Pages

Jumaat, 11 Februari 2011

Jom Korek Hidung

Korek hidung? HAHA.. Actually tajuk entry tu just hiperbola.. Tapi still adala kena mengena dengan lubang hidung. Aku bukan nak ajak hangpa semua korek hidung tapi aku nak ajak hangpa semua guna lubang hidung hangpa tu untuk bernafas dengan teknik yang lebih baik. Tahu tak bahawa teknik pernafasan pun ada fungsinya yang tersendiri? Sebenarnya aku pun baru je tau mengenai teknik pernafasan ni, so aku pun excitedla nak share dengan hangpa semua sebab sharing itu caring..




NO!


YES!


Setiap orang memiliki hidung yang berlubang iaitu di bahagian kiri mahupun di bahagian kanan kan? Tapi apakah fungsinya? Adakah fungsinya sekadar untuk bernafas? Jawapannya sudah tentulah tidak.. Sebetulnya, fungsi lubang hidung kiri adalah berbeza dengan fungsi lubang hidung kanan. Lubang hidung di bahagian kanan mewakili matahari iaitu mengeluarkan panas. Manakala lubang hidung di bahagian kiri pula mewakili bulan iaitu mengeluarkan kedinginan.



Kalau hangpa sakit kepala, try tutup lubang hidung di bahagian kanan dan sila bernafas menggunakan lubang hidung di bahagian kiri selama 5 minit. Insyaallah, sakit kepala hangpa akan sembuh selepas itu.



Perasan tak kenapa lelaki mudah naik angin dan selalunya kaum lelaki dicop sebagai panas baran? Ini disebabkan kaum lelaki bernafas menggunakan lubang hidung di bahagian kanan lebih berbanding lubang hidung di bahagian kiri. Lubang hidung di bahagian kanan kan mewakili matahari. Manakala kaum wanita pula bernafas lebih di bahagian hidung sebelah kiri berbanding hidung di sebelah kanan. Sebab itulah kaum perempuan ni macam susah nak marah.



Satu lagi, sewaktu hangpa bangun tidur, cuba hangpa siasat bahagian lubang hidung mana yang bernafas lebih cepat? Sebelah kiri atau kanan? Jika lubang hidung sebelah kiri bernafas lebih cepat, ia akan memberi kesan kepada diri hangpa iaitu hangpa akan rasa letih dan tak bermaya. Jadi, sebagai penyelesaiannya, sila tutup lubang hidung di bahagian kiri dan guna lubang hidung di bahagian kanan untuk benafas. Insyaallah, hangpa akan rasa fresh dan bersemangat selepas itu. Kaedah ini juga boleh dilakukan setiap kali hangpa rasa letih dan tak larat.




Pssstttt : Selamat beramal.. WARNING! Ini hanyalah terapi.. Jika hangpa masih sakit kepala walaupun telah mengamalkan teknik ini, sila berjumpa dengan doktor yang arif tentang masalah hangpa okay..



44 ulasan:

miss miserable berkata...

wah..btol ker nih??xsgka kn d jg yg kaji cmni..

ZWAN SABRI berkata...

Falina : Tula pasai.. macam2 rahsia dah terbongkar.. HAHA

arep_lockermonth berkata...

macam macam info la zwan nih! bgus la!

Wani Wahab berkata...

dapat ilmu baru la .
haha ^^

ZWAN SABRI berkata...

Arep_Lockermonth : Haha.. Thanks!


Wani Wahab : Selamat beramal.. ;)

Aimifiqa berkata...

waa. baru taw. x sangka pulak. Semua ade kaitan. Sgt bmakna dan bguna skali

Aimifiqa berkata...

waa. baru taw. x sangka pulak. Semua ade kaitan. Sgt bmakna dan bguna skali

DanieL AdiE berkata...

hahah..sgt kelakar pic yg pertama tu..
jelas kelihatan kesungguhan aunty tu korek hidung...

Bdw, thanx 4 dis info..

eVy-D-YaNa berkata...

informatif!~

thanks for sharing.. :)



Talk of A Soul

arep_lockermonth berkata...

daniel & ZWAN : betul betul!! nikmat sgt korek idung!

Biey berkata...

tul ke nie.. nak cuba gak la..huhu..

NUR AYNIE berkata...

wow~~! menarik.. ingat kan nak ajar cara korek idung hahah

ZWAN SABRI berkata...

Aimifiqa : Tula pasai.. semuanya ada kaitan untuk kesihatan kita.. HAHA


Daniel Adie : Tula.. sangat syok aunty tu dok korek idong sampai dia x prasan ada orang tangkap gambaq dia.. HAHA


Evy-D-Yana : Alright.. ;)

ZWAN SABRI berkata...

