Pages

Khamis, 9 Februari 2012

Posisi Yang Terbaik




Ni dalam kepada otak ampa mesti dok fikir posisi yang bukan bukan ni, HAHA.. Aku bukan nak cakap pasai posisi tuuutttttt tu, tapi aku nak cakap pasai posisi tidur yang terbaik,HEHE.. Okay, kalau ampa tidur la kan, posisi tidur yang macam mana yang ampa suka? Meniarap? Terlentang? Mengiring ke kiri? Atau mengiring ke kanan?



Kalau ampa pilih TIDUR MENIARAP, sebenarnya posisi tidur ini tak berapa baik sebab bila ampa tidor meniarap, ampa akan rasa sesak nafas dalam tempoh yang singkat sebab tulang belakang yang terletak di atas akan menghalang otot2 dada berkembang semasa menyedut dan menarik nafas. Keberangkalian untuk ampa sakit leher, berasa senak perut dan sakit2 seluruh badan juga adalah tinggi. Apa yang membimbangkan, posisi tidur ni jugak boleh menyebabkan kegagalan paru2 dan otak disebabkan kekurangan oksigen.



Kalau ampa pilih TIDUR TERLENTANG, posisi tidur ini juga tak baik untuk diamalkan sebab bila ampa tidur terlentang, sebenarnya mulut akan terbuka sebab otot rahang sebelah bawah merenggang. Ini akan menyebabkan udara yang disedut ke paru2 adalah dari mulut dan bukannya dari hidung. Bila situasi ini berlaku, ia agak bahaya kepada paru2 kita sebab udara yang disedut melalui mulut tidak ditapis. Udara yang disedut melalui hidunglah yang terbaik sebab bulu2 hidung dan kelenjar2 mukus berfungsi sebagai penapis serta pelembab udara sebelum ia masuk ke dalam paru2. Bahaagian dalam hidung juga dipenuhi dengan saluran darah yang berfungsi untuk memanaskan udara yang sejuk agar udara tersebut sesuai dengan suhu badan. So, bila kita tidur terlentang, udara yang tak bertapis akan masuk melalui mulut dan ini akan menyebabkan diri ampa mudah terdedah kepada sakit tekak, batuk, serta jangkitan kuman pada paru2.. Selain itu, potensi untuk ampa berdengkur jugak adalah tinggi.



Kalau ampa pilih TIDUR MENGIRING KE SEBELAH KIRI, posisi tidur ini tak digalakkan sebab jantung akan ditindih oleh paru2 kanan yang saiznya lebih besar berbanding paru2 sebelah kiri. Ini agak berbahaya terutamanya kepada yang menghidap penyakit jantung sebab situasi ini akan melemahkan denyutan jantung. Selain itu, pergerakan makanan dari perut ke usus kecil mengambil masa lima hingga lapan jam jika kita tidur mengiring ke sebelah kiri tapi tempohnya akan hanya diambil lima jam setengah (tempoh maksimum) jika kita tidur mengiring sebelah kanan.



Kalau ampa pilih TIDUR MENGIRING KE SEBELAH KANAN, Ini adalah pilihan posisi yang terbaik untuk ampa tidur sepanjang malam sebab cara ini akan mempercepatkan pencernaan, mengurangkan tekanan mekanikal ke atas jantung dan juga menapis serta melembabkan udara yang masuk ke dalam paru2. Posisi tidur ini juga adalah amalan yang selalu diamalkan oleh Nabi Muhammad SAW. Jadi, tidur mengiring ke sebelah kanan adalah posisi yang terbaik kerana kita bukan saja dapat menjamin kesihatan yang lebih baik bahkan kita jugak akan mendapat pahala sebab mengikut sunnah Rasulullah.. Selamat Beramal..





