Pages

Khamis, 3 Mac 2011

Sperma Dan Kesuburan Lelaki


Yeah. Malam ini aku nak jadi doktor sakit tuan, HAHA. Memandangkan malam ini malam jumaat, jadi doktor nak terangkan serba sedikit mengenai kesuburan lelaki, HEHE. Sebenarnya kesuburan lelaki berkait rapat dengan SPERMA. Jadi, sperma memainkan peranan penting untuk menentukan kesuburan lelaki. Hhmm, kalau hangpa semua nak tau, lelaki dewasa menghasilkan 100 juta sperma sehari, atau lebih kurang 1000 sperma setiap degupan jantung. Secara ringkasnya, sperma yang subur bergantung kepada beberapa faktor. Antaranya ialah,





BILANGAN SPERMA

Lelaki boleh dianggap sebagai subur jika mempunyai bilangan melebihi 48 juta sperma setiap ml air mani. Jumlah kurang dari 13.5 juta dikategorikan sebagai kurang subur.




MOTILITI (pergerakan) SPERMA

Tahap kesuburan yang baik ialah apabila 63% dari sperma itu dikesan bergerak secara normal manakala sperma yang kurang subur apabila peratus pergerakan secara normalnya berada di bawah 32%




MORFOLOGI (bentuk) SPERMA

Jika sperma yang dikesan berbentuk normal melebihi 12% maka ia menandakan sperma tersebut subur manakala di bawah 9% pula menunjukkan sperma itu kurang subur.



Bagi yang mahukan sperma yang subur dan berkualiti ialah secara membekalkan bahan nutrisi yang mencukupi bagi menghasilkan sperma dan seterusnya memastikan gaya hidup yang sihat supaya tidak menjejaskan penghasilan dan kualiti sperma tersebut. Okey, sekian daripada doktor sakit tuan anda, HAHA



26 ulasan:

athirahothman berkata...

oohhh . baru tawuuuu :P

NUR AYNIE berkata...

ilmu baru~~~=)

Novelgurl berkata...

salam..huhu tau..tau..bljr bio gak ke ?

eyfa.eyfa.eyfa berkata...

kalau gurl lak cm ane?

ZWAN SABRI berkata...

AthirahOthman: Bagusla klaw dah tawu.. ;)


Nur Aynie : Yeah. Ilmu baru untuk anda.. ;)


Novelgurl : Ek eh, saya x study bio.. hehe


eyfa : Klaw gurl? itu kena tanya doktor sakit puan.. :p

fLy_AwAy berkata...

klau da terlampau byk sgt sperma tu boley buat tak doktor ? heee ~

Razman Kamarudin berkata...

ko dh check ke? hahahaha...
apa mimpi post pasal ni???

ZWAN SABRI berkata...

fly_away : hmmm, bole doktor taw, hang nak bwat apa? HUHU


Razman Kamarudin : Mimpi basah kowt.. HAHA

zidEL zhafiz berkata...

weh..ang nie dah salah amik kos tau dak??
tukaq2.. =P

ZWAN SABRI berkata...

Zidel Zhafiz : Tula pasai.. aku pown rasa aku tesalah amek kos.. hehe

P0polita berkata...

huhu.. thanks ats info baru tu ye doktor sakit tuan.. mlm jumaat minggu dpn jadi pakar sakit puan pulak la.. okey x? hehehe

Sweet Salt & Sour berkata...

good info..hehe...
melarikan diri dikala pening kepala dek assignment..huhu

FurBall berkata...

simpanlah sperma kita sebaik mungkin..ehehehe

lawat lah musmarauders.blogspot.com

MaErA kZz berkata...

hahaha....macam lawak je entry ni... (: thanx for visit my blog...ehh,kmu bkn playboy? mcm tpu je kan...sape nak mengaku dy playboy kan..btw,nice blog....

::FAIZ FARISH:: berkata...

dr, Sperma tu ape? Hehehe... Saya ni Budak lagi....

ZWAN SABRI berkata...

Popolita : Ek eh, saya hanya pakar jadi doktor sakit tuan je.. Saya tak reti jadi doktor sakit puan la..HEHE


Sweet,Salt&Sour : Klaw rasa pening kepala ngan assignment, maila singgah blog ni k.. ;)


Furball : Yeah! Simpan jangan X simpan.. ;)

ZWAN SABRI berkata...

Maera kzz : Entry ni lawak? HAHA.. Mana ada lawak... HUHU


Faiz Farish : Sperma itu apa? Hmmm, maafla, doktor x boleh nak explain kat budak2.. takut nanti orang kata doktor ajaq lucah plak kat budak2.. sorry ye adik.. HEHE

zidEL zhafiz berkata...

tula..nnt degree tukaq kos..!!

niesz berkata...

huhu..risau gak bile pk psl ni, ye la..bf niesz tu suke isap rokok, mesti akan effect tang tu nnti kan..adoi..degil, suh bhenti xnak..

Yana Mus berkata...

Erm....Nyanyuk ni pon d sbbkan pnyakit kturunan.. So, susah lo.. Mmg Xpat elak.. So, bnykkn buat amal je lo.. Minta doa drpdnya, jauhkan pd nyanyuk.. kan3.. ;o)

nora berkata...

terima kasih dR

Ariz Abdullah berkata...

nak beli mikroskop..then nak check sperma sendiri..hahaha

Eazy Izzuddin berkata...

tahuu
hehe

Fezul Fadhley berkata...

napa x letak TIPS sekali? hjahahax

Tanpa Nama berkata...

Awk nk try dgn sy jomla???

roy berkata...

Klu gurl meh abg check dl ye...