Pages

Sabtu, 12 Februari 2011

Anak Ikan Pembawa Virus?

Laju jer ek hangpa baca bila nampak tajuk Anak Ikan tu,HEHE.. Ini bukan anak ikan yang sesuatu tu tapi ini anak ikan yang betul2 la.. Terkejut aku bila dapat tau yang anak ikan yang dok urut kaki kat spa2 mahupun pusat2 urut tu sebenarnya tak selamat untuk digunakan. Aiseyh, aku baru berangan nak kena urut dengan anak ikan tu,HUHU..


NO!


YES!


Ikan urut kaki ini jenis ikan Garra Rufa dan ikan Chin Chin. Orang yang nak menggunakan khidmat urutan daripada ikan2 ini dikehendaki untuk meletakkan kaki di dalam sebuah kolam kecil di mana di dalam kolam kecil itu terdapatnya ikan2 tersebut untuk memakan sel2 kulit mati yang terdapat pada kaki kita.



Hurrmm, so dimanakah risikonya kalau menggunakan khidmat ikan ini untuk mengurut? Haaa! Menurut Dr. Amin Al Amiri dari Kementerian Kesihatan UAE, penggunaan ikan2 sebagai kaedah rawatan boleh mengundangkan risiko bahaya kerana ia boleh mendatangkan mudarat kepada orang ramai disebabkan rawatan ini boleh menyebarkan pelbagai penyakit termasuk Hepatitis dan AIDS/HIV. Menurut beliau lagi, sesetengah orang mungkin mengalami penyakit berbahaya dan virus pada luka mereka akan mudah dipindahkan kepada orang lain melalui ikan dan air.



Untuk pengetahuan hangpa semua, rawatan kaki yang menggunakan teknik ikan ini diharamkan di 14 buah negeri di United State Of America.








pssssttt : Aiseh, pendek kata, "anak ikan" mahupun anak ikan yang betul2, semuanya ada potensi untuk sebarkan virus.. Jadi, be careful.. HAHA

32 ulasan:

Afikah Aziz berkata...

yup btl2,ika pun ade gk terbace artikel psl ni tp dh lupe ktne hihi...takut je dgr

ZWAN SABRI berkata...

Afikah Aziz : Tula pasai.. zwan baru jer taw.. huhu

Nier Zecter berkata...

x pernah buat..dan xnak buat.. :)

ZWAN SABRI berkata...

Nier Zecter : HAHA.. Baguihla lagutu.. ;)

anne jasmine berkata...

owh?? baru taw.... tapi x teringin pn nk wat.. msti geli~ hahhahaha

AfiQ berkata...

adeh!!! bahaya rupe nye anak ikan ni!!! lariiikk!!!!

zidEL zhafiz berkata...

nasib baekla.aku memg ta berminat dgn rawatan itu ikan..!!
kah3..~~~

zidEL zhafiz berkata...

mengancam jugak anak ikan pilihan ang..muka mcm artis lama ja..kump a to z ka??

NUR AYNIE berkata...

ooo..baru tau...baru jer plan nak bukak kolam anak ikanyg gigit2 kaki..hihi...xjadi la kalu mcm nie...hihihi~~~

ZWAN SABRI berkata...

Anne Jasmine : Tula pasai.. mesti geli2.. hehe


Afiq : Jangan larik! Anak ikan nak hambat nii.. HAHA


Zidel Zhafiz : Baguihla klaw xbeminat.. erm, Mengancam? HAHA.. entahla, aku pakat amek ja kat google.. HAHA


Nur Aynie : Erm, klaw x jadi bukak kolam anak ikan, bukakla agensi mencari anak ikan.. HAHA

Siti Fatimah Fuzz berkata...

tuu bukan anak ikan urut kaki la....tuu anak ikan makan kulit mati yang ada kat kaki tuu...hehe...dulu cik siti pun pernah dgr gak sal bnda ni.....huhu...

ZWAN SABRI berkata...

