Pages

Jumaat, 21 Oktober 2011

Nak Jadi Genius Matematik? Bersenamlah!




Nak tau tak? Satu kajian yang dibuat oleh pengkaji di Universiti Sains Kesihatan Georgia, Amerika Syarikat (AS)menemui bahawa senaman biasa boleh menambah kemampuan kanak-kanak yang aktif khususnya mereka yang mengalami obesiti untuk berfikir, membuat pelbagai rancangan, bahkan bertambah baik dalam Matematik. Tapikan, tapikan, kanak-kanak yang bertubuh normal pun digalakkan jugak untuk bersenam kalau nak jadi pandai dalam matematik.



Bila dah melakukan senaman setiap hari, terdapat perkembangan yang sangat signifikan dari segi kecergasan dan penguasaan mereka dalam matematik. Selain itu, kecerdasan otak (IQ) turut bertambah. Semakin kerap mereka bersenam, semakin tinggi IQ mereka. Rata-rata berlaku peningkatan sebanyak 3.8 mata untuk mereka yang bersenam selama 40 minit sehari selama tiga bulan. Senaman yang dilakukan adalah pelbagai seperti berlari, lompat tali, bersenam dan macam2 lagi lah. Semua aktiviti itu juga dapat merangsang otak. Ini memandangkan senaman membuatkan aliran darah serta oksigen ke otak berjalan lancar.



Faktanya, seseorang tidak mungkin boleh bergerak jika otaknya tidak aktif. Untuk aktif, oksigen diperlukan sekali gus menjadikan kedua-dua aktiviti dan oksigen saling berkait. Patutla, masa UPSR dulu aku dapat A (dengan nada bongkak) untuk matematik sebab time sekolah rendah dulu, rajin gila aku bermain.. cakap je mainan apa yang aku tak pernah main? HAHA.. Tapikan,tapikan, bila naik sekolah menengah, matematik aku dah tak hebat sebab maybe aku dah malas bersenam kot, HUHU.. Apa2 pun, selamat bersenam! ;)




24 ulasan:

khairul berkata...

PATUT LA AKU NI LEMBAB MATH..X SENAMAN RUPANYA HEHE

Anum berkata...

maklumat terbaik

Lea Isnawi berkata...

kalo nak genius biology cmne? hihi

Phat berkata...

bro x pndai math...walaupun kuat bersenam...bukan x pandai sebenarnya tapi malas belajar ;-)

Fithrah Neelam berkata...

suka math time spm je..nek u x suka dah,..

Fiq Fikri berkata...

suke math time form 4 dan 5 sngt best bila berlajar,

Zana Adieyza berkata...

patutlah akk x pandai math.. rupanya sbb akk malas bersenam eh.. kalau tau, dr kecik dulu rajin bersenam.. xde la subject math tu jadi subject yg akk x suka kan..

lps ni nak paksa anak2 buah bersenam setiap hari lah.. hihihi

eman berkata...

nasib bek da xbelaja math da tp byk sgt bend sal med... huhuh

Blogger bernama Zam ! berkata...

Zam kurang bermain tapi ok je MATH .


*jangan anggap ni ayat bongkak

nurul nadia berkata...

wahh,,nuna aktif sukan..patotlah math selalu dpt A..alhamdulillah,,haha..but,,add math tak boleh score pulak..hehe :D

miss Fyqa berkata...

opss, lepas nie kena rajin la bersenam eh,baru pandai sket nk buat math.. hehe

kaAka berkata...

crazy in math BUT xsuka subjek hafal..uhuhuhhu..ad tips x???

Finaz Jaafar berkata...

patut la gwa lembab~ sobbb

Rizal Murad berkata...

Badan sihat otak pun cerdas.. :)

zati embong berkata...

tp jat xsuka bersenam pun..math jat dari f4-f5 apa je exam math mesti A tau.highest kat sek dulu.sila kagum.haha.

Anif Abdullah| AA berkata...

patutla kawan2 aku pandai dari aku..haha

ekmal berkata...

aku slalu bersenam tp math still out lg camne?haha..maybe mls la kot :P

NAZRUL AZAT berkata...

zwan, jom esok kita jog, yeeayyy

Dhiya Fariza berkata...

Baiklah akan bersenam secara konsisten tuk dptkn minda lebih cegas. Thanks for sharing zwan:-)

Nur Ayuni berkata...

tapikan..tapikan.. matematik senang dari add math. macam mana nak hebat add math macam kita hebat math?? perlu tambah senaman lebih kah?? hehe :)

AIN RADZI berkata...

macam xde kena mgena je senam ngn math..lompat sambil mgira ke???hahaha

amna berkata...

thanks utk info ni.
untunglah sem depan ada subjek olahraga, soh, leh tambah kuat iron2 math kt minda ^^

Khairiz berkata...

owh ya ka baru tahu hehe,

iKhRam berkata...

kalau nak jadi genius mathematic..
kene byk makan ikan.