Pages

Isnin, 15 November 2010

Tahukah Anda? : Fakta HaiwanTIRAM boleh mengubah jantinanya beberapa kali sepanjang hayatnya.(manusia yang suka tukar jantina tu pown spesies tiram gak ek? hehe..)


OBOR-OBOR terdiri daripada 95% air.


BADAK
AIR mampu berlari lebih pantas daripada manusia.(cayalah badak! pelari pecut dunia, Usain Bolt pown boleh kalah..)


SERIGALA boleh berlari sejauh 20 batu atau bersamaan 32 kilometer per jam dan boleh meningkatkan sehingga 40 batu per jam (64 kilometer) sekiranya terdesak tetapi hanya untuk seminit dua sahaja. Tetapi dalam keadaan biasa, ia hanya berlari 5 batu per jam (8 kilometer) dan mampu berlari sepanjang hari dengan kelajuan yang sama.


BURUNG KELICAP perlu makan setiap 30 minit sekali apabila terjaga daripada tidur. Jika ia gagal makan setiap 30 minit sekali, kemungk
inan untuk dia mati adalah tinggi. Bunga-bungaan merupakan sumber makanan utama burung jenis ini dimana ia memerlukan bekalan sejumlah 2.5 kali ganda dari berat badannya setiap hari.(ayooo, gila kuat makan burung ni)


KUPU-KUPU melihat dengan 12000 mata.


Terda
pat 142000 spesies KUPU-KUPU yang telah dikenal pasti, dan masih ada beribu lagi spesies yang masih belum ditemui.("kupu-kupu malam" kat lorong2 gelap tu mesti tergolong daripada 142000 spesies kupu-kupu yang telah dikenal pasti tu kan.. hehe..)


Susu UNTA memiliki 10 kali ganda zat besi berbanding susu lembu.(heran betoila aku, awat susu unta x dak kat Malaysia? huhu..)


Seekor LABAH-LABAH mampu bergerak sejauh 1.17 batu per jam.


AYAM yang sudah terpenggal lehernya masih mampu lari seluas padang bola sebelum benar-benar mati.(bela saka kowt ayam ni.. sebab tu payah nak mampus.. hehe..)

1 ulasan:

RIAN berkata...

sy pena saksikan ayam yg da disembelih berlari. tp xde la jauh sgt. haha.