Pages

Sabtu, 26 Mac 2011

Perlu Ke Nak Bunuh Diri?


cubaan bunuh diri di KB Mall pada 24 Mac 2011


Semalam memang penuhla kat facebook orang dok pos pasai video ni. Meremang jugaklah tengok aksi perempuan ni time dia nak terjun dari bangunan KB Mall tu. Agak memalukan pun ada jugak dengan perempuan tu sebab kejadian berlaku di negeri yang memang kuat dengan ajaran Islam. Rasa macam sedih sangat apabila perempuan tu tergamak nak cabut nyawa dia sendiri sebab nak lari daripada masalah punya pasai. Hey perempuan, kalau hang nak lari daripada masalah pun, perlu ke sampai nak bunuh diri? Hang ingat nanti kalau hang dah mati, takdak ke masalah kat akhirat nanti? Cubala sayang sikit dengan nyawa tu. Kalau tak sayang dengan nyawa sendiri pun, cubala fikirkan tentang orang yang sayang kat hang. Kalau hang mati disebabkan bunuh diri, kesian kat family hang sebab tak pasai2 nak kena menanggung malu atas perbuatan bodoh hang tu.



Sebenarnya, bukan agama Islam je yang menganggap perbuatan bunuh diri tu sebagai dosa besar tetapi agama2 lain seperti yahudi, kristian, budha serta hindu juga turut mengharamkan penganut depa daripada membunuh diri. Kalau hangpa nak tau, jenazah orang yang bunuh diri ni, tidak haram untuk kita sembahyang jenazah ke atas mayatnya tapi menjadi sunnah kalau kita tidak menyembahyangkan jenazahnya sebab Nabi Muhammad dulu pun tidak akan menyembahyangkan jenazah orang yang bunuh diri sebagai pengajaran. Walaubagaimana pun, orang yang bunuh diri tidak boleh dianggap murtad ok.




Abu Hurairah R.A. meriwayakan dari Nabi S.A.W.
مَنْ تَرَدَّى مِنْ جَبَلٍ فَقَتَلَ نَفْسَهُ فَهُوَ فِي نَارِ جَهَنَّمَ يَتَرَدَّى فِيهِ خَالِدًا مُخَلَّدًا فِيهَا أَبَدًا وَمَنْ ‏ ‏تَحَسَّى ‏ ‏سُمًّا فَقَتَلَ نَفْسَهُ فَسُمُّهُ فِي يَدِهِ يَتَحَسَّاهُ فِي نَارِ جَهَنَّمَ خَالِدًا مُخَلَّدًا فِيهَا أَبَدًا وَمَنْ قَتَلَ نَفْسَهُ بِحَدِيدَةٍ فَحَدِيدَتُهُ فِي يَدِهِ يَجَأُ بِهَا فِي بَطْنِهِ فِي نَارِ جَهَنَّمَ خَالِدًا مُخَلَّدًا فِيهَا أَبَدًا
Maksudnya: “Sesiapa yang terjun dari bukit membunuh dirinya, dia akan terjun ke dalam neraka jahannam kekal di dalamnya selama-lamanya. Sesiapa yang meminum racun membunuh diiri, racun itu akan berada di dalam genggamannya, dia akan menghirup racun itu di dalam neraka jahannam kekal di dalamnya selama-lamanya. Siapa yang membunuh dirinya dengan besi, maka besi itu akan berada dalam genggamannya, dia akan menikamkannya di perutnya di dalam neraka jahannam, kekal di dalamnya selama-lamanya.” (HR al-Bukhari dan Muslim)



Konklusinya, sila jauhkan diri hangpa semua daripada perbuatan membunuh diri ni sebab perbuatan ini langsung tak ada kebaikan and manfaat malahan membawa kepada penghinaan serta penderitaan di akhirat kelak..



31 ulasan:

nub berkata...

memang sangat tak perlu.. apa laa smpai mau kill2.. nak kill2 men conter strike laa.. headshot tros..

Gimi berkata...

Punca bunuh diri antara sebab result spm atau ditinggal teman lelaki..
the prob, lelaki tu ke yg tanggung dia sampai besar..result spm lak, ramai yg gagal dulu berjaya kemudian..
singkat betul pemikiran dia

KizZ berkata...

Salam..Hmm...Kiz pu stuju dengan korang...tak patut dia wat camtu...
Tapi kenapa takde bomba yang letak macam benda orang main lompat-lompat tu kat bawah..so at least bile diorang tak dapat selamatkan pompuan tu kat atas , bile pompuan tu terjun dia still leh diselamatkan..

ZWAN SABRI berkata...

Nub : Men conter strike ek? HAHA.. Cadangan yang sungguh bernas! ;)


Gimi : tula pasai.. singkat betoi pemikiran dia.. btol tu btol.. apa2 pown, kita kena pikir dulu pasai orang yang tanggung kita drpd kecik sampaila dah besaq panjang..


Kizz : Entahla.. Maybe x sempat kowt nak letak.. Tapi apa2 pown, semuanya dah selamatkan... Tahniah jugakla kepada pasukan bomba yang terlibat.. ;)

Insyirah Izzati berkata...

Terok betol dea kan !

::blog anak jawer:: berkata...

kurang didikan agama..itu je sebab yg nyata...

