Pages

Khamis, 13 Januari 2011

Malam Jumaat Malam Keliwon?

Benarkah malam jumaat merupakan malam keliwon? Berdasarkan kepercayaan dalam kalendar Jawa, keliwon adalah malam Jumaat ketiga setiap bulan yang disifatkan malam yang keras, kononnya pada malam tersebut makhluk halus atau hantu akan berkeliaran dan membuat kacau. Mengikut kepercayaan Jawa terdahulu juga, malam jumaat keliwon dikatakan malam keberkatan dan ketika inilah pengamal ilmu hitam akan melakukan pemujaan, maka banyaklah hantu yang berkeliaran.



Masyarakat di Semenanjung Malaysia juga ada kalendar sendiri iaitu Kalendar Piama. Sayangnya kalendar ini dah dilupakan malah tidak ada yang menggunakannya sekarang ini dek kemodenan dan kemajuan yang melanda. Kalendar Piama digunakan sebelum penggunaan Kalendar Hijriah. Berbanding Kalendar Hijriah dan Kalendar Jawa yang menggunakan kiraan perkembangan bulan, kiraan kalendar piama menggunakan pengiraan peredaran matahari. Terdapat pengecaman musim tertentu seperti hujan kelopak keranji, musim angin beruk(monsun timur laut), air laut didalam buyung(pengiraan nelayan untuk keadaan Laut Selat Melaka), musim angin kalih(raya cina) dimana selalu terjadi puting beliung mini kat kawasan lapang, musim ikan menangkap, musim binatang mengawan dan lain-lain lagi. Malam jumaat ketiga setiap bulan adalah tarikan graviti bulan lebih kuat dari malam 15 yang lain. Sesuai untuk mengaktifkan ilmu seperti kanuragan dan ilmu-ilmu ghaib yang lain. Untuk menambahkan ketakutan anda pada malam keliwon ini, jom kita saksikan gambar2 yang tidak disengajakan bergambar dengan makhluk2 halus.





Gambar 1



Gambar 2



Gambar 3



Gambar 4



Gambar 5


pssstttt : Jangan biarkan hidup anda diselubungi dengan MISTERI.. Btw, Sorry kalau gambar2 di atas tu tidak menyeramkan sebab aku takut nanti tetiba blog ni berhantu plak, HEHE..




51 ulasan:

efa berkata...

waa....takut ni ha...aduss...zwan ni buat org tkut la memalam eh uhuk :( lari...takut....zwan segaja..eee..benarkah wujud?subhanallah tkut..

RIAN berkata...

hantu lagi ??
hahaha. .
eh berminat nak tawu sal kalendar org melayu guna dulu2 tuh.
ta pena dga pun~

ZWAN SABRI berkata...

Efa : Takut ek? Sila amek yasin n baca sekarang.. hehe


Rian : Zwan pown baru taw sikit2 pasai kalendar org melayu tuu.. lepas ni mau kaji lagi pasai kalendar tuu.. ;)

Eazy Izzuddin berkata...

uish
da lah sorang2 kat rumah ni
haha...
tapi betullah
malam jumaat mmg mlm yg....
hehe
:P

ZWAN SABRI berkata...

Eazy : Malam jumaat malam yang apa? Malam suami isteri ka? Ahaks!

iKhRam berkata...

takutnya entryy kali.. serius menyeramkan...

mak.. nak balik.. dok bawah ketiak mak..!!
teringat masa kecik2 dulu.. masa tu bersekolah rendah.. darjah 2.. saya masih ingat lagi nama cikgu saya ni.. puan siti noradijah.. seleaps abis pengajarannya.. dia akan selalu mengambil masa hampir 10 minit utk bercerita.. selalunya cerita hantu..

jujurnya, saya ni adalah seorang yg sgt penakut.. tapi bila cerita itu misteri.. saya ingin tau apa disebalik misteri ceritca yang menyeramkan itu.. kerana saya percaya, setiap kisah seram yang beliau ceritakan mempunyai nilai yang baik..

