Pages

Khamis, 20 Oktober 2011

Sebab2 Kenapa Tiada Sesiapa Yang Membantu Budak 2 Tahun Yang Digilis Di China



As-Salam and Salam satu dunia.. Ampa semua still ingat lagi dengan isu dalam video ni? Seorang budak 2 tahun di China digilis dan orang ramai buat tak peduli jer kat budak tuu.. Mesti ada sebab kan kenapa depa yang lalu lalang kat situ tak peduli dengan nasib budak tu.. Nak tau sebab apa? Haa! kat bawah ni, aku ada COPY PASTE sebab2nya daripada facebook encek Razif Yusof.. Jom kita baca!


-------------------------------------------------------------------------

Salam hormat,

Saya yakin ramai rakyat Malaysia ingin tahu kenapa semua orang hanya mampu memandang dan langsung tidak berusaha membantu budak berumur 2 tahun yang dilanggar di China baru-baru ini. Kenapa dan mengapa ianya berlaku?


"Okaylah, sejak petang semalam, memang kecoh pasal video budak 2 tahun kena langgar dengan van dan lori tapi malangnya takde seorang pon yang peduli. Budak malang tu dah terbaring berlumuran darah tapi orang yang lalu lalang tu buat dek jek... Video tu mmg tersebar dgn cepat dan ramai yang marah dengan kejadian ni... Kejadian ini berlaku di China dan bukan di Malaysia.



Sekarang aku nak cerita fakta sebenar dan boleh juga dikatakan peringatan pada korang yang nak pergi ke China... Kalau korang jumpa or ternampak orang lain dalam kesusahan seperti seorang makcik terjatuh basikal, atau budak kecik dipukul or dibuli ataupun ko nampak seorang tua yang tibe2 diserang sakit jantung, sila jangan tolong..



Ye, benar2 kawan2. JANGAN TOLONG! Nak tahu kenapa? Sebabnya bila kau tolong, orang itu dah menjadi tanggungjawab engkau. Contohnya, kau nak tolong makcik yang jatuh basikal tu, katakan makcik tu patah kaki, maka ko yang kena tanggung sume kos perubatan die sbb ko yang tolong dia... Ataupun ko akan disaman oleh anak makcik tu sbb ko lah penyebab mak die jatuh...



Inilah faktanya di China. Nilai moral dah takde. Mereka akan pentingkan diri sendiri sbb kalau mereka tolongpun mungkin mereka yang akan tanggung akibatnya... Serius wa cakap lu. Cerita ini diceritakan oleh ofismate aku yang membacanya dalam akhbar cina minggu lepas. Dalam akhbar tu penulis bagitau ada seorang askar (kalau tak silap aku) menolong seorang tua yang terjatuh secara tiba2.. Kerana prihatin takde org lain nak tolong maka askar ni pon naklah bantu tapi anak org tua ni nampak die pegang mak die so die tuduh askar ni yang tolak mak dia. So askar ni kena saman dan terpaksa menanggung kos perubatan org tua tu..



Akibatnya die kena buang kerja. Jadi kes budak yang kena langgar ni pun sama. Baik biarkan jek budak tu sbb kalau tolong and jadi pape yang lebih teruk kat budak tu, diorang yang kena tanggung.



Nak tahu tak apa yang pemandu van tu cakap pasal die langgar budak perempuan tu? Mula2kan die dah terlanggar budak tu and die berhenti kejap sbb perasan die langgar budak. Masa tu budak tu berada di tgh2 antara tayar depan dan belakang. Die terfikir kalau budak tu mati, die cuma perlu bayar denda lebih kurang RMB10,000- RMB20,000 je tapi kalau budak tu hidup die kena tanggung akibatnya seumur hidup so die teruskan langgar budak tu dengan harapan budak tu akan mati.


Itulah undang2 di China yang mana kalau langgar mati lebih senang nak kira drpd langgar hidup. So sekarang pemandu van tu sangat berharap yang budak kecik ni akan mati..


