Pages

Selasa, 28 Februari 2012

Awas! Penyakit Berjangkit Beri Kesan Kepada Otak



Nak tau tak, aku ada dapat satu info yang berkaitan dengan otak kita.. Sebenarnya, selain faktor genetik seseorang tu, penyakit yang jenis berjangkit ni jugak mampu memberi kesan kepada kekuatan otak kita sekali gus menjadi punca seseorang itu pandai ataupun kurang pandai.. Memang tak dinafikan bahawa kepandaian seseorang itu berdasarkan dia punya usaha tapi otak pun memainkan peranan jugak.. Kalau dia ada otak yang kuat, so dia akan dapat cepat catch up apa yang dia belajar.. Begitu jugakla dengan yang sebaliknya.. Kalau tak, takdakla kat pasaran ada jual makanan untuk memantapkan otak kannn.. :)



Para saintis dari Universiti New Mexico, Amerika Syarikat telah membuat analisis serta menemui bahawa pendedahan kepada penyakit berjangkit boleh memberi kesan kepada kekuatan otak seseorang. Perkara ini berlaku kerana manusia terutamanya kanak2 bergantung kepada aliran tenaga tersebut dan tahap kecerdikan boleh terjejas.



Berdasarkan petikan daripada majalah Scientific American, salah seorang penyelidik iaitu Christopher Eppig berkata, bukti menunjukkan bahawa ia adalah penyebab utama berlaku variasi kepandaian manusia di bumi. “Negeri2 di Amerika yang mempunyai purata lima bacaan IQ terendah mempunyai tahap jangkitan penyakit yang tertinggi berbanding negeri yang mempunyai purata lima bacaan IQ tertinggi manakala perhubungan mereka adalah baik.” Harapannya dengan hipotesis yang dikeluarkan oleh pasukan penyelidiknya sedikit sebanyak dapat membantu orang ramai untuk meningkatkan tahap IQ seluruh dunia secara efisyen.



So nasihat daripada aku sendiri iaitu Dr. Zwan Sabri, hindarilah diri anda daripada terjebak dengan sebarang penyakit yang berjangkit.. Ingatlah otak yang tersayang! Ecececececeh, doktorla sangat kaaannnn... Doktor Syok Sendiri bolehlaaaa, HAHA..





Psssssttttttttttt : 2 hari lepas iaitu pada Ahad malam, aku adala pergi UpTown Bandar Perda.. Difahamkan selang beberapa minit lepas aku beredar dari tempat tu, terdapat satu kemalangan yang melibatkan 2 pelajar UiTM Penang kat situ.. Seorang disahkan telah meninggal dunia and seorang lagi ditahan di wad ICU.. Salam Takziah!



29 ulasan:

blogtilldrop berkata...

huih bahaya ni... kalau ada penyakit berjangkit kena pi check lekas

Phat berkata...

kena jaga kesihatan selalu

Rtp Farra Arisha berkata...

yang slalu harus dititikberatkan juga adalah kesihatan. jika sihat walafiat, tiada pulalah penyakit :)

Sazila Zainol berkata...

jom pakat2 jumpa doktor zwan ! opssss !
- yang penting jaga kesihatan ,dr hujung rambut sampai ke hujung kepala -

NAL berkata...

sangat2 bahaya..Thanks Dr. Zwan sebab sudi berkongsi..

DanieL AdiE berkata...

Wah..sekarang dah jadi Dr Zwan Sabri ya..

CIK IMAKASIHDANI berkata...

tq Dr Zwan for the info ;)

Cik Nurul berkata...

ni yang seram ni.. hope xkene.. wuwuwu ;)

TiraPengemis berkata...

takziah jugak dekat stdnt uitm tue...

najihah sahami berkata...

hohoh..jangan makan makanan ringan, nanti otak lemah..hehe..tp feveret tu..hehe

takziah gakk~

zizidiazora berkata...

daniel adie silap bukan cikgu zwan tapi doktor zwan hahaha.....

eszyamin berkata...

innalillahi wainnailaihirajiun...ya Allah...masa aku belajar di sana dulu, alhamdulillah takde apa yang kedengaran malapetaka...semoga roh dicucuri rahmat..zwan aku rindu la penang, up town bandar perda yg dekat area2 lai lai supermarket tu ek? paling best kalau bazaar ramadan dkt masjid perda itu..byk sgt pilihan..rindu gilerlah

Puan Besar Shag Yahaya berkata...

Yeke ? Alamak. Ni nak pakai shield, takut kena penyakit :DD

Miss Butterfly berkata...

zwan.. kalo demam yang berjangkit dari orang laen?

ZWAN SABRI berkata...

Miss Butterfly : Itukan tergolong dalam salah satu penyakit berjangkit.. So, beware! :)

ieda berkata...

ooo bagus juga info nie ..
kalau x baca x tahu pun penyakit menyebab terjejas nye perkembangan otak kan ;)

Muhammad Saiazuan Norhalik berkata...

trimakasih dr. hehe, hindari penyakit berjangkit, dekati IQ tinggi.. hehe

anif abdullah| AA berkata...

really?kesihatan memang kena ambil berat lah walau pandai camne pun..aset tuh :)

Fezul Fadhley berkata...

selain bekerja, otak juga perlu berehat ^^

Farah Liyana/ berkata...

interesting :)

khairul berkata...

sory lama x singggah

naqiah berkata...

waaahhh... bagus2.. nice sharing.. tp btol gak.. kalau org 2 usaha tapi otak dia tetap lemah.. memang x leh buat apa la kan

pandangan gua tentang Beijing

ghost writer berkata...

aku berharap sangat penyakit amnesia akan jadi penyakit berjangkit.

nurkaloi berkata...

penyakit berjangkit???
abiss demam pun termasuk ke dak niee
ptut laa kaloi tak berape cerdik hahah

Syahir Ramli berkata...

mkn kismis selalu la jwbnye pasni...hehehe

psst: takziah utk pelajar uitm penang tu.. hlg lg seorg anak bangsa. :(

faiz fakhirin berkata...

betul gak...otak memainkn peranan penting dlm mengawal segala aktiviti badan..kalau asyik kna penyakit jer..otak pn jadi lembab...asyik pikir penat jer..

shedameor berkata...

dulu selalu berharap nak dapat otak pandai. heee

Aien Not Alien berkata...

bahaya la penyakit nijam macam2 la...berjangkit-jangkit paling bahaya kalau kesan kat otak...hmmmm


*salam takziah buat pelajar yang kemalangan tu.

Dhiya Fariza berkata...

baiklah doktor :p

terkedu jap baca pssssttttt.