Pages

Sabtu, 15 Oktober 2011

Saya Sokong Hukum Hudud

Bila cakap pasai hukum hudud ni, ramai yang akan melatah. Almaklum sajalah, Malaysia ni kononnya terdiri daripada pelbagai penganut agama, so hukum hudud ni memang tak boleh nak dilaksanakanlah kat negara ni. Betul ke? Dulu kan, kalau cakap pasai hukum hudud ni, mesti aku akan bangkang.. Aku rasa macam hukum hudud ni kejam sangat. Tapi bila fikir2 balik, ini hukum daripada Allah and apa hak aku nak bangkang segala pasai hukum hudud ni kann..



Then aku adala kaji sikit pasai hukum hudud ni, and ternyata hukum hudud ni takla kejam sangat, and aku rasa hukuman sivil sekarang yang lebih kejam. Tak perlu kot nak takut bagai dengan hukuman hudud ni sebab apa yang dah ditetapkan oleh Allah pasti ada hikmah dan kebaikannya.. Maybe ada yang akan cakap, apa pun yang terjadi, hukum hudud tetap tak boleh dilaksanakan di Malaysia sebab ia akan menindas orang bukan Islam di Malaysia.



Ek eh, siapa pulak cakap hukum hudud ni akan menindas golongan bukan Islam kat Malaysia kalau ia dilaksanakan? Tak timbul isu penindasan kat sini bahkan ia satu kebaikan kepada golongan bukan Islam di Malaysia sebab apabila depa didapati bersalah, depa boleh buat pilihan sama ada nak dikenakan hukuman hudud atapun hukuman sivil.. Tidakkah ini satu kebaikan kat depa? Si pesalah siap boleh buat pilihan lagi hukuman yang bakal dikenakan kat atas depa. Tak percaya yang hukuman hudud ni lebih baik daripada hukuman sivil? Jom kita bandingkan sebatan antara hukuman hudud dan hukuman sivil kat bawah ni..


Kalau x nampak or tulisan tak jelas, sila klik gambar di atas untuk proses pembesaran imej..


So lagu mana? nak hukuman hudud ka hukuman sivil? Ahaks!



27 ulasan:

Hussaini Ghazali berkata...

hyudud mmg bagus
cume org politik yang mempolitikkan hudud nie membuatkan hudud kedengaran tak bagus ..

AIEN NOT ALIEN berkata...

sivil atau hudud dua2 dilaksanakan untuk menghukum pesalah yang bersalah..


seperti yang Hussaini Ghazali komen, bila dipolitikkan kedengaran & kelihatan macam tak bagus...


senario politik semasa...biasalah.. :)

Zana Adieyza berkata...

hukum drpd Allah.. jadinya x salah kalau kita nak laksanakannya..

khairul berkata...

hukum hudud adalah hukum Allah ,sesapa yg x mau ikut..sah2 dia melawan hukum Allah..fikir2 kan

Edy Fee berkata...

bukan nk bntah..cume,,,susah nk laksanakan

NadiRah berkata...

Ya Allah..
ngerinya...
dan itulah hukuman yg sebenernya...
tiada bantahan.

Phat berkata...

hudud = hukum berlandaskan mengikut syariat Islam..mmg bagus jika dilaksanakan kat Malaysia

zizidiazora berkata...

thanx zwan atas perkongsian ini. appreciated it. tapi kenapa bila dah click kt gambar tu tak berlaku pembesaran imej...

zizidiazora berkata...

ok sorry2 dh dpt dah pembesaran tu. haha....

DanieL AdiE berkata...

Thanx 4 sharing this indo..

Slumb3r berkata...

Seatahu sy, hukum hudud ni sebenarnye tak sah untuk digunakan unk orang agama lain...

then ape motif org bukan islam nk ikut?... and ape motif orang islam nk kenakan hukum hudud terhadap org bukan islam...

Rizal Murad berkata...

So jgn wat salah ye kalu xnk wat pilihan...hehe..

Siti Nurazlinda berkata...

dua-dua taknak ! sakit ._.

MissViVio berkata...

kalau kita tolak hkum Allah, blh jtuh hkum murtad. apatah lg para pmimpin n org yg m'permainkan hkum hdud..nauzubillah..

kaAka berkata...

betul...sya pn sokong hudud dlaksanakan..bangga dgn sultan brunei sb gunakan hukum Allah nh dlm pemerintahan negara...bla agk2nya ngra kita leh gna hukum hudud nh???

Rtp Farra Arisha berkata...

mudah2an pemimpin negara membuat keputusan yg terbaik tentang perihal ini. :')

zati embong berkata...

jat rasa pemimpin kita xtahu kot betapa besar n berat tnggungjawab yg dia kena pikul d akhirat nnt

Dhiya Fariza berkata...

hoping for the best from our leaders to choose the right decision by taking this matter seriously.

azana berkata...

adehhh..dua2 xnak la....x yah buat salah la...

FarHANa aZwA berkata...

smoga dijauhkan drpda kedua2 hukuman tu...

Nurnajwa KZ berkata...

Dua dua tak nakkkkkkkkkkkkkk! Wuwuwuw, seram je T^T

Awan berkata...

bgs2

PeRmAtA bIrU berkata...

ramai org belum faham tentang hukum hudud... tapi sudah membantah dan kata itu ini.. haish...

nazirah berkata...

wah baru tawu dan baru nak paham pasal ni tanx for sharing zwan;)

Liyana Zahim berkata...

Hudud tu hukum TUHAN, n org Islam wajib implement hudud.. Hukum hudud tu syumul.. Mana ada kejam mcm dorg claim.. ALLAH tu tak pernah kejam mengadakan hukum2 ni tp kite sndri yg mzalimi diri kite.. Lau kite tak wat dosa, tak mungkinlah kte kne hukum dgn DIA..

N tak perlu pertikaikan hudud tak sesuai implement kt mlysia sbb mlysia multiracial country.. Sbb hudud tu hanya utk org Islam bkn kafir.. Lau nk question tak adil.. Civil law tu adil ke kan?

Mcm puasa, byr zakat... Implement utk org2 islam shj.. Boleh kt question? Nape kafir tak puasa, mana aci.. Hehehe..

Jz from my humble opinion.. TQ.. :)

iKhRam berkata...

sebenarnya penerangan tentang hudu ni perlu diperjelaskan.. hukum Allah mana ada yang tak baiknyer.. betul tak?

satu lg, orang2 yg menerangkan tentang hukum Allah ni pun kene berhemah tak kira dari pemikiran atau percakapan.

ekmal berkata...

aku sokong sepenuhnya hudud