Pages

Sabtu, 19 Mac 2011

Jom Kesan Kehamilan Cara Orang Dulu2

comey jugak kan kalau lelaki mengandung.. HEHE


Aku pernah terfikir mengenai soal kehamilan ini iaitu bagaimana orang dahulu kala mengesan sama ada depa hamil ke tak. Yela, zaman dulu mana nak ada teknologi canggih macam sekarang ni untuk mengesan kehamilan. Hurrmmm, jadi takkan depa hanya mengesan kehamilan depa dengan tanda2 lazim seperti rasa loya, muntah2 dan pening kepala sahaja kot sebab lelaki pun ramai jugak yang kadang2 rasa loya, pening kepala dan muntah2 dalam satu2 masa. Jadi apakah lelaki itu mengandung? Ahaks!




Kebetulan dalam tanda tanya aku tu, akhirnya terjawab juga dengan sebuah majalah tempatan yang menerangkan bagaimana orang zaman dahulu kala mengesan kehamilan depa dengan berpandukan pelbagai kepercayaan pelik serta teknih aneh. Antaranya ialah teknik aneh yang diguna pakai oleh masyarakat Mesir purba di mana depa menggunakan alkohol sebagai alat untuk mengesan sama ada depa hamil ataupun tidak. Depa akan menyuruh wanita yang disyaki mengandung untuk meminum alkohol tersebut untuk proses pengesanan kehamilan. Jika wanita itu berasa mual selepas minum alkohol, maka wanita itu mengandung.




Setelah kaedah alkohol itu telah lama digunakan, akhirnya depa berubah kepada sebuah kaedah baru iaitu ujian urin. Doktor Mesir purba merupakan individu pertama yang telah menjumpai cara mengesan kehamilan melalui ujian air kencing. Menerusi kaedah ini, wanita yang disyaki mengandung dikehendaki untuk membuang air kecil di atas tanaman gandum dan jelai. Jika hormon estrogen meningkat dalam urin wanita, maka bibit tanaman tersebut akan tumbuh dan itu menandakan bahawa wanita berkenaan sedang hamil. Tetapi sekiranya tanaman2 tersebut tidak tumbuh, jadi wanita itu masih belum hamil. Menurut Berlin Medical Papyrus (BMP), untuk menentukan jantina bayi dalam kandungan, tumbuhan seperti gandum dan jelai mampu menentukan jantina bayi tersebut. Selepas wanita itu membuang air kecil di atas tanaman gandum dan jelai, dan setelah tanaman tersebut tumbuh, cuba kita lihat tanaman mana yang tumbuh terlebih dahulu sama ada gandum ataupun jelai. Kalau jelai tumbuh terlebih dahulu, maka jantina anak dalam kandungan adalah lelaki tetapi jika gandum tumbuh terlebih dahulu, bererti jantina anak dalam kandungan tersebut adalah perempuan.



Pssstttt : Tak sangka ramai yang perasan perubahan blog aku. Thanks kepada yang perasan! Terharu nii.. HEHE



44 ulasan:

miss Fyqa berkata...

jauh berteknologi zaman skg nie yer.
:)

arep_lockermonth berkata...

huhu :P gud entry.hehe ::p

btw...arep pon perasan jgk la pasal perubahan blgo zwan~

Siti Fatimah Fuzz berkata...

kalau kat pokok lain tak leyh ka???hehe

ZWAN SABRI berkata...

Miss Fyqa : Yeah! sangat berteknologi la nii.. ;)


Arep_Lockermonth : Thanks! erm, yeke? HAHA.. saja bwat perubahan sket..


Siti Fatimah Fuzz : Pokok laen? mampuih terus pokok tu nanti.. HAHA

iwan_dextrous berkata...

law laki2 yg kencing mesti x tumbuh2 kan.hahaa

zati embong berkata...

haha gmbr memang xleh blah,pening jap jat tgk O.o

wa mmg bagus betul cara org dlu check kehamlan,xpernah tahu pun O.o

ZWAN SABRI berkata...

iwan_dextrous : Tula pasai.. tapi klaw laki kencing and tiba2 tumbuh, laki tu ada something wrong.. HAHA


Zati Embong : tula.. pandaikan orang dulu2.. ;)

P0polita berkata...

oh..info baru ni.. agak rumit ye zaman dulu punye cara.. alhamdulillah kite hidup di zaman teknologi canggih skarang ni..=D

NUR AYNIE berkata...

wow~! unik jugak ek cara utk kesan mengandung ke x...hihhihi

adieyb berkata...

pergghh , pelik betul .tapi hebat ! haha :)

NadiRah berkata...

seyes..dah lama tak jenguk sini...
dulu selalu dtg singgah...
(masuk bloglist yer..) =)

Novelgurl berkata...

Salam..ooo baru tau XD.aBIslah spe mkn gandum tu ..huu~

::FAIZ FARISH:: berkata...

hahaha, teknik dulu cam klakar je...

ZWAN SABRI berkata...

Popolita : Yeah! naseb bek kita dihidupkan time dunia dah canggih.. HEHE


Nur Aynie : Yeah! Memang unik.. ;)


Adieyb : Hebat ek? HAHA

ZWAN SABRI berkata...