oleh itu dalam keadaan tidak rela, saya turt serta mendengar.. dan saya akui, bab2 menyeramkan ini saya punya daya imaginasi yang sgt tinggi dan kreatif untuk menakut2kan diri secara berlebih2an..

dan malam, saya sukar untuk melelapkan mata.. saya peluk emak kuat2.. kerana saya sangat takut.. dan semua ini mempengaruhi sikap saya yang takutkan kepada perkara2 seperti ini.. biarpun umur saya sudahpun menjangkau ke alam dewasa..

boleh bayangkan tak bagaimana kawan perempuan saya yang menemankan saya balik kerumah bila pulang dari surau malam jumaat.. haha..

itu belum dikira kene marah dengan emak akibat takut ke dapur ambil barang.. dan mcm2.. sehingga sekarangs aya tidak mampu tidur dgn gelap.. dan saya terpaksa tidur memakai cermin mata memandangkan saya perlu yakin melihat dgn jelas.. bimbang tidak sedar apa2 yg berlaku sekiranya mata tidak nampak apa2..

tp apa nak buat.. dah dilahirkan sebagai penakut.. hahaha

RIAN berkata...

zwan: nt buat entry pasal tu eh. . hehe,

f_aRa_aINa989 berkata...

menakutkannnn...

=(

ZWAN SABRI berkata...

Ikhram : Lawakla... zwan tersenyum baca pengalaman ikhram.. HAHA


Rian : okay2, nanti klaw zwan dah abes kaji pasai kalendar tu, zwan bwat entry khas pasai kalendar piama plak k.. ;)

iszieylyanziy berkata...

hadoi,,malam nie,,adeh2x,,,xdapat tdo salah kan zwan! hahaha :P

ZWAN SABRI berkata...

FarAina ; Mana ada menakutkan.. HAHA

NadiRah berkata...

tiba2 teringat tadi..pergi masjid kg Majidee kat Jb..terpandang pakcik tu mengaji...
then dia pandang semacam jer...berdogup terus jantung dengan sangat kencang...
bawah mata dia hitam je..
cam taksub je...erk..

ZWAN SABRI berkata...

Iszieylyanziy : Kalaw x boleh tido, sila amek yasin and baca.. dapat banyak pahala baca yasin malam jumaat.. hehe

ZWAN SABRI berkata...

Nadhirah : Dia nak ajak u mengaji skali la tuu.. apalah.. HAHA

NadiRah berkata...

hahaha..kalau nak ajak mesti lah panggil..
"nak, jomlah join pakcik"
hahahahaha!!!

ecah berkata...

adeh..lame x pdg gambor2 cenggini..

RIAN berkata...

zwan: okai~ hehe. . minat benda2 sejarah nih. ^_^

ZWAN SABRI berkata...

Nadhirah : Dia segan nak panggil la tuu.. ;)


Ecah : sbb tu la zwan post gambaq2 camni sebab nak bg ecah pandang puas2.. :p


Rian : ;)

Cikgu Fikri berkata...

ilusi atau realiti tu?
huhuhuhuh :)

ZWAN SABRI berkata...

Cikgu Fikri : REALITI.. ;)

nub berkata...

perh kaw2 ooo

ZWAN SABRI berkata...

nub : HAHA.. ;)

ishiko berkata...

im reading this en3 at 2:27 a.m.. erkk.... >O<

ZWAN SABRI berkata...

Ishiko : Thanks for reading.. ;)

NUR AYNIE berkata...

eee~~takut nyer tgk gmbr tu....huhuuhu...=P tp bygkan tbe2 korang plak yg bergmbr gn antu ishhh serammmM~~~

apezs shah berkata...

wah seram laaa tgk picture tu.. tapi mana dpt maklumat ni. naseb baca pagi ni.. bukan semalam, kalau tidak xboleh nak tidoooo laaa..

