Pages

Selasa, 14 Februari 2012

Hari-Hari, Hari Cinta

Cakap soal 14 Februari, rasanya tak payah nak explain lebih lanjut pasai tarikh ni sebab semua orang dah tau kan.. 14/2 adalah hari valentine day ataupun hari kekasih yang disambut oleh penganut agama kristian dan kini dah menjadi satu budaya kepada semua pasangan kekasih tanpa mengira apa agama yang depa anut untuk sambut hari valentine day ni.



Bagi aku, kepada umat Islam, rasanya tak perlulah nak sambut hari valentine day ni.. Hari cinta sepatutnya diraikan pada setiap hari. Takkan 14/2 je yang cinta kot, hari lain hari benci ke? And kalau masih teringin jugak nak sambut hari cinta atau hari kekasih ni, tak boleh ke pilih tarikh lain? Kenapa tarikh 14/2 jugak yang still jadi pilihan? Sebenarnya, ada sebab kenapa umat Islam dilarang untuk sambut hari valentine day atau hari kekasih pada 14/2.. Cuba selidik balik sejarah kewujudan valentine day ni.



"VALENTINE" adalah nama seorang paderi. Namanya Pedro St. Valentino. 14 Februari 1492 adalah hari kejatuhan Kerajaan Islam Sepanyol. Paderi ini umumkan atau isytiharkan hari tersebut sebagai hari 'kasih sayang' kerana pada nya Islam adalah ZALIM!!! Tumbangnya Kerajaan Islam Sepanyol dirayakan sebagai Hari Valentine. Semoga Anda Semua Ambil Pengajaran!!! Jadi.. mengapa kita ingin menyambut Hari Valentine ini kerana hari itu adalah hari jatuhnya kerajaan Islam kita di Sepanyol..



Kat bawah ni aku ada sertakan sebahagian status2 rakan facebook aku mengenai pandangan depa tentang valentine day ni.. O_o


















Psssttttttt : Untungla orang yang single macam aku.. tak perlu nak sambut valentine day sebab memang tak boleh sambut pun sebab takdak pasangan yang nak sambut bersama, HAHA..




37 ulasan:

Anum berkata...

hehe
hari2 pun leh bercinta

C.M.A @ CikMoonAdnan berkata...

kalau nak sambut hari yg romantik ke.. hari kasih sayang ke..xperlu tggu 14feb.. hari2 yg lain pon bleh sambut.. :)

Lea Isnawi berkata...

hhahaha..kan kan
untung jd org single ni
terhindar r anasir mcm ni

Fiq Fikri berkata...

kan!! hari2 boleh sambut la..tiap masa ahahahha..nk jugak 14hb..xdemaknyee nk smbut...

wa_nie berkata...

single is better. tapi lau double pun,xde nye nak menyambut2 nehh. hua3

Edy Fee berkata...

yeah we are anti-valentine generation !!!

Lelaki Ini berkata...

valentine?
apa tue?
hahaha

Muhammad Saiazuan Norhalik berkata...

say no to valentine day! aku dgr ada kesah menyayat hati pada hari valentine ni

zati embong berkata...

pada jat 14/2 xde mkna apa2 pun,serabut dgn kerja adalah.hihi

Mah@mahu berkata...

Tak penting pun Valentine day ni sebab hari2 kita kena cinta dan sayang pada Allah serta org sekeliling kita.

khairul berkata...

jgn d layan 14/2 ni

Miss Butterfly berkata...

gimme 5!!


kite pon single jugak. hohO~

dieyla berkata...

yg mne smbut hr valentine tu mcm xda ksh syg la hr lain eyh?huhu..yup single is better... kalau yg mana couple pown xslh tp slhnye yg mana smbut valentine tu...

ieda berkata...

hari hari kita kasih sayang kan
call lah mak @ ayah @ adik beradik yg lain .. luahkan kasih sayang hari2 , insyaallah x akan sunyi ;)

asyfiqaz berkata...

jom buat kelab single (buat waktu ni..haha) nak? heheh ;p

ainina jelani berkata...

nina tak sambut valentine, nina sambut, befday sendiri je hari nii :D

GBM berkata...

kalau dipikir2 balik sesape yg sambut valentine day tu kan... depa ni mesti sayang awek depa sehari dlm setahun je kan. ape yg romantiknye kan..

Hikmah larangan VD disambut dalam islam..menandakan org islam lagi romantik.. xdak hari tertentu.. sebab hari2 depa sayang pasangan depa. *untuk yg suami isteri yg sah. =)

GBM berkata...

kalau dipikir2 balik sesape yg sambut valentine day tu kan... depa ni mesti sayang awek depa sehari dlm setahun je kan. ape yg romantiknye kan..

Hikmah larangan VD disambut dalam islam..menandakan org islam lagi romantik.. xdak hari tertentu.. sebab hari2 depa sayang pasangan depa. *untuk yg suami isteri yg sah. =)

maizatul azrina Yaakob berkata...

xpernah sambut pown.....agypown bukan cara agama kita...dan velentine penyumbang besar pada masalah zina

Cik tikah berkata...

x pernah terfikir & rasa nak sambut pun :)

amier_fekhry berkata...

tiap hari sayang.... tu lg baik kan...samalah kt zwan xde sapa yg nak kat Fik.... im still single.. opsss terbuat iklan lak

~ ADANDO ~ berkata...

Tak perlu meraikan Valentine...
seandainya setiap hari kehidupan penuh dengan kasih sayang...

sesungguhnya Kasih Sayang dari Allah adalah yang sebaik baiknya.

xila riston berkata...

untunglahhhhh single...kekeke

Razman Kamarudin berkata...

single2 pun mkan hati masih solo... bilalah blh kawen ni? hahaha

Eazy Izzuddin berkata...

tak pernah sambut ...
hihi
xD

Khairiz berkata...

that right bro...yup memang haram bg umat islam menyambut nya, apa la yg kita dapat lau sambut valentine nih???

Afiq Yassin berkata...

afiq x amek tahu sgt hari ni. buang masa better buat assignment kan

whitecappuccino berkata...

setuju..hari2 boleh cinta..malah setiap saat hati berbunga cinta hehe

NadiRah berkata...

xde psgn yer??
xpelah... bercinta pas kawen lg best kn3?? huhuhu

zizidiazora berkata...

kalu zwan nk sambut gak hari kasih sayang tu sambutlah dengan ibunda yg tercinta sebagai tanda kasih sayang yg tidak berbelah bagi sampai akhir hayat...

Gary Asip berkata...

betul tuh.. kalau sayang, sayang la setiap hari... :)

Dhiya Fariza berkata...

hehe senyum je baca status rakan zwan. tapi benar, harihari hari cinta sepatutnya.

yana halim berkata...

kalau tiada cinta walau pun sehari, habis ranaplah dunia ini.

Effa CuRio berkata...

sama la kita zwan.. single.. tak payah nak sambut hari berkasih sayang ni.. sambut hari-hari dengan family tersayang je.. :))

Zana Adieyza berkata...

setiap hari kita boleh anggap hari saling sayang menyayangi.. sayang pada pencipta kita & insan2 di sekeliling kita.. x perlu ada hari untuk berkasih sayang..

apapun, nice entry.. status kat fb pasal 14/2 ni mmg macam2.. lain org, lain pendapatnya kan..

eRza farEeha berkata...

betol2..hari-hari cinta utk suami isteri la..kalau kapel2 ni mcm xsesuai je..hihihi....

Azham Vosovic berkata...

Nasib baik haritu I tidur satu hari pada Feb 14th, yea la...orang single hahahaha..... (tipu jer!).