Pages

Jumaat, 23 September 2011

Cinta Jarak Dekat ke Cinta Jarak Jauh?



Secara terus terang, aku nak buat pengumuman jujur kat sini yang seumur hidup aku, memang aku takdak langsung pengalaman bercinta. So bila cakap soal cinta jarak jauh atau cinta jarak dekat, aku just boleh bagi pendapat aku berdasarkan pemerhatian aku jer. Kalau nak bagi pendapat berdasarkan pengalaman tu memang takla kan sebab nak cedok mana entah pengalaman cintan cintun semua tu, HAHA.. So, siapa yang nak jadi first love aku? Ahaks! ;)



Okay berdasarkan pemerhatian aku, cinta jarak jauh ataupun cinta jarak dekat ni masing2 ada kebaikan dan keburukan. Kalau cinta jarak dekat ni, bagi aku kebaikannya ialah, payahla nak curang sebab asyik dok berjumpa je dan bolehla keluar pi mana2 sekali. Pendek kata, ada temanlah kalau pi mana2 pun.. Keburukkan dia pulak, kalau dah cinta jarak dekat namanya, confirmla agak jemu jugak kan hari2 pandang muka yang sama jer.. Mula2 tu okay la tapi kalau dah bertahun tahun, jemula jugakkan, HAHA.. Satu lagi keburukkan dia, cinta jarak dekat ni boleh menggalakkan maksiat. Yela, dah selalu jumpa, so tipula kalau takdak pegang2 tangan kan? Itu baru bab pegang2 tangan, pegang2 benda lain tak kira lagi. ;)



Untuk cinta jarak jauh pulak, kebaikannya mestila dapat elak daripada buat maksiat and pada masa yang sama dapat mendalamkan lagi perasaan cinta tu. Almaklumlah lumrah manusia bila ada depan mata, nak pandang pun tak, tapi bila dah jauh ataupun takdak depan mata, barula nak rindula, nak sayangla, HAHA.. Keburukkannya pun ada jugak iaitu walaupun ada kekasih tapi tetap rasa macam still single jugak sebab pi mana2 pun takdak si “dia” untuk nak tolong temankan. And satu lagi, probability untuk curang tu agak tinggi la jugak kann.Kesunyianla katakann.. Itula pandangan aku tentang cinta jarak jauh dan cinta jarak dekat ni.. Untuk ampa, mana satu yang ampa rasa pilihan ampa ataupun yang mana satu yang paling best? Cinta Jarak Jauh ke Cinta Jarak Dekat?Ahaks! ;)



51 ulasan:

Edy Fee berkata...

pendapat aku= cinta jarak jauh susah nak jumpe n susah nak setia sebab masing2 jauh...nak jumpe pon susuah..hambar
klau dekat pulak...lau salu sangat jumpe cepat bosan jugak.n tak bebas nak bersosial terutamnya dpt yang kuat cemburu..aku suka SCANDAL saja.hehe

Zeeqa ~ Ajie berkata...

dah terbiasa dengan jarak jauh...

~~Ticer Wann~~ berkata...

actually benda ni berkait rapat ngan jodoh.. Dia yang tentukan.. kalau bercinta jarak dekat pun tapi bukan jodoh tetap tak leh bersama.. begitu jugak sebaliknya.. cewah macam pakar lak... kuikuikui

LeLy shuhada shaari berkata...

aku suke post ni :) sbb aku cinta jarak jauh. getting to 4years dah..but, still baik je..alhamdllah, makin hari makin sayang. ade byk dugaan jarak jauh ni. plg penting mental kene kua. jgn berprasangka buruk. nescaya, allah akan selalu lindungi hati kit tok pk bukan2 pasal boyfie r gegurl kita :)

jehanfrhin berkata...

cinta?? apekah?? hahaha.. no komen~

nuruhuda_329 berkata...

cinta berjarak2 la kikikiki

pudenz berkata...

jaoh ar bro...bru best..
xde queen control...hahaha..
dkat2 nih susah sket..kang
kalo ngn membe2 pompuan biase pon da nk touching2 bagai...tu yg leceh tuh.. x abes2 kne pujuk... cheh..cam luahan prasaan lak...hahaha

dina darwina berkata...

suke cinta jarak jauh hehe

renjerkabloi berkata...

baik cintakan alam dan cintakan yang maha esa ^_^

jauh ke dkat ke yg pnting setia dan bahgia :)

Dhiya Fariza berkata...

jarak jauh :) dah 4 tahun 7958km jauhnya.

Cik tikah berkata...

jarak jauh best. :)

myravea berkata...