::FAIZ FARISH:: berkata...

gmbr 1 tu kwn aku kata real...

nora berkata...

allaaaa ko ni kannn

aku ni dah ar category penakut

ZWAN SABRI berkata...

NurAynie : Bergambar ngan antu? best jugak tuu.. HAHA


ApezShah : Suma maklumat ni Hantu Kak Limah yang bagi time dia balik kampung.. HEHE *just kidding


FaizFarish : Bukan ke suma gambar real? huhu


Nora : Alaaa, awat x baca semalam.? hehe

::nuRuLaDHar:: berkata...

tros tringat histria mse skola dulu2..huhu seram!

farhan asyraf berkata...

gilaaaaa. kaw kaw nampak 'benda' tu. berhhh

ZWAN SABRI berkata...

NurulAdhar : Penah kena histeria ek? apa2 pown, usah biarkan hidup anda diselubungi dengan MISTERI..haha


FarhanAsyraf : HAHA.. Tapi pic2 suma tu x seram sangat.. huhu

::Budak Degil:: berkata...

ohh..keliwon org jawa..hehe..
pic yg no.3 tu masuk paper aritu kan..

Zaty Anuar berkata...

keliwon, seraaam..

kita tk jumpa hantu, tapi hantu lari kalau jumpa kita.. HHAHA

sicomot-comel berkata...

hahaha,..
stakat ni xpernah lg jmpe hantu..
maybe hantu takut kowt ngn COmot..
hahaha..
mudah2an tak terserempak dunia akhirat..hihi

ZWAN SABRI berkata...

Budak Degil : Yup2.. pic tu ritu masuk paper.. ;)


Zaty Anuar : WoW! Hebatlah zaty sebab antu lari jumpa zaty.. nak tips.. HAHA


Sicomot-comel : Taw takpa.. arap2 x jumpala makhluk2 tuu.. huhu..

Payche berkata...

Wah... "tak takut pown"...

arep_lockermonth berkata...

ade award tuk kamo!amek tau!

http://myamigosspace.blogspot.com/2011/01/my-award-is-your-award-too.html

arep_lockermonth berkata...

ade award tuk kamo!amek tau!

http://myamigosspace.blogspot.com/2011/01/my-award-is-your-award-too.html

ZWAN SABRI berkata...

Payche : Tak takut? takpa2.. tunggu nanti aku bawak geng2 pontianak aku pi kat hang.. HAHA


Arep_Lockermonth : Award apa plak nii? AJL? ABPBH? SHOUT AWARD? hehe

RuSh D berkata...

ada hantu,..lari..hahaha

FNSyareena berkata...

Dahsyat. haha. tapi gambar tu betul ke takk? Edit punya kott? Ahaaaa ;)

ZWAN SABRI berkata...

Rush D : Jangan lari.. Pontianak aku akan kejar hang sampai dapat.. hehe


FNSyareena : antu btol2 la.. huhu

iqbalhakimi berkata...

haha..bahaya nie ..malam jumaat malam keliwon =P

aah..wan..assigment kalau ada mmg terbatas r skit nak update entri..huhu..

kalau tenet slow lagi la tension..huhu

BLOG SENSASI berkata...

betul ke atau hanya superimpose je ni

ANATI SOKI berkata...

gmbar5 tuh seyes scary

NUR AYNIE berkata...

best bergmbr dgn hantu?? omg~! i wish im not 1 of it~

zidEL zhafiz berkata...

uit..apa wat entry nie.
takutla..=(

sHaH berkata...

takotny aku tengok.. tapi sure bukan edit photoshop?

Tanpa Nama berkata...

kenape gambar2 die macam time pagi or tengahari ?? lol

sahara aban berkata...

maaf mencelah, sajer nak kongsi pengalaman bab jumaat keliwon ni. sila lawat laman saya :
http://my.opera.com/saharaaban/albums/show.dml?id=14706102