Nadirah : Yeke? Thanks sangat2 taw.. ;)


Novelgurl : Taw xpa.. HAHA


Faiz Farish : tula pasai.. kelakar kan.. HAHA

iKhRam berkata...

wow !! dahsyat..
teringat pembentangan kawan yang bercerita penggunaan madu dalam mengesan kehamilan..

dah lama berlalu pun.. semester yang pertama yang lepas.. dah lupa pun.. apapun satu pendedahan yang baik k

perubahan.. dari merah ke biru, mustahil tak perasankan..?? suka dgn biru ni.. rasa cam kat space jer.. dgn buruj2.. siap nak cari, mana buruj sagi ek? hahahaha

Ariz Abdullah berkata...

mcm2 org2 dulu nih...

ZWAN SABRI berkata...

Ikhram : Owh.. boleh kesan kehamilan dengan madu jugak ek? hebat2.. erm,thanks sbb perasan.. ;)


Ariz Abdullah : taw xpa.. ;)

aiman rashidd berkata...

hihi kelakar lah , orang dulu macam2 lah :)

faralovexx berkata...

hurmmm,,pelik jgak..tp nak buat macam mane..hidup manusia memang berevolusi..
emmmm,,tp dah tentu x tepat kan?hehe

Adzriel AB berkata...

bila nak praktik ni?

Bella Bell berkata...

owhh...cm 2 je ea caranya...hehehe....kalau nk cuba zaman skrg ni boleh x??huhu..

saya pon perasan gak perubahan blog awk...header berubah....semua berubah la senang cite...hehe :)

ZWAN SABRI berkata...

Aiman Rashid : Tula kan.. macam2 style depa nii..


Faralovexx : yeah hidup manusia verevolusi.. ;)


Adzriel AB : Praktik? lelaki pown boleh praktik menda ni ek? HEHE

ZWAN SABRI berkata...

Bella Bell : boleh jer klaw nk try time zaman la ni.. pesoalannya, adakah anda wanita yang boleh dikategorikan sebagai disyaki mengandung? ahaks! erm, thanks sbb perasan.. ;)

FurBall berkata...

info mnrik nih..hehee..aku prsn ko nye blog dah len..dh tak glp n suram..gagaga

FurBall berkata...

info mnrik nih..hehee..aku prsn hg nye blog dah len..dh tak glp n suram..gagaga

Nurhafizah p i j a berkata...

mau pulak tumbuh tanaman tu . .

ZWAN SABRI berkata...

Furbal : owh.. selama ni blog aku suram la ek? HUHU


Nurhafizah pija : yela sebab pompuan yang mengandung mengandungi estrogen yang tinggi dalam urin depa.. ;)

niesz berkata...

header baru la..smart2!

ermm, tp kan tanaman tu tumbuh amik masa berapa lame yer, xkan kencing trus tumbh..ehe..

Scarlett O'Hara berkata...

Apa pulak tak perasannya?Header patriotik tu!
p.s: jelai tu pokok apa ek?

azi nur berkata...

orang dolu2 macam2 bende yang dorang tau kan kan~

Ezay Hadry berkata...

aha nice2 info..macam2 muslihat dia guna kan..entah jadi ke tak..
tapi kalau hindu lagilah banyak adat2 dia dulu kan

ZWAN SABRI berkata...

Niesz : Entahla.. itu x dapat dipastikan plak dia amek masa brapa lama.. Sorry ye... HUHU


Scarlett O'Hara : patriotik? Haha.. erm, zwan pown dalam tanda tanya skang pasai pokok jelai tuu.. HUHU


Azi Nur : Taw xpa.. ;)


Ezay Hadry : Yeke? salah satu hindu punya adat apa ek?

Lilyel berkata...

Salam.
Saya tengah buat survey pasal blogging untuk kertas projek saya. So, kalau berkenan sudilah isi questionnaire di bawah ini. Thank you so much 

https://spreadsheets.google.com/viewform?hl=en&pli=1&formkey=dGlZbzRKVmtxWWhPOWt3c0hIdzF5T0E6MQ#gid=0

Salam,
Lily

eRza farEeha berkata...

nice!!heee...lmbt lg ni..

ZWAN SABRI berkata...

Lilyel : Oka2.. nanti klaw zwan free, zwan isi k.. ;)


Erza Fareeha : Nak kawen bila? ahaks!

vampire's lovex berkata...

haaaa,jadi baja la kira nya ek,,,hua3..

dhilla nazli berkata...

waaa.. hebad giler gak en.. hoho

Fezul Fadhley berkata...

macam2 ar org dulu2.. tapi kalo org mlayu kita camne la pulak ea?

K O R I E berkata...

fuh bley jd baja asli~
ada lg ke yg buat mcm tu?
maybe org pendalaman gna lagi cra ni

muhammadfathimarzuki berkata...

jelai tu ape?? errrr

cx's berkata...

seram je kene minum alkhohol. huhu. btw, nice sharing :)

Tanpa Nama berkata...

tp kn . . de someting trtnya2 . . cmne owg check pregnant berdasarkan nadi . . cmne ekk ?

Syaiful Izwan berkata...

fuyooo...canggih gila orang zaman dulu..at least diorang tahu which part of chemical yang akan bagi conformation pada pregnancy