::FAIZ FARISH:: berkata...

kalau nak bunuh diripun, buat la kat tgh hutan... ni kat tmpt ramaiorg... memalukan betul...

ZWAN SABRI berkata...

Insyirah Izzati : Taw xpa.. HUHU


BlogAnakJawer : Kurang didikan agama? Tapi kejadian ini berlaku di negeri yang memang kuat agama islam. Sekolah madrasah pown belungguk. So, takkan kurang didikan agama kowt.. HUHU


Faiz Farish : Tula pasai.. erm, kalaw nak bunuh diri tu, pi la palestin.. pi perang ngan israel.. at least kalaw mati pow, masok syurga.. kan? kan? kan?

zidEL zhafiz berkata...

bunuh diri terjun bangunan x style ar..nnt jatuh berkecai badan..menyusahkan org ramai jer nk kutip sisa2 badan hancuq..gunala style minum racun ka..telan il tidoq ka..kan3..??
=P

Xia Misha berkata...

org bodoh jerk nak mati cepat..

mrs.sabri berkata...

kurang didikan agama btl ni..

::Miss Pikon:: berkata...

bila iman lemah, senang la setan nak hasut. kesian. dia tak tau kot bunuh diri tu berdosa besaq.

Asyraf Arif berkata...

aah, penoh kat fb pasal video nie semalam. tp tak berani nak tengok. hahaha

i am S!L4H.. berkata...

haishhh. bile fikiran dh out of.

RIAN berkata...

maybe sebab tak dekat dengan tuhan kot. didikan agama je ade, tp xpraktis dalam hidup tak guna gak.

DanieL AdiE berkata...

Memang meremang bulu roma nie time 1st time tgk...

Ape la mslh die yg berat sgt tu kan...

Hayati Hamzah berkata...

owh saya baru tau sunnah org bunuh diri tak perlu smyg jenazah. nice info! thanks anyway!

NUR AYNIE berkata...

mmg x sayang nyawa tol la..ishh~
xperlu la nak bunuh diri...kalau mati kan free2 masuk neraka..ishhh

Ezay Hadry berkata...

betul tu free2 je tiket ke neraka kalau bunuh diri ni..kat atas muka bumi di dunia ni Allah dah bagi banyak rahmat dan nikmat..kalau di uji sikit baru kita nak ingat Allah kan..tapi hokni dah teruk sangat..masalah camtu pun boleh bunuh diri..berbaloikah?? ksian famili tu

Asma Ahmad berkata...

ha, btoi2... aku pn da tgk vdeo ni gak. dy igt mati 2 leh setel suma kew?? cm bengong ja. hehehe...

amin berkata...

ish..ish...tak sanggup~~

wany berkata...

buat apa nak susah2 bunuh diri. esok lusa mati jugak. hapelah

FurBall berkata...

bunuh diri lah cool..negeri jew kelantan..tp orang nye same jew ngan sume..

malah ada jew masaalh sosial kat kl nuh dsbb kan orang2 kelantan..bukan nak kutuk kelantan..aku sendiri pon duk kelantan laa nih..aku tgok ngan mata aku sendirik..jejeje

~_~

niesz berkata...

da cukup ke amalan nk bw ke akhirat nnti, senang2 je nk bunuh diri..ni name nye org yg mati hati, xdpt nk beza, mane yg ptut dan x patut..niesz dgr ceramah psl ni last week..

eryzi berkata...

aiyok...takutnya,,,.kenapalah nk bunuh diri,....huhuuh....sygnya....

nsb selamat gk..

Farah Nordin berkata...

Akai takda kah? Tak boleh nak fhm KETENTUAN ALLAH s.w.t !

ZWAN SABRI berkata...

Zidel Zhafiz : Stuju dengan hang.. Bunuh diri terjun bangunan ni mmg menyusahkan orang.. HUHU


Xia Misha : Setuju 100% ;)


Mrs Sabri : Tula pasai.. stay jer kat Kelantan.. tp didikan agama? wallahuallam..


Miss Pikon : Tula.. Budak baru lepas SPM.. So, akai dia still pendek lagi..

ZWAN SABRI berkata...

Asyraf Arif : Alaaa, tengoklaa.. HAHA


I am Silah : Tula kann.. HUHU


Rian : Setuju! Semua orang kompem ada didikan agama punya sebba dah blajaq kat umah.. cuma praktik atau tak jer kan.. ;)


Daniel Adie : A'ah.. meremang gila bulu roma time first time nengok.. erm, masalah SPM..

ZWAN SABRI berkata...

Hayati Hamzah : oriteeee.. HAHA


Nur Aynie : Tula pasai.. X pasai2 masok neraka.. Mati sia2.. HUHU


Ezay Hadry : Tula. X berbaloi langsung.. kesian kat family dia kan.. HUHU


Asma Ahmad : Tula.. lepas mati nanti, dia taktaw api neraka dok tunggu dia.. HUHU

ZWAN SABRI berkata...

Amin : ;)


Wany : Tulakann.. haish!


FurBall : Tula, mencemarkan imej Kelantan jer sebagai negeri serambi makkah..


Niesz : A'ah.. Dia dah Mati hati la kowt kan.. HUHU

ZWAN SABRI berkata...

Eryzi : Tula.. naseb dia berjaya diselamatkan.. klaw x, dah masok neraka dah kann.. HUHU


Farah Nordin : WoW! Garangnyerrr.. HAHA