Pages

Sabtu, 1 Oktober 2011

Pekerja Yang Dah Tua Kerepot




Baru2 ni sektor swasta melalui kesatuan pekerja mereka iaitu MTUC, meminta kerajaan supaya menggubal rang undang-undang umur persaraan minimum swasta daripada 55 tahun kepada 60 tahun. Kini difahamkan kerajaan sedang menggubal undang-undang baru bagi menaikkan had umur persaraan pekerja sektor swasta sehingga 64 tahun dengan had bersara mandatori 60 tahun. Itu mengenai sektor swasta, dan baru2 ni jugak aku difahamkan bahawa tak lama lagi jugak kerajaan akan menaikkan had umur persaraan di sektor kerajaan daripada 58 tahun kepada 60 tahun untuk memenuhi tuntutan kesatuan pekerja sektor kerajaan iaitu CUEPACS.



Secara jujurnya, aku sebagai pelajar amat berasa terancam dengan kenaikan had umur persaraan di sektor swasta dan kerajaan. Yela, setiap tahun ada beratus ratus ribu rakyat Malaysia yang menamatkan pengajian dalam SPM, STPM, Diploma, Ijazah, Master and Phd. So, kat mana kami yang lepasan sekolah, kolej and universiti semua ni nak kerja kalau kat sektor swasta and kerajaan takdak jawatan kosong akibat jumlah pekerja yang bersara makin berkurangan? Maka, makin meningkatlah jumlah pengangguran kat Malaysia ni and jangan terkejut kalau lepas ni ramai perompak ataupun pencuri yang berstatus pemegang diploma mahupun ijazah.



Mesti ada suara2 nakal yang cakap, itula budak2 zaman sekarang, kerja nak makan gaji jer, kerja sendiri tak mau. Excuse me, selaku graduan yang baru menamatkan pengajian, daripada mana golongan macam kami ni nak dapat modal untuk bukak business? Kalau ada modal pun, boleh lingkup jugak business tu kalau tanpa experience.



Seriously, aku betul2 tak paham kenapa perlu nak naikkan had umur persaraan tu. Hurrmm, makin berlambakla pekerja yang dah tahap expired dalam sektor kerajaan dan swasta. Produktiviti syarikat pulak mestilah menurun punya. Almaklumlah, kalau dah umur 60 tahun tapi still bekerja, mestila selalu ambil cuti and mc je memanjang sebab sakit jantungla, diabetes la, darah tinggi la, kolesterol la and macam2 lagi la.. Erm, satu lagi, pekerja2 veteran ni jugak tak ada fresh idea macam generasi muda. So, macam mana nak jadi negara maju kalau idea yang digunakan masih di takuk lama? Okaylah, malas nak bebel panjang2, anda baca, anda tentukan.. ;)



51 ulasan:

zati embong berkata...

jat rasa xperlulah smpai umur 60 tahun untk semua org.biarlah duduk kat rumah rehat plak.da tua kot time 2.jat xsetujulah.

whitecappuccino berkata...

Part fresh idea tu tak bape setuju sebab tak semestinya dah veteran tak der fresh idea..tapi pada akak umur 60 tu dah memang patot berehat..nantikan kot ada yg gi keje pakai diapers..:) tak pun kalo cikgu, salah masuk kelas sebab ada yg mungkin dah nyanyuk hehe..

aiyahassan berkata...

dah tua.
kesian lah.
patut bersama keluarga jer

Nur Ayuni berkata...

ayu yg baru 2 bulan berkhidmat dgn sektor kerajaan.. dan ayu mmg tak setuju dengan kenaikkan umur itu.
pengalaman- orang yang sudah lama berkhidmat sering kali buat kerja sambil lewa sbb dah jemu. tak semua tapi kebanyakkan. dan kita harus beri peluang kepada generasi muda untuk memberi khidmat mereka pada negara. xkan semua nak kerja sendiri.

Bella Bell berkata...

emmm.. betul gak tu.. kesian kat yg muda dan juga yang tua.. huhu~~

Kim Hyun Arry berkata...

betul2 tuh..huhuhu..kerajaan skrg nk amik mudah jer..haizz..nie yg tk lh dok snng nie..huhu

ekmal berkata...

btol2 nk bagi taraf warga emas baru leh bersara...warga tua ade je yg leh bagi fresh idea, maybe mental je yg ok..fizikal diorang dh leh rehat la kot..sian diorang..hehe

fana berkata...

mmg xpatut
makin bertambah2 la penganggur lau yg tua xpencen2 lagi..tetibe lak terfikir..PM xde hak persaraan ke? tapi leh jana idea utk negara..

tnZackJ berkata...

waktu kecil - masa habis di sekolah
dah tua - masa habis di tmpat kerja

apakah itu hidup yang di impikan

zidEL zhafiz berkata...

ala..nnt perkerja tu boleh pilih..kalo umur 55 tapi x de cucu lagi..x best gak bersara..kalo ade cucu..tah2
umur 45 dah bersara..heee~~~ ^^

zizidiazora berkata...

kerja-kerja sampai mati..hahaha...

Liyana Zahim berkata...

Mlampau la smpai 60.. 60 tu da kne dok umah main2 ngan cucu da.. Haish.. Kerajaan2.. Kite tnm padi jela kat kampung cani.. Huhuhu~

Salwa berkata...

perompak dan pencuri berstatus diploma dan ijazah.haha. Jangan profesor pun merompak sudah.

