Pages

Selasa, 20 September 2011

Open Mindedla Sikit Derr!

Eh eh, apa yang ampa pikiaq ni? takmo! takmo! takmo! Sila open minded ye.. HEHE





Bila bukak surat khabar je mesti akan ada cerita2 pasai simbah asid la, bunuh diri la, kahwin lari la, and macam2 lagila sampai aku sendiri pun nak jadi gila bila baca. Semua ni mesti berpunca daripada pemikiran kolot. Come on la derr, open mindedla sikit.. Takkan sebab cemburu nak simbah asid? Takkan sebab putus cinta nak bunuh diri? Takkan sebab orang tua tak restu perhubungan, nak kahwin lari kot? Memang ampa kolotlah kalau ampa buat macam tu.



Kalau ampa semua nak tau, manusia yang memiliki keperibadian open minded atau ekstrovert sebenarnya adalah orang yang bahagia. Dalam satu kajian yang dijalankan oleh perunding psikologi dari Universiti San Francisco, Ryan Howell, mendapati bahawa golongan ekstrovert biasanya lebih mengingat hal-hal positif daripada masa lampaunya. Manakala orang yang berkeperibadian sempit atau kolot pulak lebih banyak memikirkan hal-hal yang negatif.



Jadi, kalau nak hidup lebih ceria and bahagia, open mindedkan lah diri anda.. Come on la derr, lani dah tahun 2011 laa. Pemikiran kolot ni kena buang jauh2 okay? Fikirkanlah yang positif je, barula kes2 macam simbah asid, buli, bunuh diri, kahwin lari, and lain2 lagi tu dapat kita elak. Tapikan, tapikan, open minded, open minded jugak, jangan keOpen Minded ampa tu sampai melampau batas sudahlaa sampai tak kisah kalau berzina,minum arak, and sewaktu dengannya.. Takmo! Takmo! Takmo! ;)



28 ulasan:

Ku Azhar berkata...

btl2! open2 gak..tp kna ade limit

cik idora berkata...

tak suke dgn org yg brfkrn kolot..
cthnye.. tgk je lelaki brckp2 dgn pompuan,, haa xde bnde laen lah tu.. msty ckp couple.. pdhl lelaki 2 kwn baek si pompuan tu...
cube lah brfkrn postf cket...

Mohammed Faizal berkata...

melampau sangat la, ramai org berpikiran jahiliah,,,,tu yg timbul pelbagai kes

PeRmAtA bIrU berkata...

ha... betul tu zwan... setuju2... jangan sempitkan pemikiran atas sebab sesuatu perkara yang punya banyak lagi jalan penyelesaian...hurm... tapi jika terlalu open minded sehingga lupa batasan agama tu pon sebenarnya narrow minded... jadilah open minded yang beragama...:)

syazwiena khan berkata...

setuju sangat . boyfren i marah2 bila i tgkp gmbaq dgn laki laen . kolot kan ?

zati embong berkata...

jat rasa diorg skrg ni bkn x open minded,tp skrg ni zaman org psiko.haha

lini hasnan berkata...

Hemm, mungkin semudah yang kita tulis. Tapi masih ramai lagi yang tak dapat fikir secara rasional bila nak tangani hal remeh macam tu. Pokok pangkalnya adalah dari hati. Cukup solat, ingat Allah swt, inshaAllah hati tenang. Bila pelbagai masalah datang, fikir satu jek, yakin dengan qada dan qadar Allah, He knows da best rite :)

aiEz berkata...

ada masalah berfikir secara rasional,bertindak secara rasional...dekatkan diri denganNya baru terasa tenang dalam jiwa,percaya juga apa yang Allah dah tentukan buat hambaNya,ada sebab musabab tersendiri...

DanieL AdiE berkata...

Stuju2...

Open pada tempat yg kita boleh open....

Eazy Izzuddin berkata...

yup!...
kena open minded juga...
:D

New Hottest Entry : Contest Annouced! Mak Aih! Contes Blog Eazy Izzuddin ?!

Ninie berkata...

betul betul betul ***upin ipin punya style..hihiks

Dhiya Fariza berkata...

okiedokie. inshaAllah :)

Anum berkata...

betul2
kena sentiasa open

ayuyuuu :) berkata...

Takmo! Takmo! Takmo! ;)


yep, betul. sokong entry ni.

tapi, bg kte yg takmengalami mungkin pilihan utk berfikir secara rasional menjadi. tapi bukan bg mereka yg mengalami. sedkit sukar,ape2pun tetapkan iman,kukuhkan hati.insyAllah dipermudah.


pray that our malaysia will always in peace. *tbe2 je, :D

::FAIZ FARISH:: berkata...

eh aku sangat takut kena simbah asid tu... nauzubilah... mesti sakit... derita gituw... tak nak... huhu

Aimifiqa berkata...

open minded yeah~ but certain kes la jugak kan.

nazirah berkata...

hehe.. betul tu .. setuju ngan zwan. open minded plus pikir positif. mst tak jadi ape2.. tp kene ada batas kan .. good entry ;)

zizidiazora berkata...

Sebenarnya dalam hal ini akal harus mengawal perasaan disulam pula dengan pendidikan agama yang tinggi dan semua nilai ini sekiranya kukuh insyaallah sebarang kejadian yg tidak diingini dapat dielakkan.

~~Ticer Wann~~ berkata...

kembali pada agama.. insyaAllah benda camtu takkan jadi...

Abang Long berkata...

Open minded dan bukannya free thinker atau lebih2 lagi open everything..but everything ada batasnnya, so buka minda dan fikirkannya

ieda berkata...

setuju dik
tapi pasti semua dlm dunia ini ada batasnya .. insyaallah kalau kita pandai menilai baik dan buruknya dan sentiasa mengigati allah .. insyaallahhh sentiasa di lindungiii :)

Wan Ahmad Izudean berkata...

sokong and be in the middle :) haha kalau open minded sangat pun nanti lain plak kan? :)

Nur Ayuni berkata...

hahaha.. entri serius tp nak gelak je baca..
ekstrovert?? serius susah gila nak nyebut..haha..

yup! setuju sangat. masalahnya orang2 ni kan. benda yang haram macam arak tu nak open. tp bab mak pak tegur tak nak open. masalah..masalah..

Phat berkata...

tu la pasal nya zwan..ramai yg kolot fikiran sekarang..bende dah lepas x yah la nk dendam2 kan....buat mcm bro chill je ..open minded je..(ceh angkat bakul sendiri ) hahaha

Eyda Syahida berkata...

nak setuju boleh?? open minded lagi better kan? ;)

Nur Amira Radhiah berkata...

mira pun byk problem.tp relax jer..takde la nak wat tindakan camtu..mybe sebab dah mature..haaha

lynda salim berkata...

macam nak like 100 kali ! i love open minded person. and it is much,much,much better ;p

Cik tikah berkata...

betul2.. open mindedlah sikit. ops, bukan sikit tpi bnyak!! :)