Pages

Isnin, 2 April 2012

Loghat Utagha Itu Loghat Kampung?

Gambar ini hanyalah sekadar hiasan semata mata.. Tiada kena mengena yang dah hidup mahupun yang dah mati..


Rasa lucu la plak.. Mana taknya, sepanjang aku dok berkawan dengan ramai orang dari negeri2 selatan Malaysia macam KL, Ipoh, Selangor, Melaka, Johor,dan sewaktu dengannya, baru aku tau yang persepsi kebanyakan daripada depa semua ni dok cop orang yang dok guna loghat utagha ni sebagai kekampungan..



Sampai ada sesetengah daripada depa tu marah bila aku cakap guna loghat utagha and siap ajaq aku cakap bahasa KL.. Ala, yang ada gune kite kite tu la.. HAHA.. Maybe bagi depa bila cakap saye, kite and e e e semua tu akan kelihatan kebandaran mungkin.. Tapi bagi aku, aku lebih selesa menggunakan loghat utagha.. Loghat melambangkan identiti kenegerian seseorang itu.. I’m proud to be Penangite and no reason for me untuk malu guna loghat utagha..



Aku tak marah pun kalau ada yang cop orang yang guna loghat utagha ni sebagai kekampungan sebab loghat kekampungan inilah yang telah banyak melahirkan ramai tokoh2 yang berjaya di Malaysia.. Contohnya Tunku Abdul Rahman (Kedah), Tun Dr. Mahathir (Kedah), Tun Abdullah Ahmad Badawi (Penang), Datuk Seri Anwar Ibrahim (Penang), Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhari (Kedah), Datuk Ustazah Siti Nor Bahyah (Penang), Datuk K (Kedah) and ramai lagi lah.. HAHA..



Bagi siapa2 yang sedang mencari pekerjaan, bolehla KLIK link kat bawah ni and sign up okay..

(KLIK SINI)





Pssstttttttttttt : Semalam bertarikh 1 April.. April fool tuu.. tapi syukurlah sebab nampak macam ramai umat Islam sudah ada kesedaran dan tak begitu menyambut sambutan yang bodoh tu.. :)



36 ulasan:

luqman zakaria berkata...

lantak la ape orang nak cakap..sume same je..anyway..thnx share pasal carik keja tuh..memang tgh carik keja pon nih~~hehe

ezyra daniel berkata...

waaa ahbunx cam loghat penang erk..chomayy nye...adx obses gan owg penang..hehhehe kdg2 uwhh sje je sruhh daniel ckp penang,,pastu adx tk paham hahaah

miss Fyqa berkata...

x kesah la ape org lain nk ckp.. yg penting ikut keselesaan kita sendiri.. tol x?. :)

Syahir Ramli berkata...

sape la yg ckp cmtu..mai cni aku tiow kan sikit..aku suke kot dgr org ckp utagha...selalu kcau klasmet aku yg org kedah...tmbh plk die jnis kalut...mmg seghonok la pekenakn die... :P

PeRmAtA bIrU berkata...

hurm saya juga bangga dengan loghat utara... haruslah suka... hahaah... x nampaklah kekampungan sangat pon sebenarnya kalau kita berfikiran terbuka.. kan??? orang KL pon x pernah mengaku depa tu bandar sangt.. apalah hebat kalau setakat tinggal di PPR atau sting garden kan??? orang hartamas n bangsar rasanya terlalu busy untuk fikir semua tu melainkan mereka yang masih kolot..huhuhuhu... x payah nak ber eee sangat la kan.. huhuhu

imie fatiema © berkata...

ishk akak tak kesah la pulak. senang tahu org tu mai dr utara bl mereka ckp utara,mayb sebab kita lambat sket nak tangkap ape u oll ckp ape.tapi ai okey je.rozita cik wan suka ckp utara,comel jer.

[k]o{q}i[n] berkata...

merepek la loghat utagha tu kampung... sume sama je aku rse... xde kompromi langsung...

Lea Isnawi berkata...

lorr ade org ckp, loghat utara kekampungan ker?

biasanya ramai yg ckp loghat ganu n kelantan kekampungan

ahh pedulikan mereka
mereka jeles xde loghat lettew

Feza berkata...

aku pun cakap utara gak. tak semestinya kampung je cakap utara. diskriminasi la camni. btw majulah loghat utara untuk negara. :)

Aien Alien berkata...

hanya segelintir sahaja tu zwan sebab aien sendiri orang melaka suka je dengar loghat utagha, tak kekampungan pun la...menarik lagi adalah, dulu masa study siap duk berguru dengan roomate orang Sik,Kedah, classmate orang Sg.Petani, Kedah & Penang...


aien suka sangat dengaq depa dok berceghita bagai, ralit duk nak meniru ayat2 depa....(maap kalau salah eja..)


esok...dapat keluarga mertua utara mari, lagi sukaaaaa!! hihi

eszyamin berkata...

aku orang jawa lagi sentap tau bila ada orang cakap basa jawa basa orang2 kelas bawahan..isu ni penah jadi hangat kat selangor dulu..yela kt selangor kan ramai orang jowo..hehe, btw, dulu aku cam x suka ngat loghat utaagha, tapi bila dah menetap penang 3 taun, melekat hampa2, hang2 suma tuh..