Eyda Syahida berkata...

yg da tua tu bukak bisnes then bagi kite keje taknak plak kan? huuuu~

khairul berkata...

x mau la aku kerja sampai 60thn

miss Fyqa berkata...

tol tue Zwan..bg la kita yg muda2 ni kerja.. hehe :)

syazwiena khan berkata...

belajaq pandai2 . kita ator stategi rompak bank :)

Phat berkata...

biar la die org rehat kat umah plak...kan zwan hehehe

Zam Ijam berkata...

sokong pendpapat zwan ! kalau kerajaan nk tgok anak2 bangse menganggur , kite tgok jela ape nk jadi . *btw thnx dah follow ! ^^

delarocha berkata...

pakai tongkat pegi office.. ahakss

Panggil Aku Han berkata...

betul tu zwan...klau mcm ni la gayanye..xmaju la..

zareliqa afiqa berkata...

60 tu time berehat.kesian2=.=

NAZRUL AZAT berkata...

kesian la kat korang2 nnti susah nk dpt keje gomen huhuuu

Novelgurl berkata...

habis ler ~.~

Siti Nurazlinda berkata...

linda rasa better kasik peluang kat budak-budak muda untuk kerja . para pekerja yang zwan kata dah kerepot tu bolehlah duduk rumah diam-diam jaga anak cucu . lebih afdhal =p

alif haris berkata...

betul bro .. aku sependapat dgn kau .. bg la orang muda ni pengalaman ..

Scarlett O'Hara berkata...

Dah tua2 pun nak kerja.baik rehat main ngan cucu.Sis tersilap pilih 56 tahun!

Rtp Farra Arisha berkata...

how could it happen?? isk, dashyat la. sepantasnya bagi chance kat anak2 muda bekerja dan mencari pengalaman sendiri..-,-

nas berkata...

thx atas singgah blog aku tadi..
erm... buat apa umo hadnya sampai 60 tahun.. baik dok umah jaga cucu jerk
kecuali kalau orang tu mmg betul2 berkualiti dan produktif...
sian anak2 muda :P

Anif Abdullah| AA berkata...

aku setuju dengan kau.. peluang graduan makin tipis la nak dapat tempat.. sbab? takde pengalaman..hmm

ZORA berkata...

kesian...

lifeischaos berkata...

bkn nk prejudis.... alangkan yg umo 25-40 pun keje cam hape jer... mengulorrr je lebih... bila call tanye status keje... in progress manjang... ape la kalo 60 kan?? pk2 pk laa.....

Eazy Izzuddin berkata...

kenapa lah perlu naikkan umur..
haih...
nak grad dah ni...


Jom Join MyContest =) : Contest Annouced! Mak Aih! Contest Blog Eazy Izzuddin ?!

✿cik tempe✿ berkata...

memang tak patut lah..nak tunggu warga emas pencen,memang kita tua dulu baru dapat kerja kerajaan..pakcik makcik pon nak berehat jugakkan...

✿cik tempe✿ berkata...

memang tak patut lah..nak tunggu warga emas pencen,memang kita tua dulu baru dapat kerja kerajaan..pakcik makcik pon nak berehat jugakkan...

FarHANa aZwA berkata...

mmg xptt..bgi org tua kja ..dyeowg kene brht jugak...

jehanfrhin berkata...

ermm.. patut la aku tak dapat2 keja lagi... huk3 =P

IEKAH MOKRI berkata...

mmg sngt x setuju usia persaraan dilanjutkan coz semakin lama graduan semakin byk dilahirkan di Malaysia ni...tak kan lah kita nak biarkan graduan yg fresh2 belaka tu terbiar jerk...

Saiazuan berkata...

min 60? kenapa diorng pk mcm tu???

iKhRam berkata...

kdg2 bila dah terlalu lama bekerja
keghairahan, dan semangat pun dah berkurangan..

apatah lg klau kecekapan pun berkurangan akibat masalah penyakit dan fizikal.. huhuhu

Farhana Jafri berkata...

betul!! disokong!! mkin ssah la fresh graduate nk cari keje.. mkin tggila thap pngagguran.. haiihhh..

Amin berkata...

sokong sangat dengan pendapat ko tu.

Lea Isnawi berkata...

sokong! sokong!
makin lambat diorg bersara
makin lambat la aku dpt keje

grrr

AIEN NOT ALIEN berkata...

banyak faktor kenaikan had umur persaraan...kemungkinan besarrrr... kerana kos sara hidup yang tinggi...


sangat setuju dengan pendapat zwan...

Aimifiqa berkata...

betul2. setuju sgt

Dhiya Fariza berkata...

setuju pandangan zwan kat sini.

hyz berkata...

sangat setuju..... x yah la nak naik2kan.... pengangguran skg ni pown x dpt nak atasi....

Edy Fee berkata...

nape tak bg bersara je...hurmm senang..tenaga pekerja baru pon takla mengangur

Fithrah Neelam berkata...

setuju, ee..risau nye pas ni..hbs blajar nk kerja pe..kne bsaing ngn ngn pokcik mokcik ni lak..

ZaNa aDieyZa berkata...

akk pun kurang setuju dgn isu nak lanjutkan umur persaraan ni.. walaupun akk sendiri dh keje govt, but akk rasa umur 60 tu mmg x sesuai untuk bekerja.. idea pun masa tu dah kering kot... hihihi

lagipun kesian pada graduan kan.. nnti makin susah nak dapatkan keje.. dgn persaingan yg makin hebat, dgn graduan yg makin ramai..

Syaiful Izwan berkata...

betul tu! bila la dia nak bukak kerja di sektor kerajaan ni..4 tahun lama woo...
aku sendiri pun tak dapat kerja yang setimpal dengan qualification.
huhu
belajar tinggi melangit, tapi gaji tak setimpal..