Yeah, setuju..hehe..tak kisahla jarak jauh atau jarak dekat, asalkan kita tau mana haram dan mana halalnya :)

Nice entry btw :)

zizidiazora berkata...

Zwan,
Tuhan memberi kita dua kaki untuk berjalan, dua tangan untuk memegang, dua telinga untuk mendengar dan dua mata untuk melihat. Tetapi mengapa Tuhan hanya menganugerahkan sekeping hati pada kita? Karena Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati pada seseorang untuk kita mencarinya. Itulah namanya Cinta dan kasih sayang. Tapi ingat Tuhan ciptakan 100 bahagian kasih sayang. 99 disimpan disisinya dan hanya 1 bahagian diturunkan ke dunia. Dengan kasih sayang yang satu bahagian itulah, manusia saling sayang menyayangi antara satu sama lain. Dalam hal ini samada cinta jarak jauh atau dekat tidak sekali-kali menjadi persoalan kerana yang penting di sini ialah sebuah KEIKHLASAN.

ain dzaya berkata...

Pendapat ain la kan, bila da bercinta nie..mcm2 perkara yg ley blaku...so, cnta jarak jauh more better than jarak dekat...sebab....tp yg penting if kita yakin dgn cinta tu yg either jarak jauh @ dekat...mana2 cinta pun boley..asalkan setia..=)

Panggil Aku Han berkata...

klau ada nya keikhlasan dn kejujuran dlm perhubungn..jauh dn dekat tidak perlu di jdkn alasan...:)

Maghfiratul Helma berkata...

Suka jarak jauh :)

PeRmAtA bIrU berkata...

saya lebih suka cinta jarak dekat... tapi bila cinta jarak jauh... mula hilang kepercayaan dan akan lebih kerap la bergaduh.. tapi sebenarnya.. bila cinta tanpa tahu siapa kah pemiliknya.. lebih nikmat... huhu... yakin pada apa yang Allah tetapkan... kan zwan, promote ke zwan nih?? mencari cinta...hehehhe.. saya dah berpengalaman ketiga2 situasi.. dan single itu paling bahagia..:)

Phat berkata...

zwan kata x de pengalaman tapi entry ni dah mcm org berpengalaman bercinta je...hehehe...mmg betul apa yang zwan sampaikan tu..untuk mengelakan sebarang perkara yang x diingini semasa bercinta cth nya curang atau maksiat..terpulang kepada individu itu sendiri untuk mengawal nya sebab kita sebagai manusia diberikan akal untuk berfikir ;-)

ZaNa aDieyZa berkata...

kepercayaan adalah kunci dlm sesebuah perhubungan.. tanpa kepercayaan, cinta akan lebih mudah dikhianati.. x kira jarak dekat atau jarak jauh, kepercayaan kepada pasangan mmg penting..

Anum berkata...

bagi anum memang x boleh jarak jauh

eyfa.eyfa.eyfa berkata...

jarak jaoh susah tok dijaga!

Diana @ bilakukatacinta berkata...

jauh dekat - ada pro n cons...

yang pasti.walau jauh / dekat = setia, jujur perlu ada... kalau dah dekat pon..tp peeel tak setia tu ada...hancur jugak

kalau jauh..setia tu ada..insyaallah OK

Fathiah Hamim berkata...

tak yah bercinta la senang. hehe

Ym.Bundle [Blog.Sampah] berkata...

terpulang atas individu tu..kalau aku,tak suka yang jauh..tak leh gomol gomol..hehehe

p/s : aku bencinta tapi dah nikah.. takpe kan..

Khairul Rahman berkata...

kalau boleh nak jarak jauh...tapi yang jarak dekat pon masih tak jumpa2 cinta tu..
macam mana tu? boleh bantu? hehe...

AIEN NOT ALIEN berkata...

saya sedang melalui cinta jarak jauh...

yang penting kejujuran...hihi..

ieda berkata...

akak berbicara jarak sedang2 ..
ekkeke
hubby duk satu kg tapi akak duk seberang kampung ..

