Pages

Sabtu, 5 Februari 2011

Jom Mandi Songsang


Ek eh, jangan salah faham okay. Bukannya aku nak ajak hangpa semua mandi dengan pasangan hubungan songsang hangpa tapi aku nak ajak hangpa semua mandi dengan cara songsang. Kalau hangpa semua nak tau, mandi songsang ni ada banyak kelebihan dia tau. Tapi sebelum tu, biarlah aku terangkan serba sedikit apa itu mandi songsang sebab mungkin ada yang blur dan tak tau apa itu mandi songsang. Kalau mandi yang straight, ops! I mean mandi yang normal ialah dengan menjiruskan air dari kepala hingga ke bawah. Sebenarnya, situasi ini tidak baik diamalkan kerana akan memberi kesan buruk kepada kesihatan kita. Sistem saraf pendarahan otak akan mengecut kerana siraman air tersebut. Ini akan membuatkan sistem otak akan terjejas. Cara mandi biasa akan membuatkan sistem pertahanan diri menjadi lemah.



Untuk mandi songsang pulak, caranya ialah dengan membasahkan tubuh badan bermula dari kaki dan beransur-ansur membasahi ke bahagian atas badan dan diakhiri di bahagian kepala. Mandi songsang ni ada banyak kelebihan dia. Nak tau apa kelebihan dia? Jom usha kat bawah ni.




KEBAIKAN MANDI SONGSANG

1. Menjadikan pengamalnya awet muda dan sentiasa segar


2. Mengembangkan salur darah otak untuk menambah baik sistem darah di bahagian otak untuk berfungsi.



3. Sistem pertahanan badan akan menjadi lebih baik.



4. Menjana sistem hormon badan dengan lebih baik untuk tahap kesihatan yang maksimum.


5. Mengurangkan stress yang dihasilkan oleh otak.



6. Melancarkan perjalanan darah.



7. Menjadikan pengamalnya semakin pintar.



8. Meningkatkan daya ingatan.


9. Mengelakkan atau mengurangkan sakit kepala.



10. Menjadikan jiwa sentiasa bersemangat.



11. Memiliki daya ketahanan mental.



12. Menambahkan semangat berani.


13. Menguatkan gusi dan gigi.





psssstttt : If I'm not mistaken, mandi songsang ni tak dibenarkan dilakukan sewaktu mandi hadas besar.. Please correct me if I'm wrong.




51 ulasan:

kupu-kupu_cinta berkata...

o0o0o cm tu ea... thank 4 ur information wan

::FAIZ FARISH:: berkata...

rasanya aku mmg mandi songsang... kadang2... sbb aku suka silam dari kaki sampai pinggang dulu.. hehehe

m!da BucHuxX berkata...

kalau demam pun mandi songsang . .kalau pagi2 pun .sebab ade fakta sains tk nak bagi otak terkejut .yeahh , kalau mandi wajib dari atas . . .:)

Adzriel AB berkata...

perasan tak kebanyakan nelayan nampak cergas & awet muda (he..he..) sebab diaorg selalu mandi songsang. kalau masuk laut/sungai jgn terjun terus..

b4 mandi wajib kan ke boleh mandi songsang dulu utk bersihkan diri... lepas tu barulah jirus dari atas ke bawah.

ZWAN SABRI berkata...

Kupu2 Cinta : Alright.. ;)


Faiz Farish : yaka? baguihla klaw lagutu.. ;)


Mida Buchuxx : owh.. Mida pun memang mandi songsang ek?


Adzriel AB : Owh.. yeke? so maknanya lwpas mandi songsang baru mandi wajib la ek?

IMANSHAH berkata...

sangat songsang mandi ini..

ZWAN SABRI berkata...

Imanshah : Xpa, aktiviti songsang ini diharuskan sebab baik untuk kesihatan.. HAHA

nulhazwany abdul malik berkata...

sampai macam ni punya banyak kebaikan mandi songsang. tak pernah pulak tau. ^^. tq3.

nak try . hee

eVy-D-YaNa berkata...

wow..good info ni!~

nasib baik mmg amalkan lama dh...heee~ :)


Talk of A Soul

nub berkata...

madi wajib stat di kepala.. hehe..


oiyh mandi songsang ni ley kuat tenaga batin dak? ghahaha

naqiah berkata...

yea.. nak mandi songsang la.. ehehe

iKhRam berkata...

nak jugak mandi songsang tu.. tp kalau nak cepat.. mandi songsang ni berkesan tak?>

nur dhiya' aida berkata...

o0o00o0o0o mcm tu ea

ZWAN SABRI berkata...

Nulhazwany abdul malik : tula.. banyak kan kebaikan dia.. ;


Evy-D-Yana : Dah lama amalkan ker? baguihla klaw lagutu.. ;)


Nub : entahla.. tu xtawla plak.. awat? hang lemah tenaga batin ka? kantoi.. HAHA

ZWAN SABRI berkata...

Naqiah : Yeah! mandi jangan x mandi.. HAHA


Ikhram : Entahla.. rasa macam x bekesan je klaw nak mandi cepat2.. sebab skali jirus kat kaki pn dah amek masa berminit2.. sejuk kowt.. HAHA


Nur Dhiya Aida : Yeah! Macam tula.. HAHA

DanieL AdiE berkata...

best info ini..

thanx ya share..

Ariz Abdullah berkata...

mandi bogel sambil mando songsang boleh ke wan??hahahahaa....

