Pages

Jumaat, 7 Januari 2011

Pilihan Gadis Malaysia : CERAH atau GELAP?




CERAH atau GELAP? Jika berdasarkan kajian saintis barat, Dr. Shyon Baumann dari Universiti Toronto Canada, wanita2 eropah cenderung meminati lelaki yang berkulit gelap dan lelaki2 eropah pula cenderung memilih wanita yang berkulit cerah. Tetapi itu di Eropah, bagaimana pula dengan citarasa gadis2 Malaysia?




Aku cuba untuk dapatkan kajian tentang citarasa gadis2 Malaysia terhadap rona kulit lelaki idaman mereka di google tapi tak ketemu langsung. Yang ada cumalah pendapat2 blogger sahaja. Jadi aku mengambil keputusan untuk jalankan sendiri kajian amatur aku. Aku telah jalankan soal selidik aku terhadap 50 gadis warganegara Malaysia di laman Facebook dalam lingkungan umur belasan tahun dan 20an.




Apabila aku bertanya kepada mereka samada mereka meminati lelaki yang berkulit CERAH atau GELAP, rata2 jawapan yang dihulurkan ialah mereka sukakan lelaki yang kulitnya tidak terlalu cerah dan tak terlalu gelap. Tetapi aku menolak jawapan mereka itu dan hanya membenarkan mereka untuk memilih antara dua samada CERAH atau GELAP sahaja.




Hasilnya, aku dapati daripada 50 orang respondent itu, lebih kurang 60 peratus cenderung mahukan lelaki yang berkulit cerah dan lebih 40 peratus mendambakan lelaki yang berkulit gelap. Setiap tindak tanduk pasti ada motif, jadi aku telah meminta mereka untuk memberikan alasan kenapa mereka memilih warna kulit tersebut. Ini adalah jawapan/alasan yang aku terima daripada mereka.




Alasan popular bagi gadis yang menyukai lelaki berona kulit CERAH,


- Lelaki kulit cerah ni nampak bersih la..

- I nak lelaki kulit cerah sebab nanti anak I pun mesti kulit cerah, kalau I pilih lelaki kulit gelap, nanti anak I gelap siapa nak jawab?

- Saya ni kan cerah, jadi kenala cari lelaki cerah jugak. Barula nanti orang kata sama padan macam pinang dibelah 2.

- I rasa I nak lelaki yang cerah sebab kulit I tak berapa nak cerah sangat, so barula nanti ada campuran warna.. Sure baby kami nanti comey.

- Ina(bukan nama sebenar) nak lelaki kulit cerah sebab Ina suka dengan mamat korea. Mamat korea kan kulit cerah.

- Taknaklah lelaki kulit gelap, nanti kalau blackout, tak nampak dia. Jenuh plak nak kena raba2 cari. So I prefer yang cerah.






Alasan popular bagi gadis yang menyukai lelaki berona kulit GELAP,


- Lelaki berkulit gelap ni nampak Seksi

- Lelaki berkulit gelap ni nampak rajin bekerja

- I nak lelaki yang berkulit gelap sebab I rasa macam terjamin keselamatan I kalau bersama dengan dia sebab lelaki gelap ni kelihatan macho

- Memandangkan kulit I pun gelap, so I kenalah pilih lelaki gelap jugak barula nanti I nampak cerah.

- Tak sukalah lelaki yang berkulit cerah sebab nampak jambu. Kalau jambu sangat, nanti mencabar I sebagai seorang wanita.

- Lelaki kulit cerah nampak macam anak mak la. Kalau lelaki berkulit gelap ni macam boleh berdikari. I suka.

- Hitap(gelap) itu Menawan. Vote for DARK!

- I suka lelaki gelap sebab boyfriend I skang ni berkulit gelap, HEHE.




Itulah antara beberapa alasan yang diberikan oleh respondent2 aku. Tetapi secara jujurnya, mereka lebih berminat untuk memiliki lelaki yang berkulit sederhana gelap dan sederhana cerah kerana mereka berpendapat, lelaki yang mempunyai ton warna gelap dan cerah yang sama rata ini adalah lelaki yang begitu sempurna untuk dimiliki. Kepada para pembaca yang berjantina LELAKI, sila beri komen anda mengenai alasan gadis2 diatas dan bagi para pembaca yang berjantina PEREMPUAN, sila tinggalkan pendapat anda mengenai warna kulit lelaki pilihan anda, Terima Kasih.




