Pages

Sabtu, 27 November 2010

Berwaspadalah Dengan KISSING DISEASE


KISSING DISEASE? Yup! Sejenis penyakit yang sudah lama ditemui dan aktif menular dan selalunya aktif menyerang para REMAJA.. Yeah, REMAJA!


KENAPA REMAJA?

Sebab, time nilah remaja mula aktif melakukan kegiatan bercium-cium ni. Bila tanya depa awat cium, depa kata inilah budaya orang couple. Ceyh! Couplelah konon. Piiiiiiirraahhh!

Hurrmm, Mengikut rekod, ia kerap menyerang remaja perempuan yang berumur di antara 14 hingga 16 tahun, manakala remaja lelaki plak dalam lingkungan 16 hingga 18 tahun atau secara averagenya diantara 15 hingga 20 tahun. Kenapa? Sebab time nilah hormon miang nak cuba itu dan ini sedang merasuk diri depa.
Hormon gatai terlebih di usia nii.. ;)


MACAM MANA BOLEH BERLAKU?


Penyakit yang disebut mononucleosis ni disebabkan oleh virus Cytomegalo. Biasalah, dalam rongga mulut kita kan ada banyak bakteria. Itu tak kira lagi bakteria dalam mulut orang2 yang tak suka gosok gigi, yucks!

Apa2 pun, tak semua bakteria ni jahat, ada jugak bakteria yang hidup secara baik dan memberikan sesuatu yang manfaat kepada kita. Tetapi untuk bakteria yang dinamakan Cytomegalo ni, ia merupakan bakteria perosak dan menyebabkan kissing disease. Bila bercium jer, automatik pasangan mereka juga akan terima penyakit ni. Rasakan! Kata nak hidup semati kan, so rasala penyakit tu sama2 ok.. Barula romantik, HAHA.



APA GEJALANYA? BAHAYA TAK PENYAKIT NI?


Gejalanya memangla tak terok mana pun. Sama macam serangan flu biasa, demam, radang di bahagian kerongkong, sengal2 dan badan rasa tak bermaya. Kesannya agak ringan, sampaikan orang yang kena penyakit ni tak tahu pun depa ni penghidap virus ni.

Namun, hati dan limpa akan membengkak dan serangan flu yang terjadi lebih lama sehingga 2 minggu. Memanglah serangan virus ni tak sampai ke peringkat kronik tapi kebelakangan ni, virus ni skang berpotensi menimbulkan kerosakan kepada pembuluh darah koroner, seterusnya boleh menyebabkan penyakit jantung koroner.
Ada bran? ahaks!


Oo.. APA LAGI EK?


Haa, satu lagi fakta yang hangpa semua wajib taw ialah selain virus Cytomegalo ni, ada 5 lagi virus yang berpotensi menular melalui ciuman iaitu virus Epstein Barr, Herpes 6, Hepatitis, HIV serta Toxoplasma. Kalaw terkena virus2 yang lain tu, kira okay lagi la.. Tapi kalaw terkena HIV, kes naya tuuu.








Psssstttt : Tak payahla nak kiss2 ni okay, BAHAYA! Jangan kerana keseronokan yang sementara ni, hangpa merana seumur hidup.. Manala nak taw kan, tetiba partner cium hangpa tu ada HIV ka.. Tak pasai2 umoq hangpa jadi pendek. So, Flying Kiss sudeyh.. Toksah dok gatai2 nak maen kiss2 ni melainkan dengan pasangan hangpa yang SAH okay.. ;)

10 ulasan:

syrupmasin berkata...

naseb aku ta penah kiss oke :P

✿nenek moden✿ berkata...

eh..zwan! ritu ang cium aku lupa??hehehe..
acah je.. good info..

KABAKOGA berkata...

nok tiru gaya cerita orang putih blaker..,

Lelaki Ini berkata...

kalo dh kawen pun kne jgk kew???

ZWAN SABRI berkata...

Saleh : arap2 hang x penahla kann.. haha..

Nenek Moden : Yeke? aiseyh, terpaksala aku p jumpa doktor skang.. manala nka taw kowt terjangkit virus tu drpd hang.. hehe..

Kabakoga : Biasala, Malaysia kan dah nak jadi London x lama lagi.. ;)

Umar : Kalaw menurut kajian ni, yang berumur kurang kena virus ni.. Maybe sebab pasangan depa kekal kowt.. Kalaw bebudak remaja ni kan suka btukar tukar pasangan.. uhuhu..

m!da BucHuxX berkata...

eyukks. poorahh.gejala couple konon.seb bek mida single n mingle. .terkawal nafsu.

ZWAN SABRI berkata...

Mida : bagus2.. gambaq mida pown dok tutop2 mulut.. nak elak drpd kiss ek? haha..

KABAKOGA berkata...

macam zaman kecik2 dulu la..,
bile terhantuk kepala kene hantuk skali lg.,
takut tukor daroh,,
haha.,
zaman bulu2 blajor cium plok,
ades

ZWAN SABRI berkata...

KABAKOGA : Zaman Bulu2? haha..

Tanpa Nama berkata...

The nаtural ingrediеnts you will motivation to make the
homemade геlахing the spinal
connexion to health becausе thеу don't have training in problems of spinal coalition. Hope your day is even help soften your skin and keep it level-headed and glowing. virtually tables are fitted with cut-outs the therapist will depend upon where in your physical structure the therapist finds the fascia qualified. In add-on to tantric massage massage breeding, students orientamento visivo, procederemo in senso opposto, stimolando il contatto con il suolo.

Look into my site sensual massage in London
my webpage - tantric massage London available at late hours