 yg dpt pmpn yg pandai masak is the bonus,kalau tak reti masak boleh belajar plan2...tp yg basic mcm zwan kata mcm masak nasi+masak telur tu tak kan tak reti ya dak? kalau tak reti leh belajar sekarang macam2 cara utk kita belajar google ja nk masak apa..and kalau time mak nak masak tu belajar la dari diaorang...mereka kan lebih pro hehehe...jom masak dah nak tghari ni yey (^_~)

huNNy berkata...

hye...bg pendapat hunny lak....mmg agak memalukan klo pompuan xpandai msk coz bkn setakat ngan laki tu je die kawin kan..famly laki tu cmne??i'm really sure mak2 laki ni nk menantu die pandai msk..leh mskkan tuk diorg skali..xmalu ker...huhu..hunny pon sbnarnye xpandai msk jgk tp dlm proses bljar msk...kne lawan bkal suami hunny coz die lg pandai msk..mlu laa....hahahahaaa

ZWAN SABRI berkata...

Che Sakinah : Btol tu btol.. segalanya dihujung jari skang.. google jer.. HAHA


Nub : Tudia orang kita tiba2 dok lapaq megi plak kat sini.. HAHA


Efa : Sokong sama kamu. Masak apa tengah ari ni? Megi? hehe


Hunny : Yeah! thats right. kita bukan kawen ngan pasangan kita tu jer tp ngan family dia skali.. ;)

SyedGraphiX berkata...

waa...hot nye topik nihh! huuu~
nseb bek ak pndai maask =.-"

zidEL zhafiz berkata...

aku memg nk awek pandai masak..
kalo x pandai pun x pe..sebab aku pun terror masak..heheh ^^

ZWAN SABRI berkata...

SyedGraphix : WoW! pandai masak ek? nanti ajaq aku naa.. ;)


Zidel Zhafiz : Yaka? bagus2.. ;)

efa berkata...

hahaha...dh lama seh tak mkn megi last msa spm duk asrama...hahaha..masak daging masak kunyit+kerabu mangga (^_~) sedap wo0..meh jemput mkn hehe

NUR AYNIE berkata...

hihihi....nk rase ker??? jemput2 la dtg rumah aynie yer...hihihi...

sHaH berkata...

pompuan tak pandai masak? ramai je kawan aku tak pandai masak skrg..

aTeN i_nur berkata...

secara jujur nye pon..diri ku ini pon x pndai masak..hahha..tp at least yg basic2 tu knelapndai..msk nasi goreng telur,,aftr tht beli lauk kat kedai..hahha..ok what..kenyang gak..huhu

aTeN i_nur berkata...

secara jujur nye pon..diri ku ini pon x pndai masak..hahha..tp at least yg basic2 tu knelapndai..msk nasi goreng telur,,aftr tht beli lauk kat kedai..hahha..ok what..kenyang gak..huhu

nora berkata...

tetiba aku rasa mamat2 kat atas tu sume bestttt arrrrr

kecuali en.R, menyampah, tak kuasa i

Mayang Zaidani Ibrahim berkata...

topic hot

Dila Lala berkata...

menarik entry ni.
bg pendapat dila lah kan.
sokeylah kalo perempuan tu xrti masak sebelom kawen. ble dah kwen nanti msti kne beljar jugak masak memasak ni kan. nk tarik hati suami katakan.
benda2 mcm ni kita boleh belajar ble2 pun. terpulang pada hati.
rajin atau malas. e2 jek. tp seharusnya org perempuan ni kena ade niat nk belajar memasak lah. walaupun masakan yang simple2. nanti kalo darurat kan senang.

Adzriel AB berkata...

akak lupa nak share..
http://adzriel.blogspot.com/2011/01/memasakbuat-je.html

jiwa aku berkata...

ehek. takpe.sy dah pandai masak.
tapi,, nak lelaki yang boleh jadi imam boleh?

takkan la sepanjang perkahwinan,nak solat sendiri2? ;D

thi berkata...

Kalu nk pmpn yg pndi msk plus high educated, haa carik la pmpn yg stdy oversea esp kt negara yg ssh nk jmpe kedai mkn halal sbb depa2 nih dah ade pengalaman msk sndri hari2 for at least 3 hingga 6 taun. Sbb kte sume tau klu kt msia kedai makan kiri kanan, sbb tu xde force n xde kesusahan yg menggerakkn kte kt msia utk msk compare to bila ada dlm situasi yg mendesak. Heheheh. Ape lgi, luaskn net working!

thi berkata...

Kalu nk pmpn yg pndi msk plus high educated, haa carik la pmpn yg stdy oversea esp kt negara yg ssh nk jmpe kedai mkn halal sbb depa2 nih dah ade pengalaman msk sndri hari2 for at least 3 hingga 6 taun. Sbb kte sume tau klu kt msia kedai makan kiri kanan, sbb tu xde force n xde kesusahan yg menggerakkn kte kt msia utk msk compare to bila ada dlm situasi yg mendesak. Heheheh. Ape lgi, luaskn net working!

thi berkata...

Kalu nk pmpn yg pndi msk plus high educated, haa carik la pmpn yg stdy oversea esp kt negara yg ssh nk jmpe kedai mkn halal sbb depa2 nih dah ade pengalaman msk sndri hari2 for at least 3 hingga 6 taun. Sbb kte sume tau klu kt msia kedai makan kiri kanan, sbb tu xde force n xde kesusahan yg menggerakkn kte kt msia utk msk compare to bila ada dlm situasi yg mendesak. Heheheh. Ape lgi, luaskn net working!

sabrina nina berkata...

Huhu