C.M.A @ CikMoonAdnan berkata...

akak suka dgr org cakap loghat utara..

rasa mcm best je sebutan dorg tu..

liyanalalala berkata...

kampung ye? lantak laa..
aku memang ckp utara sampaikan kawan2 dari negeri lain pun terikut-ikut cakap utagha.. hahaha..

asal mesej sampai sudahhh... haha

NAL berkata...

NAL kurang gemar mereka yg tinggal disebelah utara tapi terus ckp KL bila dah pergi sana..lagipun loghat kita budaya kita..NAL suka loghat utagha..walaupun NAL lahir kat Johor dan tinggal disana, tapi bila dah lama stay Langkawi..cakap utagha la best.. ^^

khairul berkata...

bagga jdi rakyat kedah !

Dhiya Fariza berkata...

seriously there are people who label loghat utara like that? Dhiya suka sgt dgr org ckp loghat utaraaaa. Eventhough kg negeri sembilan. Majoriti of my friend from kedah n penang makes me feel so lucky. Sigh shame on them who said that. Psst org kedah penang ni majoriti pandai. All of my utara friends bijak gila.

shedameor berkata...

sy orang perak, takde loghat sangat tapi nelajar arau, dduk dengan budak2 kedah. 1 perkataan ni suka sangat ikut - padia. haha

delarocha berkata...

walaupun di mana berada, asal usul diri tidak akan dilupakan. tak salah jika bercakap loghat tempat asal kerana ianya menunjukkan jati diri kita yang tidak lupa tempat sendiri.


ps: boleh bantu saya 'like' sesuatu?

zizidiazora berkata...

Perghhh lamanya zwan menghilang. sampai berhabuk rumahtangga ni hahaha...anyway kalu bercakap mengenai bahasa ni rasanya tak perlu la kot nk melabelkan bahasa bandar or kampung kerana yang pasti ianya melambangkan dari mana ia datang. ingat...bahasa kita identiti kita...

Anis Azziyati Juhari ツ berkata...

bila orang pekat bhsa sabah gi kl lagi teruk . smua ejek .

Liyana Zahim berkata...

Tak pnh pun pk loghat utagha tu kampung? Ish ish.. Liyana suka apa org ckp utara.. Tp nk tiru tak reti.. Huhuhu~

Muhammad Saiazuan Norhalik berkata...

eden memang tak reti bangat nak loghat tompat kamek deh~ ;p

Zana Adieyza berkata...

xkisah la nak cakap bahasa apa.. ikut keselesaan masing2.. lagipun x perlulah nak tiru gaya cakap org bandar semata2 utk nmpk up to date.. be urself!

mimeben berkata...

sapa kata kekampungan..meh nk luku..hehehe
but i like ckp kedah...:)

MiZ Rayy berkata...

kekampungan ka? sempoi apa.. dengki la tu loghat depa xsempoi cm kita.. haha... apa pon, aku bsykur sbb org skeling2 aku xpnh ckp loghat aku nie kekampungan ka apa, cuma depa kata 'kasar giler..' hukhuk..

Azham Vosovic berkata...

Saya orang Kedah dan saya bangga! Classmates kt UPM pon ramai yg nak belajaq lohgat Utagha ni...ingat senang? hahahahha

Butik Ainur Collection berkata...

tittew orang klang.
tapi still suka lohgat utara.
lohgat utara best apa. lagi pon senang paham. :)

Prince of Noob berkata...

bukan kekampungan... tapi rasanya lebih sesuai kalau kita "Masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang kerbau menguak", sebab org luar ada yg tak faham dan tak selesa dgn loghat negeri lain, terutama loghat kelantan, bila duduk bersama rakan2 dari negeri lain still nak cakap kelantan... agak kurang sesuai la...

noob

Romeo Laut berkata...

Hahah.. Kalau dapat kat aku yang kutuk loghat orang main ikut sedap, memang kena cepuk la.

NIZAM berkata...

ek? ada ke orang camni? amboi. takde semangat 1malaysia langsung tau.
cakapla ape2 pun, janji same2 paham kan. ye dak?

Budak Qlate berkata...

jangan pedulikan ckp org!! teruskan berbangga dengan identiti kita.. saya org Kelantan x penah malu untuk ckp Kelantan.. klau pn ckp KL hnya sbb nk hormat org yg mngkin x fhm loghat Kelantan.. tp rasanya loghat utara senang difahami.. jd haruslah dikekalkan.. kita kne bangga ngn identiti ngeri kita kn.. x payah nk KL sgt la! huhuhu.. b.t.w,,, nice blog.. :)

iekasub berkata...

just be proud with your loghat. ^_^

Edy Fee berkata...

choi nye mulut diorang.sepak sekali...diorang kl sgt kew?
lupe daratan

Ini Kisah Tia berkata...

laa , Tia yang mai dari sabah pun tergedik2 nak guna loghat utagha .. hehe .. pasai pa depa duk kata lagu tu? hahaa

saffiya_aleesya @ echa berkata...

biaq p laa depa nak kata apa..janji kita yang dok utara la ni aman bahagia tak kacau sapa2..hahaha

zirah berkata...

panaih hati bila oqang cakap gutu....memang betui saya ada terpeqasan yang banyak yang hebat2 asalnya dari utaqa~