Terukkan? Ini bukan tipu tau tapi seperti yang tertulis dalam paper cina hari ni... Jadinya kalau sampai di China ingatlah pesan aku ni... JANGAN TOLONG kecuali family ko sendiri... Kalau ofismate aku tu tipu maka tipulah aku... Semoga perkara ini takkan terjadi di Malaysia tercinta ini... Kesimpulannya, di mana saja, manusia semakin hilang pertimbangan diri.


SUMBER : RAZIF YUSOF




28 ulasan:

Dhiya Fariza berkata...

Ya Allah dasyat nya nilai moral kat sana. Thanks for sharing this zwan.

blogtilldrop berkata...

huh...apa suda jadi dgn manusia dan kemanusiaan

Siti Nurazlinda berkata...

taknak pergi China lah . ngeri !

khairul berkata...

apa pon bagi aku ..rakyat depa mmg x berhati perot la !

Phat berkata...

ptt la...sume org buat x tau je kan...mmg x bermoral langsung negara die org ni....

Fiq Fikri berkata...

OMG!!! bapak gila la..tak sangka lak cam gini ye..

Liyana Zahim berkata...

Yup china mmg kejam.. Sbb tu ngare die tak join venture sgt dgn ngara lain kcuali amerika.. Sbb tu dorg kurang ngan nilai etika..

Sian giler tp da resmi dorg kt sne mcmtu nk wat cane.. Lantak dorgla.. Heheheh~

miss Fyqa berkata...

hishh. teruknya! ade ke macam tue.. di mana letaknya nilai moral dan kemanusiaan...

Anum berkata...

jangan pergi china

Noorsha Muhamad berkata...

oo..cmtu ke..agknya kerajaan china xtolong rakyat dlm kesusahan..mntk2 krajaan kita tak mcm tu..sme2 tlg mnolong..kos nanti sape2 pn boleh bantu..ye tak..huhu..

ziana berkata...

Gila betul..Tak dak norma-norma dan nilai idup dah..

Lelaki Ini berkata...

biar betik!!!!!
takutnya!!!!!!

Aimifiqa berkata...

erk. menakutkan.

cucu umie berkata...

baru bace kisah nie dekt blog abg SZ..tpy undng2 seperti itu tidak wajib diluluskan..

zati embong berkata...

itulah jat da baca da.xtahu la kalau d biarkan ada hilang nilai2 kemanusian 2.

NAZRUL AZAT berkata...

xheran dah aih depa tu zwan oi,mmg perangi xbole blah, kalau buat sex dpn depa pun mmg depa buat xtau

fiQ'Ra berkata...

mengong betul lah negara china ni.. adoiiiii

Rizal Murad berkata...

Gilerlahh..Patot la sampai 18 org yg lalu mcm xnampak je...Sedih tol nilai kemanusiaan kat sana dh tahap tu.. :(

Khairiz berkata...

sungguh dahsyat

Rtp Farra Arisha berkata...

penduduk china disana tidak ada good value langsung. emm.
i'd read the news before this. i felt pity of adik yuen :'(

♥ cik_farah ♥ berkata...

terok benau kt sane...
terok sgt2... haish!
menyirap pulak darah nie..
grrrrr!

fatinamaLinasHukri berkata...

ish2 ... teruk2 ! scary !

~~Ticer Wann~~ berkata...

hilang sudah kemanusiaan... nauzubillah..

zizidiazora berkata...

itu di china dan jangan lupa suatu hari nanti perkara yang sama akan berlaku kat malaysia ni yg mana nilai2 hidup dan sifat peri kemanusiaan serta etika dan budaya akan lenyap terus andainya perkara seumpama ini diabaikan.

aRaN berkata...

serius sadis cerita ini

Aishah Amira berkata...

patut ker macam tu ? apa lah sangat kita tolong orang kan . asal niat baik , insyaallah balasan nya yang baik2 kita dapat nanti . sedih tol T_T

Anis Mun berkata...

Nak tolong org jadi cenggitu pulak enn. Hmm

Anis Mun berkata...

Nak tolong org jadi cenggitu pulak enn. Hmm