Arep_Lockermonth : Kantoi Arep suka korek idong.. HAHA


Biey : Cuba jangan x cuba.. ;)


Nur Aynie : Ajar cara korek idong? zwan rasa tu zwan nak serahkan kat aynie suruh ajar la sebab rasanya aynie lagi expert kowt.. hehe

nub berkata...

loqlaq aiyh ang! pukoi mau?

hahah

.:padie_eyla:. berkata...

ahahah! ko buat dulu. hak3

FariehanIbrahim [LBC] berkata...

LOL! btoi ka??
harus cuba neyh! haha
nice2! XD

ain revival berkata...

xsangka..
hehe...
try praktikkan lepas nie~

ZWAN SABRI berkata...

Nub : Tang mana loqlaq xtaw.. HAHA


Padie_eyla : alright.. no hal lah.. HAHA


Fariehan Ibrahim : yeah! selamat mencuba..


Ain revival : praktik jangan x praktik.. HAHA

Si DauN CeRi berkata...

wah.. menarik lah! thanks for sharing. =)

Firdaus Alim berkata...

Dey..hahaha

NAZRUL AZAT berkata...

waahhh...INI BARU ENTRY !!!! bagus2 aku sgt2 memerlukan info macam nih, thanks sgt2 ;-)

NAZRUL AZAT berkata...

waahhh...INI BARU ENTRY !!!! bagus2 aku sgt2 memerlukan info macam nih, thanks sgt2 ;-)

iKhRam berkata...

kalau tidak mahu rasa sakit.. sila tutup lubang hidung di belah kanan dan kiri.. dalam tempoh lima minut.. rasa sakit itu akan hilang.. hehehe

IMANSHAH berkata...

aku tertarik pasai cara nak hilangkan sakit kapla..buleh coba

::FAIZ FARISH:: berkata...

wah, tak penah tau hal ni

ZWAN SABRI berkata...

Si daun Ceri : Alright... ;)


Firdaus Alim : Dey? Apakah itu? huhu


Nazrul Azat : Hurrrmm, selama ni bukan entry la ek? HUHU

ZWAN SABRI berkata...

Ikhram : Ayoooo.. kalau tutup dua2 lubang hidung, memangla x rasa saket sebab akan arwah terus lepas tuu.. HAHA


Imanshah : Cuba jangan X cuba naa.. ;)


Faiz Farish : Sekarang dah taw kan? so, selamat beramal.. ;)

anne jasmine berkata...

uik.... 1st time neh dngar.. ade plak bulan matahari ea? ekekeke

btw.. off topic... header tue cntik... huhu..

syafiqah khadiron berkata...

aliff aziz, bagus !

Eyka berkata...

hahaha...dsyt la ni! tapi macm best jex dyorg men korek2 idung 2~ hahahaXD

Belalang Hijau berkata...

belalang pernah jugak terbaca psl hal ni dulu...tp x pernah pulak try..terima kasih sebab igt kan...leh la cuba nanti...hee

::nuRuLaDHar:: berkata...

wahhh..nice2...bawu taw hari ni..mwehehee

zidEL zhafiz berkata...

err..kalo sakit...aku slahkan ang la..dr yg x bertauliah..hahaha..
skrg sume info main ikut dpd blog jer..hebat..!!

ZWAN SABRI berkata...

Anne Jasmine : Aiseyh, mana ada chantek.. biasa2 jer header tuu.. huhu


Syafiqah Khadiron : Aliff Aziz? HAHA


Eyka : Aiseyh, ini xde kena mengena dengan korek idongla sayang.. HAHA

ZWAN SABRI berkata...

Belalang Hijau : Selamat mencuba ye encek Belalang.. ;)


NurulAdhar : Bagusla klaw dah taw.. ;)


Zidel Zhafiz : Aku bertauliah cukup.. nak sijil apa cakap jer.. HAHA

zidEL zhafiz berkata...

sijil terbang !!wusshh...ahahah~~~

Anati Soki berkata...

oh lubang hidung..lubng hidung ada kuasa veto.. hehehehe

efa berkata...

bgus la zwan ni semua taw na...nice sharing ni..tak taw plak benda ni thanks..

GaDiS OGi' JoRo' berkata...

wah.nice one! hehe lubang hidung lubang hidung

Gimi berkata...

Macam2 da.. nanti ak try wat bangun sok..

Eazy Izzuddin berkata...

begitu eh
ok2
;)

drkcrmsn berkata...

menarikk! lps ni nak try. hehe. thanks. :)

Fiq Fikri berkata...

ahahah baik nnt aku skit kepala aku nk try la tip ko bg ni uhuhu..terbaik!!