Pages

Selasa, 18 Oktober 2011

Gigi Kuning, Gosok Gigi, Tandas..



2 minggu lepas, aku adala dengar ceramah agama daripada Imam Muda Khairul Azhar dekat Dewan Mini, UiTM Kedah.. Nampak sangat aku ni memang suka menghadirkan diri dalam ceramah2 agama ni kann.. *padahai kena paksa dengar ceramah tuu, HEHE..



Apa2 pun aku respectla sama Imam Muda Khairul Azhar tuu.. Walaupun baru berusia 22 tahun, tapi cara penyampaian ceramah dia memang aku tabik spring laa.. Actually dia ceramah pasai cinta dan remaja tapi bukan itu yang aku nak share dengan ampa semua.. Aku sebenarnya nak share beberapa info agama yang baru aku tau daripada ceramah yang disampaikan oleh Imam Muda Khairul Azhar tuu..



First, Kalau kita berak, kita sangat2 dilarang untuk tengok najis kita.. Sebab apa kita dilarang tengok najis kita tuu? Sebab kalau kita tengok, nanti gigi kita akan jadi kuning.. So, siapa2 yang mendambakan untuk ada gigi emas tuu, lepas berak, bolehla pandang puas2 tahi anda itu ye.. Yucckkss!



Second, Kalau ampa nak tau, gosok gigi sebenarnya tak baik untuk ingatan kita sebab kita akan jadi seorang yang mudah lupa.. Mesti ampa semua terkejut kan? kan? Sebenarnya gosok gigi baik untuk ingatan kita CUMA ingatan kita akan jadi lemah kalau kita gosok gigi SAMBIL berak atau kencing.. Lepas ni, kalau tak sempat lagu mana pun, jangan gosok gigi time berak or kencing okay? ;)



Third, sebab apa kita tak digalakkan bercakap cakap dalam toilet? Sebab toilet kan tempat Jin bertandang and melepak.. So, kalau kita bercakap or menyanyi dalam toilet, kita berisiko tinggi untuk disampuk.. Kalau tak kena sampuk pun, kita akan jadi macam blur je bila keluar daripada toilet. So lepas ni tak payah nak feeling2 Siti Nurhaliza or Faizal Tahir ye bila dalam toilet.. ;) Okay, itu je kot nak share dengan ampa semua.. Bye! ;)



33 ulasan:

Dhiya Fariza berkata...

for real? yg nombor satu and dua tu.

ZWAN SABRI berkata...

Dhiya, yela kowt.. dah nama pun ceramah agama kann.. tapi bukti santifik zwan taktaw.. tapi dalam quran adala kowt.. try cari.. ;)

MissViVio berkata...

huu~ bru tau kot. thanks a lot! nice info! :D

♥Lady Ainaa♥ berkata...

perghhhh, bru tau yg pertama n kedua tu kot even xnah buat...setahu sy, lau tgok najis ktew, otak leh jd bengap...huhuhu... nice sharing..*thumbs up*

ZWAN SABRI berkata...

MissVivio, Oriteeeeeeeeee.. ;)


Lady Aina, Btol la tuu.. kalau kita tengok taik pown boleh menyebabkan ingatan kita lemah.. ;)

Dhiya Fariza berkata...

noted :) thanks for sharing the info zwan.

Hussaini Ghazali berkata...

oww yekea?
bwu taw niee ..

zana berkata...

uitm kedah..saya belajar situ..hehe

baru tau gosok gigi sambil melabur ada potensi jadi pelupa ingt telan semut ja jadi pelupa.. =)

pudenz berkata...

wahh...bgus2.. lpas nih x buat da,... ;p

iKhRam berkata...

aqlamak! yg no 3 tu kene ubah la nampaknyer.. huhuhuh

khairul berkata...

patut gigi aku kunin hahahahaha

Phat berkata...

bagus info zwan..tp mcm dah jadi studio dah kan kalo masuk bilik air nk mandi haha

::FAIZ FARISH:: berkata...

mcm tau je aku suke nyanyi feeling2 Aliff Satar kat toilet

ain dzaya berkata...

comel pulak tip3 di atas itu..
okke..tapi takla berak sambil tgok taik,,,gosok gigi sambil kencing bera....yucccckkkeesss!!

L berkata...

lol

betulker??

nak taw nikmat dunia? jom..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/10/6-nikmat-dunia.html

AkuOsi berkata...

oh, boleh effect kt gigi ke?? ewww,, hoho..
pasnih x leh la karoks lam toilet,, haha,, nice one la zwan

anne jasmine berkata...

ok... tak wat..~!! :p

kaAka berkata...

wahhh..nice sharing...=D

Rizal Murad berkata...

Euuwwww...!! Nice info..

Khairiz berkata...

betul la tu, dan lagi satu nak ingatkan, jika setiap kali kita nak buang air besar, hendaklah kepala ditutup, kerana takut nanti jin syaitan akan berak lak kat atas kepala kita...sekian...

zati embong berkata...

betul,time nk pekse mmg pntang habes bnda2 yg bleh menghilangkan ingtan ni.

Zana Adieyza berkata...

yg first & second tu mmg pernah dgr masa ceramah kat sekolah dulu.. yg third tu selalu dgr x elok bercakap @ menyanyi dlm toilet, tapi x tau pulak kesannya kalau buat benda tu.. takut!!!

Rtp Farra Arisha berkata...

i've heard these before this. those are totally true. so, yg mana kita tidak perlu praktikkan, we can't do so :)

Blogger bernama Zam ! berkata...

ADEHHH yang third agak susa untok dikikis rasenye kott .Bukan senang nak feeling jadi RETIS kn? HAHA!

Nur Ayuni berkata...

huh! nice sharing.
nak tergelak tapi itula kenyataan.

jangan nak tengok sangat kan.hahahaha :P

tyra uyura berkata...

oh, yeke . tak tahu pulak . hehe

hyz berkata...

info yang baek.. telah belajar sesuatu dr entri ini.. tapi alhamdulillah x penah lagi buat seperti diatas... muahahhaha

Yuslia Suhana berkata...

Lorrr... nasib baik gigi aku puteh..kalo x kantoi aku tgk taik masa berak.. kehkehkeh

selalu yg aku dgr kalo tgk najis masa berak melemahkan daya ingatan..

btw,thnx 4 he info

MiZ Rayy berkata...

ooh.. ptot xbley bckap... bru tau..

zizidiazora berkata...

sebenarnya memang banyak pantang larang yang harus diikuti oleh kita semua dan semua tu adalah untuk kebaikan. sesetengah pantang larang itu adalah hasil kajian dari orang tua2 dulu dan sebahagiannya pula sudah memang termaktub dalam hukum. Jadi semua pantang larang itu sebenarnya mengandungi hikmah yang tersembunyi yang semuanya memberi kebaikan kepada kita semua.

Idah berkata...

thanks for info......

miss Fyqa berkata...

bagus info ni Zwan.. lepas ni smua pun kena praktis.. hehe :)

armouris berkata...

lagi info tentang gigi kuning di SIHAT SELALU - Gigi Kuning