RIAN berkata...

mcm mandi org yg takut air. hahha,

ZWAN SABRI berkata...

Daniel Adie : Alright..

Ariz Abdullah : Aiseyh, pelik2 la hang ni.. bolehla kot.. baru serasi.. HAHA


Rian : Takut air? tula pasai.. HAHA

NUR AYNIE berkata...

oooo...pasnie nak strt mandi songsang laaa hihihi...suke2.yeay2..hihi

ZWAN SABRI berkata...

Nur Aynie : Aiseyh, suka plak dia.. HAHA

nazalya berkata...

woo..
bole try nie..
hehe..

AIMAN berkata...

macam bes.. aku nak try

ZWAN SABRI berkata...

Nazalya : Yeah! try jangan X try.. HAHA


Aiman : Slamat men"try"... HAHA

bjay69 berkata...

info yg menarik...

ZWAN SABRI berkata...

bjay69 : Thanks!

Nur Syahirah berkata...

tepat sekali.. :)
mmg bgus mndi songsang...
basahkan kaki... then slow2 ke atas... bila smpai atas, urut ubun2 smbil kenakan air kat kepala tu..

slalunya wat camni waktu mandi pagi, tapi kena b4 7 pg... :) insyaALLAH maintain cergas 1 ari tuh..

*aah.. mndai hadas bersihkan apa yg ptt dulu... then, air drpd atas.. :)

Firdaus Alim berkata...

Nice info..

nadiah daud berkata...

pasni mandi songsang laa jawab nye.
syek stress je. hehe.

bunga berkata...

leh amal ni..mana tau dapat nampak muda.hehehe..

arep_lockermonth berkata...

wahhh! betul ke??bnyk tul benefittnya!

zidEL zhafiz berkata...

mandi berkubang x dak ka?? =P

Eazy Izzuddin berkata...

tau dah ni..
sebab my mom amalkan..
so dia pas kat anak2 doe
hehe

no wonder my mom maintain cantik hehe

Bazilah berkata...

oww, patutlah saye agak pandai serta mempunyai gigi yang kuat..tehehe. thanks for the info bro :D

arep_lockermonth berkata...

anda ditag!

http://myamigosspace.blogspot.com/2011/02/contest-jejaka-terhangat-nak-bagi_07.html

Anati Soki berkata...

org tua2 dulu2 mmg duk amalkan sistem mandi songsang nih.. sbb tuh diorng susah dpt sakit :)

AfiQ berkata...

wah!!! tak sangka bnyak camtu kebaikan die... hehhe..esok mandi songsang la... hehehe

Afikah Aziz berkata...

yup,ika pun suke mandi songsang sbb ummi selalu pesan klu mndi biar mula dr kaki dulu hihi...

Afzainizam berkata...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

uiihhhh peli bebenor... ingatkan mandi bunga upanya lain plak

Dosh Saleem berkata...

erghh..baru tau ad mandi sonsang.hahak.btw info yg menarik!

Afzainizam berkata...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
uiihhhhh mandi buihhhhh tuuuuuu..... tak buat perkara songsang kann...kannn..kannn

KUREKURE COMEL berkata...

mmg betul pun....byk kebaikannye...
terutama utk hindari strok...hehehe

ZWAN SABRI berkata...

Nur Syahirah : Thanks di atas penerangan anda yang terperinci itu.. ;)


Firdaus Alim : Thanks! ;)


Nadiah Dud ; Yeah! make sure mandi songsang ari2 k.. ;)


bunga : Selama ni bunga nampak tua ek? HEHE

ZWAN SABRI berkata...

Arep_Lockerminth : Yeah! memang banyak dia punya benefit.. ;)


Zidel Zhafiz : Itu dah lari topikla.. skang kita dalam topik mandi songsang.. HAHA


Eazy Izzuddin : Yeke? baguihla ur mom.. patutla anak2 dia suma pandai2 belaka.. ;0


Bazilah : Yeke? klaw camtu zwan pown nak mandi songsangla.. nak jadi pandai macam cik baizlah.. ;)

ZWAN SABRI berkata...

arep_lockerminth : Ditag? Alamak! HAHA..


Anati Soki : Owh.. itu rupnya rahsia owang dulu2.. ;)



Afiq : Wajib mandi songsang taw.. HAHA


Afikah Aziz : Bagus2.. good girl.. ;)

ZWAN SABRI berkata...

Dosh : Lepas ni sila mandi songsang yee.. ;)


Afzainizam : Itu hanya gambar hiasan semata mata.. HAHA


Kure2 comel : Yeah! btol tu btol.. ;)

zidEL zhafiz berkata...

ok2..apa kata try makan songsang...
bukan yee sang tau..!!
keh3.~~~

niesz berkata...

wow!nk cube la lpas nie.. :)

Mikeon9 berkata...

rasa tips ni Dr.Fadhilah kamsah pun ada kongsikan. nice post. untuk hadas besar confirm la tak boleh. mula dengan kepala kot.

My recent post: Busy ke sombong?

syafiqah khadiron berkata...

saya mmg kalau mandi, sabun kaki dulu, then badan, lepas tu muka dan gigi. kalau start dri atas sejuk sgt. tk tahan, ada yg tak pergi sekolah nnt. HAHAHAHA

khalila ishak berkata...

inilah songsang yang tidak songsang. heheee... betul tu zwan. mmg pernah terdengar pasal ni. x digalakkan mandi mula dr kepala dulu.