Psssttttttttt : Sorry sebab seminggu aku tak update and tak blogwalking disebabkan internet connection problem.. HUHU



31 ulasan:

Mohd Khairi Khadzir berkata...

selalu aku mengiring ke sebelah kanan, so mksudnya okay la kan.. hehe thanks for sharing! (^_^)

CIK CHIPSMORE berkata...

kalau tidur posisi meniarap tu kire ikot cara tidur syaitan la..hehe..so jgn la tidur mcm tu..huhuh

Lea Isnawi berkata...

posis mengiring sambilpeluk bantal busuk pulak mcm mane?
ngeh3

Miss Butterfly berkata...

biasanya letak je kepala, terus lelap. taktau posisi cemane. hahaha


buruk tak perangai eyda?? hiks! :p

Rtp Farra Arisha berkata...

love to sleep dalam kondisi tidur mengiring ke sebelah...emm, and that means ia bagus untuk diamalkan...tapi klo sudah tertidur lena macam mana agaknya kondisi dan posisi tidur pun kita tidak tau ckckckck

Hanamiko Sakura berkata...

betul tu...

jadi amalkan tidur mengiring ke sebelah kanan... =)

nice sharing =)

miss Fyqa berkata...

so lps ni kena make sure la nak tdoq tu posisi sebelah kanan.. heee~

Afiq Yassin berkata...

kalau tidur menonggeng lak mcm mana??

hazanis berkata...

hahaha...tido jer macam mana pun..janji 'jenero' orang klate kata..=)

Salwa berkata...

Afiq Yassin: huduhnyer tido menonggeng.haha.

Yap. sunnah Nabi. confirm kesihatan terjaga.

Amira Shafiqah berkata...

Menarik! lepas nih semua tidur mengiring ke kanan. hehe

Razman Kamarudin berkata...

hang xupdate lama pun org ramai singgah... untung la...haha

Gary Asip berkata...

aku selalu mengiring ke kiri.. hhmmm...:(

ayuni berkata...

lepas ni kena suruh orang tengok ayu tido cara cam ne, sebab tak sure cara tido sndiri.haha..

thanz sharing.sharing is caring.hehe

Cik tikah berkata...

selalu tidur menigirng ke kiri la. x selesa ngiring kanan :(

AkuOsi berkata...

huh, aku mengiring ke kanan, huhu

misskonspirasi berkata...

saya suka tido mengereng belah kana sambil pelok bantal pelok keh keh..salam kenal dari saya

Princess Nusy berkata...

thanx for sharing..salah titow la nyh..huhu..^^

Aien Not Alien berkata...

tahu pasal posisi tidur ni...selalu tidur posisi mengiring sebelah kanan, tapi dah lena terus lasak sana lasak sini, tak tahu da posisi apa..hihihi

Phat berkata...

selalu tido gaya bebas sebab masa tido x tau jadi camne huhu

Fa-zlyn berkata...

selalu tidur mengiring belah kanan. tapi lepas bangun dari tidur. macam2 gaya ada, haha

zizidiazora berkata...

bila dh tido tak boleh dh nak kawal mengiring ke kiri, ke kanan or terlentang tp yg pasti memang tak boleh nk tido meniarap sebab sesak nafas....hehehe....

anyway yg sunnah juga yg dituntut...insyaallah...

khairul berkata...

bini ada buat bantal peluk kikiki

KeY_riN berkata...

thank u for info, tak sangka la, hehee

zati embong berkata...

jat kan tdur x tentu,ikut mood je.hihi.

Fathiah Hamim berkata...

tido mengiring kanan the best! :)

Miss Nana Farhana berkata...

yeke zwan?? habis la lenguh2 badan ni ha kalau mengiring sebelah kanan spanjang malam...huhu

.cik syana. berkata...

nice sharing! :D

LadyBird berkata...

jom kite tido ikut sunnah :D

Azham Vosovic berkata...

Alhamdulillah, I pon selalu amalkan mengiring sblah kanan hehehe

Syaiful Izwan berkata...

kalau dah biasatidur satu posisi tidur sejak dari kecik, jangan pulak g ikut semua posisi ni..buat sakit badan je kang pagi nanti..huhu