61 ulasan:

aienz nawawi berkata...

huhuk
ta ske laki yg cerah sgt
sebb sama je pndpt mcm
alasan popular bg gadis yg menyukai lelaki berona kulit gelap

neway sedang-2 ok la
hehe

iekasub berkata...

yeaa! dah boleh komen! haha.payah bebenor tadi :D

ieka pilih lelaki kulit hitam manis!

reason: tak jemu mata memandang. boleh stare lame2.haha. kalau laki putih, pndg sekali je cukup :P

efa berkata...

erk...aku sawo matang cmn0? kehkeh nk yang cerah boleh ekekke..gila mampu ka aku...eh pasan aku..btw mana2 pon boleh la..

MiszUna berkata...

kalo kulit cerah tuh comel . jambu ah ..
kalo kulit gelap tuh kachak . hehe :)
-.-
dua2 pun bolehh :))

@reltzsensei berkata...

yeyea..mjur kulit ak cerah..mmg cerah r nk dpt awek ramai..hik3...

iszieylyanziy berkata...

hahaha,,perlu ke pilih kulit?kalau hati dah bertaut,,hahaha,,ecece

Siti Safiyyah berkata...

part yg suke lelaki kulit gelap sbb nampak rajin bekerja tu yg tak tahan skali..baru saya tau kenape ex saya dulu ramai ppuan minat..haha

p/s:saya prefer yg kulit cerah..hehe :)

apezs shah berkata...

Salam.

Sebenarnya kan Zuan. Ramai wanita yang mahukan lelaki yg berkulit sawo matang. Tidak la segelap arang atau picture yg diberikan tu hehe.. Sbb pengalaman serta info yg selalu dpt. Wanita atau gurlz sekrg suka lelaki berkulit tidak cerah atau gelap lain kata sawo matang. Sebab bagi derang yes SEKSI, perwatakan lebih menarik dll. tetapi lelaki sawo tu xdelaa kusut masai hehe, pandai jaga penampilan lor. Cerah ni mcm apezs, asik kena reject camne tu,..ahakz.. Lawak je.

*berbalik soalan perempuan mana yea? Apezs suka gurlz yg berkulit cerah. Kerana lebih nampak bibir dia seksi. tetapi bukan cerah seperti chines BUT like Melayu yea..;)

~...AmALinA....~ berkata...

setuju dgn apesz shah!!~ sy suka yg saw0 matang..xsuka cerah sgt or gelap cam dalam gambar tuh..kih3 tp kal0 dh jodoh terima je la..xsemestinya yg kita nak tu dapat kan..=p

nazalya berkata...

aha.. gelap or cerah x kesah.. yg penting hati dier kena bersih.. wink2.. :-)

IeDa berkata...

kalo sy la, nk yg sedang2.. br comey.. hihi..

ch!natsu berkata...

warna kulit xmenjamin kebahagiaan kan? =)

Hidayah Hanif berkata...

suke gelap..;)

maya berkata...

tengok pada jodoh maya...xkesahlah...

tieha ismail berkata...

hehe tak kesah pon..cerah atau gelap same saje...yg penting ati mau ikhlas ouh....btw, my ex dulu kulit cerah...n bf skang kulit gelap..see? x memilih pon...

ZWAN SABRI berkata...

AienzNawawi : Aiseyh, lepas ni zwan nak kena bejemor la kat tepi pantai bagi kulit ni gelap skit.. hehe


Iekasub : X jemu mata memandang? kenapa plak? ada apa kat muka lelaki yang gelap nii? HAHA


Efa : Haha, boleh jer nak yang mana2 pown.. Cerah pown ok, Gelap pown ok.. semua ada positif ngan negatif.. ;)

ZWAN SABRI berkata...

MiszUna : 0wh.. ni kes yang x memilih la ni ek? bagus2.. ;)


Areltzsensei : HAHA, Mesti ada ramai kekasih nii.. ;)


Iszieylyziy : HAHA,hati dah bertaut ek? kat jejaka kaler apa? hehe

ZWAN SABRI berkata...

SitiSafiyyah : Owh, penah becinta ngan lelaki berkulit gelap la ni ek? Tp u suka lelaki yang kulit cerah.. kompius di situ.. hehe


ApeszShah : Btol tu btol.. secara jujurnya, klaw ditanya kepada depa, mmg depa suka yg sawo matang, yang x cerah sangat ngan yang x gelap sangat.. ;) erm, zwan pown suka gadis yang berkulit cerah jugak.. taste kita sama.. hehe


Amalina : Setuju dengan apesz? aiseyh, setuju ni ada apa2 ke ni? hehe.. erm, btol tu btol.. jodoh di tangan tuhan kan.. so trima jelah apa yg telah dijodohkan.. kita just mampu merancang.. huhu...