Siti Fatimah Fuzz : Yeah! memang realitinya anak ikan tu makan sel kulit mati tapi fantasinya rasa macam anak ikan tu urut kaki.. HAHA

Aimifiqa berkata...

la yeke? baru nk rncg buat bulan depan. x sangke gini~ Tapi mmg btul jgak. Melainkan yg air ikan tu ditukar bg setiap pelanggan dan diberi air anti virus kat ikan. haha. yeke?

Cik Muda Nurul:) berkata...

sama ar...pernah dengar artikel cmni..bahaya kottt....elok2 tak dapat hepatitis, tiba2 lak terkena...nauzubillah...

arep_lockermonth berkata...

pernah dengr jugak b4 bout this!~!

zira berkata...

ala..baru nk try spa ank ikn ni..huhu

::FAIZ FARISH:: berkata...

kalau jadi anak ikan? hahahahahahahaha.....

Anati Soki berkata...

omg!! seyes ka? fuuuh!! nasib baik anat tak penah try buat lg.. tp haritu duk tringin gak nk buat.. hehehe. tp tak penah buat lg. penyebar HIV? omg!! bahaya uh!

Novelgurl berkata...

Assalamualaikum

nasib baik x wt..haish3

p/s: pic 2 ank ikn ke? hua2

FIFIEY LYCHEE MARATION berkata...

OMG! bukankah rawatan menggunaka ikan ini rawatan teknologi sekarang> bahaya jugak ekk? naik seram baca...

iKhRam berkata...

wow.. tak pernah terfikir pulak kan?? apapun basuh lah kaki hari2 dengan berus yg sesuai dengan kulit.. sama jugak fungsinya dengan spa ikan.. seumur hidup, belum pernah lg guna spa ikan tu.. tak berbaloi rasanya

efa berkata...

betul ka ni zwan?uish bru taw ni bahaya na..tp ee tak suka la rawatan ikan cmtu sb geli dya duk mai kat kaki...nasib tak nah wat...bahaya nuh huhu..thanks share yerp

nulhazwany abdul malik berkata...

kalau dah namanya anak ikan tu, jangan la caya. hehe ^^

black cat berkata...

ciss ak bru jew nk kuar esk p berurut ank ikan kt CM...
feveret ak tuh...
ilang da slera ak bler sbut leh kner virus...

Ariz Abdullah berkata...

hahahaha ingatkan anak ikan ape tadik...hehehe...Hai para blogger, tanya sket....boleh ke virus HIV hidup dalam ikan?sebab setahu "i", HIV hanya leh hidup dalam badan manusia atau haiwan yang satu kuarga ngan monyet...contoh : HIV takleh hidup pon dalam badan nyamuk...so possibility untuk nyamuk menyebarkan HIV kepada manusia adalah MUSTAHIL...Sekadar bertanya pada yang pakar..

Hafidzah Hafidz berkata...

adoi! naseb baik tak buat kot..takutnye..kena bagitau kawan2 nih hoho..btw, great information..fieza suka!

Edy Fee berkata...

ade jugak unsur humor tu..hhaa hurmm mmg tak selamat pon rawatan ni

Edy Fee berkata...

ade jugak unsur humor tu..hhaa hurmm mmg tak selamat pon rawatan ni

Aziziah Khalid berkata...

uhuhuhu..gile ikan nih..
bru nk try...
thanks ya

ZWAN SABRI berkata...

Aimifiqa : Haha.. tepaksalah batalkan niat tuu kan.. kesiannn.. HAHA


Cik Muda Nurul : Tula.. daripada x dapat, tetiba dapat plak.. huhu..


Arep Lockermonth : Yeke.. dengar kat mana?

Eazy Izzuddin berkata...

bahaya juga anak2 ikan tu eh
ops!
anak2 ikan itu okeh
hehe
xD

budak kecik berkata...

ala, baru nak blanja hazwan fish spa, xjd ler camni..hahaha