'Ainun Qalbi berkata...

saya suka cinta jarak jaun.. sbb sya mengalaminya..... cinta jarak jauh ni bleh mengelakkan maksiat sprt, slalu berjumpa, bergayut, sms n sbgnya...kalau kita tgk yang cinta jarak dekat plak, evrytime bleh jumpa, bleh slalu sms, bergayut,, ya r,, kn murah.. n then.. sy tengok kawan sy sendiri, even bertudung labuh pun, mereka still dating.. mmg dalam ikatan pertunangan, tp ianya haram tetap mengundang dosa.. kn??..
so.. bek pilih yang jauh.. i'allah,, cinta berlandaskan ALLAH,, pasti ikhlas mencintai n sama2 akan berusaha untuk mengelakkan sebarang kecurangan n kemurkaan ALLAH..

farahzaba berkata...

weyy aku tgh in long distance relationship. aku kat Labuan sambung degree,bf aku kat Subang Jaya. challenging jugak ohh. tp ape kau kata semua betul. aku agree 100% dgn kau :)

Edy Ramanov berkata...

edy rasa bergantung pada jodoh Allah Taala lah. Dapat yang dekat atau yang jauh, rezekilah kan. =)

deqla manjew berkata...

slm...dekat atau jauh 2 x penting, yg penting ketentuan JODOH...

Rtp Farra Arisha berkata...

never falling in love..kuikui ;)

Kim Hyun Arry berkata...

hurm,,bagi aku lh kan brdsrkn penglman ..cinta jarak dekat dgn jarak jauh,,aku lebih suka jarak dekat..jarak jauh pun tk kurang gk rsanya,,bukan apa..jarak dekat kan,,tak lh nk jumpa tiap hri bab msing2 ada kerja gk nk buat..mne thu msing2 kje..klau nk pdngang muka tiap hri mybe tk lh bosan klau kesetiaan tu ada dan prsaan syg tu kuat..hurm ...klau cinta jarak jauh pun,,wlaupun jarang sgt berjumpa,stu hri pun brjumpa gak but psl bab2 curang mybe ada kmgkinan tp dpt diatasi jka masing setia dan pndai mngawal dri,,huhu...tu pendpt aku jer,,so far slma nie aku prefer cinta jrk jauh..buts nows aku tkde mse nk brcnta bab stdy..hehe...:P...sorry bnyk sgt ckp..aku tertarik dgn entry ko kli nie beb,,hrp ko dpt follow aku blik k,,hehe,,

fathiahRAIHANA berkata...

last choice, bcinta lepas kawen bole ? dekat ka jaoh kot mana pun emsti ok jugakkkkk , hee

Siti Nurazlinda berkata...

haha , zwan cakap macam dah ada pengalaman :) suka entri ni !

::FAIZ FARISH:: berkata...

kadang2 single is better

ku-cit berkata...

tak kesahla cinta dekat ke jauh, janji ada org syg kan...ehehe

nuna eiya berkata...

single is better,,couple is trouble :D but,,cinte jrk jauh lgi best :)

Noraien berkata...

lebih prefer cinta jarak jauh,boleh elakkan maksiat..cinta jarak jauh nie perlukan kepercayaan dan secara tak langsung mengajar erti rinduuu :D

zati embong berkata...

jat suka jarak dekat.sbbnya akan kurangkan risiko utk curang.jat dahlah nakal.huhu

A.I.N.S.Y.A.H berkata...

sy pilih PJJ..percintaan jarak jauh..tp..yg penting jgn mengaku single..

Nur Ayuni berkata...

zwan. habis la pasni jadi tumpuan para gadis.haha..

nway, dua2 ada buruk dan ada lebih. tapi yang lebih best bercinta lepas kawen..cool okei :)

shedameor berkata...

nak jadi 1st love awak boleh ? ekekeke

MAISHARAH berkata...

sama dgn ulasan zwan...memang itu yg akan jadik bila cinta jarak jauh n dekat nie nie..so just cinta di hati jelah huhuhuhu...


p/s: nk jadik 2nd love la pulak haha:P

Awan berkata...

bukan hang penah brcinta ka? huhu

Novelgurl berkata...

cinta jarak jauh atau dekat eh ? err..cinta lepas kahwin..hehe ^^

udenovelty™ berkata...

cinta itu buta dan boleh membutakan.. huhu =='

Saiazuan berkata...

xde pengalamn brcinta? serius la????

hyz berkata...

cinta jarak jauh byk risiko..... so, sy pilih cinta jarak dekat...

DfyStrawbery berkata...

:) cinte jarak jauh, sebab DS dah berpengalaman selame setahun 5bulan dan bla bla , yang penting kejujuran seseorang, nive entry

sara zainol berkata...

hye.. lamanya xsinggah ke blog dia.. umm.. pengalaman cinta? so.. sara just ad pengalaman cinta jarak jauh.. so far alhamdulillah.. si dia xda wat masalah lg.. kitaotg saling memberitahu.. xpernah lah nk sembunyi2 ap yg dibuat.. gaduh? gaduh manja2 adalah.. hehe :)