ZWAN SABRI berkata...

Nazalya : Klaw hati dia kotor tp dia ensem camna? U nak x? ahaks!


Ieda : Yeah! sedang2 merupakan pilihan gadis2 semalaya.. ;)


Chinatsu : A'ah, btol tu mmg btol tp kadang2 warna kulit boleh menjamin kebahagian jugak zaman skang nii.. xde yang mustahil.. hehe..

ZWAN SABRI berkata...

HidayahHanif : aiseyh, kenapa suka gelap? HAHA


Maya : bagus2, x cerewet.. ;)


TiehaIsmail : Aiseyh dah berpengalaman couple ngan lelaki cerah and gelapla.. tp u rasa, mana yg better? ahaks!

sHaH berkata...

aiseh.. ada plak jambu.. laki kulit putih senang nak pakai baju.. sebab kulit cerah, sume kaler leh masok..

macam aku la..

HAHAHAHAH...

nazalya berkata...

aha.. hensem2 pown, klu perangai huduh sape yg tahan.. hehe..

ifwat SAHAJA berkata...

bagus punya kerjaan.. haha. kulit aku sawo matang, camne ? :D

ZWAN SABRI berkata...

Shah : HAHA, jambu tu pendapat depa.. erm, btol tu btol.. klaw kulit cerah ni macam sesuai nak pakai baju kaler apa2 pown.. ;)


Nazalya :HAHA, btol tu btol.. ;)


IfwatSAHAJA : Sawo matang lagila bagus.. permintaan tinggi.. ;)

Izamir Ridzwan berkata...

ambik la yang sawa matang.. eheh org melayu i mean

farahinkamaruddin berkata...

hahaha.terasa wehhh

arep_lockermonth berkata...

macam macam pendapat kan zwan!huhu

ZWAN SABRI berkata...

IzamiRidzwan : Yeah! memang secara jujurnya sawo matang menjadi kegilaan para gadis seluruh Malaysia.. ;)


FarahinKamaruddin : Kenapa terasa? Curious nii.. Ahaks!


Arep_Lockermonth : Tula pasai.. HAHA

zidEL zhafiz berkata...

saya x kisah perempuan berkulit gelap atau cerah..asalkan sedap mate saya memandang..bukan org lain nak pandang die..saya sorg jer nak pandang die.. =)

~boy @ Mr. K~ berkata...

hahha...perempuan2 di atas memang terlalu memilih! ttp mereka lupa yang jodoh mereka di tangan Tuhan... Mula2 kata tak nak lelaki kulit gelap.. alih2 bila dah nak kawin nt, dapat lelaki kulit gelap gak...hahaha
so, bg aku tak kisah la Ia gelap ke, cerah ke... yang penting hati dia tak gelap gulita...hahaha
luaran tak sama dengan dalaman...
(aku dah mula merapu dah)
ok la...
dah..
cukup la..
ish! sotp!
berhenti tulis komen!
ai...gatal lak tangan nak menaip...
udah..udah...!

ZWAN SABRI berkata...

ZidelZhafiz : HAHA.. bagus2.. ;)


Boy@Mr.K : Tula, kita hanya mampu merancang tapi tuhan yang yang tentukan.. maybe kita nak yang cerah tapi klaw dah tuhan kata jodoh kita ngan org yang gelap, so what can we do right? ;)

ozzy berkata...

majority memang nakkan yang cerah..x yah dolak dalih.biasa org cakap " pakwe dia putih dan Biasa kita dengar org kata " bakal menantu dia..kulit putih ".

p/s - cerah atau gelap tutup lampu tetap gelap jawapannya.

Arm_mj berkata...

sy suka laki berkulit gelap...but more prefer sawo matang..tp xdek lam plihan kn..bnyk lak tapi hihi..

sbb:-

hitam itu menawan :D

Firdaus Alim berkata...

Nak Nampak Hi-taste kompom deme2 pilih putih(saye org gelap)

adieyb berkata...

haha .no komen ;)

ZWAN SABRI berkata...

Ozzy : Tula pasai.. gelap ke putih yang penting ati tu kena putih.. kan? kan? haha



Arm_Mj : Owh.. peminat lelaki gelap ek.. klaw negro nak x? hehe



Firdaus Alim : X jugakla.. ramai jugak yg minat ngan lelaki gelap.. klaw wanita eropah suka lelaki gelap tp klaw orang Malaysia pown ramai jugaklah yang suka lelaki gelap.. x caya, try baca komen2 depa yang kat atas nii.. ;)

nur dhiya' aida berkata...

HAHA. lawak la alasan dorunk HAHA

Nieza Micha berkata...

hoho... kene pilih berdasarkan warne kulit ke..? kalau ati dah suke nak wat camne... haha... tp rase pilih yg sederhana la.. tak nak putih sgt, tak nak gelap sgt... yg sedang2 jek...^_^

ehda berkata...

laki cerah ni nmpak jambu lar.. lau laki gelap or sedang2 nih nmpak macho je..hehe.

nulhazwany abdul malik berkata...

alasan yang blackout tu tak ley bla kot. haha jenuh nak raba2 cari. hahahha wat lawak je..

lelaki sawo matang ok kot.. baru nampak melayu ^^

ZWAN SABRI berkata...

NurDhiya'Aida : Lawak ek? tapi itulah realitinya.. HAHA


NiezaMicha : Mmenagla jodoh tu ditangan tuhan kan tapi kompem ada yang berangan nak belakikan owang gelap and owang puteh right? btw, rata2 yang bagi jawapan mmg nak yang sedang2.. ;)


Ehda : Yeke? Kalaw Negro macho x? hehe

ZWAN SABRI berkata...

Nulhazwany : Tula pasai.. merapu jer depa bagi alasan2 tuu.. HAHA..
yeke? kulit zwan sawo matang... hehe

miemie rara berkata...

nk yg gelap jugak! yg cerah2 ni nmpak mcm mamat jambu la. kena panas sikit muke da merah2. hee..gedik je tgk!

rj Etika berkata...

wah..lelaki gelap la. tapi bukan gelap sangat. at least nampak die tu lelaki. kalau cerah tu macam ehem... ahah.

ZWAN SABRI berkata...

Miemie Rara : owh.. so u x suka dengan lelaki yang jambu la ek? xpa2, nanti kita hangitkan lelaki jambu tu supaya jadi jambu hangit.. hehe

rjEtika : Owh.. okay2.. so kepada lelaki2 yang cerah tu, sila ke pantai and bejemo supaya anda kelihatan gelap. hehe

nunui Joe berkata...

aah sedang2 warna kulit sudah.. hehehe..xmau kalau dia lg putih dr i. hahahha.. :D

ZWAN SABRI berkata...

Nunui Joe : Yeke.. okay2.. HAHA

Firdaus Alim berkata...

hahahha yang nyate aq org gelap haha

..:akyn:.. berkata...

kalau akyn....... pilih yg tengah2 kot.. xgelap.. xputih sangat... :)

ZWAN SABRI berkata...

Firdaus : Gelap itu menawan.. ;)

Akyn : Demand yee... HAHA..

NUR AYNIE berkata...

aynie ske yg sederhana jer kot...hahha...putih xbest gak...itam sgt pun xbest hahah~...*tah pe yg best..
hahaah~=)

nora berkata...

HITAM itu GAYA MUTU KEUNGGULAN, soooo aku pilih hitam ar

h A n Y S berkata...

aku suka lelaki kulit gelap, sebab aku pon gelap! erk?! keh keh keh!
;D

ecah berkata...

suke yg itam manis..
cerah ni byk yg jambu..

Zaty Anuar berkata...

aaah, kita suka dua dua. kalu jodoh ngn kulit hitam nk buat mcm mana. hahaha
ngn kulit putih pun apa salahnya, lg bagus :D

fariza zulaika berkata...

mana2 pon boleh. yg cerah lama2 pon boleh jadi hitam kalau berjemur...=p

Dila Lala berkata...

hehe. dila suke lelaki yg same kulit ngn dila. kan senang. xyah gado2 sape gelap sape cerah. hahaha.

Aziziah Khalid berkata...

hahaha...cerah ke ..
gelap je sme je..
tp gbum lagi suke yang sawo matang..
hahaha
oh ye...
dlu membe gbum ade ckp..
kalo kulit gelap nih macho..
kalo kulit putih nih hensem..
kalo kulit merah2 nih babyface...
kalo kulit byk parut tu namnye style..
=)

drkcrmsn berkata...

tak kesah. janji sedap mata memandang. :)

ked berkata...

aku ske laki yg sawo matang!!baru nampak matang..hahahaha..lagi 1 sbb aku x cerah,,malau la klu laki aku ag cerah dari aku kan?

AkuMuzikFilem berkata...

laki ni, betul la cam komen2 d atas, namapak lebih macho dengan kulit coklat